Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bor szerdára (III)

Gonda János Hajósi Cabernet Sauvignon 2003

2008.07.30. 08:00 - Weér Yvo

A multikulti kedvemre való, és nem vagyok a globalizmus engesztelhetetlen ellenzője sem, mégis jobban bizsereg a vérem, ha a tengerentúli konzerv cabernet-k, pinot-k és chardonnay-k után valami üdén egyedi itthonira találok, még ha egy kis tyúkszarosság is keveredik az illatába. Örülök tehát, hogy egyre-másra tűnnek fel minden borvidéken a terroirfaggatók, akik a maguk sokszor igencsak szűkös lehetőségeivel próbálnak kitörni a konzervvilágból. És ha ezt sikerrel teszik, meg fel is fedezik őket (vásárlók, nagykereskedők), akkor akár (nem egyszer felemás) sikertörténet lehet belőlük: bezzeg-terroiristák a mcbor-rengetegben. Az egyik kitörési pont lehet a bio, aminek tőlünk nyugatabbra egyre nagyobb a kultusza, számtalan iskola és irányzat teszi közzé elméleteit: az évente megrendezett nürnbergi BioFach kiállítás, amely szinte minden irányzatnak helyet ad – idén tavasszal éppen a biobort tette fő témájává –, mára utazó cirkusszá vált, amely a világ számos pontján fellép Sanghajtól Bostonig.

Annak, hogy a Kárpátok ölelte kis hazánkban a biogazdálkodásnak még éppen csak pirkad a napja, számtalan oka van a támogatási rendszertől a kulturális hagyományokon át az üzleti érdekekig, de azért vannak örömteli jelek. Például mindjárt itt van a Hajós-Bajai borvidékről Gonda János, aki mintegy tíz éve lépett a biogazdálkodás meglehetősen rögös útjára.

A majd’ két és félezer hektáros borvidéknek fekvésileg kicsit mostohán osztottak az istenek: beékelték a Duna és a Tisza közé, ezért ma a borivók az alföldi borvidékekhez sorolják, pedig akár a Tolnai dombság meghosszabbítása is lehetne lankáival, löszös talajával, amit vékony lepelhomokkal borított réti agyag színesít. Ez a talajszerkezet inkább a Tolnai borvidékkel rokonítja Hajóst, mint az Alföld egyéb régióival, a Kunsággal vagy Csongráddal. Klímája azonban szélsőséges, miközben a borvidék egészén nagy a fagyveszély, a forró és száraz nyarak nem kedveznek a savaknak. Persze nehézség mindenhol van... A bortemelés sem újdonság arrafelé, ami főleg a 17. században betelepülő svábok érdeme, bár egyes forrásokban találtak utalást arra, hogy már a 11. században is volt szőlőtermelés a vidéken.

A Gonda János irányította Anna Borház Hajóstól kicsit délre, Érsekhalmán vetette meg a lábát – a falut egykor a kalocsai érsek szőlői karéjozták. A borászat honlapján minden lényeges infót megtalálunk: 20 ha terület, 15 ha termő szőlő, elsősorban kékfrankos, cabernet sauvignon, chardonnay. A palettát merlot, olaszrizling és kadarka gazdagíthatja, ha termőre fordulnak; és ami még fontos: 1998-tól bioborászatként működik a pince, mert a „bioszőlőből készült mustban, borban, pezsgőben nincsenek az egészségünket gyengítő szermaradványok, így mértékletes fogyasztásuk az egészségtudatos táplálkozás része lehet” – írja bemutatkozásában a gazda.

A 2003-as cabernet sauvignonjukat csikó kora óta ismerem, akkor még a meglehetősen karakteres savak és tanninok domináltak benne. Aztán – elsősorban a beszerzési nehézségek miatt – megfeledkeztem róla, mígnem a közelmúltban Mario Scheuermann ismét felhívta rá a figyelmet egy posztjában – ő az Ungarisches Weinfenster online oldalán bukkant Gonda Jánosék borára.

Jelen állapotában már mintha túljutott volna a csúcsán, bár még mindig kellően élénk a színe, a rubintos, olykor sötétlilás árnyalatokat már barnás reflexek kísérik. Ugyanez a kettősség érződik az illatban: egyfelől érett, de még a friss savaktól harsogó gyümölcsök, főleg meggy, szilva és vadszeder, másfelől már a palackban érésnek köszönhető simulékonyság egy kis ázott erdőszaggal, csipetnyi vargányával. Melegedve pedig beindulnak a fűszerek: legfőképpen a borsmenta és az érett fűszerpaprika. Az illat roppan vonzó, egyszerre kedves és telt, nem vastag, de van benne erő, úgy tűnik, jól szálkásított... Aztán a gazdag, mesterien ellenpontozó illat után jön a korty, és vele a csalódás: az íz egyértelműen mutatja, hogy ez a CS túljutott fénykorán. A sav-test-alkohol egyensúly ugyan nem borult fel, de az aromák eltompultak, a korty közepe mintha teljesen üres lenne, a lecsengés rövid. Mondhatni: minden túlrendeződött. Savai azonban még mindig élnek, a cserek szépen elsimultak. Jól mutatja a borvidékben rejlő lehetőségeket: nem a brutalitás mindent lehengerlő erejét, hanem a hajlékonyság szépségét. Jelen állapotában talán négy pont lenne, mégis kijár neki azt 5-ös, mert bár egyéniségének teljes szépségét már nem tudja megmutatni, az emlékét még mindig fel tudja idézni.

