Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csavarzár és égett gumi

MAhíradó

2008.06.21. 12:43 - alföldi merlot

A brit Decanter hangzatos lózunggal emeli trónra a csavarzárat: "Immár hivatalos: a borok túlnyomó többsége számára, legyen vörös vagy fehér, a csavarzár a legjobb zár." A csavarzár mellett olyan Decanter-veteránok tesznek hűségesküt, mint Steven Spurrier, Linda Murphy, Huon Hooke, az ifjú Christelle Guibert és az étteremkritikus Brian St Pierre. Az augusztusi számban Steven Spurrier így nyilatkozik: "the Stelvin is one of the best things to have happened to wine in my lifetime". Anthony Rose, az Independent borkritikusa és a Decanter rendszeres szerzője egyike a csavarzár leglelkesebb híveinek: "régen megérett az idő az alternatív zárakra, és a csavarzár nem a parafa olcsó alternatívája, hanem valódi minőségi zár saját jogon." Apróbetűs záradék: bár a megszólatatott szakivók testes vörösökhöz is alkalmazhatónak tartják a stelvint, azt elismerik, hogy az érlelés tekintetében vannak még kérdőjelek.

Az égett gumi nyomában
Dél-Afrikai kutatók kutatni kezdik, hogy mi okozza sok helyi vörösben az égett gumis stichet. (A MA-án is jócskán előfordulnak égett gumival megvádolt borok; egyik sem dél-afrikai.) A Stellenboschi Egyetem és a Winetech nevű borászati kutatóintézet egyesített erővel próbálja kideríteni, hogy az angolszász borsajtóban hol gumisnak, hol égettnek, hol füstösnek mondott jegy kialakulásáért milyen molekuláris konstelláció felelős. Ám vannak, akik már előre óva intenek attól, hogy ezt az egyedi jegyet teljesen kiiktassák, hiszen ez volna a dél-afrikai trade mark. Mások viszont rámutatnak, hogy az égett gumi nem helyi specialitás, azaz kár lenne nemzeti kincsként dédelgetni. (A hír kapcsán a Vinographyn olvashatunk egy eszmefuttatást arról, hogy vajon a terroir alá begyömöszölt animalitás pl. kiküszöbölendő vagy éppen megőrizendő-e.)

Brunelloembargó: oldás a kötés előtt
Az illetékes amerikai szerv, az Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau bejelentette, hogy mégsem kell laboratóriumi tesztekkel igazolni, hogy a palackok 100 százalékban sangiovesét tartalmaznak. A legfrissebb állás szerint az amerikaiak beérik azzal, ha a brunellóimportőrök igazolják, hogy az általuk behozott Brunello di Montalcino átment az olasz vizsgákon, azaz megfelel a DOCG előírásoknak és Olaszországban forgalmazható.
Időközben San Gimignanoban is lecsapott a borkommandó és egy ottani vörösnél csipszezésre találtak bizonyítékot. Ezek után nem volna meglepő, ha a lavina és az intrika Piemontot is elérné, és a syrah szó is szerepelne a hírekben.

Címkék: brunello dél afrika decanter spurrier

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr57530277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Su_n · http://firkak.blog.hu/ 2008.06.21. 17:03:12

Nem vagyok nagy borszakértő (semennyire) de ha valamilyen boron csavaros kupak van azt nem veszem meg.
Mi lesz a következő? A sörös kupakos borok? Mert az igazán jól zár. :S

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.06.21. 17:10:09

Csavarzár alatt itt mit kell érteni? Olyan egyszerű kupakot, mint amilyen pl. a féldecis töményeken is van, vagy valami spéci, bélelt, többrétegű csodát?

dalton1 2008.06.21. 17:52:35

Semmi extra, egyszerű csavaros kupakot használnak.
Véleményem szerint van aminél nincs gond ezzel, de bort érlelni ilyen palackban kizárt...

Fantómas 2008.06.21. 18:02:50

Kicsit talán lehetne érthetőbben is fogalmazni, mert a vége elég zavaros...főleg a csipszezés. Mi a bánat az a csipszezés?!

MalbecNC 2008.06.21. 18:23:16

Su_n, tényleg nem vagy nagy borszakértő. A csavaros kupak nem feltétlenül ócska bort zár egy palackban. Bár nagyon nem fenyeget téged a veszély, hogy magyar borokat kell visszapakolni a polcra emiatt, de ami itthon található, az bízvást nyugodtan megveheted. Az ausztrál és új-zélandi borok esetében már teljesen hétköznapi a csavarzár használata és a kiváló osztrák borok nagyobb részét (pl Wachau) is csavarzár takarja.

