Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XI

Esküvé és Villa Márika 2006

2008.03.18. 07:24 - alföldi merlot

Tőrőlmetszett Bussay-rajongó vagyok. Eredetileg függetlenül attól, de csak kikotyogom, hogy családom felerészt zalai, sőt, apám és a magyar borászat legismertebb körzeti orvosa/polihisztora egyaránt a Kerka-patakban rákászott két évtized eltéréssel. Ezért vagy sem, de az öregem igencsak rákapott az Esküvére, és ez ritka borpedagógiai sikereim legfényesebbike. Az Esküvé amúgy része annak a nagyjából háromtagú budget-elitalakulatnak, amelyből több évjáratot raktározok. Nem nagy sztori, de a Villa Márika iránt is él bennem némi elfogultság, no jó, írjuk át indokolt kíváncsiságra, amióta Pampetrics úr, Keszthely legsirályabb borkereskedőjének közvetítésével alig egy éve fölfedeztem magamnak, és örökre megjegyeztem ezt a sükebóka nevet. 

Bussay Esküvé 2006

Akkor ez most terroirbor vagy sem? Alkalmas-e egy olasz-rajnai házasítás fölmutatni a csörnyeföldi terroirt? Hogy a pákóba ne volna! És akkor most mit tudtunk meg a csörnyeföldi terroirról? Ami engem illet, leginkább azt, hogy a csörnyeföldi terroir földtörténeti korszakokon át szunnyadt, mígnem jött egy emberfölötti ember, és ha kellett gyengéden, ha kellett,  könyörtelenül lelket vert belé. És félő, hogy amint Bussay doktor beköltözik a földtörténeti rétegek közé, a csörnyeföldi terroir ismét hallgatásba burkolózik.
Az előző két évjárat metszően tiszta volt, pengeélen táncoló savakkal, végtelen potenciállal. Akinek volt türelme (és teflon a gyomorfalán) a savakon túlra tekinteni, az örömét lelte benne. Illatosak, virágosak, mézesek, barackosak voltak – és tiszták, mint az Orléans-i Szűz. Ez most más. Nem vagyok benne biztos, hogy vakon fölismertem volna. Melegebb, dúsabb, áradóbb, ahogy az évjárat ígérte.
Kirobbanóan intenzív illat: méz, keleti fűszerek, fehérhúsú őszibarack, zellerszár, ásvány. Kóstolva viszonylag telt, a savak szépen pörögnek, de ezúttal nagyobb test és bőkezűbb gyümölcsösség társul hozzájuk, mint korábban. A korty közepén remek szaftos őszibarack. Nagy rajongója vagyok az olaszrizlingnek, de jól érezhető, ahogy a rajnai megemeli, nemesíti, komplexebbé teszi. A lecsengés, mézes, virágos és természetesen hosszú. Túlzás volna azt állítani, hogy már most minden a helyén van, de tudjuk, hogy Bussay keze alól nem percborocskák kerülnek ki.
6 pont most

Villa Márika Badacsonyi Olaszrizling 2006

Miután tavaly a 2001-es aratott családi körben, kissé félve fogadtam ezt a serdületlent. A bizalmatlanságot fokozta, hogy a téli Borbarát általános keserűséget rótt fel Márikáéknak. A rossznál sokkal jobbat kaptam.
A kesernyét detektáltuk, de jobban zavart, hogy a kén még a harmadik napon is érezhető volt (jegyzeteimben egyszer megpróbáltam kéksajttal elütni). Viszonylag telt szín és izmos korona. A minden újranyitáskor fölszárnyaló komor férfihúgy néhány perc alatt elillant, és attól kezdve ismerős terepen mozogtunk: virág, méz, mineralitás. Kóstolva arányos, viszonylag telt, de csontszáraz. Selymes, sima textúra. Ha nagyon figyelünk (figyelek), akkor talán fölsejlik a 2001-esben megcsodált akácmézes jövő. A korty második felétől határozott kesernye – nekem a tűréshatáson innen, szuperízlelő feleségemnek onnan. Jól fölismerhetően vulkanikus és olaszrizling, de a 2001-es palackérettsége híján kissé átlátszó próbálkozás. 2-3 év múlva kellene visszatérni hozzá, addigra talán megnemesíti a palackbuké.
sovány 5 pont

 

Címkék: 2006 kóstolás olaszrizling hatpontos bussay zala ötpontos badacsony rajnai rizling esküvé villa márika

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr70384327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hvuk 2008.03.18. 09:05:36

Az Esküvével múltkor szemezgettem a boltban, de aztán mégsem amellett döntöttem. ~2000 forintos árért nagyon méltányosnak tűnik, úgyhogy legközelebb mindenképp kipróbálom.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.18. 09:16:23

Kedves hvuk! Mindenképpen tedd meg, mert tényleg ki lehet belőle érezni azt, ahogy Bussay doktor úr belevarázsolja a csörnyeföldi terület minden előnyét. Azt hogy most ez a vidék terroir vagy nem, azt nem tudom...

hvuk 2008.03.18. 09:54:18

Jó, mindenképpen megpróbálom kiérezni belőle a terroirt. Nem akarok csalódást okozni! :)

Ennek a Csörnyeföld szónak hihetetlen hangulatos hangzása van. Teljesen olyan, mintha valami óidőkben játszódó rege - vagy egy fantasy könyv - egyik helyszíne lenne.

lackó 2008.03.18. 09:57:30

Kedves valuka!

Nem okoskodásképp, mi 2 éve beborangoltuk a borvidéket, beleértve Lendvát is. Nagyon szép élmények, de kiemelném bizony a terroirt! Nagyon keményen! Lévén, hogy gyakrolatilag Szlovénia ezen része is a zalai dombsághoz tartozik, így egy borvidékről beszélünk. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi is ez, mindenképp ásványosság, meg némi animalitás. Ezt jónéhány Szlovén borban felismertük, ajánlom figyelmetkbe ha a Doki felé jártok Czuk Lajost, vagy Rozsmán mestert, vagy akár egy látogatást Jeruzalembe és tuti, meg fogjátok tapasztalni ezt a bizonyos terroirt.

Másrészt Merlototnak: azért reméljük, hogy még sok-sok terroirfggatással teli év van Busi előtt. Borait nézve évszázadok :)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.03.18. 14:51:47

Jómagam is nagy kedvelője vagyok az Esküvének, abszolút ár/érték arányos, szép bor, ami jó évjáratokban évről évre fejlődhet, ahogy a borász is fejlődik, egyre jobban megismeri a terroirt, a fajtát... Én legalábbis ezt veszem észre az általam kóstolt 2004-es, 2005-ös és 2006-os évjáratokon.
Nemrégiben akadtam rá viszont a Kerkaborum Vörcsöki Furmintra, a Szepsy-Bussay-Heimann triumvirátus alkotta meg, érdemes megkóstolni, a blogon van is róla némi jegyzetelés, most igyekszem beszerezni belőle pincébe való mennyiséget is.

zoli 2008.03.21. 07:56:07

Komolyan azon vitatkozunk, hogy ez a termőhely terroir vagy sem? Na ezért tök fölösleges ez a szó. Ha híven visszaadjuk az adott termőhelyet akármilyen fajtával, az miért ne hívhatnánk terroir-bornak?
süti beállítások módosítása