Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lányok és asszonyok

Elnőiesedik a borászszakma?

2008.03.06. 09:00 - Weér Yvo

Nem, a Deutsches Weininstitut nem a vészharangot kongatja, csupán felhívja a figyelmet egy tendenciára: az utóbbi tíz-tizenöt évben a német borszcénában egyre nagyobb szerepet kapnak a nők. Mivel nagy tisztelője vagyok a gyengébbiknek nevezett nemnek, én bizony örülök a változásnak, főleg ha olyan borásznők készítik a borokat, mint a Weingut Familie Hammen örökösnője, Kathrin Hammen (képünkön), akit 2004/2005-ben rheinhesseni borkirálynőnek is megválasztottak.

A rövid cikk német alapossággal támasztja alá állításait: számokkal, számokkal és számokkal. Például megtudhatjuk, hogy Geisenheimben, az egyik legnevesebb német borászati főiskolán – ahol egykor a híres Müller-Thurgau is professzori állást töltött be – az elmúlt tizenöt év folyamán megduplázódott a női hallgatók létszáma. Jelenleg a hagyományos borászati és italtechnológiai szakokon a hallgatók negyede, egyes újabb szakokon pedig közel a fele nőnemű. Közülük egyre többen veszik át a családi borászatot: a német borok kedvelőinek a Vater und Sohn helyett hamarosan hozzá kell szokniuk a Vater und Tochter formulához.

De nem csak a női borászok száma gyarapszik; egyre többen irigylik meg Jancis Robinson sikereit: a DWI felmérése szerint a koblenzi, hamburgi és berlini sommeier-iskolákba jelentkezők fele is nő.

Az látszik, hogy a német nők a borfronton is öntudatosak. Van egyesületük és netes lapjuk is, egy ízig-vérig női magazin. Érdemes kattintani.

És merre tartunk mi ezen a téren? Van néhány kiváló női borászunk; a teljesség igénye nélkül: Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie, aki ráadásként francia, Bott-Bodó Judit (képünkön), Thummerer Katalin és Éva, Turcsek Orsolya, a balatonfüredi Simon Cecília, Wille-Baumkauff Márta, és ide sorolhatjuk Luka Enikőt és Matolcsy Sárát is, akiket azonban inkább tehetséges birtokigazgatónak hívnék Rudolf Križan mellett. De már nálunk is szervezkedik a szakma nőnemű fele, ha más is a lépték: a neten egyelőre csak a zalai borásznők képviseltetik magunkat. Kis lépésekben, de haladunk.

Címkék: híradó

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74366291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2008.03.06. 15:36:40

A férfiak hangosan kuncognak, amikor egy nő nem tud tolatva beparkolni az autójával. Valószinüleg viszont a férfiak kevesebb illatot, zamatot vesznek észre a borban, mint a nők. Mindkettő genetikailag meghatározott készség. Persze az illatokra való érzékenység, kóstolási tudás még nem azonos a borászat vezetésére való alkalmassággal. Viszont a nők jobbak a kommunikációban! Még azok is akikat a közizlés nem nevez "szép"-nek. Tehát a kihívás valós.
Kedves Weér Yvo!
Szerintem az általad felsorolt lista féloldalas, kevés 45 év feletti hölgy szerepel benne, pedig közöttük is vannak egy-egy borászatot meghatározó személyiségek.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.03.06. 17:02:36

Kedves Hegyaljai,

nem törekedtem a teljességre. Szívesen olvasnám – ahogy bizonyára mások is –, hogy kikre gondolsz.

Borboszi 2008.03.06. 20:30:45

... én kimondottan szeretek ebben a szakmában nő lenni...

Egyszerűen azért, mert kevesen vagyunk nők és valahogy férfi társaságban jobban értem magam, mint sok nő között mondjuk egy irodában. Arról nem is beszélve, hogy mellőzhetem az ilyen hülyeségeket, hogy " jajj, de cuki ma a hajad drágám, ki most a fordászod? Na és ez az új szoknyaaa.. biztos sokan megbámultak a buszon, de irigyellek."... Na, ezektől mentes vagyok. Meg a női ármánykodásoktól, féltékenykedésektől... és ez annyira szuper.

