Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Ma van a magyar pálinka napja

Hundeszt-eredmények, Nszab-kiadvány, Hegyeshalom

2007.12.06. 10:46 - Albert gazda

Olyan is van Magyarországon, hogy pálinkalovagrend, amely azt találta ki, hadd legyen december 6. a pálinka napja. Azért, mert Szent Miklós nemcsak a szegényeket meg a gyerekeket szerette, hanem a pálinkafőzőket is. Úgyhogy mostantól nemcsak a kiskorúakat kell megajándékozni ilyenkor, hanem a tizennyolc éven felülieket is, ehhez tartsák magukat.

A lovagok egyébként ma pálinkát osztanak a hegyeshalmi határátkelőn, kérdés, hogy tényleg mindenkinek jut-e egy palackkal, aki belép hazánkba. Ezenkívül is érdekes pálinkás hírek láttak mostanában napvilágot. Az kicsit régebbi, hogy kezet fogott egymással a pálinka és a bor, az viszont szinte friss, hogy kihirdették a 2007. évi Hundeszt pálinkaverseny eredményeit.

A vonatkozó közlemény szerint 176 érmet osztottak ki, egy tucat kapott champion díjat, összesen huszonöt főzde versenyzett 220 pálinkával és párlattal. A legeredményesebbnek az Agárdi Pálinkafőzde bizonyult, a legjobb egyéni főzetőnek Pelle Lászlót találta a zsűri. A médiakülöndíjat a Prekop Pálinkafőzde kapta. Idén különösen jól szerepeltek a meggy- és a törkölypálinkák.

További újnóvum, hogy megjelent a Népszabadság legfrissebb topkiadványa, amely A legjobb pálinkák címet viseli. Nem nagyon szoktuk szeretni az ilyen brosúrákat – egyáltalán nem véletlen például, hogy a top akárhány magyar pincészetről egy árva szót sem szóltunk –, ez viszont első ránézésre tetszik. Főként azért, mert viszonylag alaposan bemutat egy rakás főzdét, amelyekről ily módon összeszedett információhalmazt még nem tett közzé senki. Vagy legalábbis mi nem találkoztunk ilyennel, igaz, érdeklődő amatőrök vagyunk csupán.

Végül privátim megjegyzem, az utóbbi időben kezdek rákapni a pálinkázásra. Három élményt sorolnék fel hirtelen. Először is megittam egy kis üveggel az Agárdi Pálinkafőzde szivarpálinkájából, amely nem szivarból, hanem aszútörkölyből készül, ha jól emlékszem. És nagyon finom és zamatos, éppúgy, mint a Zsindelyes vilmoskörtéje. Aki azt hiszi, hogy ami vilmosízű, az pocsék, kóstolja meg ezt, és rögvest megváltozik a véleménye. A szintén a Zsindelyestől származott meggypálinka kevésbé jött be, valami magosságot véltem érezni benne. Mindegy, profilt nem váltok, de az fix, hogy ehhez a műfajhoz is jó lenne jobban érteni.

Címkék: népszabadság híradó pálinka hundeszt zsindelyes agárdi pálinkafőzde

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr82254146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TtT 2007.12.06. 11:23:52

Valóban fontos a pálinkával sokat foglalkozni, de ha már van egy komoly verseny, akkor azt miért kell elrontani azzal, hogy 220 pálinkából 176 kap érmet?! Így mi az értéke egy ilyen éremnek, amikor "mindenkinek" van?

egri Fehér 2007.12.06. 11:55:42

Plusz lehet pálinkát kóstolni ma meg holnap az FVM árkádai alatt (Bp., Kossuth tér 11.):
fvm.hu/main.php?folderID=831&articleID=11597&ctag=articlelist&iid=1

Alejandro 2007.12.06. 12:25:57

Kedves Albert!

Tavaly jelent meg Jónás József "Mesterpálinkák, pálinkamesterek" című könyve a témában, amely a főzdék többségéről kiváló leírást és képanyagot is szolgáltat.
Kicsit borsos az ára, de jön a karácsony ugye. Dedikált példány is beszerezhető: www.mesterpalinkak.hu

Egyébként szívesen ajánlok főzdét, típust, információt, bármit, ha kóstolásra támadna kedvetek.

nemlak 2007.12.06. 12:43:40

A legjobb a törkölypálinka, különösen a tokaji.
napielet.hu/napi/rovat/dozs/671/ital_ital_utan

lackó 2007.12.06. 14:00:17

Pelle Laci amúgy mindent tud. Tényleg.

Borboszi 2007.12.06. 19:18:49

... szívemcsücske pálikatéma :-)))

... hogy én ma miért nem jártam Hegyeshaom felé?! December 21-dikén nem fognak megint ugyanott osztogatni? Esetleg cserélhetnénk. Nekem most van 4 kiváló déltiroli pálinka a szekrényemben... itten pihengetnek szépen... merthogy pálinkát magamban egyedül nem iszogatok... szóval ha én lennék a Lovagrend, és cserélnék Borboszival ;-)))

Benikuty 2007.12.06. 19:47:21

Én is cserélnék,két éves kajszit adnék érte.A gyümölcsöt én szedtem a fáról...:)

pálinkás 2007.12.08. 21:19:04

Aki lemaradt annak üzenem ,hogy 80 féle minőségi pálinkát kóstolhat a Pálinka Bistroban a Nádor utcában.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2007.12.13. 14:41:38

TtT: azért érdemes megnézni milyen pálinkák kaptak érmet, szerintem nem szégyen, hogy ennyi "igazi" és finom pálinkánk van. Pár évvel ezelőtt minden mocskot pálinkának neveztek.
Mostmár azért az ember legalább tisztában van azzal, hogy mit iszik. Bár megjegyzem, szerintem az ágyas pálinkák ihatatlanok. :)
Ja, elég nehezen találtam meg az érmes pálinkák listáját, nem értem miértnem hozzák le több helyen, a boroknál is azok közül választ az ember amikről már hallott valami jót is.