Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Alkoholos italok

Németh, Légli és Orsolya chardonnay

2008.03.03. 07:00 - vörös és fehér

A chardonnay az a fajta, ami a fehérek közül talán a legritkábban kerül a poharamba. Ennek okát nem tudom, igyekszem tagadni, hogy bedőltem az ABC divatnak, mondjuk azt, hogy így alakult. Gondoltam egyet, és tartottam egy kis házi fajtakóstolót. Alkoholban gazdag estét töltöttünk együtt lelkes borbarátaimmal és három palackkal a mellőzött fajtából. Hogy eztán gyakrabban fogok-e chardonnay-t találni a poharamban, kiderül a folytatásból.

Ráhangolódás gyanánt a Tüske pince 2007-es, merlot és kékfrankos alapú rozéját fogyasztottuk el jóízűen. Kellemes, egyszerre málnás és trópusi gyümölcs (talán leginkább mangó) illatokkal felvértezett bor csinált kedvet a folytatáshoz. Ezt a rozét bátran ajánlom kóstolások elé „belövő bornak” vagy szimplán egy kis nyári hangulatidézéshez.

Németh Attila Veresföldi Chardonnay 2005

Elsőként a megénekelt tétel került poharunkba. Határozott egres illat ütötte fel a fejét. Reszelt alma, körte bújt még ki, sőt meglepő módon némi szőlő is. Már az illatban is megmutatkozik: az alkohol nem jelzésértékűen van jelen benne. Vastag, sűrű szerkezetű bor, forgatás után alig akart visszacsorogni a pohár aljába. Ízben is folytatódik a gyümölcs-kavalkád, pár trópusi jegy is becsatlakozik. Lendületes a korty eleje, a közepén is bírja szuflával, ám a vége elbillen az alkohol irányába, ami több mint kellemes melegség, inkább enyhén égető kesernyésség. Azért a 15,5 százalék nem kevés. De hát ahogy Attila mondani szokta: ez ilyen lett. Szerintem lesz még ennél is jobb állapotban, most éppen hogy eléri az 5 pontot.

Légli Landord 2006

Sokat dicsérték már ezen a fórumon Légli Ottó szelektált tételét, így nem hagyhattam ki én sem. Bevallom, bontás után megijedtem. A levegőztetés okán leöntött fél deci bor olyan tömény fa illatot bocsátott ki, hogy majdnem faragni kezdtem. A korty maga ugyanezt képviselte, így pár órával később félve nyújtottam át a poharakat a vendégeknek. Félelmem sajnos nem volt alaptalan, nem volt szeretetreméltó a bor. Már sokkal szebb arcát mutatta – az erdő mögött felsejlettek a gyümölcsök, némi ásványi illat is odatette magát, de a várt harmónia nem jött el. Szerencsére emiatt másnap is kóstolhattam az ominózus tételt: komoly fejlődésen ment át. Már-már alföldi merlot-i magasságokba tört, kedves volt, komplex és sima, enyhe alkoholhangsúllyal a végén, amit a 14 százalék magyarázhat. Én azonban 6 pontnál jobban nem szerettem meg így sem. Az, hogy az első napi botladozásért jár-e pontlevonás: ki-ki döntse el magában.

Orsolya Pince Ostorosi Chardonnay 2006

A legkevésbé alkoholos tétel volt a maga 13,5 százalékával. Talán pont ezért tudta a legjobban itatni magát. Karakteres illatú, leginkább egy finom banánligetes, trópusi hangulat kísérte végig a kóstolását. Az intenzív banánillat mellett némi vaníliás-fás jegy is megjelenik. A három tétel közül ennek a leghaloványabb a színe, de ő sem a gyors lefolyású borok közé tartozik, ha megtekerjük a poharat. Kóstolva krémes hatású, kókusztej és pálmacukor ugrott be elsőre róla, meg hogy jó lenne valami nem túl csípős ázsiai curryt főzni mellé. A kellemesen vibráló korty végén azért itt is bemelegszik, de nem éget, hanem langyosan simogat. Viszont ez volt az a tétel, ahol a kóstolási hőmérsékletre nagyon oda kell figyelni, nem tesz jót neki, ha túlmelegszik. Másért szerettem, mint a másnapos Landordot, de szintén megérdemli a 6 pontot.

Összességében nem csalódtam, lehet érdekes, egyedi chardonnay-t találni a borospincékben, de számomra a furmint, a rizling vagy újabban az ezerjó több izgalmat okozott. Azért ha van kihagyhatatlan chardonnay a piacon, szóljanak!

