Május 12-én, kedden hirdették ki a Decanter World Wine Awards eredményét a Londoni Nemzetközi Borvásáron. Az eredmények teljes körű nyilvánosságra hozatala azonban csak szeptember 2-án esedékes. A hivatalos szivárogtatás néhány érdeklődéscsigázó statisztikai adatra és a meglepetésszámba menő győztesekre korlátozódik. 10285 bort neveztek, ebből 6000 kapott díjat, 2,8 százalék aranyat vagy trófeát és 12,5 százalék ezüstöt. Az idei verseny meglepetésországa Szlovénia: a Dveri Pax kilenc érmet nyert, köztük négy ezüstöt, a Ptujska Klet pedig hét érmet, köztük egy aranyat a Laski Rizling Sladko 2008-assal. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert talán ez az olaszrizling első világszintű elismerése. Aztán egy kis matatás a neten, és kiderül, hogy félre vagyok vezetve, mindjárt kettő ez az első, ráadásul a másik még ennél is nagyobb elismerés, minthogy a Jurij Brumec Laski Rizling Suhi Jagodni Izbor 2006 Regionális trófeát nyert.
A teljes szlovén eredménylista elérhető itt. Az angolok is örülhetnek, a Camel Valley Wines nyolc érmet nyert, köztük egy aranyat a 2005-ös fehér Pinot-val (ez vajon milyen kategóriában indult?). A meglepetések között említik, hogy a Jacob's Creek Johann Shiraz Cabernet 2001 nyerte a 10 font fölötti ausztrál vörös házasítás kategóriát, és az egyébként sokat csesztetett pinotage is elismerést kapott: a 2006-os Kaapzicht Estate Steytler Pinotage-é a 10 font fölötti dél-afrikai vörös fajtabor fő díja. (A szlovén borokkal és nemzetközi sajtójukkal már foglalkoztunk itt és itt és itt.) (Aki tudja a magyar eredményeket, szivárogtasson! Köszönjük előre.)
Szlovén-áttörés a Decanter világversenyén
Az olaszrizling labdába rúg
2009.05.15. 06:10 - alföldi merlot
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr861122648
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lackó 2009.05.15. 08:59:33
Ahogy látszik a képen is, Szlovénia gyönyörű,ha jól sejtem, a kép Jeruzalemben készült, igazi kis Toszkána. Pár éve barangoltuk be a borvidéket, a Dokihoz indulva, a Szlovén borhelyzetet is feltérképezendő. 2 pincészetet sikerült meglátogatnunk, az egyik Czuk Lajos volt, a másik pedig Rozman István. Baromi érdekes borokat kóstoltunk, a már sokszor felmerült terroir-dolog mintapéldája, nem is tudom, léteznek-e ennyire jellegzetes terroirborok. Nagyon kövér a talaj, ez hozza magával a borok vastagságát is, szép savakkal, jó arányokkal. Szinte kivétel nélkül megfigyelhető bennük egy adag jóféle húsos-szalonnás-bőrös illat. Már fiatalon is érett jelleget mutatnak, a reduktív borok is vastagok, testesek. Czuk Lajosnak (az egyik legszebb kóstolóhely, ahol valaha is voltam) gyönyörű traminije volt, az enyhe bőrösség mellett hihetetlen mély, abszolút nem túltengő rózsásság. Ők mellette még pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Rozman Pistának pedig emlékezetes rizlingjei (laski) voltak, pici maradék cukorral. (Egyébként a kis családi gazdaság, ha jól tudom, a ljubjanai borversenyen nagy aranyat is kapott).
Aki esetleg még nem járt arra, mindenképp ajánlom, ha esetleg elérhetőség kellene, üzenetben szívesen elküldöm, van néhány képem is kedvcsinálónak.
Ja és nem utolsó sorban: június 13.-i hétvégéjén Kárpát-medencei borászok találkozója a "Rozáriumban", az említett borászok is ott lesznek, kiegészülve még Maurer Oszival, Balla Gézával, Bott Frigyessel. Ott találkozunk :).
Aki esetleg még nem járt arra, mindenképp ajánlom, ha esetleg elérhetőség kellene, üzenetben szívesen elküldöm, van néhány képem is kedvcsinálónak.
Ja és nem utolsó sorban: június 13.-i hétvégéjén Kárpát-medencei borászok találkozója a "Rozáriumban", az említett borászok is ott lesznek, kiegészülve még Maurer Oszival, Balla Gézával, Bott Frigyessel. Ott találkozunk :).
Shyr Kahn 2009.05.15. 10:20:14
Néztem a szlovén borvidékekről néhány képet és mind kivétel nélkül gyönyörű:
http://www.flickr.com/photos/aviana/2703572640/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/mateja-purgar/3115665199/
Szívesen mennék Szlovéniába szemrevételezni ezeket a helyeket, de sajnos ez jelenleg nem lehet aktuális számomra.
http://www.flickr.com/photos/aviana/2703572640/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/mateja-purgar/3115665199/
Szívesen mennék Szlovéniába szemrevételezni ezeket a helyeket, de sajnos ez jelenleg nem lehet aktuális számomra.
