Valószínűleg igen, legalábbis itt, a Kárpát medence táján. Történt ugyanis, hogy vegyes merítésben kóstoltunk néhány (pontosabban 14) olyan vörösbort, melyek jórészt mostanában kerültek, vagy kerülnek az üzletekbe. Amennyire lelkesedtünk a közelmúltban kóstolt fehérekért, olyannyira csalódás volt a vörösök közül nem is egy tétel. Évek óta próbálom elfogadtatni azokkal, akiket illet, hogy a szőrös, szikár tannin nem jó tannin.
Ha egy bornak sok a cserzőanyaga, de alapvetően érett, az fiatalon lehet húzós és lehet sok, de soha nem lehet nyers. Ha savakat, gyümölcsösséget, némi kerekséget és érett jegyeket nem érzünk a borban, akkor az a tannin az életben nem fog beépülni az ízképbe, bárhol aszaljam is a palackomat. Marad egy érdes, kellemetlenül összehúzó, nyers érzet a szájban, semmi egyéb. Nos, mindezt csak azért tartottam fontosnak előadni, mert évek óta együtt kóstoló barátaink is sorra lelkesednek olyan tételékért, amiért jómagam egy fabatkát sem adnék. Persze vélhetően kár is győzködni a triószonáták szépségéről azt, aki rajong a rézfúvószenéért. Vélhetően ezért vagyok képtelen megbékélni 2003 legtöbb vörösborával, még a legnagyobbak között is számos olyat találok, aminek struktúrája nemhogy gyönyörködtet, de egyenesen taszít. Nem vagyok sem fajta, sem borvidékfüggő, számomra egy szempont létezik: a minőség. No és persze az sem árt, ha egy vörösbort jó lenyelni. (A borokat vakon kóstoltuk, a panel létszáma 13 fő volt.)
Kékfrankosokkal kezdtük a sort, ott is az egyik legjobb került elénk elsőnek. Emlegették is sokan utóbb, hogy de jó lett volna azt az egyeskét megbecsülni!
Luka Enikő Soproni Kékfrankos 2006
Könnyed, nagyon tiszta illatú. Ibolya, málna és friss gyümölcs. Szép savú, élénk bor, közepesnél kisebb testtel, hosszú, meggyes és elegáns utóízzel. Kékfrankos etalon, nem kevés és nem sok, épp annyi, amennyit a fajtából ki szabad hozni. Simasága fő erénye. 6 pont
Bolyki Pince Kékfrankos 2005
Szikár, ásványos illat. Kissé bárdolatlan, nincs is megnyugodva teljesen. Indokolatlan széndioxid csípi a nyelvünket. Érezni, hogy termelője jót akart, az alapanyag az évjárat savassága ellenére nem nyers. Valami mégsem jött össze. Palackhiba lenne? Utánanézünk. Vibráló, neurotikus bor. 3,5 pont
St Andrea Kékfrankos 2006 Ferenchegy
Illatban kissé zárkózott még, gyümölcsössége kakaó köntösben. Ugyanakkor ásványosságban elöl jár, meszes és gazdag. Szájban még nagyon fiatal és rakoncátlan. Savgerince erőteljes, sok de érett savra épül aromatikája. Koncentrációja izgalmakat ígér, csúcsa még a távoli jövőben. Akinek van ideje várni rá, vélhetően jól teszi. Most 5-6 pont között, vélhetően emelkedik majd.
St Andrea Kékfrankos 2006 Tóbérc
Sötét, mélyebb bíbor szín, illatában is mélyebb mint a testvére. Koncentrált, gazdag bor, sok cserzőanyaggal, érett gyümölcsös jegyekkel. Nagyon fiatal. Kóstolgatását még később kezdeném meg, mint a Ferenchegyét. Elegáns, inkább fűszeres, mint gyümölcsös karakter. Hosszú is és sima. 6 pont
Sebestyén Pincészet Kékfrankos Válogatás 2006
Buja, meleg illat, csupa fűszer. Koncentrált, érett alapanyag, jellemzően gazdag cserzőanyaggal. Nyilván nem összemérhető vagy számszerűsíthető a Tóbércnek és ennek a bornak a tanninmennyisége, de igencsak közel állhatnak egymáshoz. Ennek ellenére ez valahogy mégis könnyebben ösztönöz a fogyasztásra. Kevésbé tiszteletreméltó, sokkal inkább játékos. Mondom ezt a sok tannin ellenére. Kifogástalan egyensúly, fűszeres-meggyes ízvilág. Nálam közelíti a nagy 2003-as Sebestyén Kékfrankos szelekciót. 6 pont
Merfelsz Pince Nektár Sexardique Zweigelt 2006
Az évjárat nagy felfedezettje. Sorra kóstoljuk jól iható, korrekt, lassan saját arculatot is mutató boraikat. Ennek illatában sütőtök és aszalt piros bogyósok. Semmi hordós felhang, könnyed báj és kellem. Kifejezetten innivaló, selymes, kerek és elegáns, ugyanakkor játékosság is van benne. Bájos aszalt meggy az utóízben. Nem komplexitásáért szeretjük, egyszerűen jó inni! Valaki végre megértette, hogy elég volt Brünhildékből. Nem kell folyton nagyvadakra lövöldözni. 6 pont
