Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Isten szeme

A románok szeretik a magyarokat, 4. rész

2007.10.13. 08:14 - Albert gazda

Az amerikai–román tulajdonú DaVino Románia legperspektivikusabb pincészeteinek egyike, ami nemcsak termékeinek minőségében, hanem azok árazásában is tükröződik. Kirándulásunk utolsó állomásán megfigyelhettük, milyen, amikor egy kelet-európai sauvignon blanc új-zélandiasan gömbölyű, kerültek poharunkba meggyőző csúcsvörösök, és örvendhettünk annak is, hogy a főborász süti a húst az ebédünkhöz.

A DaVino területei Ceptura határában, a Dealu Mare szívében találhatók. Összesen negyven hektár saját szőleje van a cégnek, további harmincról pedig felvásárol. Szerény kapacitásúnak mondják magukat, éves termelésük mintegy 200 ezer palack. Szeretnének gyarapodni mindenképpen, amire lehet mód, ennyi elhagyott, gondozatlan szőlőt és ugart ugyanis még egyetlen borvidéken sem láttam. Más kérdés, Bogdan Costachescu főborász – akinek már a nagyapja is ezen a környéken matatott tőkék és hordók között – azt mondta, hiába nincs belőle hasznuk, az ültetvények tulajdonosai sehogy sem akarják eladni, amijük van, vagy ha mégis, eszméletlen pénzeket kérnek.

A tájolás déli-délkeleti, a tengerszint feletti magasság 350 méter körüli átlagosan, a talaj barna erdő, a tőkeszám ötezres, a terhelés fajtától függően negyven-hatvan mázsa. A davinósok leginkább a mikroklímának köszönik a jó esélyeket, a kitettség és a napsütéses órák horribilis száma révén mindig beérik a szőlő, és nem is nagyon betegszik. Néha annyira beérik, hogy az már túlzás, Costachescunak eszébe sem jutott tagadni, hogy gyakran muszáj savat pótolni.

A fajtaszerkezet vegyes, kéz a kézben járnak a nemzetköziek és az őshonosak. Fehérben a sauvignon blanc, a feteasca alba és az olaszrizling triója viszi a prímet, vörösben a merlot, a cabernet sauvignon és a feteasca neagra. A borászat nevéről azt mondják, részint a tulajdonost Dannak hívják – mármint Dan Balabannak –, részint a da románul is igent jelent. A címkék dizájnját nézegetve mindazonáltal olybá tűnt – isten szeme ránk tekint; vagy kié is? –, suttyomban Dan Brownra kacsingatnak mellesleg.

A patikatiszta feldolgozót és egyéb helyiségeket nemcsak körbejártuk, hanem kóstoltunk is ezt-azt közben. Az első, éppen kierjedt sauvignon blanc-t füves-szénásnak, közepesen testesnek és nagyon élénknek találtam, a másodikról azonnal eszembe jutott Új-Zéland. Ezt félszárazra kalibrálták, de jól áll neki. Epres-egzotikus, friss illatok, hatalmas test, komplexitás és zamathegyek. Igazán ígéretes. A feteasca neagráról aktuális állapotában nem sokat mondhatok, lila, nyers, kemény, annyira nem vagyok okos, hogy megláthattam volna benne a jövőt.

És ezek után következhettek az ország alighanem legdrágább borai, utánuk meg az első részben fotón ábrázolt uborka, paprika, paradicsom és sajt, s végül a faszénen sült bárány. Egyébként kigugliztam egy forrást, amely szerint nemrégiben Julia Harding MW, Jancis Robinson jobbkeze is végigkóstolt egy hasonló sort, amelynek darabjait többnyire közepesen dicsérhetőnek találta.

DaVino Alba Valachica 2006: reduktív bor leánykából, a főnök szerint már elindult lefelé, korábban különb volt. Kicsit zárt, kicsit bizonytalan illatban, ám ízben abszolút élénk, herbális és tiszta, játszik, kellemesen csípkedős a lecsengése. Menet közben gazdagszik és egyenesedik, soha rosszabbat.

Domaine Ceptura Blanc 2006: sauvignon blanc a fele, 30 százalék leányka és 20 százalék olaszrizling gazdagítja. Hűvös, szurkálós, füves-gyümölcsös illat, ízben vastag és finom, tele van élettel, fanyarkásan izgalmas gyümölcsökkel búcsúzik, tökéletesre faragták a maga műfajában.

