Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az újévi koccintás itala (II. rész)

Champagne, Cava, Prosecco, Deutscher Sekt

2008.12.31. 07:19 - rezeda123

Nos, akkor maradjunk a buborékoknál. Talán még nem késtünk el egy-két külhoni szépség ajánlásával. A poszt első felében röviden áttekintem a legfontosabb pezsgős vidékeket, stílusokat és metódusokat, aztán az itthon is beszerezhető képviselőikből ajánlok néhányat. Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta, Deutscher Sekt és egy csipetnyi új világ. Boldog új évet!

Champagne

Természetesen a király(nő) Champagne. Ma már egyetlen más termőhelyről származó pezsgőt sem lehet ezzel a kifejezéssel illetni; a klasszikus champagnei eljárással készült italoknak is más módon kell ezt az etiketten jelölniük. Magyarul többnyire a „méthode traditionnelle” vagy a „méthode traditionnelle classique” az, ami itt szóba jöhet. Lehet hosszas vitát nyitni arról, hogy vajon Champagne valóban annyira különleges-e, mint amennyit mondjuk az ára alapján elvárhatnánk tőle. A jó sorsom megadta, hogy elég sok Champagne házban megfordulhattam, így hazai viszonylatban talán nem állok rosszul ezen a téren. Magam is sokáig szerettem volna azt hinni, hogy nem is olyan mély az a szakadék… Sajnos egyre inkább azt kell mondjam, Champagne mégiscsak tud valamit, amit senki más nem. Hogy ez talajnak, klímának, fajtáknak, érlelő pincéknek vagy technológiának lenne-e köszönhető, nem tudom megmondani. Vélhetően mindez együtt, valamint az a pár száz év, amióta ők ezt folyamatosan művelik. Soha, senki nem vonta kétségbe, hogy pont úgy kell pezsgőt készíteni, ahogy ők teszik. Soha senki nem vonta őket felelősségre azért, amit tesznek, vagy nem tesznek. Véleményem szerint ez is sokat segít. Mi az, amit mi, fogyasztók élvezhetünk mindebből? A végtelenül sima és selymes textúra, krémesség, hosszan tartó, elegáns ízek, az érlelt alapanyagok ízmélysége és nem utolsó sorban a tartósság. Az I. részben közreadott kóstolási jegyzetekhez éppen azért nem írtam pontszámokat, mert a pezsgő még sokkal érzékenyebb a tárolás körülményeire, mint bármely csendes bor (már ha normális minőségről beszélünk). Ez a champagneokra közel nem vonatkozik annyira, ugyanis pontosan a hosszabb érlelés teszi jóval ellenállóbbá ezeket a tételeket. Persze a nem évjáratos vagy presztizscuvéeket innen sem érdemes aszalni a pincében, de jóval nagyobb a játékterük, mint akár egy Cavaé, esetleg Crémanté, akár bármelyik magyar klasszikus eljárással készült pezsgőé. Remélem nem rombolom le senki imázsát de tudni kell, Champagne meglehetősen sok hozzáadott cukorral dolgozik (amit nem feltétlenül publikálnak…). Ehhez szüksége van a kellő alkoholtartalom eléréséhez, viszont nyer is a dolgon. Pontosan ez a hozzáadott cukor az, ami az érlelés során, az autolízises ízekkel kiegészülve egy összetéveszthetetlen, finoman kekszes ízt kölcsönöz a Champagneoknak. Persze itt sem minden az ízvilág, az ornamentika. Sokkal előbbre való az egyensúly, ami itt szinte mindig kifogástalan. Ennek alapja az ásványos, meszes talajból származó kitűnő sav-összetétel, ami a kellő alkohollal valóban jó alapot ad a gazdag ízvilág kialakulásához.

Cava

A magyar ízlés ugyanakkor – úgy vettem észre – jobban kedveli a sokkal gyümölcsösebb és könnyedebbnek nevezhető Cavakat. A Cava nem más, mint a katalánok (csupán emlékeztetőül: Barcelona közelében, a Penedés borvidéken készül) házi klasszikus, tehát champagnei módszerrel készült pezsgője. Ugyanúgy palackban történik mindkét erjedés, minimálisan itt is 9 hónapig kell a seprőn tartani – ami végül rendszeresen sokkal hosszabb lesz, mint a minimális érlelési idő – és a talajban is sok hasonlóság fedezhető fel. Saját szőlőfajtáikat – Macabeo, Parellada, Xarel-lo – mindenütt előszeretettel használják, bár már a Chardonnay és Pinot noir is szereplhet a fajtaválasztékban. Ár-érték arányuk ezeknek az italoknak általában sokkal jobb, mint a Champagneoké, de hát ez „csak” Cava… Ezzel együtt mindenkinek ajánlom, hogy próbáljon ki egy-két palackot. Különösen szép szokott lenni a Freixenet (ejtsd: frezsenet) Brut Barocco-ja, de a teljesen sima Cordon Negro is abszolút megbízható. Évjáratos és presztizscuvéeik pedig rendre kifogástalanok. Van más jó név is, a Codorniu szintén megbízható, itthon is lehet kapni, úgy tudom. A legszebb különlegességeiket azért sajnos még mindig csak ott, helyben lehet fogyasztani. Kis tételek, kézi degorzsálás, stb… Viszont minden vendéget szívesen látnak, érdemes őket felkeresni.