Kevesen vagyunk, de jól megvagyunk és nem irigykedünk egymás metszőollójára és gumicsizmájára... és szeretjük, hogy ebben a szakmában a férfiak 90%-a még udvarias és lovagias. :-)))... úgyhogy uraim, én szuperül vagyok, köszönöm. Előnyös házassági ajánlatokat pedig privátban várok ;-)

Benikuty 2008.03.06. 20:43:21

Ez a poszt most miről is szól?
Lehet, semmiről:(

Ray Tango 2008.03.06. 20:46:02

Lassan már a borásznők is megjelennek a Pléjboj címlapján! :D

Steff 2008.03.07. 09:51:25

Egy apróság a címhez: borászszakma.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.03.07. 10:54:42

Jogos, köszönöm, javítottam.

espé 2008.03.07. 12:33:13

Ez a poszt most miről is szól?

Az előítéletekről, a megkülönböztetésről!

Ha ma a katonaságban is egyre több nő szolgál, akkor a borászszakma miért zárkózzon el. A női hadviselés sem új keletű.

Megemlíthetjük a hadvezér Zrínyi Miklóst, aki hősiesen kirohant.
De miért nem nagy hadvezér Zrínyi Ilona, aki 4 évig nem ment sehova, de az ostromlók ekkor is csak árulással tudtak betörni?

Hagyományőrző az is, hogy van külön borbarát, és külön borbarátnő egyesület.

De ha visszatérünk a borhoz, kérdés: van külön konty alá való, és külön bajusz alá?

Jenyei 2008.03.07. 13:03:30

No meg Nőnap is közeledik vészesen :) Ezen a fórumon: éljenek a borásznők!

friccs 2008.03.07. 21:38:48

Én ezennel mindkét -a fotókon látható- hölgynek kiosztok 10-10 pontot! Látjátok milyen egyszerű kiadni azt tizest, ha van miért! ;)

why-not 2008.03.07. 22:57:17

A nőnapi köszöntőkhöz én is csatlakoznék, de azért felmerül bennem, hogy vajon hány nő örülne kis hazánkban annak, ha a virág mellé vagy akár helyett egy igazán jó (száraz, bruhh) bort is kapna ajándékul? Na, itt akadna még némi tennivaló...

friccs 2008.03.08. 00:16:28

A köszöntőkhöz én is csatlakoznék, de azért felmerül bennem, hogy vajon hány férfi örülne kis hazánkban annak, ha a puszi, vagy a finom vacsi után, egy igazán jó (édes, bruhh) bort is kapna ajándékul? Na, itt akadna még némi tennivaló... ;)

espé 2008.03.11. 16:19:59

A nőnap után március 15.-e következik. (meg egy kis katonaság)

Az INDEX városában nyugszik:
LEBSTÜCK Mária huszárfőhadnagy
Zágráb (Horvátország), 1830.08.15. - Újpest, 1892.05.30.

→Jónák Gyula nagyanyja. Apja jómódú kereskedő volt. 13 éves korától Bécsben nevelkedett, nagybátyja házában. A császárvárosban lett részese a forradalmi eseményeknek. Csatlakozott az egyetemi légióhoz, ahol Károly néven ismerték. 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott, részt vett a branyiszkói áttörésben, a kápolnai csatában, Buda visszavívásában és még számos összecsapásban. Huszárfőhadnagyi rangot ért el. Házasságot is a harctéren kötött. A szabadságharc leverése után rövid ideig fogva tartották, fiának is a börtönben adott életet. 1880-ban fiához, Jónák Pálhoz Újpestre költözött, a Csokonai utca 4. sz. házba. 1935. márc.15-én emléktáblát helyeztek el a ház falán. Lebstück Mária sírja az újpesti Megyeri úti temetőben található. Nevét utca viseli a városban. (GOOGLE)

Bizonyos, hogy nála összejött a hátrafelé parkolás, a kommunikációs, de még a manageri készség is. Valószínű, hogy nem varrótűvel a kezében vezette rohamra a nem lányszakaszát.

A borászathoz visszatérve: lehetséges, hogy a borászok között az említetteken kívül is van nő főhadnagy, vagy százados is? De a férfiúi szemérmesség nem engedi Őket megnevezni, csak említeni?
süti beállítások módosítása