Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ezt a csatát elvesztettük

Nem kéne pár euróért rossz kompromisszumot kötni

2007.11.13. 15:51 - Albert gazda

A talajban parlagfű nő majd, a hiperek alsó polcain pedig olcsó dél-európai bor terem, vázolja fel kissé nyomasztó vízióját kitűnő jegyzetében Jásdi István, Index anyánk rendszeres szerzője. A Magyar Független Bortermelők Szövetségének elnöke úgy tartja, lehet, hogy sok mindenkinek jó az európai borreform, de a magyar termelőknek biztosan nem. Kötelező olvasmány mindenkinek.

Címkék: eu esszéjellegű szemleszerű jásdi borreform

14 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr94227852

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic en Enlace 2018.02.19. 02:21:39

Méteres kalács - Bátor nyúl konyhája

Trackback: frases Lindas cortas tumblr 2018.02.18. 03:35:27

Alapvető festési módszerek - Lakásfelújítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2007.11.14. 09:30:50

A legnagyobb baj az EU borpiaci rendtartásával kapcsolatban, hogy a Bizottság, és munkatársai a részletek felé kívánják terelni a tagállamok és az érdekképviseletek tevékenységét. E helyett kezdjük az alapvetésekkel. Az EU Mezőgazdasági Biztosa azt ígérte 2006-ban, hogy a támogatás mértéke változatlan marad. Ez nem igaz, mert az 1,3 milliárd € 15 tagállamra volt érvényes, és közben a bortermelés a 10 belépővel legalább 10 %-al nőtt.

Fontos változás, hogy eddig a melléktermékek kötelező lepárlásán kívül minden jelentősebb tétel vita, alku tárgyát képezte. Az új rendtartás szerint a melléktermékre fordított kb. 30 % költségvetési forrás helyett kötelezően előírnak azonos arányú kivágási támogatást. Magyarul az EU támogatja, hogy termelői adják át piaci részesedésüket a tengerentúli konkurenseiknek.

Az EU Biztos azt ígérte, hogy fenn marad a szőlő-bor ágazat speciális szabályozása, ezzel szemben azt látjuk, hogy a címkézési szabályok egyre inkább az általános „élelmiszeripari” szabályozásnak akarnak megfelelni. Ugyancsak ellentmond ennek, hogy az általános farm-támogatás, keretébe akarják bevonni a szőlőtermelést. (cross complience, kereszt megfelelőség) Ez azért is furcsa, mert a szőlő-bortermelő farmok többsége monokultúrás az EU-n belül, és ez a követelmény felesleges többlet adminisztrációt követel meg nem csak a termelőktől, de az egyes tagállamok ellenőrző-kifizető hatóságaitól is.

A támogatások szintjének megőrzésével ellentétes a Bizottság javaslata, amelynek értelmében az eddig egyértelműen borászati technológiai fejlesztési források egy részét át akarja helyezni az úgynevezett „második pillérbe”, mely alatt vidékfejlesztési intézkedéseket kell érteni.

A Bizottság javaslata szerint az eddig is túligényelt ültetvény szerkezetátalakítási fejlesztési forrásokat a továbbiakban a szőlőhegyek úthálózatának, a szőlőterületen lévő Szt-Donát szobrok felújítására, a melléktermékek elégetését szolgáló kazánok beszerzésére lehet majd költeni.

Az EU borpiaci rendtartási javaslata nem egy könnyű olvasmány. Ha elveszünk a részletekben, nem vesszük észre, hogy újra kell írnunk az eredetvédelmi rendszerünket.

Lássuk tisztán, hogy míg a csatlakozás időpontjában csak a melléktermék kötelező lepárlása, és a telepítés korlátozása érintette a magyar szőlő-bor ágazatot, addig most minden feltétel módosulni látszik.

Sokan az EU borpiaci reformját a répacukor felhasználásának tilalmaként fogják megélni. Valóban, ez egy fontos szempont, de vigyázzunk arra, hogy a fent említett többi szempontot ne homályosítsa el.

bright 2007.11.14. 10:05:26

Kedves Albert Gazda és hegyaljai! Kérlek, olvassátok el Váncsa István: A bor politikája című írását az ÉS honlapján (címoldal), és írjátok meg a véleményeteket.
Köszönöm.

Albert gazda 2007.11.14. 10:17:47

kedves bright, már olvastam, az írás felületes, ha elolvasod jásdi szövegét, abból kiderül, hogy miért

attól meg egyenesen ideges leszek, hogy egy váncsa sem veszi észre, aki aztán nyilván nincs híján a humorérzéknek, hogy hamvas béla viccel a bore filozófiájában, elejétől végéig; de erről majd máskor, bővebben

lackó 2007.11.14. 10:29:21

Egyetértek Alberttel, a Váncsa-féle cikk baromi felületes, annak ellenére mondom ezt, hogy szeretem írásait,bár néha túlzottan erőltetett az ironizmusa.
Mellesleg csak annyit: ha jól hallottam, megszünt a borhamísítás nálunk, lévén, hogy olcsóbb az olasz és mindenféle tankeres bort lepalackozni, mint egy liter "bort" előállítani.
Másrészt felületesen, a toronyház tetejéről a pincébe nézni nem korrekt dolog.

