Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pannon bormustra belülről - második rész

Vörösök, pezsgők, bikavérek és édesek

2009.06.08. 07:40 - vörös és fehér

bormustraOtt tartottam, hogy 66 vörös következik, azonban a program hirtelen feszítetté vált, Pannonhalmáról a Mádi kör kóstolójára utaztatták a szervezők a bírálókat (erre a kóstolóra később még visszatérünk). Másnap pezsgők, bikavérek és édes borok vártak ránk, majd záróbeszédek, a Pannon Bormíves Céh tagok pedig boraikat kínálták az egybegyűlteknek. Élményeim számosak, ezeket gyorsan összefoglalom. De elöljáróban bevallom, hogy most egy ideig nem szeretnék bort látni a poharamban.

A csütörtöki vörösboros kör után kicsit örültem, hogy a 66 vörösbor nem csak nekem sok. Nem könnyítették meg a dolgunkat a borászok sem, mert többségük 2006-os, alkoholban igen gazdag tételeit nevezte. Két szünettel kóstoltuk le a tételeinket, közben-utána élményeket cseréltünk. Az egyértelmű volt, hogy míg a fehéreknél sok átfedés volt a kedvenceink között, addig itt abban értettünk leginkább egyet, hogy melyik bor nem ütötte meg az elvárt minimumot sem. international jury 1A végén világossá vált számomra, hogy ismét elég szigorúan sikerült pontoznom, én ezt azzal magyaráztam, hogy igazán elegáns, harmonikus bort keveset találtam. Én magam is kíváncsi vagyok, hogy a többségében nemzetközi zsűri végül mely borokat repítette a csúcsborok közé, nálam az alábbiak szerepeltek nagyon jól: Ebner Pinot 2007, Esterhazy Blaufrankisch föllig 2006 (számomra ismeretlen eisendtadt-i bor), Jekl Duett 2006, St. Andrea Egri Bikavér Hangács 2007, Törley Kemendy Privatus 2003, Vincze Kékfrankos Arcanum, 2006, Sauska Cuvée 7 Siklós és Takler Primarius 2006.

Pénteken pezsgőkkel nyitottuk a napot, ha nem kellett volna kiköpdösnöm őket, azt mondanám: soha rosszabb napindítást. Összesen 12 gyöngyöző italt kóstoltunk végig, itt minden minta megfordult mindenki poharában. Amit előre tudtam, itt be is bizonyosodott: pezsgőfronton még igen hosszú út áll előttem. Két-három tételt kiemelkedőnek éreztem, a többit nagyjából hasonlónak értékeltem. Feltűnő volt, hogy sokan illatos fajtákból készített pezsgőknél a beltartalom és az illat között jelentős különbség mutatkozott. Nálam a kóstolót Garamvári Vencel Chateau Vincent Prestige Brut pezsgője nyerte, emellett a Törley Nyerspezsgőjét szerettem még.

international jury 2Gál Tibor emlékének adózva kerül megrendezésre a bormustrán a bikavér verseny, idén 22 tételt kóstolhattunk végig, egy bizottságnak így 11 tétel jutott. A borok egy részét a vörösboros mezőnybe is benevezték, de voltak csak itt szereplő tételek is. A múltkori superior tesztünk után túl nagy meglepetés nem ért: bikavér fronton még nincs egység sem Egerben, sem Szekszárdon. 11 teljesen különböző stílusú bort kóstoltam, kedvenceim Gróf Buttler 2006-os Nagy Eged bikája, Eszterbauerék Mesterünk cuvée-je lett (ezt a bort ebben a sorban pár ponttal magasabbra értékeltem, mint előző nap). Tetszett még a St Andrea Paptag dűlős bikavére, és Bolyki János 2006-os tétele is.

A végére maradtak az édes borok, itt 40 tételt neveztek, az ország minden pontjáról, töppedt, kései szüretelésű, jégbor és aszú egyaránt megtalálható volt a mezőnyben. Nos, 20 édes bort majdnem olyan nehéz végigkóstolni, mint 60 vöröset. Itt megint kiderült, hogy a magyar szám kritikusabb, mint a nemzetközi ízlés, amott röpködtek a 95 pontok, míg én kritikusabban álltam hozzá a borokhoz. Többször is zavart, hogy az illat mögött nincs koncentráció, hogy a cukor egyedül marad savak híján. Ennek ellenére összességében nálam is itt volt a minőség a legmagasabb. Érdekes volt a sorban látni kifejezetten régi stílusú aszúkat is, ekkor is kiderült, hogy a nemzetközi száj az oxidáltságot jobban tolerálja az enyémnél. A sort nálam Orosz Gábor 2003-as hatputtonyosa nyerte, de a Royal, Oremus, Úri Borok aszúi is a mezőnyt maguk mögé utasították. A nem aszúk között Béresék 2007-es Magitája tetszett leginkább.