A söröskupakot pedig évtizedek óta alkalmazzák a pezsgőgyártásban, az osztrákoknál pedig szintén normális gyakorlat és messze nem az asztali borok esetében.

Nem mondtál semmi extrát.

MalbecNC 2008.06.21. 18:28:47

Metaljacket semmi nem zavaros, minden érthető.
A "csipszezés" alatt azt értik az emberek, mikor nem elsőhasználatú újhordót használnak a borok érlelésére, hanem tölgyfaforgácsokat dobnak az acéltartályban levő borba. Ez köbö olyan, mint amikor húsleveskockából készít az asszony húslevest. EU-ban nem megengedett (kvázi hamisítás), USA-ban igen.

jorda 2008.06.21. 18:50:38

Az egész arról szól,hogy most a metállobbi és kupakgyártók erősítettek be a parafások ellenében. Fáj a foguk az extraprofitra !

20-25 évvel ezelött micsoda örömet érezhettek a koracél gyártók,hogy elérkezett az ő világuk.Fel is lendült a forgalom !

Hülyítik az embereket,megvásárolják a "szakvéleményeket".Ez az igazi motiváció!

Jenyei 2008.06.21. 19:27:44

jorad,

te ne olvasd el, mert -ha nem vagy eléggé védve ellene- téged is meghülyít.

www.wineintro.com/events/yr2005/screwcap/

Sok hasonlót talál az ember a neten, és talán van egy-kettő, amit lefizetett metál-lobbisták írtak.

Sem Mihály 2008.06.21. 19:49:50

és mi a helyzet a műanyag dugókkal? Szomorúan tapasztalom, hogy az egyik kedvenc fröccsborom, a csopaki olasz már egy ideje műanyag dugóval palackozott. A speckó, karos húzómat nagyon féltem, hogy beleszakad egyszer, mert bazi kemény, tapadós anyagból készülnek ezek a dugók kérem szépen...

Jenyei 2008.06.21. 21:36:41

hoppá, egy "nem" kimaradt :) :

...amit NEM lefizetett metál-lobbisták írtak.

Borboszi 2008.06.21. 21:37:24

... az idén mi is áttértünk a csavarzárra.

Mikor ezt beszélgettük, terveztük, akkor szó volt arról, hogy talán egy-két olyan vöröset is meg lehetne próbálni, amit még szoktunk érlelni a pincében piacradobás előtt. Ebben nagyon ellenkeztem és egyenlőre még jelenlegi kedvenc főnököm sem merte a Blauburgunder Riserva-ját és a zászlós küvét csavarzárazni. Mindenesetre a nyári fehérborokat, a rosét és a Vernatsch-ot igen. Nagyon szép gépet rendeltünk Németországból :-))) Meg is érkezett. A mi csavarzárunk a fémkapszula anyagával azonos anyagból készült csak sokkal vastagabb. Semmi extra. Igény szerint esetleg lefényképezem. :-).. ha visszajöttem.

Én azt gondolom, hogy nekünk ez bevált, egészen tetszetős is. Kicsit még fura, de meg lehet szokni. És tökéletesen megfelel ezeknek a boroknak.

FK

kaes 2008.06.21. 22:08:37

Sziasztok, mondjátok meg légyszíves, hogy a 340 és 490 forint közötti áron kapható 0,75 decis borok tartalmazhatnak-e valamennyi szőlőből készült alapanyagot is?
Kösz a választ előre is.

kaes 2008.06.21. 22:10:26

0,75 l-re gondoltam az előbb.

zsolty 2008.06.22. 07:40:48

Kedves Műveltek!
Szerintem a cavarzár tökéletes alterenatívája a parafadugónak, azzal a nagy előnnyel hogy nem lesznek tőle dugósak a borok. Hallottátok azt a hivatalosan elismert tényt hogy a francia vörösborok 30% dugós! Itt nálunk Kanadában a Thinhorn Creek-nél régóta kisérleteznek a csavarzáras megoldással és az ő véleményük szerint csodálatosan érnek az öregebb borok a csavarzár alatt és azt én a saját fülemmel hallottam a borásztól.....

t f 1 (törölt) 2008.06.22. 08:45:25

deft

Igen. Ennyiből simán ki lehet hozni egy tisztességes asztali bor fogyasztói árát

Feltéve, ha a borász és a kereskedő is tisztességes..

kaes 2008.06.22. 11:31:53

Kedves tf1 (ha jól olvastam), válaszod köszönöm, néha gyanakvóan ittuk. De, mostanában megjelent egy iható vörösbor, elfogadható áron-ezt vesszük, válaszod még egyszer köszönöm

egri Fehér 2008.06.22. 12:11:35

zsolty: persze, 30%... LOL
itt a bizonyíték a metállobby tevékenységére!

