Kínában a borászat még gyerekcipőben jár, ám újító szellem tekintetében köröket vernek a világra. Nincs az az elvetemült repülőborász, aki az alap- és adalékanyagok alkalmazásában ilyen kreatív ötletekkel merne előállni. Tudósítottunk már halborról (l. Pörl Halbor), aztán tigrisborról, és most itt a kaktuszbor. Ez utóbbi abban különbözik az előző kettőtől, hogy szőlőt is látott. Sőt, francia szőlőt. Egészen pontosan Languedoc vesszein érnek azok a fürtök, amelyeknek erjedt levét behajózzák az Anhui Cactus francia-kínai vegyesborászatba, ahol aztán 5 százaléknyi kaktuszdzsússzal dúsítják. Az így kapott vörös és fehér ital állítólag a kaktusz-ízű Camparira emlékeztet, és a jó arcápolókhoz hasonlóan táplál, hidratál és energizál. A borászat 2007-ben indult, de már az első évben egymillió palackos forgalmat ért el.
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr29438097
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Türkménbasi 2008.04.23. 14:16:25
Hasonló szörnyűséget hallottam, remélem csak pletyka:
Állítólag vannak Chilében olyan szüretek ahol a termést behajózzák és útnak indítják Európába. A hajó egyúttal egy komplett "borászat" is és megérkezéskor csak palackozni kell a "bort".
Mondjuk láttam már hiperpolcon 399-ért chilei bort amit Németországban palackoztak...
Ha igaz akkor olyasmi lehet ez mint a banán amit éretlenül szednek le és az különböző vegyszerek permetezésével az úton beérik. Szinte minden banán ilyen.
De borral...brrr...
Állítólag vannak Chilében olyan szüretek ahol a termést behajózzák és útnak indítják Európába. A hajó egyúttal egy komplett "borászat" is és megérkezéskor csak palackozni kell a "bort".
Mondjuk láttam már hiperpolcon 399-ért chilei bort amit Németországban palackoztak...
Ha igaz akkor olyasmi lehet ez mint a banán amit éretlenül szednek le és az különböző vegyszerek permetezésével az úton beérik. Szinte minden banán ilyen.
De borral...brrr...
pecz 2008.04.23. 18:42:19
Ha gyerekcipőben jár arra a borászat, akkor a METRO minek hozott be kínai borokat? Egyébként meg miért kell kínai bort behozni Magyarországa?
Az természetes, hogy meg kell ismernünk a mércét, a francia, olasz borokat, néha jól esik egy kis újvilági, de kinek hiányzika kínai?
Az természetes, hogy meg kell ismernünk a mércét, a francia, olasz borokat, néha jól esik egy kis újvilági, de kinek hiányzika kínai?
Zazu 2008.04.23. 19:20:11
Kaktuszgyűjtők?
VPR 2008.04.23. 20:50:05
Jó eséllyel kínai melegítőben fogunk a kínai autónkba beugrani, hogy elszaladjunk a kínai tulajdonú üzletbe kib...ott kínai borért. Ez ám a jövőkép. Grrr:-(
friccs 2008.04.23. 22:32:14
Türmenbasi! Majdnem jók az információid! Nagy valószínűséggel az én infóim sem teljesen pontosak, de én úgy hallottam, hogy Chileben a kész bort TÖLTIK BE a hajó tároló/szállító tartályaiba, majd Hamburgban palackozzák. Így a szállítási költség literre levetítve annyira nevetségesen alacsony, hogy aztán a chilei "finomságok" több mint versenyképes áron tudnak megjelenni Európában... Persze lehet, hogy tévedek. ;)
Octopus 2008.04.24. 10:08:06
Kedves Türkmenbasi, ez miért olyan szörnyűség? Attól még, hogy hajón dolgozzák fel, sztem nem lesz művibb, mint ha egy borászatban csinálták volna, és nyilván csak az általad is emlitett párszáz forintos lötty készül igy, amit egyébként sem francia tölgyhordóban érlelnének ;) Ennek semmi köze a direkt éretlenül szedett majd gyorsérlelt gyümölcsökhöz, szvsz.
Egyébként nemcsak chilei bort palackoznak Chilén kivül...
Egyébként nemcsak chilei bort palackoznak Chilén kivül...
dalton1 2008.04.24. 22:19:33
A szörnyű az hogy ezek a chilei, ausztrál és dél-afrikai "hajós"-borok sok esetben ihatóbbak mint kétszer ennyibe kerülő hazai vagy EU-s társaik...
Utolsó kommentek