Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Sörre bor – mindenkor

Rizling és a sauvignon blanc Morvaországban

2007.12.08. 08:06 - Albert gazda

Prágában töltöttem néhány napot nyáron, és elhatároztam, hogy beszerzek egy-két palack reprezentatív borterméket. Be is mentem egy vinotékába ezért, ahol a Reisten és a Nové Vinarství borászatok alkotásait ajánlották figyelmembe. Nemrégiben eljött a próba ideje.

A cseh borászatot hajlamosak vagyunk lenézni kissé, ami igen helytelen megközelítés. Egyrészt, mert az Ausztriával határos morvaországi dűlőknek kitűnőek az adottságaik, elvben éppolyan zamatos és finom rizlingeket és egyebeket lehet készíteni ott, mint mondjuk a Weinviertelben. Ráadásul úgy tudni, gőzerővel zajlik az elv átültetése a gyakorlatba. Mivel a csehek ügyesek is – nemcsak sörben és jégkorongban azok –, Európához is közelebb vannak, azt sem tartom kizártnak, hogy hamarabb kapnak tisztes helyet a nyugat-európai borszaküzletek polcain az ő fehérboraik, mint a mieink.

Chateau Valtice Sauvignon Jakostní

Ez még nem a prágai beszerzésből származott, A. Móri Leányka hozta korábban, egy hipermarketben gyűjtötte találomra. Belövőnek jó lesz, gondoltuk. A Vinné Sklepy Valtice évjárat-megjelölés nélküli bora halvány aranyszínnel köszön, illata nem pusztán füves-harsogós, déligyümölcsös mélységeket is tartalmaz. Szájban sem karcsú, inkább telt és gömbölyded. Nem állíthatni, hogy bonyolult lenne, de nem nélkülözi a gyümölcsös-herbális zamatokat. Tiszta ízű, jól iható, 4 pontot simán érdemel.

Reisten Riesling Valticke Pozdní Sber 2005

A pavlovi Vinarstvo Reistent 1991-ben alapították, kicsiny pincészet, 25 ezer palackos éves termeléssel uszkve. A 2000-ben újrafogalmazott stratégia nyomán jelentős telepítésekbe kezdtek, közepesen nagyra szeretnének nőni, 120-150 ezer üveg a cél. A 2005-ös szüret volt az első, amikor kizárólag saját termésüket dolgozták fel. A késői szüretelésű rizling címkéje érdekes adatokat sorol. A szőlőt október 11-én szedték, 22,2-es mustfokkal. A bor cukortartalma 7,1-es, sava 8,8-as.

Tükrös aranyszín, minerális illatok, barackkal, határozott, vonzó fajtajelleggel. Ízben zamatos, vibrál pompásan. Csakhogy a savak rettentő sokan vannak. Nem harmonikus, vagy már, vagy még. A lecsengése is savanykás kifejezetten. Ahogy melegszik, érthető módon úgy lesz egyre kevésbé élvezetes. A maradékcukor kevés, hogy az érzetre hatalmas acidmennyiséget kibalanszírozza. Így hiába a remek tűzkövesség és az egyéb tartalmak, 4 pontnál többet sehogy sem kaphat.

Nové Vinarství Cygnus 2005

A Nové Vinarství jóval nagyobb, mint a Reisten, de nem óriás még, hektárainak száma száz körül van. Mikulov környékén terül el a nemrégiben alapított vállalkozás székhelye. A prágai vinotékás szerint míg a Reisten tradicionalistának számít, addig az NV afféle újító szellemű modernista hírében áll. A Cygnus történetesen rajnai rizling és sauvignon blanc házasítása, nyúlánk elzászi palackban. Az információt itt sem sajnálják: késői szüret, 9,3-as cukor, 7,0-s sav, 13,0-s alkohol, ezüstérem Brüsszelben.

