Egy friss kutatás szerint a bornak nem kell feltétlenül vörösnek lennie ahhoz, hogy befesse gyöngyfehér fogsorunkat. A fehér borok ugyancsak teremthetnek olyan feltételeket a szájüregben, melyek lehetővé teszik a kávéban vagy teában található bizonyos kémiai anyagoknak, hogy megszínesítsék az ember fogait - jelentették ki a New York-i Egyetem Fogászati Kollégiumának kutatói.
A kutatók a kísérlet során tehénfogakat áztattak egy órán keresztül fehérborban, vörösborban illetve vízben, majd teába mártották őket és egy spektrofotométer nevű, a színek intenzitását érzékenyen mérő műszerrel vizsgálták az eredményt. A fehér borban ázott fogak már a teába merítés előtt is szignifikánsan sötétebbek voltak a vízben áztatottaknál - állapították meg. A teával való érintkezés azonban a vörösborban áztatott fogakat végül még a fehér borban áztatottaknál is jóval sötétebbre festette.
"A fogak egy órás áztatása hasonló hatást vált ki, mintha vacsora közben kortyolgatnánk el a bort" - jelentette ki Mark Wolff professzor, a Fogászati Kollégium vezetője, a kutatás felügyelője. A borban levő savak a fogakon - állítása szerint - "olyan durva mélyedéseket és barázdákat okoznak, mely lehetővé teszi a más italokban, például teában vagy kávéban levő kémiai anyagoknak, hogy mélyebben is beszínezzék a fogzománcot".
A tanulmány összefoglalójában a kutatók leszögezik, hogy a vörös- és fehérborok egyaránt megtapadnak a fogzománcon, és hajlamossá teszik azt a színeződésre. A vörösbor ugyanakkor, mely hosszú ideje ismert fogfestő hatásáról, talán még a fehérnél is veszélyesebb lehet e szempontból, hiszen az "a fehérbortól eltérően erősen pigmentált ún. kromagéneket tartalmaz" - fogalmazott Wolff.
A színeződés elkerülésére a kutatók legjobb módszernek a fehérítő anyagokat is tartalmazó fogkrémet ajánlják.
Forrás: www.webmd.com
Utolsó kommentek