És egészséges, tehát a matematikailag problémás szerdára meleg szívvel ajánlhatom.

Címkék: kóstolás négypontos cabernet sauvignon biobor gonda jános hajós baja

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr27591929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borbatár 2008.07.30. 14:21:19

Kedves Weér Yvo!
Lehet, hogy a nürnbergi BioFach világcirkusznak látszik, de igazából Európán belül az egyetlen lehetőség, ahol a világ bioborászatáról átfogó képet lehet kapni. A kiállítás egy 30 Eurós jeggyel öt napig látogatható, ebben a városi tömegközlekedés költsége is benne van, és ebben az évben 375 féle bort kóstolhaott meg az aki elment ide, minden féle megkötés nélkül, ugyanis a palack ki van téve a polcra és Te magad döntesz - üveget is, meg azt is hogy mennyit iszol. A győztes borok asztalánál pedig a legrészletesebb ismereteket megkaphatod a pincészetről és borról is.
Ja, és kóstold meg a Gonda Jani pezsgőjét, az még jobb, mint a CS-ja.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.07.30. 15:20:28

Kedves Borbatár,

tudom, a biotermékek nagyon fontos fóruma a BioFach, szakmai színvonala vitán felül áll – ezért is említettem meg. Szubjektíve azonban idegenkedem az ilyen világméretű "utazó" rendezvényektől, ezért csipkelődtem.

A pezsgő nekem is tetszett, de már rég kóstoltam.

Vincellér · http://vorosborok.hu 2008.07.30. 16:17:43

Jó ez a bio vonal, de elképzelni sem tudom, hogy mit tudnának kezdeni egy ideihez hasonló villányi lisztharmat járvánnyal. A korai fajták kaptak rendesen. Több a fehérköppenyes, mint a borász. Még Ede bácsi is megmondta, hogy minden lehetséges eszközt be fognak vetni. (szép lesz az idei oportó...)

Falatka 2008.07.31. 06:33:56

Kedves Weér Ivó! El kellene mélyedni az Alföld talajtanába egy kicsit, Mert látszik, hogy ebben is vannak hiányosságaid. De ez nem baj! Lehet pótolni. Mert ha az enber egy kis talajtani tudáshoz jut, akár a terület faggatásával más következtetésekre is rájön. Kb 100.000 éve a mai Nagykőrös környékén egy földtani beszakadás jött létre, ami keleti irányba vitte el a Dunát és ltrekött egy Cegléd- Nagykórös- Tuszaföldvár-Tiszakürt- Kiskunfélegyháza- KKmajsa-KKhalas- Hajós karélyban egy meghatározó Dunaág a jégkorszak nak nevezett időszakban A BÉCS-Pozsonyi medencében volt a jégfolyó olvadó része(itt rakta le a kacicsot) a felmelegedések időszakában. A három lehűlés között kettő felmelegedés volt, amikoris az elsőben a NÉmet-lengyel síkságról legyalult löszt olotta ki, majd rendellenesen vízben oldva szállította le az Alföldre, terítette szét, kiszáradt és akkor hatalmas dombokba rakta össze. A második felmelegedéssel került ie a lepelhomok és ugyaazzal a mószerrel terítette a lösz tetejére. Ezek a felszíni formátumok mára már a folyók és a szél munkjának köszönhetően egradálódtak, de a nyomok feltalálhatók. Érdemes ezen a nyomon végig kóstolni a borokat is, még mielőtt a cikkedben található általánosítást az Alföldről megteszed.

muskotály küvé 2008.07.31. 16:25:08

Falatka, akkor ezért nincsen Lengyelországban bor, mert idehozta a Duna a löszt :)

Falatka 2008.07.31. 21:08:59

Kedves Muskotály Küvé!
Az már egy későbbi történet, amikor egy Moesz nevű ürge meghúzta a vonalát és szegény lengyelek a másik oldalra estek:-)))

Türkménbasi 2008.08.04. 15:21:59

Én speciel beleőrülnék ha minden egyes borleírást Falatka módján ennyire a kályhától kezdenénk.
Tojok rá, hogy honnan és mikor került oda a lösz meg a lepelhomok. Lényeg, hogy már ott van:-)
süti beállítások módosítása