Másik: Albert, a Hamvas-féle dolgot kifejtenéd mailben?

lackó 2007.11.14. 10:40:57

Ja, és hajrá Gráf József...talán nem a legjobb csapatban játszik, de a teljesítmény kiemelkedő! Csak tartson ki a "szabolcsi parasztgyerek"! Hajrá...és ne fossunk, hogy jaj, mi lesz. Egyébként érdekes probléma ez a kivágás-dolog. A világ nem bírna el ezekről a termőhelyekről származó korrekt borokat? Talán inkább szabályozni és ellenőrizni kellene a minőséget egy megfelelőbb, egységes besorolási és bortörvényi rendszerrel. Nem vagy globalizáció párti, de gyakran átláthatatlan az adott országban érvényes besorolás egy külföldi és nem feltétlen borközeli emberrel. Egy egységes minőségi rendszer talán megoldást jelentene és a pocsék minőségű borkat talán így lehetne eltüntetni a polcokról, mert nem biztos, hogy arra van igény, lehet, hogy csak ezt kapják az emberek. Életemben nem ettem még BigMacet, de ha a világ bármely pontján bemész egy donáldba, ugyanazt az ízt kapod. Nem az unifromitásra, hanem a minőségre gondolok. Ha én bemegyek mondjuk egy Monacoi hiperbe (ami tuti büdös életben nem fordul elő) akkor tudjam, hogy mit veszek le a polcról. Nem kis munka és nyilván a nemzeti érdekek dolgoznak, de biztos ki lehetne dolgozni.

Na..talán így ennyi.

hegyaljai 2007.11.14. 11:47:04

Kedves lackó!
Először is az általam is tisztelt miniszter nem szabolcsi, hanem inkább somogyi, vagy baranyai.
Ami pedig a terroir, minőségi, iható, tisztességes borra vonatkozó felületes megjegyzéseidet illeti, a dolog lényege, hogy mindenki azt hiszi, hogy elég a borra valami "egyedi azonosítót" ráakasztani, és akkor már drágán el is lehet adni. Próbáld meg elérni, hogy a Bázarekettyei rizlingre ne lehessen ráírni ezt a kifejezést így. Még bérgyilkost is fogadnak majd ellened.
Akkor most minden így marad? Nem lehet változtatni, lassan, szigorú ellenőrzéssel, oktatással igen. De a minőségnek megkérdőjelezhetetlennek kellene lennie.

lackó 2007.11.14. 11:58:05

Bocs, jogos, szabolcsi...án tévedtem. Jogos. Az idézet nem tőlem származik, elnézést!

Nem tartom felületesnek a megjegyzésem, hanem próbáltam valamiféle ötletet adni. Nem értem a kirohanásod, nem drágán eladható bort és ilyen irányban szólt a megjegyzésem, hanem valami olyansmiről, hogy talán a minőséget egységes ellenrőzéssel és valmaiféle minősi besorolással lehetne javítani.

Na és ha már helyesbítések: Bázakerettye.

dalton1 2007.11.14. 13:19:35

Hamvas Béla nem viccel. Ezt csak egy üveg bor után lehet megérteni.
A Váncsa cikk pedig szánalom...

t f 1 (törölt) 2007.11.14. 13:54:18

"ha jól hallottam, megszünt a borhamísítás nálunk,"

szerintem nem

lackó 2007.11.14. 14:24:11

Nem tudom biztosan én sem, egy kedves barátom statisztikákra hivatkozva mondta ezt nekem, mivel igen jártas és mindent tud, hiszek neki :)

Amúgy pedig ami megerősítheti: Grape wine kft., valmailyen Csárdás akármi:
készült az Európai Unió különböző orászgainak boraiból.

DEMINEM 2007.11.14. 14:59:42

Bázakerettye egy köpésre van Csörnyeföldtől. Azért,mert buta a neve, vagy nem ismered, nem biztos,hogy rossz bort lehet ott készíteni. :)))

Benikuty 2007.11.14. 15:14:54

Albert,azt majd részletesen magyarázd el,hogy Hamvas Béla viccel A bor filozófiájában.Nekem végtelen humánum,érett bölcsesség jön át.Ajánlom figyelmedbe az Eszkatológiai Kitérés utólsó bekezdését.Remélem legalább ott nem viccel:)

Benikuty 2007.11.14. 19:08:24

Bázakerettyén volt az első magyar kőolajmező.A MAORT tárta fel.Nincs buta neve.Buta neve mai szemmel a mozaikszónak van.Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság.

freesleep 2007.11.18. 17:09:11

Felületes fogyasztói szemmel - és miért is kéne máshogy nézni egy fogyasztónak - a déli olcsó borok - mondjuk egy, ha boltba veszed, 1 eurós spanyol v olasz "ház bora" jellegű cucc lényegesen élvezhetőbb, mint a magyar hasonló árfekvésű társaik
süti beállítások módosítása