Prosecco és Franciacorta

Itália persze már megint közelebb van, ami egyáltalán nem baj, sőt. A Prosecconak már sok híve van idehaza is, köztük jómagam. Egyedi termőhely – Valdobbiadene, az Alpok olasz viszonylatban keleti lábánál - , saját szőlőfajta (Prosecco). A palackok többsége spumante vagy frizzante jelöléssel érkezik, kevésbé igényes technológia, rövidebb idő a pincében. Az eredmény: végtelenül kedves, kellemes, üdítő, szépsavú, élénk ital, amit a legjobb síelés közben/után a napsütötte teraszon elfogyasztani… Avagy, nyári forróságban, amikor végre beesünk egy légkondis helyre… Tessék választani! Jó ár-érték arány, igazi buborékos élmény, nagy mélységek nélkül. Szilveszterkor persze ez is egész jó lehet.
Kevésbé ismert pezsgő Olaszországból a Franciacorta. Az Iseo tó déli csücskénél terem, Lombardiában. (A Franciacorta DOCG csak az innen származó, tradicionális eljárással készült pezsgőkre használható.) Szeretik az eredendően burgundi fajtákat, úgy mint chardonnay, pinot blanc, pinot gris és persze a pinot noir. Stílusában talán ez áll legközelebb a Champagnehoz, hasonlóak az erjesztés és érlelés körülményei, sok chardonnayt használnak, az eredmény ennek megfelelően több, mint jó. Igazi elegáns ital lehet, persze ha nem a legolcsóbbat választjuk…

Deutscher Sekt

Nem véletlenül használom a hivatalos megnevezést, ugyanis sekt néven Németország-szerte kapunk olcsó és hitvány, legtöbbször olasz vagy spanyol csendes borokból készített valamit. Ezzel szemben a Deutscher Sekt kizárólag hazai (német) alapanyagból készülhet, leggyakrabban rizlingből, chardonnayból vagy pinot noirból, brut vagy extra dry iskolázásban, hosszas seprőn tartással és érleléssel. Ezeknek az ára természetesen egészen máshol található, mint a sekt névre hallgató rokonaié. Néhány pince különösen finom rizling pezsgőket hoz forgalomba, érdemes egyszer ezt is kipróbálni (én nagyon szeretem). A Fürst von Metternich tudtommal itthon is kapható.

A tengeren túlról is érkeznek ma már pezsgők, rengeteg nagypincészet kezdett effélével is foglalkozni. Mondhatnak akár euro-sovinisztának is, a legszebbek ezek közül azok, amit európai pincészet, vagy legalábbis európai gyökereken épült pincészet készít. Mai napig meghatározó tengeren túli élményem a Gloria-Ferrer (a Freixenet kaliforniai ága) pincészet egy-két tétele. Ne lepődjünk meg viszont olyan kis furcsaságokon, mint az ausztrálok kedvence: a sparkling shiraz. Ami valóban vörös és tanninos, tehát véleményem szerint agyonüt mindent, ami a pezsgőt széppé teszi. A legnagyobb jóindulattal is csak azt tudom mondani: szokni kell.

A választék tehát nagy, eligazodni nem könnyű, de kifizetődő. Egyszóval: pezsgőre fel!

Válogatás az itthon kapható tételekből

Beszerzési helyek: Bortársaság, IFDT, 75cl, Wine and feeling, Garonne. A listát többszöri kóstolás alapján állítottam össze, egyik tételben sem csalódtam. Nagyjából 6 és 8 pont közötti értékeknek felelnek meg. Ár-érték arányban a Cava-sor vezet, szépségben Champagne.

Prosecco di Consegliano Valdobbiadene La Marca
Zöldes színű, üde finom pici szőlős gyümölcsösséggel. Nagyon fiatalos. Friss és élénk, szép egyensúllyal, közepesnél kicsit nagyobb testtel. Leheletnyi cukor érezhető benne.

Martini Brut Quality Sparkling wine
Visszafogott perlage. Határozott és tiszta, kis édes-fűszeres karakter illatban. Visszafogott savérzet, kis cserzőanyag. Savai élénkek, egyensúlya jó. Közepesnél nagyobb test. Hosszú és markáns, mondhatni tetszetős is.

