A brit Decanter hangzatos lózunggal emeli trónra a csavarzárat: "Immár hivatalos: a borok túlnyomó többsége számára, legyen vörös vagy fehér, a csavarzár a legjobb zár." A csavarzár mellett olyan Decanter-veteránok tesznek hűségesküt, mint Steven Spurrier, Linda Murphy, Huon Hooke, az ifjú Christelle Guibert és az étteremkritikus Brian St Pierre. Az augusztusi számban Steven Spurrier így nyilatkozik: "the Stelvin is one of the best things to have happened to wine in my lifetime". Anthony Rose, az Independent borkritikusa és a Decanter rendszeres szerzője egyike a csavarzár leglelkesebb híveinek: "régen megérett az idő az alternatív zárakra, és a csavarzár nem a parafa olcsó alternatívája, hanem valódi minőségi zár saját jogon." Apróbetűs záradék: bár a megszólatatott szakivók testes vörösökhöz is alkalmazhatónak tartják a stelvint, azt elismerik, hogy az érlelés tekintetében vannak még kérdőjelek.
Az égett gumi nyomában
Dél-Afrikai kutatók kutatni kezdik, hogy mi okozza sok helyi vörösben az égett gumis stichet. (A MA-án is jócskán előfordulnak égett gumival megvádolt borok; egyik sem dél-afrikai.) A Stellenboschi Egyetem és a Winetech nevű borászati kutatóintézet egyesített erővel próbálja kideríteni, hogy az angolszász borsajtóban hol gumisnak, hol égettnek, hol füstösnek mondott jegy kialakulásáért milyen molekuláris konstelláció felelős. Ám vannak, akik már előre óva intenek attól, hogy ezt az egyedi jegyet teljesen kiiktassák, hiszen ez volna a dél-afrikai trade mark. Mások viszont rámutatnak, hogy az égett gumi nem helyi specialitás, azaz kár lenne nemzeti kincsként dédelgetni. (A hír kapcsán a Vinographyn olvashatunk egy eszmefuttatást arról, hogy vajon a terroir alá begyömöszölt animalitás pl. kiküszöbölendő vagy éppen megőrizendő-e.)
Brunelloembargó: oldás a kötés előtt
Az illetékes amerikai szerv, az Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau bejelentette, hogy mégsem kell laboratóriumi tesztekkel igazolni, hogy a palackok 100 százalékban sangiovesét tartalmaznak. A legfrissebb állás szerint az amerikaiak beérik azzal, ha a brunellóimportőrök igazolják, hogy az általuk behozott Brunello di Montalcino átment az olasz vizsgákon, azaz megfelel a DOCG előírásoknak és Olaszországban forgalmazható.
Időközben San Gimignanoban is lecsapott a borkommandó és egy ottani vörösnél csipszezésre találtak bizonyítékot. Ezek után nem volna meglepő, ha a lavina és az intrika Piemontot is elérné, és a syrah szó is szerepelne a hírekben.
Utolsó kommentek