Van egy találó mondás a törvény és a virsli keletkezéséről – ha valaki előbbit tiszteli, utóbbit szereti, jobb, ha nem tudja, hogyan is készülnek. Nos, én mindig is kíváncsi voltam, hogy kapja meg egy bor a Pannon Csúcsbor kitüntetést, így amikor a Pannon Bormíves Céh meghívott a X. Bormustrára bírálni, kaptam az alkalmon, és leutaztam Pannonhalmára. Az első napon túl vagyok, 52 fehér bor forogott a poharamban, gyorsan megosztom élményeimet.
Mindjárt az elején kiderült, hogy nem az én pontjaim fogják a mezőnyt felfelé húzni – a belövő borra sikerült holtversenyben a legkevesebb pontot kimérnem. Látszott, hogy a pontok bírálónként komolyan szórnak, 70-től 87-ig osztottunk. A bírálók között neves sommelier-k, borszakírók, nemzetközi Master of Wine-ok ülnek, jómagam mint lelkes amatőr mutatkoztam be. Az alacsony pontszámomat sikerült többé-kevésbé kimagyaráznom, azért kíváncsi leszek hány bornál fog majd átlagoláskor az én pontszámom kipottyanni. Az átlag számításakor tudniillik a legalacsonyabb és a legmagasabb pontot nem veszik figyelembe. Ki fog esni például az egyik MW pontja esni az egyik tételnél, ami a bormustrák történetében először kapott maximális, azaz 100 pontot – a bor nem az én soromban volt.
A 104 fehér bort két csoportban bíráltuk, szigorúan vakon, és némán. Egy-egy bor értékelésére kb. két-három perc jutott – volt tétel, amire ez bőven elég volt, volt, hogy szívesen elszöszöltem volna még vele. Igyekeztem a 100 pontos rendszerben a komplexebb, izgalmasabb tételeket jutalmazni, elsődleges célom a harmónia jutalmazása volt, a jól ihatóság (még ha minden tételt ki is köptem, természetesen) erény volt.
Összességében a mezőny egységes volt, még ha nekem néha kissé egysíkú is. A borokról egyedül az évjáratot fedték fel kóstoláskor – sok 2008-as bornál feltűnő volt a magas és éles sav; a 2007-eseknél sokszor a túlérett íz- és illatvilág dominált. Több bornál túlzónak találtam a hordóhasználatot. Feljegyeztem azoknak a tételeknek a sorszámát, amire a legtöbb pontot adtam, majd a kapott listával összevetettem. Én ezeknek a boroknak szurkolok: Chateau Dereszla Kabar 2007, Légli Gesztenyés Rajnai Rizling válogatás 2007, Söptei Sárgamuskotály 2007, Bolyki Meta Téma 2007, Dobogó Furmint 2007, Tornai Top Selection Olaszrizling 2007, Tornai Top Selection Grófi Hárslevelű 2007.
A győztesek június 11-én lesznek közhírré téve, a Gundel étteremben rendezett gálavacsorán. Helyek korlátozott számban foglalhatók erre az eseményre, utána pedig a Bországgyűlésen egyes tételek remélhetőleg kóstolhatók is lesznek.
Holnap 66 vörösbor vár rám, szurkoljanak.
Utolsó kommentek