Octopus 2008.06.22. 15:00:31

A csavarzár tud jól is kinézni, egyáltalán nem olyan gagyit használnak, mint az occsó töményeknél, én mindenképpen mellette voksolnék. Ha egy jobb whiskey-n nem zavarja az embereket, akkor a bor esetében miért?
A kinlódós-dugóhúzós ceremóniáról is szivesen lemondok a biztosan nem dugós bor érdekében, nem attól lesz jó egy bor, hogy nehezebb kinyitni.

t f 1 (törölt) 2008.06.22. 15:58:10

deft

Melyik ez a bor, ha nem titok?

dalton1 2008.06.22. 16:28:14

Octopus teljesen eltértél az eredeti vitatémától. Nem az a kérdés könnyebb vagy nehezebb-e az adott bort kinyitni, hanem hogy a lezárás módja milyen hatással van a borra.

Személy szerint nem kedvelem a csavarzárt mert egy óvatlan, gyengébb pillanat és már ki is nyílt egy üveg bor. Viccet félretéve mindkettőnek megvan a maga műfaja.

A whiskey pedig whiskey nem bor...

Jenyei 2008.06.22. 17:54:41

dalton1,

'A whiskey pedig whiskey nem bor... ' pontosan ezt a felkiáltást hallom előre, amikor elképzelem azt a jövőbeni pillanatot, amikor pl. egy borfesztiválon felnyitok egy csavarzáras, amúgy elismert minőségű bort tartalmazó palackot, és a t.vevő elszörnyed, a magyarárat elől becsukja a fülét, és odébbáll a parafadugós bort áruló standjához.
Szóval hosszú út vezet még az elfogadtatásig, legyen bármennyire megbízható is ez a megoldás. De ez nem a csavarzár hibája.

vargabalint_VBA 2008.06.22. 21:49:19

Re:Jenyei

Nekünk is hasonló a tapasztalatunk. Már régóta kísérletezünk parafától eltérő zárási módszerekkel, jók a tapasztalatok. A reduktív fehérboroknál és a rozéknál lépésről-lépésre állunk át műanyagdugóra. Jelenleg ott tartunk, hogy a kifejezetten frissnek szánt borokat (rozék, újborok /Irsai, Csabagyöngye/) már csak műanyagdugóval forgalmazzuk, mivel ezek a borok így jobban megőrzik frissességüket. Sok fogyasztó azért reklamál, mert úgy érzi, hogy spóroltunk a parafadugón, pedig egy jó műanyagdugó közel háromszor annyiba kerül mint egy aglomerált parafa.

A jelenlegi 0,75-ös betétdíjas üvegtípusok miatt szerintem Magyarországon a csavarzár csak lassan fog elterjedni. Mi csak az elsősorban gasztronómiának szánt 1,5 literes borcsaládunknál használunk csavarzárat, ott is elsősorban a praktikum miatt, mivel így a palack sokkal könnyebben visszazárható és felbontás után is tárolható fektetve a hűtőben.

dalton1 2008.06.23. 00:11:42

"A whiskey pedig whiskey nem bor..."

Nem értem ezzel mi volt a probléma. Korrektül megfogalmaztam hogy a borok egy részének a csavarzár egy másik részének meg a parafa dugó tesz jót. Tény hogy vannak előítéletek, de a whiskey-nél pl. régóta megszokott a csavarzár ahogyan a legtöbb bornál a parafa dugó...konkrétan a megszokásból erednek az előítéletek!

kukko 2008.06.23. 06:58:30

Szerintem az 1 éven belül elfogyasztandó reduktív borok esetében a legjobb megoldás a bag-in-box. A csavarzártól egy kicsit idegenkedek, de mondjuk az Apátsági pincészet borai, vagy az Ebner Chardonnay kezd meggyőzni, hogy igenis helye van a csavarzárnak. Azt, hogy mondjuk egy Szepsy aszú vagy egy Vili Papa Cüvée csavarzárral fog kijönni, egyenlőre elképzelhetetlennek tartom...

lackó 2008.06.23. 07:23:26

Ez mindíg előjön...szóval szerintem amikor nyögünk a parafa mellett, hogy igenis, csakazértis, mer' az parafa...szóval ez már sznob dologgá válik egy idő után.