Halvány arany. Áradó illatok. Szofisztikált, komplex, barackos, virágos. Rizlinges módfelett, és ez különös. A sauvignon blanc általában visszakézből rátelepszik minden másra, de itt nem bír a párjával. A mineralitás árnyalat, sárgadinnye is előjön. Ízei rétegzettek, harmonikusak. A sav és a cukor kiegyensúlyozott, a száj minden szegletébe eljut a korty, élvezetes, csúszik. Kedves, hízelkedő, de tartása is van. Játékosan, gyümölcsösen hosszú, nagyon finom, tele élettel, lendülettel. Kicsit szikrázhatna jobban – melegedve dominálni óhajtana a maradékcukor –, de igen jó fogyasztani. Erős 6 pont.

Címkék: 2005 kóstolás csehország fehér négypontos hatpontos sauvignon blanc rajnai rizling chateau valtice reisten nové vinárství

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr20250354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2007.12.08. 11:18:04

Pár éve egy csehországi konferencián egy pincészet tartott kóstolót, talán négy-ötfajta fehéret (rizling, tramini, veltelíni, chardonnay??? nem emlékszem) és három vöröset mutattak. A borász ékes cseh nyelven ecsetelte a borok erényeit, amit a szervező kolléga vért izzadva próbált angolul visszaadni. (Nálunk vajon be tudják mutatni legalább angolul-németül a borokat a külföldieknek?) A fehérek egy kivétellel nagyon kellemesek voltak, egy kimondottan ízlett. A vörösökből a cs-cf iható, de elég "híg", a portugízer lefolyótisztító kategória, míg a kékfrankos szintén iható volt. Sajnos, a pincészet nevére nem emlékszem, de utánanézek.

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2007.12.09. 09:57:09

Több szlovák és cseh partnerünk van, általában hobbi borászok vagy kistermelők. Többször kaptunk ajándék borokat, és általános véleményként írhatom én is : "Tiszta ízű, jól iható, 3-4 pontot simán érdemel."

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2007.12.09. 10:01:15

Hohohóóóó..
Most nézem a felső bannert!
Máris ráültek a Frittmann - díjra?!
Szuper gyorsaság, ügyes taktika, gratula!
Hajrá Frittmannék, hajrá Alföld!!!

Szilu Bácsi 2007.12.09. 13:39:01

OFF
Valaki segítsen!
Hol lehet Budapesten "normális" forralt bort kapni?

lackó 2007.12.09. 14:53:47

OFF...Uff...van normális forralt bor? Ha már erre vágysz, csinálj otthon...szerintem :)

Szilu Bácsi 2007.12.09. 18:08:36

Az is egy megoldás lenne. De pont ezt nem szeretném.
Szeretnék beülni egy hangulatos helyre, és meginni egy pohár forralt bor.
Azt hiszem ez nem egy extrém kívánság így télvíz idején.
Továbbra is várom a tanácsokat.

espé 2007.12.09. 18:19:41

T. MA!
Akkor tudtok normálisan válaszolni Szilu Bácsinak vagy NEM?

Benikuty 2007.12.09. 19:52:26

Szilu Bácsi, a Lackónak már megen igazsága:) Megelőzött:))

Szilu Bácsi 2007.12.09. 20:52:02

Köszi!:)
Akkor megkérdezem, hogy tudjátok-e hol lehet Budapesten finom marhabélszínt enni?
Tudom, süssek otthon magamnak!:)))
Szóval tényleg akkora kívánság jó forralt bort inni "nem otthon"?

egri Fehér 2007.12.10. 08:47:32

Sárfehér: be. Már aki.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.12.10. 11:32:17

Vissza a topikhoz, cseh/morva vöröset nem kóstoltatok? nekem van egy Chateau Valtice eltárolva, idén hozták, szintén hiperbeszerzés, Rulandske modre, vagyis pinot noir. Szintén évjárat megjelölése nélküli példány. Egyébként ott mi alapján van vagy nincs évjárat-megjelölés? Tudja ezt vki?

