Ősz a szüret és a nagy belakások szezonja. Európaszerte egymást érik a hagyományos és az újabb keletű evésre-ivásra alapozó mulatságok. A kiváló Guardian kiváló online kiadásának egyre izmosabb Food & Drink rovatában összeállítást közöl a legjobb fesztiválokból. A pizzás népünnepélytől a szarvasgombás-barolós költségvetésborítón át a bikaviadallal fűszerezett rizsfesztiválig van itt minden, amiről ínyenc álmodhat. Mi most ebből miniszemlézünk. (És persze ne feledjük, a Várban már dübörög a Borfeszt! Délben újabb beszámolóval jelentkezünk.)
Pizzafest, Nápoly, Olaszország, szeptember 11-21
Nem egy kulináris űrutazás, de beleüthetjük az orrunkat a mélyolasz életbe, és közben degeszre tömhetjük magunkat a világ kedvenc gyorsételével. www.pizzafest.info
Ludlow Marches Étel- és Borfesztivál, Egyesült Királyság, szeptember 12-14
A brit kulináris kultúra robbanásszerű fejlődése a világ még meg nem énekelt nyolcadik csodája, de valószínűleg nem sok magyart csábít utazásra ez a kirakodós, savanyúság- és befőttcentrikus vásár. Aki mégis kipróbálja, és ennél többet talál, vendégünk egy hasábnyi beszámolóra. www.foodfestival.co.uk
Feria du Riz, Arles, Franciaország, szeptember 12-14
A történelmi francia város a rizsfesztivál idejére spanyol vendéghajat vesz. Paella-hegyek, tengeri fejlábúak és pikkelyesek, churro és tapas, és az egyedülálló vörös camargue rizs minden mennyiségben. Utcai mulatságok, lovak és bikák futtatása, sőt bikaviadal várja az erős gyomrúakat. www.feriaarles.com
I’Primi D’Italia, Foligno, Olaszország, szeptember 25-28
Óriási mulatschag főként első fogásokkal: levesek, tészták, rizs, gnocchi. De lesz tésztaszobrászat, kajálós mozijelenetek, és középkori tavernák korhű sonkákkal és kézzel gyúrt tésztákkal. Külön programok gyerekeknek. www.iprimiditalia.it
KunsthalKOOKT 2008, Rotterdam, Hollandia, szeptember 26-28
A „Valódi ízek fesztiválja” Hollandia elsőszámú kulináris eseménye. Sajt, kenyér, különleges gyümölcsök és zöldségek, hús és hal szerepel a kínálatban. www.kunsthal.nl
Fiesta De Marisco, O Grove, Spanyolország, október 3-12
A helyszín egy lelombozó tengerparti turistacsapda, de mégiscsak ez Európa egyik legnagyobb étel fesztiválja. Minden, amit a tenger kínál + galiciai-portugál vásár, tánc és népzene. www.turismogrove.com
Szarvasgomba Fesztivál, Alba, Olaszország, október 4-november 9
A fehér szarvasgomba szezon elején ez a kis piemonti városka a világ egyik kulináris fővárásává lép elő. A világ minden tájáról mesterszakácsok érkeznek az exkluzív szarvasgomba árverésre. Van akinek egy kiló félmillió forintot is megér. A hétvégi piacon bárki megvásárolhatja a maga kis gombarögét, amit aztán valamelyik helyi étteremben kívánsága szerint az ételére reszelnek. www.fieradeltartufo.org
Weimari Hagymapiac, Németország, Október 10-12
Felejtsük el az Oktoberfest névre hallgató tömegnyomort, és fedezzük föl az idén 355 éves Hagymapiacot! Sütemények, pékárú, levesek és sültek minden mennyiségben természetesen hagymával ízesítve várják a vállalkozókedvűeket. 500 stand, 100 mutatványos.
http://www.weimar.de/de/tourismus/startseite/kultur-freizeit/zwiebelmarkt-2008/?fsize=1
Gesztenyefesztivál, Mourjou en Chataigneraie, Franciaország, október 18-19
A legutolsó statisztika szerint két nap alatt 6 tonna gesztenyét és 6000 liter almabort fogyasztanak el a vendégek. A környező régiók is beszállnak a buliba, lesz Ardeche-i paté, Dordogne-i charcuterie, utcai előadások, csepűrágók, népzenészek és jazz. www.foirechataignemourjou.fr
Slow Food Fesztivál, Torinó, Olaszország, Október 23-27
A Slow Food mozgalom célja a hagyományos olasz konyha erényeinek megőrzése és népszerűsítése. Ez a gyakorlatban friss, helyi termények és termékek alkalmazását jelenti modern eljárások nélkül elkészítve. A bemutatkozás három fő helyszíne: a piac, ahol sonkák, sajtok, olajok és fűszerek kaphatóak, az „ízszigetek”, ahol a pecorinótól kezdve a barolóig mindent meg lehet kóstolni, végül a konyhák, ahol jól be lehet lakni.
www.salonedelgusto.com
Merano Borfesztivál & Culinaria, Merano, Olaszország, november 8-10
Dél-Tirol a maga olasz és osztrák vegyes örökségével remek kulináris célpont, és ez a fesztivál kitűnő alkalom az ínycsiklandó ízkavalkád megszondázására. A helyi specialitások között akadnak számunkra is ismerősek, pl. a gombóc és a rétes. A szecessziós Kurhausban [l. kép] a legkiválóbb olasz borászatok kínálatából lehet válogatni.
www.meranwinefestival.com
(A Guardianben egyébként most egy elég izmos borfelvilágosító tanfolyam is hömpölyög olyan szerzőkkel mint Steven Spurrier, Matt Skinner vagy Jancis Robinson.)
Utolsó kommentek