Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea VIII.

V. Márika, Gellavilla, Jásdi, Biovitis

2007.08.24. 10:10 - alföldi merlot

Úgy látszik, az olaszrizlingek ráncosan születnek és kisimult arccal halnak meg. Legalábbis az odisszea történetének egyik legszebb borából erre következtettem. Hipotézisem szerint az egészséges, arányos, de nem túl fifikás olaszrizlingek néhány év alatt megszépülnek. A most kóstolt fiatalok is egészségesek és arányosak voltak, de messze az emlékezetestől. A mezőny első bioborát pedig a bölcsőben ragadta el az ecetes uborka általi halál.

Villa Márika Badacsonyi Olaszrizling 2001

Se kép, se hang. Kínosan hülye név, szánalmas grafika, és még be is ragadt. Ha nem karolja föl  Pampetrics úr, a Balaton-mellék első számú bordílere, soha meg nem kóstolom. Három évjárat is díszelgett a polcokon, 2001, 2002 és 2004, de P. úr ellentmondást nem tűrően a legidősebbet ajánlotta. Én általában tartok a borkereskedők antikvár kincseitől, de a tulaj határozottsága meggyőzött.

A német nyelvű hátcímke szövegéből annyit sikerült kiderítenem, hogy a bor badacsonyi (ahol már kétezer évvel ezelőtt is kiaknázták a mikroklímát), tipikusan vulkanikus, az ízében mandula és rezeda, a tulajdonos osztrák, és ez a palack Berlinbe indult. A pincészetről semmilyen használható információt nem találtam, abban sem vagyok biztos, hogy létezik még.

Aranykor. Színben, illatban, ízben tökéletes érettség. Alig tudtam betelni az illatával. Nem különösebben összetett, de elképesztően dús és mély. Akácméz ezerrel. Néha egy kis hársméz és tejes mandula is bevillan. Kóstolva sima és selymes, de nem telt, nem édes. A korty ívét csiszolt, ruganyos savak emelik magasra. Ízében őszibarack, birsalma, akácméz és a friss mandula tejes, viaszos zamata. Pazar. Feltételezésem szerint nem egy rendkívüli évjárat rendkívüli boraként született, de volt esélye a hosszú életre, és élt vele.
6 pont (1450 Ft, ha kapható egyáltalán)

Gellavilla Olaszrizling 2006

Általános besorolása: fröccsbor. Ehhez szerintem ércesebb savakra volna szükség, másrészt megérdemli, hogy szódavíz nélkül is komolyan vegyük. Eddig főleg az ezer alatti ár tette vonzóvá, mostantól a korábbi évjáratok érdemeire és saját erényeire kénytelen támaszkodni. Én eddig minden évben úgy bontottam, hogy most jön az óriásölés, de a vérengzés elmaradt. Tagadhatatlan erényei ellenére valahogy súlytalan. Viszont egy kétéves 2003-as magnumtól leesett a Borbarát érdemdús szerzőjénak álla. Én a 2005-öst savhangsúlya miatt azonnali feledésre ítéltem.

Egészen halvány szín. Az illat tiszta és gyümölcsös: ananász, sárgadinnye és mandula. Közepes test, kellően élénk és viszonylag kerek savak. Friss, gyümölcsös. A kortyban és a lecsengésben az obligát mandulás kesernyét virágos árnyalat kíséri. Semmi flikk-flakk, semmi komplikáció. Cheap and cheerful, mondaná az angol.
4 pont (kb. 1050 Ft)

Jásdi Csopaki Rizling 2006

Nekem még nem volt szerencsém átütő Jásdi-borhoz, pedig állítólag létezik. Visszalapozva úgy találtam, hogy a 2004-es sima nem volt rossz, és az ára is helyén van.

Halvány szín, viszonylag ragaszkodó korona. Közepesen intenzív illatában agyag, akácvirág, mandula és marcipán. Lassan nyílik. Kóstolva selymes és sima, lehetne kissé feszesebb. A Gellavillánál valamivel tartalmasabb. A sokat emlegetett mandulás kesernyéből ezúttal a kevesebb több lenne. A lecsengés egyszerű, közepesen hosszú. A gyalogrizlinggel kapcsolatos elvárásokat mintaszerűen hozza, de semmilyen téren nem nyújt emlékezeteset. Egy kis palackbukéval talán kinőné magát. Azért könnyű nyáresti kikapcsnak jelen állapotában is tökéletesen megfelel. A Gellavilla és a Jásdi közül talán ez utóbbit volna érdemes két-három évre elfektetni.
Erős 4 pont (kb. 1300 Ft)

Biovitis Szentgyörgy-hegyi Olaszrizling 2006

A szívem a környezettel harmóniában élő szőlészetért dobog, alig várom, hogy nálunk is megjelenjenek a talajt új élettel megtöltő, a szőlőt fákkal, inszektáriumokkal élővé tevő gazdaságok. Ezért utólag megvallhatom, hogy a Biovitis nálam legalább fél pontról indult. Elfogultságomat menti, hogy tovább nem is jutott. Ez a bor az ecetes uborka általi öngyilkosságot választotta. Próbáltam kikövetkeztetni, hogy milyen lehetett életében, de be kellett látnom, hogy nem látok az uborka mögé.
Értékelhetetlen. (750 Ft)

