Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyitott könyv a palackom

A Bonny Doon mindent bevall a hátcímkén

2007.12.10. 04:55 - alföldi merlot

Hozzászólóink számtalanszor megfogalmazták már azt a természetes igényt, hogy az eredeti recepttől elhajló borsűrítők, zsákos napfény-kupecek, tanninvarázslók, aromazsonglőrök stb. alapítsanak maguknak új szakágat, és ne élősködjenek a bor jó hírén. Miként a reggeli ital elvált a tejtől, még korábban az ocsú a búzától, azonképpen a borszerű italt is ideje volna leválasztani a borról. Nem adhat felmentést, hogy a doppingszerek kimutatása a borászatban éppoly drága, időigényes és megfellebbezhető eljárás, mint a sportban. Igenis izzadjon, forgolódjon az ágyában az, akinek tisztán, a maga tehetségéből középszernél többre nem futja! Síkos pálya, de érdemes volna kijelölni. Szerintem.

Most Amerikából egy messze nem bombabiztos, de jó szándékú kezdeményezésről érkezett hír. Randall Grahm, a világ borászatának udvari bolondja és hordófilozófusa jó útra térési programjának újabb állomásaként bejelentette, hogy ezentúl mindent föltüntet a hátcímkén, ami a palackba került. (Az eredeti humorú Grahm tavaly azzal keltett feltűnést, hogy eladta a Bonny Doon forgalmának kilencven százalékát adó Big House és Cardinal Zin márkákat, egyúttal biodinamikus fordulatot hirdetett meg. A Bonny Doon honlapja kötelező bormarketing-tananyag.)

2008 januárjától a Bonny Doonnál a palackban található valamennyi összetevőt föltüntetik a hátcímkén. Az első két meztelen bor a 2007-es Ca' del Solo Vineyard Albarino és Muscat lesz. Az Albarino hátcímkéjén pl. a következők szerepelnek majd összetevőként: biodinamikus szőlő és kéndioxid; a borkészítéshez szükséges anyagként: vadélesztő, organikus élesztőseprő és bentonit. "Randall úgy érzi, fontos a fogyasztókkal nyíltan közölni, ha a borhoz bármit hozzáadunk, és közvetve a többi borászt is rávenni arra, hogy vállaljanak felelősséget a adalékanyagok használatáért és a borászati beavatkozásokért", nyilatkozta Alison Davies, a Bonny Doon munkatársa. Meglátjuk, mire mennek.

Címkék: híradó szemleszerű bonny doon randall grahm

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89257549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2007.12.10. 08:44:25

Jól érzem, hogy az illető eddig cuccozott, mostantól meg már nem cuccozik - és fennen hirdeti, hogy a bora nem cuccozott...
Hááát, izé...

Mindenesetre a honlap szép, és jó. Igaz, nem túl informatív, de lehet, hogy nem is kell annak lennie egy pincészet honlapjának.

Octopus 2007.12.10. 10:15:38

Ha kötelező lenne feltüntetni eme cuccokat, az lehet okozna némi febolydulást az "elit" borok világában is :)
Az agyonpermetezett szőlő egyébként nem számit olyan gonosznak, mint a tanninpor?

Albert gazda 2007.12.10. 11:40:05

eF, az illető nyilván ráérzett a nem cuccozásban rejlő fantasztikus marketinglehetőségekre.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.12.10. 13:09:58

Ez egy nagyon jó kérdés, hogy miféle adalékanyagok számítanak nem feltüntetendőknek, és mik nem. Már csak a bioszőlészetben alkalmazott különféle ázaléklevekkel történő permetezés hatóanyagainak megjelenítése is roppant módon érdekelne, ha másért nem, azért, mert az egyetemi tanáraim se jutottak dűlőre abban, hogy a csalánlében a hangyasav, vagy az elszaporodó antagonista baktériumkultúra adja a védelmet.

Szerintem a "nyitott pince" elv nagyon fontos, nem utolsó sorban ezért írom a blogot én is. Ott hétről-hétre kiderül, hogy mi lett a szőlővel, mi került a borba, hányszor lett átfejtve, stb.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2007.12.10. 14:34:39

Igen, valahogy átverésnek érzem én is néha, hogy a konzerven, ami 20 Ft, elolvashatom, mit tartalmaz, a borban meg nem. Sokáig nem zavart, mert naívan azt hittem, csak szőlőből van, de...

muskotály küvé 2007.12.10. 15:55:19

az a baj, hogy nem alulról kéne ezt kezdeményezni, hanem felülről előírni...