borbatár 2007.12.10. 14:10:44

A cseh borok, különösen a fehérek megállják a helyüket, különösen a fehérek. Néhány éve volt alkalmam kóstolni egy 6 éves rizlinget valticéből, síma 8 pontos volt hatalmas potenciállal, ha nem tudom ,hogy cseh, biztos németnek gondoltam volna. A Dél-Morva borok évek óta szép arcukat mutatják, csak kint és vinotékában kell vásárolni. A Kékszőlő nem érik be minden éveben tökéletesre, ezért a cseh vörösök nagyon változaosak és általában a közepesnél gyengébbek.

borbatár 2007.12.10. 14:13:12

Ja, bocs, de elfelejtettem, hogy cseh országban az asztali és tájbor jellegű nedükön törvényileg nem kötelező az évjárat megkülönböztetése, ezért aztán az is előfordul, hogy néha ebben a kategóriában évközi cuvée (?) is készülgethet.

karcsai · http://www.garammenti.net 2007.12.10. 15:01:04

Csak pontosításként, a cseh mustfok más skála, mint a magyar. Ez a 22,2 fok kb. 19,5 magyar mustfoknak felel meg.

Két éve Morvaországban egy pincészetnél (Znovín Znojmo) a borász azt mondta, olyan a klímájuk, mint Új-Zélandnak, és a cél, hogy hasonló minőségű borokat is készítsenek. Az utóbbi években egyre több helyen (borversenyek, kiállítások) látom a morva borászatokat megjelenni, sőt, igen komoly eredményeket is érnek el. Az EU csatlakozáskor egyébként pontosan fordított helyzet volt megfigyelhető, mint nálunk. Pl. a szőlőterületet nem kis állami támogatással 40-50%-kal növelték 2-3 év alatt.

karcsai · http://www.garammenti.net 2007.12.10. 15:03:57

"cseh országban az asztali és tájbor jellegű nedükön törvényileg nem kötelező az évjárat megkülönböztetése"

Nade a "Jakostní" szó éppen a "Minőségi" cseh megfelelője. Akkor viszont nem értem, AG miért nem talált rajta évjáratot.

muskotály küvé 2007.12.10. 16:02:03

Lehet, hogy az évjáratot (mint ahogy sokszor az alkoholtartalmat) csak printerrel nyomják a hátcímkére.
Egyébként itt is felhívnám a figyelmet a Chateau Bela 2005-os kései szüretelésű rajnai rizlingjére, amit többféle szempontból lehet szlováknak, németnek vagy magyarnak is nevezni, mindenesetre (seckójednó, fürallefelle) szerintem elég jó bor. Állítólag 58 gr cukor van benne.

Albert gazda 2007.12.10. 16:23:39

ez lenne az a bor:

www.vsvaltice.cz/katalog-vin/odrudova-jakostni/sauvignon-2.html

én bizony printelt formában sem találtam rajta évjáratot

muskotály küvé 2007.12.10. 17:47:38

Ezt nem ismerem, de sok olyat láttam, ahol a lényegi infókat utólag írták rá. Ez bizonyára egy örökéletű bor...
Az az igazság, ha arra (SK; ott is sok morva bor van) járok, néha veszek 1-1 üveggel, de még egy sem fogott meg. (Kivéve a Ch. Bela, de azt nem hiperben vettem.) Magas árak, északi minőség; akkor inkább bár dobozzal több Velvet-sör...

bugart 2008.01.25. 13:50:46

mi most jártunk morvaországban, egy kis családi pincészetnél is, ahol nem volt high-tech technológia. a sauvignon, a tramini, a szürkebarát fajták színvonalasak voltak, találomra levettünk egy bort a szupermarketből, itthon megnéztük: rajnai rizling, a szárazsági fokra figyeltünk persze... meglepő, pozitív értelemben, reduktív, mégis nagy testtel, nem sokkal maradt el egy általam nemrég kóstolt osztrák száraz, kései rizlingtől, s szóval az ár... kb 1000ft, van hová fejlődnünk, főleg ami az ár/érték arányt illeti, s szédületes volt látni a pár éves és a brand new ültetvények arányát, nálunk hegyalján főképp a befektetők büszkélkednek ilyennel, mi talán 20 év múlva....