Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – harmadik rész

Kikelet Pince Farkas és Lónyai

2008.08.07. 06:01 - palack

Harmadik részünkben a Kikelet Pince két dűlős furmintját kóstolom meg. Ismét kellemes meglepetés ért, ugyanis eddig a Nobilis Furminthoz hasonlóan, sok jót olvastam, hallottam Berecz Stéphanie és Zsolt kis borászatáról, ám amivel eddig sikerült összefutnom tőlük, az nem hozott igazán tűzbe. Persze ez inkább az én hibám lehetett: nem túl szerencsésen választhattam. Viszont most. Két petéjű ikrek - mondhatnánk ezekről a borokról. Hasonlóak, mégis nagyon különböznek. Talán, már valóban kialakulóban van a tokaji dűlőmitológia: nekem a 2005-ös Szepsy Nyúlászó és Szent Tamás kettőse jutott eszembe erről a furmint párról. A kedves és az intelligens testvér. Akkor most melyiket is szeressük?

Kikelet Tokaji Furmint Farkas dűlő 2006

Ő az ikrek közül a kedvesebb - ki gondolná ezt a dűlő neve alapján? Néhány korty után olvastam el rendesebben a cimkét, és nyugtáztam, hogy valóban félszáraz bort iszom. Mindössze 259 palack készült, de nem lehetetlen hozzájutni. Tavasszal 2640 Ft-ért szereztem belőle, most a BorMánia Borkereskedés kínálatában 3950 Ft-os áron szerepel.

Világító zöldessárga színű, szép olajos mozgású bor. Illatában reszelt alma, sült alma, mézes citromos tea és grépfrút. Inkább visszafogott, mégis megkapó, vonzó.

Szájban is ezt a tiszta, arányos érzetet kelti. Ízében ott van minden, amit korábban kiszagolhattunk. Gyümölcsösség, üdítő citrusok, játékos, virgonc savak jellemzik a korty első felét. Aztán egy fokkal komolyabbra fordulnak a dolgok: egy leheletnyi cseresség, és némi kesernye veszi át az uralmat. A lecsengésben pedig szépen ötvöződik a pajkos gyümölcsös és a markánsabb cseres vonal. Tartalmas, zamatos. Sok gyümölcs, remek savak, és persze a maradékcukor. Nem egy bonyolult lélek, de kedves, természetes és igazi furmint. Eléri a 6 pontot.

Kikelet Tokaji Furmint Lónyai dűlő 2006

Az ikerpár zárkózottabb, intelligensebb tagja. Mégis, illetve inkább éppen ezért, ő áll közelebb a szívemhez. Mondhatnám úgy is, hogy nem olyan kedves, ezért kedvesebb nekem. Én még 2160 Ft-ért vettem, a BorMánia listáján 3250 Ft.

Ugyanaz a zöldessárga, nem mernék különbséget tenni szín alapján. Ebben egypetéjűek. Mozgása is nagyon hasonló, szépen olajos. Orrban azonban már igencsak más: intenzívebb, komplexebb párjánál. Erősen ásványos, kovaköves, parádi vízre emlékeztető buké keveredik gazdag gyümölcsösséggel. Sárgadinnye, őszibarack, ananász, grépfrút.

Ezúttal is kiváló az összhang illat és íz között. A sós és gyümölcsös közt feszülő látszólagos ellentét frappáns feloldását érezhetjük nyelvünk nem kis örömére. Mintha mondjuk őszibarack és kaviár merész párosítását próbálgatnánk. Savai élénkek, karakteresek, remekül teszik dolgukat. Utóíze finom ásványos, szép hosszú. Nagy jövő előtt áll mondanám, ha nem olvasnám a hátcimkén, hogy mindössze 432 palack került letöltésre belőle. Így inkább maradjunk az itt és mostnál, ami erős 6 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos tokaj furmint kikelet

