Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szekszárdi Szüreti Napok 2008

Szeptember 18-21.

2008.09.18. 10:00 - Az Alkoholisták

Az időjárás talán megkönyörül a ma kezdődő Szekszárdi Szüreti Napokon, és ha a borok hűtése miatt nem is kell aggódni, tartós eső már nem lesz. A szekszárdi borászok gyakorlatilag teljes létszámmal képviseltetik magukat. Néhány név és bor találomra a kínálatból: Eszterbauer János (kadarka), Heimann Családi Birtok (kadarka és Barbár), Vesztergombi Ferenc & Csaba (kadarka, cabernet sauvignon), Remetebor (kékfrankos, kadarka), Takler (bikavér, cabernet franc), Tringa (portugieser, kékfrankos), Mészáros Pál (kékfrankos). Akinek a borkóstolás/ivás nem elég, az is könnyen találhat magának szórakozást: lesznek koncertek (Demjén Ferenc, Irigy Hónaljmirigy, Republic), folklórműsorok, Szüret Szépe választás, vásári mutatványok, kézműves bemutatók, utcabál, vidámpark, autókiállítás, az Ízek Utcájában pedig gasztronómiai különlegességekkel lakhatnak jól.

A kiállító borászatok teljes listája:
1. Eszterbauer János/Heimann Családi Birtok
2. Szeleshát Pince/Vida Péter
3. Fritz Borház/Prantner Ferenc
4. Bodri Pincészet/Virághegyi Bor
5. Vesztergombi Ferenc/Remete Bor Kft.
6. Takler Ferenc/Sebestyén Csaba
7. Tringa Kft./Fekete Mihály
8. Egri Borvidék/Danubiana Bt.
9. Szent Gaál Pincészet/Aranyfürt Mg. Szöv.
10. Brill Pálinkaház/Merfelsz Pince – Borműhely Kft.
11. Németh János/Márkvárt János
12. Tóth Pincészet – Neiner János/Grünfelder Károly
13. Tűzkő Birtok/Mészáros Borház
14. Sárosdi Ferenc/Ribling F. - Karácsonyi J.
15. Baron Von Twickel Szőlőbirtok/Savanya Pálinkaház
16. Dániel Pince/Módos Borászat

Címkék: fesztivál 2008 szekszárdi szüreti napok

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr48668960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raul75 2008.09.18. 10:42:01

Csak már ott lennék!

pálinkás 2008.09.19. 01:10:00

dúzsiék nem lesznek ott?

borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2008.09.19. 18:27:51

Hálisten megkönyörült az időjárás a tegnapi látogatóknak/csütörtök/igy nekem is.Anny szép olaszrizlinget kóstoltam hogy nem is emelnék ki egyet sem.Viszont a Neiner János Kadarka sillere nagyon jól sikerült és a Ribling Feri Cabernet Franc-ját ne hagyja ki senki mert kb.10 százalék syrah van benne és engem levesz a lábamról álltalában a syrah,nagyon figyelemreméltó a bor eleganciája,gyümölcsössége.Heimannék Viognier-jéről ódákat lehetne zengeni,az Eszterbauer Jancsi 2007-es Kadarkája pedig fűszeres,játékos savakkal,gyönyörű szinnel,testtel.

zoomwine 2008.09.19. 21:08:15

Holnap és vasárnap Szekszárd! Csak ne essen az eső. Habár akkor kisebb lesz a tömeg és nyugisan lehet kóstolni. A várbéli ismerkedés óta a két-három kedvenc újbóli felfedezése történik itt először. A Heimann Barbár kicsit brutál, kicsit sok még, de az egyik legizgalmasabb vörös mostanság. Van benne valami déli, balkáni erő, meg frissítő keleti szél, ugyanakkor azért ez a hatalmas erő azért idővel, ismerkedésünk elmélyülésével képes barátságos lenni, elárulni titkaiból néhányat. De izgalmas lesz az Eszterbauer stand is, eddig nem nagyon ismertem őket, de most a Tanyamacska, meg a Mesterünk lenyűgözött. Meg Németh János is érdekel a MA-cikk óta és hát azért két nap alatt csak végigkóstolunk 32 pincészetet...