Gloria Ferrer Sonoma brut
Fátyolos halvány óarany. Perlage gazdag és finom. Illatában határozottan és tisztán érezhetők az autolízises jegyek. Finom és elegáns, kis kekszes felhanggal. Mintaszerű pezsgő illat. Szájban is szép a gyöngyözése, krémes a textúrája. Savai élénkek, ízei mindenütt jelen vannak a szájban. Karakterében élénk, határozott eleganciával és rengeteg érett ízjeggyel, némi dohánnyal. Ebből szeretnék 20 ládával a pincémbe!

Saurus Extra Brut Patagonia
Lomha gyöngyözés.  Illata tiszta, határozott, kevés minerális karakterrel és fehérhúsú gyümölcsökkel. Kis élesztős kíséret, de csak illatban. Savai lendületesen indulnak, de a vége valahogy elfárad. Ízeiben viszont annál gazdagabb, tele gyümölcsösséggel és finom kis fanyarsággal.

Deutz Brut Marlborough
Nagyon halvány zöldes szín, sok és apró gyöngy. Illata intenzív, határozott, érlelt jegyeket és némi animalitást mutat. Intenzív autolízises ízek, sok élesztővel és jó egyensúllyal. Érdekes, gazdag ízvilágú ital, egy kis elegancia hiányzik csak belőle.

Veuve Clicqout Ponsardin Champagne
Szép halvány szalmasárga, apró és finom gyöngyökkel. Illata autolízises, almás, kekszes. Mellette gomba, karamell, rengeteg fűszer. Rettentő sima, gazdag illatvilága mellett ízében inkább élénk és gyümölcsös. Rengeteg finom alma érezhető benne – vélhetően a chardonnayt értük tetten. Hosszú, sima és kellően élénk is.

Pommery Brut Champagne
Nagyon halvány zöldes szalma szín. Illatában kevés banán és más egzotikus gyümölcsök érezhetők. Kitűnő egyensúly. Kis cserzőanyag, szép savak, intenzív gyümölcsösség az ízben. Telt, gazdag, komplex és egyszersmind tetszetős.

Sanger Brut Champagne
Illata komplex és izgalmas is, benne kenyérhéj, pici animalitás, nedves avar (!). Érdekes, érlelt bor illatát hozza. Szájban jó savak mellett érezhető cserzőanyag, közepesnél nagyobb test, sok és finom gyümölcsösség. Pici édes-fűszeres, élesztős kavalkád. Hosszú, testes is, mégis kellően légies. Szép.

Freixenet Riserva Real
Igen szép zöldes szín. Gyöngyözése könnyed. Illata tiszta és üde. Fiatalos, gyümölcsös illat, kicsit élesztős de nem autolízises. Szájban élénk, jó egyensúlyú, finom és selymes, habzása is tökéletes. Élénk és gazdag, hosszú utóízzel. Nagyon szép.

Freixenet Cordon Negro brut
Gazdag gyümölcsösség, finom gyöngyözéssel a szájban. Hosszú, bár savai túl szolidak. Mindennapok jó itala.

Freixenet Reserva Real Brut Nature
80% Macabeo, 10-10-% Xarel.lo és Parellada. Többszöri kóstolás alapján is a pincészet legszebb tételének gondoljuk. A parafa dugós zárás a kötelező (itt legalább 2 éves) pihentetés idejére igen jótékony hatású a savak összképére. Szépsavú, hosszú és intenzív, igen jó megoszlásban kínálja gyümölcsös és érlelésből származó élesztős ízeit. Ínyencség hosszú távra.
 
Segura Viudas  (Freixenet)
Igazi elegáns perlage, nemes, autolízisből származó kenyérhéjas illatokkal. Szájban tökéletes, krémes textúra. Finom gyümölcsös illatok, hosszú, intenzív ízek. Egyéniség. A nem feltétlenül ízléses fémtalp a palack alján senkit ne tévesszen meg!

Kívánok mindenkinek boldog 2009-et és tiszta ébredést!

Címkék: champagne martini deutz cava prosecco franciacorta deutscher sekt gloria ferrer saurus veuve clicqout pommery freixenet sanger segura

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr93849799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godbacchus 2008.12.31. 09:21:44

Sziasztok!
En hianyolom a magyar elvonal nehany ertekelheto pezsgojet, mert igenis van ilyen!!

BUEK!

espé 2008.12.31. 11:33:58

Sörrel, borral, de akár pezsgővel:
BUÉK.

Benikuty 2008.12.31. 13:23:34

BÚÉK, nálunk könnyű Font borokkal, tehát derűsen nézek a másnapnak eléje!

