Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Miszter Veltliner

Weingut R&A Pfaffl, Stetten, Weinviertel, Ausztria

2007.09.21. 15:08 - A. Móri Leányka & Albert gazda

Ausztria nemcsak Wachauból és Mittelburgenlandból áll, ismertük fel nemrég, amikor rácsodálkoztunk a Weinviertelben munkálkodó Roman Pfaffl zöldveltelinijének erényeire. Amelyek annyira elbűvöltek bennünket, hogy egyébként is mozgékony állandó külsősünk szinte azonnal meg is látogatta a borász borászatát a Bécshez közeli Stettenben. Ahol egyrészt körülnézett, másrészt borokat pakolt járművének csomagtartójába. Az alábbi szövegben olvasható információk A. Móri Leánykától, a kóstolási jegyzetek Albert gazdától származnak.

Ausztria legnagyobb borvidéke a 16 ezer hektáros Weinviertel, amely Bécstől egészen a cseh és a szlovák határig ér. Borait nem feltétlen jegyzik a legjobbak között, mégis szorgoskodik a régióban egy ember, akinek sikerült kiemelkedő hírnevet szereznie. Roman Pfaffl Stettenben (Weinviertel Süd) él és alkot. Pincészetének teljes neve Weingut R&A Pfaffl – tehát a főnök feleségének keresztneve (Adelheid) is benne van egy betű erejéig.

Roman Pfaffl a szüleitől örökölt háromnegyed hektárnyi szőlőt 1978-ban. A birtok attól kezdve rohamléptekkel fejlődött, annyira, hogy ma már több mint 50 hektár tartozik hozzá. Ez az ötvenes sok kis területből áll össze, amelyek több mint tíz település közelében találhatók. A talajszerkezetek változatosak, bár általában a lösz a jellemző. Fehér szőlőfajtáik: zöldveltelini, rizling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder. Kékvörösek: zweigelt, St. Laurent, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon.

Pfaffl a világ minden fontos piacán jelen van – Magyarországon természetesen nincs disztribútora. Árképzése miatt is szeretni szokták, állandóan lebesztbájozzák borait. A nagynevű osztrák pincék közül Pfaffl a legmegfizethetőbb, szortimentjének darabjaiért 8-27 eurót kell leperkálni, híres veltlinerei a 10-14 eurós sávban várnak élvezőikre.

A szakmai übersikereket éppen a GV-k hozták meg számára: a Goldjoch és a Hundsleiten egyaránt elismerések garmadáját zsebelte be. A 2005-ös Hundsleiten például F.X. Pichler 2005-ös Grüner Veltliner M-je és Franz Hirtzberger 2005-ös Grüner Veltliner Honivoglja mögött harmadik lett a 2007-es Vinaria Trophyn. Az ilyesminek köszönheti Pfaffl a Mister Veltliner ragadványnevet.

Honlapjának tanúsága szerint a pincészet 19-féle bort és egy pezsgőt készít. Roman Pfaffl már 1996-ban elnyerte az év bortermelője címet a Falstafftól, 2006-ban pedig a Winetimes online borújság választotta az év pincészetének az övét. Három éve Roman nevű fiúgyermeke is együtt dolgozik az ötvenkét éves Roman apával. A duó az utóbbi időben vörösfronton erősít. Meg is van az eredménye, a fehérek után emezeket is a legjobbaknak tartják a borvidéken. 2004-es zweigeltjük a Falstaffnál 300 versenyző közül bekerült a legjobb tízbe.

Pfaffl Riesling Terrassen Sonnleiten 2006

Nagyon rizling. Szépséges ragyogás, friss illat. Ananász, egyéb déligyümölcsök, barack, szurkálgató szénsavbuborékok. Enyhén pezseg, finoman üde a vége. Virgonc, mint egy ifjú federspiel. Közepes test, csekélyke édesérzet, vibrál benne a szőlő íze és illata. Egres búvik elő később, noha meleg, érett karakterű egyúttal. Üres pohárból csonthéjasság és kedves mineralitás. Zamatbajnok. Őszinte, gyönyörű szép bor. 6 pont.

Pfaffl Grüner Veltliner Goldjoch 2006

Mélyebb, érthetően, hiszen ez a súlyosabbra kalibrált Pfaffl-veltelini. Nagyon gazdag, gyümölcsös, diós-mogyorós, ásványos illat. Ízben is vastag, mézes, kedves, gömbölyű. Alkoholja némi édesérzetet hoz, búcsúja hosszú, komplex és érett, árnyalatnyi fanyarsággal. Hihetetlenül tiszta. A fehérborsosság néhány perc elmúltával jön. Sűrű, harapni lehet, ám valamivel több savval izgékonyabb lenne. Persze játszik így is. 7 pont.

Pfaffl Riesling Am Berg 2005

Késői szüretelésű, válogatott rizling, maradékcukorral. Még mélyebb, egyszersmind kevésbé ugrik helyből. Birses és barackos illat. Szájban gyümölcsös, szénsavval, eleganciával. Édessége szépen kibalanszírozott, kis savanykásság ellenpontozza, egészében nagyon finom. Hibátlan példány. Telt a korty, arányosan strukturált a bor, élénkek, kedvesek, komplexek a savak. Lehengerlő és lendületes. 7 pont.

Pfaffl Heidrom 2003

A csúcsfehér és a csúcsvörös között egy St. Laurent képezte volna az átmenetet – a TCA azonban nem kegyelmezett, fene essék belé. A Heidrom a pincészet veres csúcsházasítása, amely egyszerre viseli Adelheid és Roman nevét, pláne, hogy kettejük ezüstlakodalmának tiszteletére találták ki. Cabernet sauvignon, zweigelt, merlot. Elsőre mélygránát szín, fűszeres, harapós illat. Likőrös, kávés, gazdagnak sejlik. Vastag, kapucsínós, hosszú. Kis ásványosság is beleszól. Krémes – de valahogy több izgalmat várnánk tőle. Idővel lágyul, az élénksége visszaszorul. Hömpölyög, de nem feszül. Komoly bor, de a finesznek híján van. 6 pont.

Címkék: 2006 2005 kóstolás ausztria 2003 vörös fehér hatpontos hétpontos rajnai rizling zöldveltelini weinviertel pfaffl

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87170378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2007.09.23. 19:35:04

Nemrégen volt szerencsém eltölteni pár napot Ausztriában és esténként vacsora mellé mindíg ittunk bort is, és azt kell mondanom, hogy fogyaszthatóság(!) szempontjából a helyi tájjelegű veltelini vitte el a pálmát.

Azért is lepődtem meg, mert addigi tapasztalataim alapján Ausztriában a vöröset kell inni.
süti beállítások módosítása