Labancz 2009.05.15. 12:53:53
jobb lesz vigyázni, furmint is van arrafelé! Még a végén beelőznek jobbról (amin mondjuk nem nagyon tudnék csodálkozni)...
t f 1 (törölt) 2009.05.15. 13:20:39
@lackó:
>>Nagyon kövér a talaj, ez hozza magával a borok vastagságát is
Megpróbálom elképzelni ezeknek a boroknak a "vastagságát", ahhoz képest, hogy nálam a "sovány" homok hozza a 33-as extraktot.....
>>Nagyon kövér a talaj, ez hozza magával a borok vastagságát is
Megpróbálom elképzelni ezeknek a boroknak a "vastagságát", ahhoz képest, hogy nálam a "sovány" homok hozza a 33-as extraktot.....
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.15. 13:31:36
A Decanter-rel mindig vigyázni kell egy kicsit, mert nagyon kereskedelmi, egyszerűen ebből élnek.
Ha valaki érti itten a hatásmechanizmusokat, akkor elmesélhetné, hogy a magyar borok a Decanter versenyeken miért nem nagyon domborítanak. Nem a vörösekre gondolok, hanem a fehérekre, főleg a szárazakra.
Egy MW szó szerint azt írta a regionális versenyről, hogy a "magyar és cseh vörösborokat le sem vegyük a polcról". Ez azért frontális és durva kritika (tegyük hozzá valamennyire megérdemeljük).
Ha valaki érti itten a hatásmechanizmusokat, akkor elmesélhetné, hogy a magyar borok a Decanter versenyeken miért nem nagyon domborítanak. Nem a vörösekre gondolok, hanem a fehérekre, főleg a szárazakra.
Egy MW szó szerint azt írta a regionális versenyről, hogy a "magyar és cseh vörösborokat le sem vegyük a polcról". Ez azért frontális és durva kritika (tegyük hozzá valamennyire megérdemeljük).
lackó 2009.05.15. 13:51:40
@akov: ez viszont épp kicsit rávilágít a nem is olyan régi MW-s bejegyzésre...ez esetben pedig ennyit a komolyságáról...azt az MW-t meghívnám Magyarországra szívesen, ugyan, látogasson már el néhány helyre...
Jelentkezzen, aki kóstolta már a cseh vörösborokat!
Jelentkezzen, aki kóstolta már a cseh vörösborokat!
lackó 2009.05.15. 14:00:55
A fehér pinotnak ugye rosé kategóriában kellett indulna?
Milyen nagy öröm is, hogy ez az angol borászat az angol borversenyen ilyen kiváló eredményt ért el :)
Valaki tudna prémium angol bor forrást mondani?
Gyűlnek...gyűlnek...
Milyen nagy öröm is, hogy ez az angol borászat az angol borversenyen ilyen kiváló eredményt ért el :)
Valaki tudna prémium angol bor forrást mondani?
Gyűlnek...gyűlnek...
075 2009.05.15. 14:32:24
@t f 1: na arra én is igen kíváncsi vagyok mijen bor az???írj má róla valamit
légyszi
légyszi
szörcsök 2009.05.15. 17:53:58
Lendvai borokat (Cuk Borhaz)lattam Budapesten a Szondi u.-i Borfalu boltban. Laski Rizling, Beli Pinot-t kostoltam. Igen karakteres talajiz.
pumba 2009.05.16. 11:35:47
A Dobogó Pincészet 2004-es 6 Puttonyosa hozta el a Kelet-és Közép- Európa legjobb édesborának járó trófeát.
lackó 2009.05.16. 13:34:58
Azért ez várható volt, újra bizonyosodik, hogy édesben a legjobbak között vagyunk, erre a gasztróban nagyon kéne építeni...libamáj aszúban forgatott birsalmasajt-forgáccsal és egy ilyen 6 puttonyossal világbajnok menü lenne. Ez most csak eszembe jutott.
t f 1 (törölt) 2009.05.17. 19:01:58
@075: Ma bontottunk 1 palackot.
99-es Zöldveltelini. Illata rendben, ízében picit érezni a sokéves palackos érlelést. Elégedj meg ennyivel.
És nem adok senkinek!
99-es Zöldveltelini. Illata rendben, ízében picit érezni a sokéves palackos érlelést. Elégedj meg ennyivel.
És nem adok senkinek!
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.18. 11:09:46
@lackó: ez nem ilyen egyszerű. Sajnos a minőséget tekintve, főként a vörösboroknál nem érdemeljük meg a külföldi figyelmet (...és messze nem). A fehéreket tekintve meg rossz a marketingünk, és még ott is van hova fejlődnünk (tessél megkóstolni pl. egy 1er cru Bourgogne fehéret vagy vöröset).
A Dobogó 2004-es 6p aszúját kóstoltam pénteken (Zwack Open) és tényleg durva. A kóstolótársammal kényszeres módon nem tudtunk másról beszélni egy órán keresztül. Mekkora adottságok és nem tudjuk kihasználni!!
Domonkos Attila főborász is ott volt (borász), sikerült váltani vele néhány szót, ő is rendben van, nem csak a bor.
btw, a szárazaik kevésbé ízlettek.
A Dobogó 2004-es 6p aszúját kóstoltam pénteken (Zwack Open) és tényleg durva. A kóstolótársammal kényszeres módon nem tudtunk másról beszélni egy órán keresztül. Mekkora adottságok és nem tudjuk kihasználni!!
Domonkos Attila főborász is ott volt (borász), sikerült váltani vele néhány szót, ő is rendben van, nem csak a bor.
btw, a szárazaik kevésbé ízlettek.
Utolsó kommentek