A harmadik installációban tokaji borászok adnak villámértékelést 2007-ről. A kép még homályos, de akár nagy évjárat is kerekedhet. Ha így lesz, megtörik a hároméves periodicitás, amikor is az álomévet – 2000, 2003 és 2006 – két halványabb, vagy egyenesen felejtendő szokta követni. Most először bukkan föl a seregély mint számottevő természeti csapás.
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2007-es évet?
Demeter Zoltán: Januárban szívesebben és magabiztosabban nyilatkoznék. Minden dűlőmből tudtam szüretelni, mindegyik boromat el tudtam készíteni. (A szüret még tart.)
Majoros László (Tokajicum, Tarcal): 7 pont. A borok még erjednek, kell idő, hogy kialakuljanak az egyensúlyok. A botritisz minősége lehetett volna sokkal jobb.
Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis): 8 (most így látom, később reálisabban tudom megítélni).
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Demeter Zoltán: Az, hogy jó idő volt, és a szőlő ezt szereti.
Majoros László: Hogy lettek gyönyörű savak az extrém forróság ellenére, és hogy három év után végre lett értelmezhető minőségű és mennyiségű aszú. A jó cukorfok nem volt kérdés.
Bárdos Sarolta: A korai tavasz és a szeptemberi csapadék, ami nagyon jókor jött – megfelelő mennyiségben. Nekünk személyesen fontos, hogy végre termett a Csirke-mál.
3. Mi lehet a buktatója?
Demeter Zoltán: A gyors érés kicsit nyugtalanít. Nehéz volt az érettség pillanatára ráérezni a különböző fekvésékben. Magas cukortartalmak mellett is éreztem itt-ott éretlenséget. De talán sikerült.
Majoros László: A borász rossz döntése. Most a természet tényleg mindent megtett, pedig volt fagy, szárazság, tőkeégés, seregély.
Bárdos Sarolta: Az aszály; ha elégtek a savak a hely adottsága, vagy a nem megfelelő zöldmunka miatt.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Demeter Zoltán: Mind jól érezte magát, köszönik szépen.
Majoros László: A furmintnak.
Bárdos Sarolta: A késői érésű fajtáknak.
5. Melyik fajta szenvedett?
Demeter Zoltán: Nem vettem észre, hogy szenvednének. 20-80 éves szőlőtőkék, 2500 kg/hektáros terheléssel, kötött talajokon. De még a löszös Szerelmi-dűlő öreg tőkéi sem panaszkodtak.
Majoros László: Az illatosak. Nálunk a muscat és a hárslevelű a második helyen.
Bárdos Sarolta: Tokajban leginkább a hárslevelű szenvedett.
6. 2000-től 2006-ig milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Demeter Zoltán:
2000: 9
2001: 5
2002: 8
2003: 10
2004: 6
2005: 7
2006: 8
Majoros László:
2000: 8
2001: 5
2002: 7
2003: 8
2004: 5
2005: 5
2006: 7
Bárdos Sarolta:
2000: 7
2001: 3
2002: 5
2003: 7
2004: 4
2005: 6
2006: 8
7. Ha 2006-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Demeter Zoltán: A tokaji Szerelmi-dűlőből a száraz hárslevelű.
Majoros László: Tokajicum tokaji furmint, száraz, szűretlen, hordóválogatás.
Bárdos Sarolta: Inkább mondok kettőt. Egy szárazat: furmint, és egy édeset: Amicus.
Utolsó kommentek