Mert ugye...minek egy könnyű rozéba első osztályú, natúr parafa? Azért, hogy dugós legyen (már a bor, nem aki issza)? Merthogy nem jó érzés a 35 fokban, egy jól behűtött rozénál erre jutni...akkor inkább leszek én dugós egy palack rozétól, csavarzárral, vagy műanyagdugóval(no persze, módjával).

A csavarzár nem is olyan olcsó...egy csavarzár nem a minőség romlását, hanem a technika és a techonólgia előnyeinek kihasználását jelzik. Jól van ez így. A csavarzár megőrzi a frisseséget, nincs THC, és valóban..egy könnyed mozdulattal, óvatlanul máris landol a poharamban az a bizonyos friss, hideg ital.

Számos más alternatív megoldása van a parafa helyettesítésének...illetve...dehogyis ..hülyeség. A parafának nincs alternatív megoldása, mert megvan a helye. DE. Egy agglomerált, szar minőségű dugó belemorzsolódik a borba és sokkal nagyobb a THC veszélye. Minek? Nagyon is megvan a helye a parafának, ott, ahol ez szükséges.

Ja, igen. Valaki írta, hogy gagyi ez a csavarzás, meg tömény, meg kommersz. De ez nem az a csavarzár, azért tisztázzuk. Legalábbis jó esetben. Biztos, itt is vannak különbségek, de azért igen, ez egy spéci dolog, spéci palackkal, spéci gépsorral.

Másrészt: a spéci karos dugóhúzót nem kell félteni a műanyag dugótól, mert nem láttam még olyan nagyon sépci karos dugóhúzót. Ha ledarálja a fogast, akkor nem spéci, más baja meg nem lesz. Igaz, ami igaz: sajnos a műanyag dugó kikezdi a valóban spéci dugóhúzókat. Elég egy óvatlan mozdulat és egyenesedik a spirál. Na, akkor inkább csavarzár. Legalább nem megy tönkre a dugóhúzó...

vargabalint_VBA 2008.06.23. 07:57:58

A bag-in-box nagyon praktikus kiszerelés, viszont nagyon drága. Itthon a BiB a betétdíjas palackokkal szemben nem versenyképes, mivel a visszaváltható palackok szállítási-mosási költsége sokkal alacsonyabb a BiB beszerzési költségénél.

Octopus 2008.06.23. 10:05:06

Dalton1, arra céloztam, hogy a legtöbb ember idegenkedik a csavarzártól, egyszerűen a parafához és a velejáró szertartásszerű nyitáshoz társitják a minőség képzetét, ennek presztizse van. Vicces módon még 300 Ft-os boroknál is, sőt, talán az olcsó boroknál főleg.

lackó 2008.06.23. 11:08:24

Sajnos így igaz...

Shyr Kahn 2008.06.23. 17:36:58

Az összes eddigi kóstolt dél-afrikai boron éreztem füstös, kátrányos aromát, ami más kóstolónak akár lehet égett gumihoz hasonló aroma is, így én nem csodálom, hogy a Stelleboschi egyetemen elkezdtek ezzel kapcsolatos kutatásokat. Ezen a ponton számomra kérdőjeles, hogy a Művelt alkeszek mennyi dél-afrikait ittak (állításuk szerint nem találkoztak ilyen tétellel)... vagy csak nagyon mások az érzékszerveink? Kezdetnek mindjárt ajánlom a Simonsig Syrah-t (azt hiszem a 2003-ast kóstoltam), de a borfeszten kóstolt DA-i Malbec-en is éreztem, pedig attól végképp nem vártam ezt az aromát (általában lágy marcipán érezhető a cahors-i tételekben és az argentín tételekben is)... főleg, hogy az Újvilági borok inkább a fajtát domborítják ki állítólag. Nos én ennek ellenére majdhogynem minden Chilei vörös borban és DA-i vörösben ugyanazt az alap aromát érzem. Előbbi esetben gyógynövényesség, míg utóbbi esetben füstösséget és mineralitást. Szerintem nevezhetjük ezt Chile és DA terroir hatásának. Ez persze azt jelenti számomra (pardon az OFF-ért), hogy marhaság az, hogy az újvilági tételek a fajtát domborítják ki és semmi közük a terroir kidomborításához.

Shyr Kahn 2008.06.23. 17:38:14

Pardon: Simonsig Shiraz, bár a fajta ugyanaz...
süti beállítások módosítása