A hatodik etapban három kiváló tokaji borász, köztük - primus inter pares - Szepsy István válaszait adjuk közre. Az idei évet pontban gyakorlatilag egyformán ítélik meg, nem nagy, de jó évjáratnak látják. 2007 pedig sorozatunk során nem először tűnik "túl szép, hogy igaz legyen" évjáratnak, azaz dicsérik, de óvatosan jelzik, hogy a bufurcabb 2006 lassabban járva esetleg tovább érhet.
Mészáros László (Disznókő)
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
7,5
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
A sok jó botritisz és sok aszúszem.
3. Mi lehet a buktatója?
A szüret elején az ecetes rothadást mondtam volna a szőlőben, de ez később egyáltalán nem játszott szerepet a minőségben, hála a precíz válogatásnak. Nem igazán buktató, inkább az aszúborok stílusára igaz, hogy kevesebb struktúrát, áztatási ízt várok, a finom botritisz jelleg lesz a meghatározó. Ennél fogva illatos, szép aromájú, krémes, könnyen fogyasztható borok lesznek, kicsit sauternes-i jelleggel. A 2004 évjárat áll hozzá közel, de annál gazdagabb, alacsonyabb savú borokkal.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
A furmint tetszik leginkább, szép, kerek. A hárslevelű illatos, a savak itt még kicsit magasak, annak ellenére, hogy ezt szedtük legutoljára.
5. Melyik fajta szenvedett?
Sárgamuskotály – a sok ecetes rothadás (és lisztharmat) komoly károkat okozott a termés mennyiségében. A lisztharmat a hárslevelűben is sok kárt okozott több helyen.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2007 Tokajban igen jó, különleges év, de atipikus. A legmelegebb, legszárazabb és legkorábbi évek egyike (ha nem a legkorábbi érésű). Ami igazán különlegessé tette a tokaji aszú szempontjából, az a tény, hogy soha nem tapasztaltunk még ennyire intenzív botritiszesedést, ennyire érett (túlérett) szőlőn, úgy hogy az aztán teljesen betöppedt, igazi aszúszemmé vált. A 2007-es borok elejétől fogva igen könnyen ihatóak, gazdagok, savtartalmuk bár alacsony, mégis szép szerkezetűek, de nem tudom, hogy milyen irányban fognak fejlődni. A 2008-as borok későbbi aszúszem nemzedékének az intenzív botriszesedése sok szempontból hasonlít a 2007-re, de nem volt annyira kiszáradva, betöppedve, kevésbé volt gazdag. (több volt az eső, és amikor nem volt esős az idő, akkor is párás volt a levegő).
Rakaczki Gábor (Gróf Degenfeld)
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
A 2008-as év legnagyobb erénye a hosszú, csapadékmentes október, november.
3. Mi lehet a buktatója?
A szokásosnál több Botrytis, valamint a nem optimális időben szüretelt szőlőknél a magas savtartalom.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hárslevelű.
5. Melyik fajta szenvedett?
Talán a Furmintnak volt sok az őszi csapadék.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2007 a száraz borok éve volt, összevetve 2006-al, jellemzően kevesebb a sav, és kisebb a koncentráltság a borokban.
Szepsy István:
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
7-8
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Összetett, tiszta ízvilág, jó savérzet.
3. Mi lehet a buktatója?
Almasavbontás nehezen futhat végig az alacsony ph miatt a szárazaknál,
magas illó az édeseknél baktériumos rothadás miatt.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Leginkább a hárslevelűt kedvelte a 2008.
5. Melyik fajta szenvedett?
A sárgamuskotály és a telt, nagy fürtű furmint.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2007 magasabb gyümölcsérettség, alacsonyabb sav, könnyebbnek ható ragyogó ízérzet, könnyebb inni. A 2006-sak hosszabban fejlődnek majd.
Utolsó kommentek