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95599016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napoletano 2008.08.07. 21:05:23

hat, palack, ha eddig nem hozott tuzbe Kikelet-bor, akkor "a hiba az on keszulekeben van"... (szerintem)
A Kikelet 2003 as furmintja (akkor meg nem dulonevvel, de szinten a Lonyaibol), a kesoi szuretelesu cuveek minden evbol, a 2003as szamorodni... szoval csak tessek probalgatni, szorgosabban. Nekem kulonosen a 2006os Lonyai furmint tetszik, ebben nekem tobb van, mint 6 pont. A dulo ugyan loszos talajon van, de a bornak meglepoen gazdag az asvanyossaga, a "szokasos" kituno egyensullyal, jo savakkal, kifinomult illatokkal. Nekem, ahogy ez latszik is az elragadtatasbol, igen tetszik. Csak hat tenyleg keves van belole. De meg fejlodni fog - nekem meg van egy palack a 2003asbol is, amit kivancsisagbol meg tartogatok egy ideig...
Erdemes amugy megprobalni a Vati dulo cuvee-t is, ez is ugy feledes, hogy nem az edessesg dominalja...

pecz 2008.08.07. 21:36:16

Azt hiszem a cikkírónak és a kommentelőnek is igaza van. Ezek gyönyörű, természetes borok (fajélesztő nuku, nagyon jó inni bármelyiket és ezt a pontszám nem igazán fejezi ki. Nálam is kaptak ezek 6 és 8 közti pontokat a formától ( aborokétól és a sajátomtól) függően.

dagadtos 2008.08.08. 00:56:47

napoletano, egy másik cikknél segítettél, vettem is egy 07-es Nobilist, köszönöm.
Ettől még kerülget az ideg. Itt egy cikkíró, veszi a fáradságot és ír párszáz palackos tételekről, végigdicséri őket egy cikken keresztül, ezek után kap egy olyat, hogy a hiba nála van, ha valakinek nem tetszik a Kikelet egy-két bora, az egyszerűen gyakorlatilag hülye. Még kap egy kis oktatást, hogy kóstoljon szorgosabban, azt hiszem, engem is Te küldözgettél Tokajba. Az, hogy leírjuk kommentben, hogy valamit másképp látunk, az jó, de hogy minden terroirbornál ha nyolc pont alatt kap, jön valamelyik nagy rajongója és sértődötten oktat, az vicces kezd lenni.
Annyit mondanék, kedves Palack, kóstolj több bordóit, szorgosabban! Az most mindegy, hogy Téged mi érdekel, mi a véleményed, nekem az a jó, úgyhogy hajrá, én azt akarom. Ja, és addig kóstolod, amíg nem tetszik feltétel nélkül, nincs semmilyen nevetséges 6 pont, 9-10 között osztályozhatsz!

napoletano 2008.08.08. 08:35:00

dagadtos, kosz a nekem cimzett valaszt. Elismerem, igy IS olvashato, amit irtam. Meg tan tobb humorerzekkel is. Talan nem mindenki ugy ir, hogy annak az legyen a celja, hogy mgmutassa a vilagnak, hogy "Pisti huuje, Julcsi is huuje, csak en vagyok okos, nekem a seggembe is fejem van". Veled a tokaji utazasrol azt hiszem, akkor valtottunk szot, amikor a koltsegeket emlitetted, es igen, "kuldozgettelek" Tokajba, ha igy olvasod. En inkabb azt mondanam, arra budizottalak, hogy gyozodj meg rola szemelyesen, hogy erdemes odamenni.
A Kikeletrol - nem hulye, akinek nem tetszik, de nekem valoban jobban tetszik, mint palack leirja. Remelem, neki kicsit tobb humorerzeke van, es nem szaladt el kicsereltetni az osszes izlelobimbojat. Ontudatos "nekemnemondjasenki" magyarral tele a padlas, kellene nehany oldottabb, mosolygosabb is.
De ha a Nobilis 07es furmint kostolasod az en lelkemen szarad, akkor megsem kuldenek azonnal a pokolba, talan...