DaVino Sauvignon Blanc Edition Limitée 2006: szelektált fehér csúcsbor, érdekesen fűszeres, meleg karakterű illat, jelentékeny test, gerinces és lendületes, ebben már ásványok is bejátszanak, alkoholosan meleg szépség is előkeveredik, amilyen súlyosabb száraz furmintokban szokott lenni.

Domaine Ceptura Rosé 2006: merlot és cabernet sauvignon, illatban még a spiccen, fűszeresen-frissen furmányos, ízben már ürül.

DaVino Purpura Valachica Feteasca Neagra 2006: áradóan-frissen illatos, fiatal fűszerbajnok. Ízben is dinamikus, szépen kibalanszírozott, málnás jegyekkel, a korty közepén édességgel, száraz lecsengéssel.

DaVino Purpura Valachica Feteasca Neagra 2004: érett, mély, szép. Körtés-szilvás orrban, aszalt gyümölcsös szájban. Érett, arányos, finom bor, besimult cserekkel, izgalmakkal, intenzitással, kissé édes utóízzel.

Domaine Ceptura Rouge 2005: feteasca neagra, merlot és cabernet sauvignon, a fele hat hónapot barrique-ban töltött, forgalomba hozatal előtt egy évig pihentetik palackban. Kissé zárt, elsőre kevésbé tűnik izgalmasnak, mint az öregebbik fekete leányka. Teste nagy, szerkezete korrekt, ízei gyümölcsösek, édessége picit takar.

Domaine Ceptura Rouge 2004: klasszisokkal jobb állapotban van. Mélyen fűszeres, aszalt és erdei gyümölcsös, meleg, de nem édes, strukturálisan tökéletes, lecsengése kilométeres, ez már bizonyára megéri a pénzét, bár ölég sokat kérnek érte.

DaVino Flamboyant 2003: a non plus ultra, mindennek a teteje. Csúcsküvé egy kivételes évjáratból, forintban több mint tízezer az ára. Ugyanaz a három fajta, szigorúan válogatott tételek. Nagyon sűrű és koncentrált, széles és krémes, komplex tanninnal, gyümölccsel, okosan használt, jó minőségű hordóval. Egy-egy pillanatra kis kátrányos karakter kavar az ízében. Összességében harmonikus és intelligens, csipetnyit kevesebb édességgel még nagyobb lehetne.

Dan és Bogdan kérdezte a végén, mi hogy tetszett. Azt mondtam, hogy eléggé az egész. De legjobban a második sauvignon blanc tartályminta, a DaVino Sauvignon Blanc Edition Limitée 2006, a Purpura Valachica Feteasca Neagra 2004 és a Flamboyant 2003. Mondtam azt is, hogy úgy érzem, kissé az Újvilág felé kacsingatnak nagyon, ami egyfelől egyáltalán nem rossz – mert egyenletesen jó minőség lesz az eredménye –, de másfelől lehet, hogy a kíváncsi külföldi több kolor lokállal románabbnak és izgalmasabbnak találná a dolgokat. Mert Flamboyant-stílusú és színvonalú küvé máshol is van, ám olyan, mint a 2004-es fekete leányka, nincsen. Úgy beszéltem tehát, mint határon kívüliek szoktak Magyarországon. Végül levontam a következtetést, ekképpen: a DaVino a mi hazánkban is a jobbak közé tartozna. Dan és Bogdan örült ennek.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 helyszíni szemle vörös fehér merlot 2004 románia sauvignon blanc cabernet sauvignon 2007 feteasca neagra davino dealu mare feteasca alba

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89194434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimusz 2007.10.13. 14:01:45

Kedves Albert gazda!

Esetleg a DaVino borok árairól tudsz nagyságrendi árakat mondani (pinceár vagy esetleg ottani kisker ár)?

Köszi előre is.

Fekete Leányka 2007.10.14. 10:03:11

A DaVino borok kereskedelmi forgalomban ha jól tudom nem kaphatóak Romániában. Boraik előjegyzésre elkelnek, illetve 5*-os szállodai-éttermi kategóriában. Pár száz palack került Magyarországra, fehérekből leginkább csak kóstoltatási céllal. A vörösök közül a kiemelten dícsért 2004-es Fekete Leányka, 2004 és 2005-ös Domaine Ceptura Rouge és a Flamboyant 2003 kapható Magyarországon. Elsősorban a Vinternationalnál (www.vinternational.hu), a gyulai Corvin Borpatikában és a Kinizsi utcai Monarchia Borszaküzletben.
A 2004 Fekete Leányka kb. 7.000.-, a Domaine Ceptura Rouge kb. 9.000.-Ft kisker polcáron. A Flamboyant 2003 még úton van.
süti beállítások módosítása