Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Felvidéki felfedeznivalók

A Drozdík és a Mátyás Pince

2009.04.23. 06:00 - palack

Nem egész egy hónapja voltak itt Budapesten a felvidéki borászok és láttak minket vendégül a Pilinszky kávéházban. Nyíltságuk, vendégszeretük kiváló hangulatot teremtett ezen az estén, a borokat illetően pedig megállapíthattam, hogy Bott Frigyes vitán felül kiemelkedik a mezőnyből. Nála minden tétel olyan színvonalú volt, amit a többiek közül csak a jobbak egy-két bora tudott hozni. Frigyes mesterről azonban már meséltünk nem keveset, így most előre megfontolt szándékkal nem Bott-borokról fogok írni ezen kóstoló kapcsán. A kijáratnál rögtönzött mini-vinotékában ilyen céllal vásárolt két fehér alaposabb otthoni elemzése következik.

Drozdík Zöldveltelini 2006

Drozdík József borász fiával Attilával, aki egyébként a Pannonhalmi Apátsági Pince szőlésze, négy és fél hektár területen gazdálkodik. A birtok kissé széttagolt, pincéjük is több van, de a központ a Kéménd meletti számunkra kedves nevű Iszomfalván található. Főleg fehérborokat készítenek, van királyleánykájuk, morva muskotályuk, szürkebarátjuk, pinot blanc-juk, zöldveltelinijük. Két nálunk kevésbé ismert fajtájuk a pálava (piros tramini és rizlingszilváni keresztezése) illetve a devín (piros tramini és piros veltelini keresztezése.) Vörösből van kékfrankos, Szent Lőrinc, Dunaj (Duna), illetve vásárolnak alibernet-t is. A kóstolón nekem a szürkebarát és zöldveltelini tetszett legjobban tőlük, ez utóbbiról írok most.

Szép borostyánszínű, pici zöldes reflexszel, olajos mozgással. Illata intenzív, vonzó, meleg karakterű, szép hordós fűszerekkel. Méz, almás pite dióval és vaníliacukorral. Konzerv mandarin, mézes linzer és gyümölcstea egy kanál rummal.

Kóstolva nem csalódunk, szépen folytatódnak az eddigiek. Közepesnél nagyobb testű, tele érett, túlérett gyümölcsökkel, szép kerek savai pedig tartást és megfelelő magasságot adnak neki. Nagyon intenzív, gyümölcsös, mézes, fűszeres ízű, egyáltalán nem az a vékony jellegtelen zöldveltelini, amivel sajnos sokszor találkozhatunk. Magas (tizennégy és fél) az alkoholja, kicsit ki is lóg belőle, ám az én ízlésemnek még nem túl zavaró módon. A korty második felétől finom sósság gazdagítja a zamatot, a vége felé pedig megjelenik egy kesernye, amit időnként már cseppet tolakodónak találtam a középhosszú lecsengésben. Nem egy könnyű nyáresti bor, eltökéltebb, koncentráltabb alkalmakra való. Erős 6 pont.

Mátyás Pince Rajnai Rizling 2007

Mátyás András most még főleg vásárolt szőlőből készít borokat. Kisújfalun Szabó Tiborral jelenleg csak egy hektár termőterülettel rendelkeznek, de hamarosan tizenkét és fél lesz belőle. A saját területre ugyanazt telepítik, amit vásárolni szoktak: pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, tramini, olaszrizling, rajnai rizling, királyleányka, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos és Dunaj. Nekem a kóstolón rajnai rizlingjük jött be leginkább, következnek a részletek.

Sötétebb szalmasárga színű, igen vastag gyűrűvel. Illata inkább visszafogott, elsőre szinte csak petrolosság és kőpor érezhető belőle. Mégsem taszító, sőt. Szellőzéssel a dízel mellé kréta költözik, illetve érkeznek még virágok és főleg körtekompót.

Szájban intenzívnek mondható, közepes testű, nagyon szép arányokkal. Magas (tizennégyes) alkoholja ellenére is azt gondolom, hogy maradt benne cukor, az is segít szépen lekerekíteni élénk savait. Íze határozottan édesnek indul, majd csatlakozik egy finom ám erőteljes kesernye, ami nem engedni kilépni száraz/félszáraz tartományból. Lecsengése közepesen hosszú és kellemesen kesernyés. Tartalmas mégsem nehéz bor, jó inni. Magabiztos 5 pont.

Néhány Drozdík-bort forgalmaz nálunk a Vinum Primatis: ez a zöldveltelini például 1490 Ft-os best buy áron szerezhető be náluk. A Mátyás Pince borait csak a szomszédban lehet megvenni, ám az sincs olyan vészesen messze - talán érdemes átruccanni.

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos ötpontos best buy rajnai rizling 2007 zöldveltelini mátyás pince felvidék drozdík

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr181080851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2009.04.23. 21:27:58

Szép, színvonalas írás!

gab80 2009.04.25. 09:45:27

Egyébként időszakosan most sokkal több
felvidéki bor megtalálható a Vinum Primatis Pilinszky Kávézóban található
üzletében!A Mátyás Pince tételeiből is!
Ja!Jövő héten BORSZERDA akció!
süti beállítások módosítása