MalbecNC 2008.09.20. 16:59:49

Hideg van (12-13 fok) és jó, hogy nincs tömeg, de hidegek a borok is.

Idáig két bor nyerte el a tetszésemet némi melengetés után:

Mészáros 2006-os Kadarja és Szeleshát 2007-es Pinot Noirja.

Este megyek tovább melengetni...

MalbecNC 2008.09.21. 10:09:00

Kedves zoomwine, hol ittál te Barbárt??
Nekem azt mondta Ágnes asszony, hogy még nem palackozták és nem is volt a pricelistában...

drszj73 2008.09.21. 10:24:25

a Barbár novemberben kerül kereskedelmi forgalomba; szeretném felhívni a nagyérdemű figyelmét a Prantner pincészet 2007.évjáratú kadarkájára, az Aranyfürt Rt. szintén 2007.évi Kadarkájára, a Németh Család pincészet 2003.évjáratú Vezér Cuvéere,- valamint a személyes kedvenc borászom Námeth János Porkoláb cuvéere, valamint a 2006.évi Cf-ra,-

a 2007.évi kadarkák szinte pincészettől függetlenül remek művek, még a hideg ellenére is,

borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2008.09.21. 20:39:37

Két érdekesség a telejesség igénye nélkül a tegnapi napról.Hálisten mindig akad egy-két borász aki már ilyenkor meg meri mutatni milyen lesz az újbor.Én tudatosan keresem már ilyenkor az újbort bár az én Viktória Gyöngye szőlőm még pihizik egy hetet biztosan a tőkén.A Sárosdi pince 2008-as Rizlingszilvánija 20,5-ös musttal indult és tegnap egy teljesen kiforrt talán már az első fejtésen is átesett,fantasztikus behizelgő illatú,kerek bor volt.A másik újdonság Két fiatal borász nevéhez kapcsolható,ők a Pálos-Halmosi duó,Bormühely néven voltak megtalálhatók.Bár aki azt a bugyirózsaszin folyadékot meglátta elsőre és esetleg nincsenek ismeretei a szüretlen-deritetlen borokról,valószinüleg mindenre gondolhatott csak nem borra.Nekem sajnos egyik gyengém a syrah és ez syrah-kadarka rozé csontszárazra kiforrva,gyümöcskavalkádot felvonultatva illatában,izében már ott bújkált a syrah mentás jellege és a kadarka bársonyossága.Boritékolni lehet egy közepes erős aranyat a Miklós-napi országoson,persze addig még lesz a bor gyilkolva rendesen,remélem nem rontják el a fiúk!Viszlát október 2-5-ig Villányban.

zoomwine 2008.09.21. 22:49:54

Barbárt egyelőre csak pult alól. De érdemes lesz kereskedelmi forgalomban is keresni. Tényleg nagyon hideg volt, a boroknak ez nem tett jót. A Borműhely izgalmas volt, a Szeleshát pinot noirja meg egyenesen remek. Jó hogy minden évben jönnek új arcok, új nevek, új borok... Viszont tényéeg, miért nem voltak kinn Dúzsiék, tudja vki?

killkenny 2008.09.22. 16:32:58

Dúzsiék nem voltak kint standal, de a Béla tértől 5percre levő Kadarka utcai pincéjükben lehetett kóstolni.
azt mondták elvoltak havazva a szürettel meg egyéb családi okok miatt idén nem mentek de jövöre tuti :)
a 2007es Kekfrankos roséjuk nagyon eltalált (nemhiába rozékirály)meg a Fürtikével is nagyon elégedett voltam:)
aztán a testes vörösök közül a Szegzárdi Kadarka 2006bol és egy barikkos Görögszó Cabernet 2004bol--hát ezek zseniálisak :D

MalbecNC 2008.09.22. 19:24:17

Németh János nagyon egy szimpatikus fiatalember. Végigkóstoltam a borait és vigyázó szememet a 2006 Porkoláb cüvée-re vetettem. :-)