Címkék: balaton 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling hatpontos jásdi badacsony 2001 villa márika gellavilla biovitis

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3146630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.08.24. 16:05:49

A Biovitist a közelmúltban egy baráti összeröffenéskor töltötték a poharamba. Valóban iszonyú, sajnos... Amúgy Bussay Laci bácsi 2006 - os cuccaira már kiváncsi vagyok...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.08.26. 21:53:31

Ez a kedvenc rovatom.
A Biovitisből nem lehet, hogy a rossz palackot cserélni kéne egy jóra? Lehet, hogy a kóstolt rossz volt, de ez sztem nem korrekt így.

dalton1 2007.08.26. 22:22:48

Én is egyet értek RAMBO-val...

alföldi merlot 2007.08.27. 06:13:56

Alapvetően igazatok van. Az én jóval kisebb igazságom, hogy lakhelyemtől 300 kilométerre vásároltam, vagyis a csere lehetősége nem áll fenn, másrészt az első hozzászóló esete azt látszik alátámasztani, hogy nem egyedi esetről van szó.

dalton1 2007.08.28. 20:55:21

Ha valakit érdekel Budapesten a Savoya park-i Osan-ban kapható a 2006-os Biovitis rizling de figyelni kell mert a '05-ösökkel együtt van a polcra téve ahogy szinte az összes bor...kb. 1000Ft.

Ugyanott kapható a '03-as Juhászék féle olaszrizling ami egy marha jó bor 1200-ért!!!

MirrMurr 2007.09.02. 16:25:53

Ha alap rizlingben nem is feltétlenül, de szükebarátban és fehér cuvéeben azért létezik átütő Jásdi.
A 2006-os tételek kifejezetten ígéretesnek tűnnek.

alföldi merlot 2007.09.03. 14:36:51

A Villa Márika magyar születésű tulajdonosától a következő információt kaptam a borászatról: "A Villa Márika családi pincészet története 1989-ben a hegytetőn, egy igen jó fekvésű teraszos elhanyagolt szőlő újratelepítésével indult. Az elmúlt tizennyolc évben a többi teraszos és meredek hegyoldali régi szőlőink bazaltteraszait is helyreállítottuk, az elöregedett szőlőtőkéket kivágtuk és újakkal pótoltuk. A Badacsonyban honos fajtákra koncentráltunk. Ma kb. 4 hektár területen termelünk Olaszrizlinget és Szürkebarátot, kis darabon Muskotályt.
Pincészetünk a szőlőtermelésben csúcsminőségre törekszik, hiszen a tőkén terem a kiváló boralap, az érett, egészséges szőlőfürt. A rendkívül köves talajt csak kézzel tudjuk megművelni. A tőkéket minimálisan terheljük meg. Igy a tőke ellenállókéssége betegségekkel szemben megnő, érett, egészséges fürtjei rendkivül gazdag ízvilággal rendelkeznek.
A terroir, azaz a kiváló magas fekvésű dűlők, a sok napfény, a tó hőmérsékkiegyenlítő hatása adják a természetvédő szőlőtermeléssel együttesen a szüreti csúcsminőséget. Természetesen csak saját területeinkről származó szőlőt dolgozunk fel. A borokat nagyméretű tölgyfahordókban érleljük.
2000 óta palackozzuk a borainkat. Minden évjárat és fajta érmet nyert a Badacsonyi vagy a Balatoni Borok Versenyén. A 2004-es Országos Szürkebarát Borversenyen a a 2002-es és 2003-as Szürkebarát borainkat aranyéremmel tüntették ki. Berlinben 2003. áprilisában a Tagesspiegelben a 2001-es évjáratú Szürkebarátunk a hónap bora, a 2004-es Weinführerben 2002-es Szürkebarátunk ajánlott bor lett.
Magyarországon boraink Pesten a Magyar Borok Házában, Keszthelyen a Pampetrics Borkereskedésben kaphatók + ma már jó néhány 4-5 csillagos szállodában is kínálják őket."

Ly  2007.09.06. 12:51:27

Az első komolyabb szürkebarát, ami ízlett, egy 2001-es Biovitis volt. Utána több tételt is kóstoltunk a Kovács szortimentből, és elég sok hibás palackkal találkoztunk sajnos. Laposáék is csak egyszer palackoztattak a Kovácsnál, nekik sem jött be.
Viszont továbbra is meggyőződésem, hogy ennél több van a Biovitis boraiban, úgyhogy egyszer meg fogom látogatni őket a kisapáti pincéjükben.
Amúgy a környéken van még több pince is, amit tényleg érdemes meglátogatni rizlinget kóstolni: Szászi (bio és hagyományos is van), Nyári Ödön, Laposa, és viszonylag újabb üstökösként az Istvándy pincészet.

ilghf 2008.02.09. 23:24:47

Feltehetőleg tényleg rossz palackokat fogtak/fogtatok ki hisz ezen eredmények alapján a biovitis-nek igenis jó borai vannak.
www.magyarborokhaza.hu/dijazott_borok.php?show=mbh&sub=p3
süti beállítások módosítása