Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton XIV

Sopron 2006 – Jandl és Weninger

2008.02.19. 06:26 - alföldi merlot

Két soproni alapfrankos kétezer alatt. Jandlék a hírek szerint erősen feljövőben, én a tavalyi Missio alapján még nem vettem volna rá mérget. A Weninger „sima” kékfrankos mindig is különleges helyet foglalt el alkesz életrajzomban. Az utóbbi években sajnos többnyire cserben hagyott, de a 2006-osból az ötödik palacknál tartok két hónap alatt. 

Jandl Soproni Kékfrankos Missio 2006

„A leckéből a vastagon aláhúzott részeket tanulta meg: jó ivású, cseresznyés, ásványos és fűszeres. Ha a következő évjáratot az érettebb gyümölcs jobban fölöltözteti, a küldetést valószínűleg sikerrel teljesíti” – írtam a 2005-ösről tavaly. Most itt a következő évjárat, de fogalmam sincs, hogy mi lehetett a küldetés.

Az első tétova szaglászás eredményeként annyit írtam föl magamnak, hogy soproni kékfrankos illata van. Aztán próbáltam elrugaszkodni ettől a mélyenszántó megállapítástól. Rugaszkodni talán, elszakadni biztosan nem sikerült. A karcos, savas rosszemlékű soproni kékfrankos hagyományhoz képest ebben a borban a rendszerváltás a békés átmenet jegyében történt meg – megszüntetve megőrizve.

Közepes színintenzitás. Az illatban szilvakompót (kis fahéj, szegfűszeg rásegítés), égett kenyérhéj, határozott köménymag és egy jól fölismerhető sós, ásványos áramlat. Kóstolva gyenge közepes test, élénk savakkal, köménymagos, meggyes-cseresznyés aromatikával. A korty közepe lyukas. Laza szerkezet. A tannin kétoldalt húz, és a fajtához képest elég hangsúlyos. A lecsengésben fekete szeder, alkoholtöbblet, aztán hosszas cuppogás a savak után. Asztali bornak kifogástalan, de szerintem ennél komolyabb küldetésre szánták.

4 pont (kilátással az ötre)

 

Weninger Soproni Kékfrankos 2006

A múlt ködéből nehezen hámozom ki, de majdnem biztos vagyok benne, hogy az első nem villányi vörös, egyszersmind kékfrankos, ami nekem full rock’n’roll, egy ’98-as Spern Steiner volt. A 2002-es monarchiásat előszeretettel sütöttem el baráti borozások alkalmával, majd a sikereken felbuzdulva, a 2003-asból egy hatost rendeltem, kvázi en primeur, és itt valami eltörött. Azóta minden évjáratnál egyszerre készülök a pörgésre és a pöcegödörből kievickélésre. A 2005-ös is a szokásos rituálét követte: első nap élénk, lószaros-tengeri szeles terroir-lökések, gyomorremegés a fogadónál, másnapra viszont kora tavaszi derű és please, please me, oh yeah. A 2006-os szinte egyből ringat és pörget, nem kell pöcére menni a ropogós cseresznyéért.

Bár nincs hosszas előszobáztatás, azért meghálálja, ha nem rontunk ajtóstól a házba. Frissen a palackból itt is becsúszhat egy kis sós-savanyú szél (sétalovaglás a tengerparton), de a kanálisban nem kell búvárkodni. Ha kiegyenesedett, gyümölcsös, fűszeres, könnyű, élénk és izgalmas. Az illatban meggy, köménymag, tengeri szél, ha melegszik, szilvabefőtt, szegfűszeg, fahéj. Közepes test, virgonc savak – nem az extraktból próbál erényt faragni. Van, hogy sós, pikáns, de inkább gazdagon gyümölcsös, meggyes-szilvás csipetnyi köménymaggal. Nem csíp, nem húz, ellenben friss és remekül csúszik. A lecsengésben meggy és kakaópor, de a lényeg, hogy tisztán hagyja a szájat. Számomra ez most az ideáltipikus kékfrankos. Nem a legszebb, nem a legiskolázottabb, hanem olyan, olyan ... tőrőlmetszett, és majd kicsattan az egészségtől.

6 pont

Címkék: 2006 kóstolás hatpontos ötpontos kékfrankos sopron weninger jandl

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51344254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.19. 07:30:35

Amit a Jandl kékfrankosáról írtál - soproni kékfrankos illata van - ezt egyszerűen nem lehet jobban megfogalmazni. Tényleg az van neki, ezt az illatot egyszerűen nem lehet mással összekeverni. Oda jártam 5 évig suliba :)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.02.19. 15:11:39

A Weninger kékfrankosok közül 2005-ben nekem az osztrákok jobban bejöttek, a Hochacker nagyon szépen bizonyított. A 2006-ost még nem volt szerencsém kóstolni, de az itt emlegetettet, a magyar KF-et igen, és tényleg benne van az a fűszeres-meggyesség, az a naturális szépség, amire egy kékfrankos esetében vágyik az ember. Alkalmas ez a fajta a nagy borok készítésére is, amelyek szinte a cabernet-k nyomába érnek (vagy ízléstől függően meg is haladják azokat). De nem mindig kell másfelé vinni, így is szép, frissen-sósan, szerethetően...

tunderninja 2008.02.19. 15:40:52

Kár hogy a Lővér Balfi Kékfrankosát nem tesztelte össze velük:)

dagadtos 2008.02.19. 15:43:14

Zoranka! A 2004-es Hochacker is egészen kiváló, hosszú bor szerintem!

Ly  2008.02.19. 17:08:28

Nekem is a Weninger alap kékfrankosa nyújtotta az első nagy élményt a fajtából. Ha annak az évjárata 2003 vagy 2004 volt, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a 2006-ost is minél előbb meg kellene kóstolnom. :-)
Köszi a tippet!
süti beállítások módosítása