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2007.12.10. 18:21:58

Talán azért is jó lenne jelölni a címkén az összetevőket, mert a piacon "minden országok" bora jelen van, a saját bortörvényük engedte lehetőségekkel, mely törvények néha szigorúak, néha engedékenyebbek. Így talán kicsit tisztulna a kép, és talán jobban megbecsülnék pl. a bioilyen - bioolyan termelőket is!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.10. 18:53:20

Erről eszembe jut egy régi kedves vicc:
A 80 éve Jani bácsi elmegy az orvoshoz és panaszkodik. Képzelje doktor úr a szomszédban a Pista már 85 éves, de azt mondja, hogy neki még midngí megy némi nemi élet! Segítsen doktor úr mit tegyek? Orvos: - Hát mondja maga is Jani bácsi!-

espé 2007.12.10. 19:32:49

Másik vicc.
Falubéliek találkoznak:
Hol járt Mari néni?
Az erdőben, gombát szedtem, fiam.
És mérges van közte?
Nem enni lesz fiam, eladni!

borosember 2007.12.10. 20:15:39

De szép is lenne,ha mindenkinek fel kellene tüntetnie az adalékanyagait és az eljárást...Lehet jópár "nagynév" nem tudná eladni a méregdrága borait.

hegyaljai 2007.12.10. 22:27:16

Első pont:
Az USA-EU bormegállapodás értelmében a túl magas alkoholtartalmú kaliforniai borokhoz hozzá lehet adni vizet. Ha az amerikaiak ezt ráírják a cimkére - mármint hogy vizet tettek bele - akkor ezt a marketinges bohócot végig fogom olvasni.
Második pont:
Milyen nyelven írjon rá a borász bármit is a cimkéjére? Már az adagolt kénessav ügyét sem sikerült egységesen rendezni. Ha egy bulgár boron ez ciril betűkkel szerepel, akkor az mit segít a finn fogyasztón? A 14 hivatalos nyelven való megjelenítást, még a nagyok:UNILEVER, NESTLÉ, DANONE sem tudják megvalósítani, pedig ők külön üzemekben gyártanak kelet-, észak-, vagy dél-európa számára.
Harmadik pont:
Van adalékanyag nélküli bor is. De az megfizethetetlenül drága, biodinamikus, vagy Rudolf Steiner és az antrozopófusok elvei szerint készül. A fehér bor zavaros, nem palackstabil, a vörösre egy marketing trükként az írják, hogy szűretlen. Mindkettő lényegében a pincében hordóból fogyasztható. Hajrá!! Ez a szebb jövő, kedves alföldi merlot! Gratulálok! Még sok ilyen szép jövőképet várunk ezen a blogon!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.10. 22:30:06

borosember,
te nem érted a viccet :) Ha mindenkinek fel kellene tüntetni akkor mindenki feltüntetné...azt amit akar, mert ellenőrizni sokmindent nem lehet.

espé 2007.12.11. 07:10:01

1.-Ma is azt tüntetnek fel amit akarnak. És lehet ellenőrizni, hogy a félédes mennyire félédes, a bikavér mennyire bikavér stb.
2.-Délafrikából tudhat magyarul jönni a bor. Egyes termékek Angliában magyarul is feliratozottak.
3.-A biobornál meg lehet állapítani, hogy mennyire bio? Vagy csak az ára?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.11. 08:05:29

1. Azért az a laborvizsgálat ami egy bikavérnek megmondja például a fajtaösszetétel nem egy olcsó mulatság. A minimális hordós érlelést pedig nem is hiszem, hogy ki lehet mutatni.
3. bizonyos anyagokat ki lehet mutatni és ez igazolhatja egy élelmiszer bio eredetét. De leginkább az ellenőrzött termesztési-termelési módszer a garancia.

espé 2007.12.11. 10:08:40

A laborellenőrzés nem olcsó, a termelési-termesztési-tárolási rendszer ellenőrzése nem olcsó. De lehet, hogy mégis megéri akkor, ha amire BOR van írva, az ezután, kivétel nélkül az is lesz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.11. 12:32:22