Kiss Gábor Merlot 2006
A villányi termelők között úgy tűnik, megmozdult valami. A 2007-es tételek között egyre több az eleganciát célzó szemben a tanninbombákkal, de már a 2006-os borok is mutatnak valamit. Kiss Gábort az egyik legőszintébb villányinak tartom azzal együtt, hogy borai lényegesen később válnak fogyaszthatóvá, mint a legtöbb villányi termelőé. Hogy csak hideg pincéje lenne ezért a felelős? Nem tudom, de a borok és a termelő korrektsége felől nincs kétségem. A bor illatban nagyon merlot, tiszta, friss málnalekvár. (Nem California.) Jó savak, érett alapanyag, csak a cserzőanyaga szikár benne még egy kissé. Hosszú, nem nehézkes bor, gyümölcsös utóízzel. Nagyon jó bor lesz, még fiatal. Ha valaki beéri a szagolgatással, arra kifejezetten ajánlom, már most is. 5,5 pont
Dúzsi Tamás Cabernet franc Görögszó 2003
Érett palackbuké, talán a mikro-oxidáció előbukkanó jeleivel. Kávé, kakaó és meggy, némi animális földes felhanggal. Szerethető, nagy bort ígérő illat. Savai enyhén szólva is szolídak, a bor szájban nagyon szőrös és nem csúszik. Olyan, mint a földet ért szánkó. Ízeiben gazdag, de a keretek valahogy nem állnak össze. Tartalékot éppen ezért nem érzek benne bár tudom: a bor sokak kedvence. 4 pont
Vida Péter Cabernet franc 2006
Sűrű és telt, gazdag illattal, olajos és meleg is egyben. Földes, kávés, fűszeres, némi kis fa eredetű édességgel. Erőteljes, savai jók, ízeiben is gazdag és élénk. Némiképp szikár a vége, amiért én a fahasználatot okolnám. Sok alkohol, jó alapanyag, van benne jövő, de a finessz ezúttal hiányzik belőle.
Achs & Achs Cabernet franc Prémium 2006
Kissé animális, ázott szénás illat. Mintha nem hozzá értő kezek próbálták volna öregíteni. Teljes disszonancia illat- és ízvilág között. Ízében nem szép savak és nyers tannin viszi a prímet, aszaltgyümölcsös-lekváros karakterrel körítve. Furcsa bor. 4 pont
Feind Pince Cabernet Sauvignon 2006
Feindék már a múlt évben is megleptek egy-két igen jó tétellel, ez most megint valami kellemes meglepetés. Gazdag, meleg és fűszeres, kávés illat. Kevésbé gyakorlott kóstolótársaink teljesen meglepődtek azon, hogy a cabernet sauvignonnak ilyen is lehet az illata! Földes is és meleg, szilva és szeder nüanszokkal. Sima textúra, érett alapanyag, kiváló egyensúllyal. Nem nehézkes, élénk és izgalmas, nagyon finom, jól cizellált bor. Úgy nagy, hogy kívánod inni. Nem telepszik rád, ami nagy előny ebben a kategóriában. 6,5 pont
Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon 2006
Illatában csupa kávé ez is, finom és érett. Vélhetően francia hordó. Nem sok, csak éppen ott van. Mellette meleg szilva és csokoládé együtt. Savai nem túlzóak de erőteljesek, cserzőanyaga még soknak tűnik. Nagy, hosszú bor, a Malatinszky borok megszokott szigorúságával. Még nem kellene nekiesni, várjunk vele jó 2 évet. 5 pont
Gál Tibor Pajados 2005
Első palack dugó light. Második zárkózott, könnyed piros bogyósokkal. Voltaképpen a bor összetétele nem ismert, de vélhetően van benne pinot, kadarka, merlot (?) és még sokan mások. Mindenesetre jó krémes egri textúra, rengeteg gyümölcs, könnyedség jellemzi. Szerethető bor, laza eleganciával. Célszerű mostanában elfogyasztani. 5 pont
St.Andrea Áldás Bikavér 2006
Ez a sima Bikavér, semmi extra. Finoman fűszeres illat, értékelhető savkészlet ígéretével. Juj de gazdag, juj de szép – kiált fel valaki a csapatból, és nagy valószínűséggel megfogta a bor lényegét. Buja, meleg, élénk és csábító. Kitűnő egyensúly finom savakkal, közepesnél nagyobb test, alig észlelhetően. Mindene a helyén. Ízeiben csupa gyümölcs, egzotikus fűszerekkel. Ez az a bor, amit addig kell inni, amíg van belőle. Mostantól. 7 pont
Utolsó kommentek