Németh Attila és Légli Ottó borát a Bortársaságnál, az Orsolyát a Maligánban lehet megvásárolni.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos ötpontos chardonnay orsolya légli mátraalja ostoros németh attila

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr72348608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morc 2008.03.03. 08:56:44

A Landordról és a Németh Attila-féle Veresföldi CH-ról nekem valahogy sokkal szebb emlékeim vannak (Orsolyával nem találkoztam :) A meghatározó élmény persze a 2004-es veresföldi volt (az valami csoda), ahhoz képest a 2005-ös mindenképpen diszharmonikusabb, de ennél jobban szerintem semmilyen boron nem lehet megmutatni az évjárathatást. A 2004-es az én szubjektív listámon valahol 8-9 p tájékán jár, a 2005-ös is minimum 6, de a Landord is inkább 7.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.03. 09:25:21

Tudom, hogy utánna lehet nézni, de a szerintem a kompatkt információszerzést elősegítendő, jó lenne a beszerzési árakat is megadni.

Cserszegi Óvszeres 2008.03.03. 09:42:26

Tudom, hogy itt nem feltétlenül sikk szeretni a Hilltopot, de nekem az ő 2006-osuk volt a legjobb, amit ebből a fajtából az elmúlt egy évben ittam. Igaz ami igaz, nagyüzem, fajélesztővel is megdobták, de ez a legkevésbé sem érdekelt, mert nagyon tetszett. Ja, és semmi közöm a Hilltophoz.

tunderninja 2008.03.03. 11:18:23

Szeretnék a cikkírónak ajánlani egy másik Mátrai Chardonnay-t,méghozzá a Benedek pincészetből,kis kézművesség,mint mondjuk Tamásék Csopakról.Kóstolja meg és döntse el,hogy ízlik-e neki.Kapható a Bor És Más cégnél.Szerintem ezeket simán veri(de ez szubjektív)

vörös és fehér 2008.03.03. 12:57:54

köszönöm a tippet, ha lehetőségem lesz rá megkóstolom.
Árak: bevallom mind az Orsolyát mind a Németh Attilát a pincénél vettem, de megnéztem a kérdéses honlapokat.
N.A. V. Ch. nem klub áron 3150 Ft.
Légli Landord nem klub áron 3990 Ft.
Orsolya: 3200 Ft.

tunderninja 2008.03.03. 17:08:45

Apropó,nem volt korai még a 2006-osokat ily hamar lekóstólni?Modjuk kóstolni mindig kell az igaz,bár a pontozás biztos másképp alakul ha mondjuk most csak kóstolod,és mondjuk 3hónap mulva újrakóstolod,és akkor pontozol.Szerintem a 2006-osok még nyersek egy kicsit,kell még idő nekik.De az biza nagy fehérek lesznek ebből az évjáratból:)

Benikuty 2008.03.03. 17:39:09

Személyesen Légli borát ismerem, nincs ott semmi hiba. Csak ezek az árak!:(

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.03. 19:51:46

Akinek lehetősége van rá, az kóstolja meg Katonáék Chardonnay-ját is, az is nagyon ajánlható és olcsóbb is.

friccs 2008.03.03. 20:02:24

Akinek lehetősége van, az kóstoljon meg egy jó chardonnay-t és írja meg nekünk! :)

Decanter 2008.03.03. 22:13:32

A Vaszary 03-as Pannonhalmi chardonnay-ja nagyon korrekt kis bor. Nagyobb mennyiségben vettem kb. 800.- ft.-os áron,nekem bejött. Mediterrán gyümölcsök,testes finom savú,érett bor. Múlt héten bontottam egy palackkal és még mindig rendben van. Nem ünnepi asztalra való bor, de a hétköznapokra kérem szépen, soha rosszabbat! : )

Ray Tango 2008.03.03. 22:15:02

Szerintem a Gróf Buttler 2006-os Chardonnay-ja kimondottan szépre sikeredett!

Grange 2008.03.04. 01:26:47

Nekem 2 kedvencem van:

Lelovits Chardonnay 2003(fantasztikus)
Gál Tibor Chardonnay 2004(igazi hamisítatlan Ch.)

egészségére annak aki majd kóstolja.

MalbecNC 2008.04.01. 20:11:11

Nemrégen bontottam Légli Landordot.
Hát nemtom.... biztos, hogy mindig ugyanaz a bor van a palackban?
Nekem vékony, likörös és fás volt a bor, még ennyire sem értékeltem volna.
Az igaz, hogy másnapra nekem is megszelídült, szép arcát mutatta, de messze nem közelítette meg alföldi merlot által bemutatott szépséget.

MalbecNC 2008.04.01. 20:15:11

A Tüske rosénál az illat tényleg szép volt, de ízében nálam inka az acélos sav dominált, a gyümölcs csak aláfestés volt. Mint egy pezsgő, olyan éles savai voltak. Mondjuk szeretem a pezsgőt....

vörös és fehér 2008.04.01. 20:42:11

A Léglinél gondolom azért ugyanaz van az üvegben, sajnos az első nap kudarcát nem tudom nem feledni. A Tüskénél, ha jól emlékszem a borász szavaira, már nem ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis a rozé folyamatosan kerül letöltésre, a fogyással (vagy ahogy ő fogalmazott: a kopással) összhangban, azaz két, azonos polcon levő bor lehet két eltérő időben palackozott tétel. Gondolom a rozé a tárolás során gyorsabban változhat.