Hozzászólóink számtalanszor megfogalmazták már azt a természetes igényt, hogy az eredeti recepttől elhajló borsűrítők, zsákos napfény-kupecek, tanninvarázslók, aromazsonglőrök stb. alapítsanak maguknak új szakágat, és ne élősködjenek a bor jó hírén. Miként a reggeli ital elvált a tejtől, még korábban az ocsú a búzától, azonképpen a borszerű italt is ideje volna leválasztani a borról. Nem adhat felmentést, hogy a doppingszerek kimutatása a borászatban éppoly drága, időigényes és megfellebbezhető eljárás, mint a sportban. Igenis izzadjon, forgolódjon az ágyában az, akinek tisztán, a maga tehetségéből középszernél többre nem futja! Síkos pálya, de érdemes volna kijelölni. Szerintem.
Most Amerikából egy messze nem bombabiztos, de jó szándékú kezdeményezésről érkezett hír. Randall Grahm, a világ borászatának udvari bolondja és hordófilozófusa jó útra térési programjának újabb állomásaként bejelentette, hogy ezentúl mindent föltüntet a hátcímkén, ami a palackba került. (Az eredeti humorú Grahm tavaly azzal keltett feltűnést, hogy eladta a Bonny Doon forgalmának kilencven százalékát adó Big House és Cardinal Zin márkákat, egyúttal biodinamikus fordulatot hirdetett meg. A Bonny Doon honlapja kötelező bormarketing-tananyag.)
2008 januárjától a Bonny Doonnál a palackban található valamennyi összetevőt föltüntetik a hátcímkén. Az első két meztelen bor a 2007-es Ca' del Solo Vineyard Albarino és Muscat lesz. Az Albarino hátcímkéjén pl. a következők szerepelnek majd összetevőként: biodinamikus szőlő és kéndioxid; a borkészítéshez szükséges anyagként: vadélesztő, organikus élesztőseprő és bentonit. "Randall úgy érzi, fontos a fogyasztókkal nyíltan közölni, ha a borhoz bármit hozzáadunk, és közvetve a többi borászt is rávenni arra, hogy vállaljanak felelősséget a adalékanyagok használatáért és a borászati beavatkozásokért", nyilatkozta Alison Davies, a Bonny Doon munkatársa. Meglátjuk, mire mennek.
Utolsó kommentek