A három napos kóstolás tanulságait részemről igyekeztem előző és fenti jegyzeteimben folyamatosan levonni. Összességében láthattam egy profin levezényelt borversenyt, ahol a beküldött tételek egy részénél a fejemet csóváltam, másoknál visszafogottan örültem. Lehet, hogy bennem van a hiba, de az a fantasztikus aha-érzés elkerült, amit például ekkor éreztem. Kíváncsi lettem volna egy-két kispince kézműves tételei hogy szerepeltek volna ebben a mezőnyben. Talán majd máskor, amikor már nem is lesznek annyira kicsik, megnézhetem.

angela muir mwA nemzetközi zsűri két Master of Wine-ja is értékelte az eseményt, ahogy tették ezt tavaly is. Akkor inkább a negatívumokat emelték ki, különösen vörösborainkat döngölték a földbe, most, kicsit kiszámítható módon, dicsértek is rendesen. Vörösboraink sokat javultak egy év alatt, örülnek, hogy sokan megfogadták tanácsaikat, és immár kevesebb túlextrahált, keserű bort találtak. Jelezték, hogy a nemzetközi piac a magas alkoholt egyre kevésbé tolerálja, a szüreti időpont helyes megválasztására fordítsunk nagyobb figyelmet. Problémának látták egyes termelők tételeinél a pincetisztaságot, illetve az önkritikát – nem minden bort kell benevezni egy versenyre. Angela Muir egy chardonnay-t emelt ki a mezőnyből, ami szerinte azt bizonyítja, hogy nemzetközi fajtával is érdemes lehet foglalkoznunk (amúgy erre a borra állítólag 100 pontot adott), így dr. Caroline Gilby MW-nek jutott  az a szerep, hogy magyar fajtáinkat dicsérje. Megtette, köszönjük.

A csúcsborokat június 11-én díjazzák, akkor lesz végleges lista is, így az eseményre mi is visszatérünk még.

Címkék: híradó helyszíni szemle pannonhalma 2009 bormustra

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr121169528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.08. 09:39:28

Gratulálok, hogy megpróbáltatásaidat ily' emelt fővel tűrted, fiam! :)
Az alkohol a szájból is elkezd felszívódni, tudtommal. Javítsatok ki, ha tévednék! Azért ennyi borral való öblögetés után nem kezd el érződni ez a hatás?

Kíváncsi lennék, hogy melyik chardonnay emelte a mennyekbe kedves Master of Wine-unkat...

A Magita tényleg remek! A 2006-os és a 2007-es is! A 2006-os nőiesebb... Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek! Nekem személyes kedvencem.

vörös és fehér 2009.06.08. 09:58:29

@kezdő alkoholista: de, elkezd. kb két liter vizet fogyasztottam el közben, így még bírható.

lackó 2009.06.08. 10:05:21

Én szurkoltam!

Amúgy meg az Eszterházy nagyon jó pincészet, gyönyörű pinotjuk is van, ha jól láttam, ott lesznek a Rozáriumban, ennek külön örülök.

Ahogy látom, újra Orosz Gábor, ennek szintén.

Szóval az hogy van, hogy tavaly voltak MW-k, az ugye 2008. Namost. Ha 2006-os vörösek voltak nagyrészt, akkor milyen tanácsukat is fogadták meg 1 év alatt? Hirtelen a hordóban lévő borokból kivettek 2% alkoholt? Mivaaaaaaaaaaaaan? Obivanbááácsi!!! Vagy Vader nagyúr belefingott tavaly a poharakba? Jaj.

vörös és fehér 2009.06.08. 10:12:50

@lackó: tavaly elég sok 2005-ös tétel is szerepelt. de mondjuk igyekeztem félironikusan fogalmazni, nem hiszem hogy Lőrincz György vagy Bock radikálisan máshogy készítené a borait az MW-k miatt. Persze, szerintem, kellenek az MW-k és nemzetközi gasztroszakemberek, borkereskedők visszajelzései, de aki eladja hazánkban a borát,és nincs is olyan szándéka hogy kimegy vele a külföldi piacra, az ezekből soakt nem profitál.

Viszont egy gondolatot kihagytam a cikkből, ami fontos lehet: a régiós borokról is szóltak, arról, hogy a körülöttünk levő országokban is komoly előrelépés történt a borászatban, a szlovén fehérborok, bolgár veresek egyre szebbek, folyamatos a verseny a nyugati fogyasztók kegyeiért. Oda kell figyelni a világra.