venyige mester 2008.08.17. 23:06:53

Én elhiszem, hogy Stephanie nagy tehetség, és azt is tudom, hogy Magyarország egy kicsi ország, de sajnos 259 palack az éves fogyasztásomat nem fedezi. Így nem hiszem, hogy versenyeztetni lehet termelőt termelővel. Ráadásul Stepahnival mint nagy szaktekintéllyel soha nem találkoztam a megbízó cégeinél kiemelkedő sikerrel.

boma 2008.08.17. 23:17:54

venyige mester!
Egyetértek veled. A Stephi eddig nem tudott valami nagyot alkotni. A cégeknél mindig az előző borász sikereiből és híréből élt. Mindez idővel kikopott és ő maga hát mit ne mondjak. 259 palack az kb. 500 liter bor. Két kis hordó. Egyszerre ennyit tud a nagy borászunk kellő bátorsággal felügyelni.. így nem nehéz termelni. Dűlőszelektáltan...Nemcsoda hogy ilyen kis mennyiségből nem lehet kapni. Azért adjuk meg neki a fejlődés lehetőségét...bár már elég idős ahhoz, hogy ezt ne tegye..

boma 2008.08.17. 23:21:34

Bocsánat javítanék: csak egy hordó, mert egy palack 0,5 liter. Vagy legfeljebb 0,7 liter.
Így még lesúlytóbb ...

egri Fehér 2008.08.18. 00:11:33

Stephanie egy nagyszerű borász és egy csodálatos ember, ne bántsátok!

Mellesleg hozzátenném, hogy egy birtokot messze nem olyan egyszerű menedzselni, mint azt itt egynéhányan hiszik, főleg nem másodállásban. Én azt mondom, hogy örüljünk annak a 259 palacknak is...

palack 2008.08.18. 12:49:57

Kedves boma és venyige mester, szánalmas és gusztustalan ez a fikázás, amit itt előadtok. Mivel úgyis együtt dolgoztok, ezt nyugodtan megbeszélhetitek a munkahelyen, nem kell úgy tenni, mintha itt találkozna a véleményetek.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.18. 16:05:08

Nekem is rendkívül antipatikus a stílus, de ne ess kérlek palack abba a hibába, hogy olyan információt teszel közzé, melyet ők nem okvetlen akarnak. Az INDEXen nagy divat ez moderátorok részéről, ne kerüljön be ide is.

HA ők maguk hozták ezt nyilvánosságra, elnézésedet kérem.

palack 2008.08.18. 16:30:59

Biztos nem akarták nyilvánosságra hozni, különben nem így írták volna.

Csak olyan információt tettem közzé, amivel némileg helyére tettem a kommentjeiket. Szerintem joga van tudni az olvasóknak, hogy itt nem két egymástól független kommentelő véleménye talált egymásra, hanem inkább nem is találgatom, miről van szó. (Na ezzel lépném át a határt, részemről.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.08.18. 18:42:10

Palack,

Az, hogy két nick egy munkahelyen dolgozik az olyan IRL (in real life) információ aminek nyilvánosságra hozataláért minden netes fórumon a legsúlyosabb büntetést szokás kiszabni.

Én a helyedben törölném inkább a két nick hozzászólását és minden más hozzászólást is ami erről az incidensről szól... ezt is, amit én írtam.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.19. 13:41:47

Egyetértek. Ráadásul adatvédelmileg is jogszabálysértő, mert számomra ugyan semmilyen információt nem tartalmaz a hír, de lehet, hogy van, aki számára igen.
Nem árt erre figyelni még akkor is, ha büntetést és bírságot senki nem fog kiszabni. Ez valahol olyan, hogy akkor sem élek vissza a rendelkezésemre bocsátott titkos információval, ha a fene fenét eszik. Tudom, hogy hazánkban ez a gondolkodás nem túl népszerű, de ez itt az egyik legkultúráltabb fórum, maradjon magas szinten az.
süti beállítások módosítása