Ha ezt a nem olcsó dolgot nem terhelik vissza valami sarc formájában a BOR-t termelő gazdágra és ezzel nem tesznek tönkre párezer kistermelőt akkor ezzel semmi baj nem is lenne. De attól tartok, hogy ha lenne egy ilyen kemény ellenőrzés akkor azzal megint csak a nagyok járnának jól.

espé 2007.12.12. 09:25:44

Igen. De vannak fokozatok. A közúti ellenőrzés is költséges, mindannyian fizetjük. De megtérül akkor, ha a renitens a napi 10 szabálytalanságból 6x bukik, és estére nem marad jogsija.
Ellenben csupán a bírság szigorítása, ellenőrzés nélkül, nem ér egy kalap szamócát sem. Hogy mennyire vagyunk lemaradva ellenőrzésileg, mindenki megtudhatja, ha határon kívül próbál szabálytalankodni. Viszont a küföldiek nálunk vidáman ütközhetnek a törvénnyel. Mindez nem a magyar borászatról szól, de az magára vehetné.

bodorján 2007.12.12. 10:07:06

Kedvenc témám.
Nem tudom, hogy a borászok mennyit szenvednek attól, hogy rá kell írni a palackra, hogy kén-dioxidot tartalmaz. Biztos sok vevő nem érti, hogy miért kell kénnel elrontani a bort. :-)

Dolgoztam marketingesként egy élelmiszeripari cégnél, ahol egy kajában E300-at használtak antioxidánsként. Az E300-ról vmi városi legenda miatt sokan azt hiszik, hogy szájpenészt, meg impotenciát okoz, ezért több felháborodott e-mailt, levelet kaptunk. Sőt, egyszer még egy újságíró is felhívott ezzel kapcsolatban. Jókat röhögtünk.

E300 = C-Vitamin v. aszkorbinsav

Az urban legend szerint egyszer pszichológia szakirányosok aláírást gyűjtöttek az utcán a dihidrogén-monoxid ipari felhasználásának betiltásáért, mivel az
1. Fokozza a fémek korrózióját.
2. Ha nagy mennyiségben kerül a szervezetbe fokozott vizelési ingert okoz.
3. Tüdőbe kerülve fulladást okozhat.
- és még volt néhány baromság

A megkérdezettek 98 százaléka betiltotta volna a VIZET.


Képzeljünk el egy boroscímkét: kén-dioxidot tartalmaz, bentonittal kezelve, fajélesztő felhasználásával készült
Több "cucc" most nem jut eszembe.

Ezzel szemben a vizezett, csipszezett kaliforniai boron nem lenne lófaszse, csak annyi, hogy WINE

Minden magyar borász tapsikolna.

Az a baj, hogy az eljárások/adalékanyagok feltűntetésének csak néhány borbuzi örülne, a többi mezei borfogyasztót pedig elriasztaná a borivástól, mivel fingja sincs senkinek, hogy most baja lesz a bentonittól vagy nem.

Korrekt lenne az alkotóelemek feltűntetése de hazavágná a magyar borászatot rendesen. Az emberek tájékozatlanok, és ez nem feltétlenül az ő hibájuk, az ember nem lehet otthon minden élelmiszer készítésében.

bodorján 2007.12.12. 10:09:25

OFF
Itten van DHMO-ellenes (dihidrogén-monoxid) kampány:

yikes.tolna.net/dhmo/

Csatlakozz, cselekedj!
ON

espé 2007.12.12. 12:01:21

bodorján köszönöm az izgalmas kommentet! De Én már láttam palackot magyarul feliratozva, hogy ként tartalmaz, vagy azt is hogy ez barikás bor. A délafrikai palackok eredeti gyári címkén magyarul azt is közlik, hogy 3 napon belül célszerű kiüríteni. Másrészt lehet,hogy van arra is törvény, hogy MO-on csak magyar feliratú termék forgalmazható. De mindezek ellenére Én csak arra gondolok, hogy jó lenne ha biztos lehetnék abban, hogy a félédes felirat mögött nem áll teljesen savanyú, vagy teljesen édes.
süti beállítások módosítása