Személyesen is azt tapasztalom, hogy a magyar borfogyasztó sem, de a borászok jelentős hányada sem kóstol külföldit, ami nem biztos hogy szerencsés.

vörös és fehér 2009.06.08. 10:18:47

@lackó: ja, és a félreértések elkerülése végett (mert volt már, aki félreértette): a fenti és előző cikkben NEM végeredményeket, NEM csúcsborokat listázok, hanem a saját kedvenceimet, akik nálam jól szerepeltek.

mossberg operator 2009.06.08. 12:49:49

Mindenkeppen ajanlott lenne megkosto;ni mindent, amihez hozzafersz (mindegy, hogy termelsz, eladsz, vasarolsz), mert igy jobban latod a dolgokat.
Mondok peldakat:
Neten borkereskedo ceg fonoke mondta nekem par hete, hogy nem eri meg neki magyar borokat tartani, mert dragak, s azert a penzert (£6-13 kategoria) sokkal jobb minosegu del-amerikai (Chile, Argentina) borokat tud forgalmazni.
Burgundiaban van egy borbolt, ahol arulnak kulfoldi borokat meglepoen nagy valasztekban. Ez altalaban nem igy van Fr-o.ban. Miert? A kereskedo rajott arra, hogy a francia bortermelok a kornyekrol, fognak venni borokat az egesz vilagbol, hogy legyen osszehasonlitasi alapjuk, hol tart a vilag...

vörös és fehér 2009.06.08. 13:14:56

@londonercsecse: mondjuk az érem magyar oldala, hogy itthon sem egyszerű mondjuk osztrák, szlovén borokat beszerezni. franciát, olaszt, ausztrált is könnyebb ezeknél sokszor.

mossberg operator 2009.06.08. 13:26:55

@vörös és fehér:
Persze teljesen igazad van, pl a juniusi angol decanternek van egy ausztrias melleklete, amiben irjak, hogy az osztrakok adjak a vilag bortermelesenek 1%-at, annak is a haromnegyedet megisszak maguk, tehat a vilagtermeles 0.25%-a kerul -nekik- kulfoldre, tehat nehez vasarolni barhol...
A francia,olasz, ausztral,stb tomegtermel, s azert konnyebb beszerezni.
A lenyege a mondanivalomnak : torekedni kell arra, hogy kostolj, amit birsz!

lackó 2009.06.08. 13:44:04

Részemről megteszem...pl. a román borokra nagyon érdemes odafigyelni, a bolgárokkal még hadilábon állok, szerintem nekik még jobban el kell mozdulniuk a minőség felé. A szlovén fehérek tényleg nagyon szép utat kezdenek bejárni.

Két dolog jutott még eszembe: a kadarkára érdemes figyelni és nem mint magyar, hanem mint régiós fajtára gondolni (erre van is törekvés, ha engedi időm és napokban gyarapodott családom,írok is róla).

Másik: a magyar borok nem drágák. Vannak drága magyar borok, de szerencsére úgy tűnik, a minőség is adott. Vannak kifejezetten olcsó és jó magyar borok (Szöllősi pl. szerintem gyönyörű fehéreket csinál, baromi jó ár/érték arányban, de szerintem most már egyre többet tud mondani mindenki). Inkább azzal van a gond, hogy még mindig az elmúlt 40 év pecsétjét viseljük, a külföldi kereskedők hozzászoktak ahhoz a magyar borhoz, ami olcsó volt, de szar. Nagyker. áron az a 1,5-2 Ojró körüli palackár nem mondható drágának. Nyilván a tankerekben szállított és a kikötőben palackozott borokkal nem is lehet árban felvenni a versenyt talán/biztos nem is érdemes.

A kóstolás viszont nagyon igaz, minél többet, nem szabad beszűkülni.

A személyes kedvenceid pedig személyes kedvenceim ez pedig örömteli. Mindössze azért, mert úgy tűnik, hogy a kóstolás alapjában véve mégsem teljesen szubjektív dolog, ami jó, az ismeretlenül és távolból is jónak tűnik. (persze, a Szeleshát merlot még mindig várat az írásra :)))).

JA! Ki volt az, aki a szekszárdi aranyérmes borok kóstolóján a szegedi barátom nyakába borult, azt gondolván, hogy tulajdonképp én vagyok?

vörös és fehér 2009.06.08. 14:17:32

@lackó: nem tudom, nem láttam ilyen összeborulásokat szekszárdon, pedig biztos szép pillanat volt :)

loading 2009.06.10. 12:11:39

@borelite: A lengyel bíráló blogbejegyzései a versenyről. Lengyelül tudók előnyben: prange.magazynwino.pl/author/prange69/

hadik 2009.06.10. 22:44:41

Eisenstadtnak van becsületes magyar neve (is). Kismarton. Így kellene írni egy magyar nyelvű oldalon.

Kusuma 2009.06.11. 09:19:21

@hadik:

OFF
Akkor egy gonosz kérdés: melyik város becsületes magyar neve Ilyvó?

:-)

HSZ
süti beállítások módosítása