Borbúvár 2008.12.31. 16:44:19

Hát, én nagyon köszönöm mindkét összefoglalót! Volt mit kiegészíteni az ismereteimen, és gondolom, nem én voltam az egyetlen. egy érdekes történelmi adalék: A szegedi roosevelt-téri halászcsárdában van a falon egy régi, világháború előtti árlista. Van rajta Moet pezsgő 8 Ft-ért és Törley 9-ért. Nem írtam, el, akkor a Törley volt a drágább! Nem tudom, hol tarthatna ma a Törley, ha töretlenül fejlődhetett volna... (Littkéről se feledkezzünk!)És azt is megnézhetnénk, hogy a top fővárosi éttermek kivételével hány étterem tart Champagnet itallapján.
Nálunk egy Gonda Sect és egy Chinzano várja a legjobb sorsát, természetesen a még nyitott borok "felhasználásán" túl. Azért Benikuty Font boraira megindult ám a fogyasztási kedvem:-) Egészségetekre, és Boldog, Jó Borokban Gazdag Új Esztendőt Kívánok!

oddbinsa 2008.12.31. 19:03:07

Azt a gazdagsagot kepzeljetek el amikor Szechenyi Istvan a Stefferl a Wesselenyi groffal a Epernayban Moet urnal iszogatott es ugy berugott mint a malac, de a legfobb baja am az volt, hogy ugy hanyt utana mint a lakodalmas eb es nyugoskodott hogy a Wesselenyi bezzeg birja mert strucc gyomra van, annak nem lett semmi baja. Aztan a jo oreg Stefferl bevasarolt nehany szaz buteliabol a Moet urtol. Csak a pezsgo presztizsere kivannam felhivni ezzel a kis tortenelmi piazassal a figyelmet, (meg a marketingre). Annyi bizonyos hogy volt szerencsem a Pol Roger Winston Churchiljet kostolni es lenyugozo, meg Laurant Perrier Grand Siecle jet es az Ultra Brut-t dosage nelkuli utobbi es dobbenet. Tehat pezsgobol csak vegtelenul szarazat szabad, vagy komoly evjaratos nagy anyagot. Azok valoban pompasak. Az atlag Champagne itt tul dosage-olt ezert edeskes (nekem legalabbis), de a briosos, elesztos izektol lemegyek mindig hidba, ezert megeri egyszer-egyszer jo Champagnet inni. BUEK!

MalbecNC 2008.12.31. 19:20:03

Ma hajnali hszemen után ágyba bújva azon gondolkodtam, hogy van-e németül neve a tradicionális pezsgőnek, mert hogy a Sekt az tankpezsgő és idáig az volt az agyamban, hogy a Deutscher Sekt is elsősorban abban különbözik a sima társától, hogy német területen termett szőlőből készült és valószínűleg magasabb minőségű is.

Vajon van megkülönböztető név rá, vagy egyszerűen csak jelzővel utalnak rá?
Olyant láttam már, hogy a szőlőneve párosul a pezsgő szóval, vagyis "Rieslingsekt", meg olyant is, hogy "Premium Sekt", de mást nem.

A kékcímkés Fürst von Metternich 2dl-es kis palackokban kapható a német repterek tranzitjaiban, más kóstoltam, vagyis megittam. :-)
Rizlingből készült és nagyon kellemes, kesernyésebb, intenzív és sima textúrájú, de élesztő íze nem kiemelkedő, de nekem nem is hiányzott. Emlékeim szerint German Sekt Riesling quality sparkling wine szerepelt a címkén, persze lehet, hogy ez kifejezetten reptéri cateringre készült.

Úgy adódott, hogy életem párja meglepett egy Hungaria Grande Cuvée Brut-tel, régen ittam már, nekem azért jobb emlékeim voltak, mint az első részben leírtak, remélem több lesz egy "gyümülcsös, de nem oxidált, jó savakra épült"-nél! :-) Bár lehet, hogy úgy sem fogok érezni semmit.

Kívánok boldog új évet, egészséget és a műalkeszoknak még nagyon sok türelmet hozzánk az elkövetkező évben! :-)

pálinkás 2009.01.01. 01:17:30

Boldog Új !MTBD!

Köszönjük ezt az évet is !

Csak igy tovább!

Nem feladni menni tovább!

Nektek is jó nekünk is jó!

Fragreg 2009.01.02. 21:10:33

OFF

félszolgálati közlemény:

Eladó 3 palack (külön-külön is) Árvay 2000-es 6 p aszú (10.000/palack), valamint szintén három üveg Árvay Istenhegy Furmint 2006. (3.500/palack) Tisztességes tárolás, borszaküzletből véve...

Ha érdekel valakit, nevemre kattintva emilkedjetek ;)

BUÉK, így utólag is :)

/OFF
süti beállítások módosítása