Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea VII

Taposó-Kút Küvé és Esküvé

2006.08.30. 16:00 - alföldi merlot

Egy jolly joker Somlóról, ami a legszőrösebb szívűek kivételével bárkit jókedvre derít. És egy arisztokratikusan kifinomult Mura menti, ami egyszerre tanít és szórakoztat.

Szent Ilona Borház Taposó-Kút Küvé 2004

A Kreinbacher Birtok borai számomra megfizethetetlenül drágák. Így csak annyit tudok róluk, amennyit másoktól hallottam (l. Albert gazda legutóbb). Nulláról indult, ám annál becsvágyóbb beruházás Somlón. A Kreinbacher borok eddigi fogadtatása felemás: vannak, akik új etalonnak tekintik őket, mások szerint a fától nem látszik a gyümölcs. Most, talán a piaci nyomás hatására, kissé alább adták, és a Szent Ilona Borház név alatt két megfizethető küvével jelenkeztek. A Taposó-Kút kétezer forintból kijön, és a Pannon Bormustra egyik csúcsbora. Viszont csak 50 százalékban olaszrizling, a többi furmint, juhfark, hárslevelű, ezerjó, sárfehér, rizlingszilváni. Ennyiben tehát a Rizlingodisszea kereteit feszegeti, de nem volt szívem kihagyni, miként a rajnai-olasz kombókat sem.

Hogy sikerült az ötrugós szférából az aláereszkedés? Attól függ, honnan nézzük. Kerek, gyümölcsös, jókora hordótuninggal. Ha sznobmentes borpartira készülnék, a Taposó-Kúttal az összes szóba jöhető legyet ütném: behízelgő, de nem gerinctelen, közérthető, de nem gagyi, finom, de nem geil, megfizethető, de nem tucatbor. Dúsan áradó, vonzó illat: puncs, menta, citrom, vanília és pörkölt mogyoró. Kóstolva gyümölcsös, vaníliás, árnyalatnyi mineralitással. Szolid savak, enyhe vajasság. A hosszú lecsengést a fa vaníliája uralja (és istenuccse van benne egy kis sült gesztenye is). A termőhelyet én nem tudnám kiolvasni belőle, de annyi baj legyen. Ez egy szépen elkészített, jó tartású, szeretnivaló bor.

Akik a fába is belekötnek, és napi kenyerük a terroirfaggatás, azok könnyen találnak rajta fogást. Egészségükre! Én azt mondom, hogy sok ilyen borra volna még szükség. Ők képviselik az igényes szórakoztatást a fehér palettán.

Mindent mérlegelve 5 pont, és szívből jövő ajánlás. 

Bussay Esküvé 2004

A korábban kóstolt 2005-ös Esküvé kapcsán említettem, hogy emlékeim szerint a 2004-es mintha érettebb és arányosabb lett volna. Ennek lehet oka az évjárat (2005 megszépítette 2004-et), de lehet, hogy a Bussay-borok legendás palackérési potenciálja működik a háttérben. (A közelmúltban volt szerencsém 1995-ös Bussay Traminit kóstolni. Makkegészséges.)

Unásig ismételgetem, de nem találok rá jobb szót: a Bussay-borok tiszták. Nem feltétlenül a legtetszetősebbek, és talán kell egy kis sznobéria is ahhoz, hogy beléjük szeressünk, de ha megkapjuk a kezdő lökést, gyorsan gurulunk lefelé a jóba.

Az Esküvé 2004-ben is csontszáraz, de kerekebb, illatosabb, gyümölcsösebb, mint a 2005-ös. Illatában akácméz, tűzkő, körte és citrusok. Magasság és szélesség eszményi egyensúlyban. Lehet a Taposó-Kút első nekifutásra megnyerőbb, gazdagabb, de az Esküvében a kevesebb több. Mint egy kínai tusrajz. És szemben a harmadnapra fába omló Taposó-Kút Küvével, az Esküvé folyamatosan szépült, gazdagodott.

Az Esküvé sem mozdít meg hegyeket, de a puszta érzékszervin túl esztétikai élményt is ad. A toplistákat soha nem fogja vezetni, de a cult following esélye megvan.   

6 pont és best buy.
 
PS: Szvsz a 2004-es Esküvé és a 2004-es Györgykovács Olaszrizling a műfaj két klasszikusa.

Címkék: fehér olaszrizling somló hatpontos szent ilona bussay 2004 zala ötpontos best buy

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9913975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steff 2006.11.23. 09:09:07

A Taposónál engem rögtön a gesztenye „támadott meg”, és rumos dió.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.11.23. 16:51:22

Ebben a cikkben a Taposókút alul, az Esküvé felülértékelt.

Taki 2007.01.07. 19:19:22

Szerintem meg nem! Mindkettőt mostanában kóstoltam, úgyhogy a benyomások frissek, összevethetők. Bár az Esküvé elsőre kicsit zárkózott volt, de tisztasága, eleganciája vitathatatlan. Szerintem a Rajnai jót tett neki (mellesleg ez a kedvenc fehér fajtám). Bár a jobb osztrák Rizlingekkel nem veszi fel a versenyt (igaz, ez Olaszrizling teszt volt), de a hazai palettán egy nagyon szép fehérbor. Kíváncsi lennék egy tiszta Rajnaira Bussaytól (ha valaha készít majd ilyet a Doktor Úr, feltétlenül megkóstolom). A Taposó-Kút Küvét viszont nem igazán értem. Se nem igazán somlói, se nem igazán kiemelkedő. Az illata egyedi, egzotikus, de az íze engem nem ragadott meg (én egy kis teltséget, és egy kis savat hiányolok belőle, valahogy nincs elég tartása az újfás vonalhoz). Szóval nálam ez nem sok legyet ütött, de a Bussay borokat keresni fogom a jövőben is! (És ettől még nem érzem magam sznobnak...)

Taki 2007.01.09. 12:34:40

Amit még nagyon tudok ajánlani Rizling körben: Szeremley Szirén (2004). Szemelt Rizling és Szürkebarát Cuvée. A két fajtából szólóban is jókat alkotott már Huba mester, de ebben mindkettőből a pozitívumokat sikerült összehozni. Remek illat, finom, tiszta, elegáns, és a savai is szebben tartanak, mint a sima Szemelt Rizlingben. Érdemes kipróbálni!

secko jedno 2007.02.23. 00:06:02

Sikerült beszerezni egy 2004-es esküvét az Alexandra Andrássy úti üzletében. És még drága se volt. Hajrá!
süti beállítások módosítása