A szikár és egyszerre acélos Kékfrankos, valamintvisszafogott illatú Kf domináns érzetű a Virtus cuvée után némi melengetés után egész jólesett: mélyebb és nem éretlen KF illatot követően puha tannin és meggyes aromák jellemzik a bort, igazán zamatos, itatja magát és közepesnél hosszabb lecsengéssel bír. Ugyanúgy mélyebb nyomot hagyott a 2006-os Cabernet Franc-ja is, bár az illata neki sem volt túlzott (talán a hideg is ellene volt)és a tannin egy kicsit még húzott, de van esélye megenyhülni.
Másnap méghidegebb lévén egy baráti társasággal érkezvén azt tanácsoltam, hogy igyunk rosét tőle, mert azzal nem kell várni és Kékfrankos szőlő talán zamatot is ad. Meglepően zamatos, élénksavú, üdítő egy bor, az ízek, illatok még annak dacára is éltek, hogy a rosét hűtőben tárolták, vagyis volt vagy 7-8 fokos....

Heimann 2007-es Viognier-je már egy csöpp chardonnay-t sem tartalmaz, de stílusban is eltér a Vionától, könnyű-közepes, könnyű mozgású és enyhe sárgabarack és citrusos illatok, ízében detto. virgonc savaival és hosszantartó lecsengésével sztem a vénasszonyok nyara üdítő bora lesz. A címkén 14 % alkoholt tűntettek fel, de nem volt érezhető egyáltalán.
2007-es Kadarjuk bíborosrubin, vastag koronával, meggyszár és édesfűszeres illattal, itatós borocska.
Ami igazán jól esett a 2006 Pinot Noir, meglehetősen intenzív rubin, méginkább koronás, málnás vanília fagyi illattal, érett, melengető tanninnal és igen hosszű lecsengéssel kényeztet, melynek végén megcsörren a mogyoró is. Nagyon ízletes, száraz, cukor nélküli málnacukor. :-)
A 2005 Stílusgyakorlat még mindig hozza a formáját, de vagy 10 percig melengettem mire élveztem belőle valamit.

Megvolt még az Eszterbauer 2006 Kadar, igazi tüzes, édesfűszeres és a Tüke Bikavér is, ami nekem nem a bikák, legbikábbika, kicsit álmos savval és érdes csersavval, de lehet, hogy ez is a hideg számlájára írható.
Cövekeltem Vidánál is vagy félórát.
2006 Kadar letagdhatatlan vircsaftos Vida Kadar, tele energiával, duzzadó életerővel, és bizony alkohollal, de jól áll neki!

Kóstoltam 2006 Merlot-t, de az nem káráztatot el, annál inkább testvére, a Cabernet Franc. Íze erdei gyümölcs több tanninnal. Békésebb, melegebb környezetben újra kéne kóstolni.
2006 Galérius cuvée, sűrű koronával és közepesnél nagyobb testtel, íze konyakos meggy, fahéj és enyhe fa.
2003 CF + Merlot cuvée, finom mézespuszedli illat, sűrű korona az est első bora, mely kevesebb dédelgetés után is mutatta már az illatát. Zamata követte az illatot, tökéletes összhang, és közöpesnél jóval hosszabb lecsengés
Nem bírtam magammal, kóstoltam egy La Vida Merlot-t is. Hát... a töürelmem határtalan volt az élvezet kevesebb, de ez nem a bor hibája. Ilyen bort nem hidegben, tömegben, füstben, zajban kell kóstolgatni. Amit sikerült tetten érnem az erdő, fa, dohányos zamatos és iszonyat hosszú lecsengés. Nagyon sajnálom, hogy ilyen szerencsétlen körülmények között találkoztunk.:-(
Még voltak mások is. Majd talán később.

Cukker 2008.09.22. 20:16:25

Malbec! Szeleshát Kékfrankosról mi a véleményed?
A Pinot valóban magáért beszél.

MalbecNC 2008.09.23. 12:08:40

Sajnos nem kóstoltam KF-et, csak Merlot-t. Több nem fért a kapacitásomba, mert én továbbra is az a megátalkodott vagyok, hogy nem köpöm (öntöm) ki a bort (csak ha nagyon nem éri meg lenyelni), inkább a mennyiséget korlátozom.
süti beállítások módosítása