Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pálfordulás Bordeaux-ban

Arccal az ökörszarv felé

2009.08.25. 06:21 - BOB

Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint egy bordeaux-i bornak bejutni a terroirhívő szívébe - tartja a mondás. A kortárs borfundamentalista narratíva szerint ugyanis a Gironde-torkolat környéke maga a kénköves pokol, ahol kampós szarvú repülő borászok és villás farkú tanácsadók hegesztenek vörösborokat barriküstben, mindenféle enzimekkel, fajélesztőkkel, fordított ozmózissal és háromágú vasvellákkal. A pokol egyik bugyrában azonban - úgy tűnik - már a változás szelei fújdogálnak. Az egyik legmagasabban jegyzett bordeaux-i birtok, a Château Latour ugyanis meghallotta az új idők szavát, s vigyázó tekintetét az organikus termelésmódra vetette. Mi több: bele is vágott.

A 78 hektáron gazdálkodó Latour 2008-ban kezdett az organikus termelésbe, és a tapasztalatok alapján az idei évben már a birtok területének 10%-ára terjesztette azt ki. Penelope Godefroy, a birtok szőlészettel foglalkozó agronómusának elmondása alapján a következő évben az organikus területek részarányát még tovább kívánják növelni. "Az így művelt területeket az Enclos külső falainak közelében, koncentráltan alakítottuk ki, és az eddigi eredményekkel igen elégedettek vagyunk" - tette hozzá. Az Enclos a Latour-birtok központi, fallal körülvett 47 hektáros területe, amelynek öreg tőkéiről a birtok első számú bora, a Grand Vin de Château Latour származik.

Frederic Engerer, a Latour birtokigazgatója elmondta: Még sokat kell tanulni és kísérletezni. Minden birtok a maga tempójában halad, a saját tudása alapján és a saját meggyőződései szerint. Nem szabad elfelejteni, hogy akár az egész termés elveszítésének is fennállhat a veszélye, ugyanakkor a Latour számára mindez meggyőződés, felelős állampolgári attitűd, de egyben hatalmas kihívás is, mely a szőlőművelésben vallott szemlélet teljes átalakításával jár.

Tapasztalatnak mindenesetre már a kezdetekkor sem voltak híján, hiszen Penelope Godefroy a Latour mellett a burgundiai Vosne-Romanée területen gazdálkodó - s a Latourhoz hasonlóan szintén François Pinot tulajdonát képező - Domaine d'Eugénie birtok organikus területeit is felügyeli, míg Frederic Engerer a Rhône-völgyben vezetgeti saját organikus birtokát, a Fort Boneat. A Latour idei évjáratáról a Decanter.com az alábbi videóval kedveskedett:

Forrás: Decanter
Kép: Black Sabbath

Címkék: híradó bordeaux organikus chateau latour

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr271336269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardonyim 2009.08.25. 09:22:09

És hol van itt az ökörszarv?

Ezzel az alcímmel sikerült megint összemosni az organikus (azaz ökológiai) borászkodást a biodinamikussal.

Kedves BOB!

Most tessék büntiből 100x leírni:

"Az organikus nem ugyanaz, mint a biodinamikus."

Üdv,
gárdonyim

BOB 2009.08.25. 09:50:49

Majd ha te 100x leirod, hogy "Ez nem az MTI sajtoszolgalat, hanem egy blog."

BOB 2009.08.25. 09:54:06

@gardonyim: Ja, es meg fogsz lepodni: valojaban nem is haromagu vasvellakkal hegesztik a bort Bordoban :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.25. 09:57:12

Ja, bio v. organikus művelés ide vagy oda, Bordeaux a bizonyíték, hogy nagyon nagy borok képesek születni gépi műveléssel, vegyszerezéssel, stb. Azt az eleganciát, amit Bordeaux tud, sajnos nem tudja senki más, akár hova is teszi azt az ökörszarvat. :)

Cselcsillag 2009.08.25. 10:02:21

Egy kicsit Lovecraft-os, Crowley-s bevezető után szinte megkönnyebbülés volt olvasni ebből a fene nagy sötétségből kizöldellő 78 hektáros oázisról. :)
Bár azért egy ilyen gazdaságilag frekventált borvidéken nehéz azt elképzelni, hogy a "bioszellem érintése" miatt lemondjanak a jóról. :)

töppedt 2009.08.25. 10:36:15

@Cselcsillag: A jó alatt gondolom a pénzt érted? Bár nem nem hiszem, hogy Bordeaux-ban a saját zseb ellen dolgoznának.

gardonyim 2009.08.25. 10:40:18

@BOB: Az MTI-nek elnézem, ha hülyeségeket írnak, mert ők máskor is azt teszik, de nektek nem. Hiába csak egy blog, szakmailag elég igényes ahhoz, hogy ilyesmit szóvá tegyen az ember.

A háromágú vasvilla nem zavaró (sőt jópofa), mert az csak egy stiláris elem az írásban, de az ökörszarvról a műértő közönség rögtön a biodinamikára asszociál. Persze a műértő közönség lehetne annyira műértő, hogy egyértelmű számára az organikus és a biodinamikus gazdálkodás közötti különbség - volt már erről szó korábban itt is párszor. Azonban a korábbi hozzászólásokból nekem úgy tűnik, hogy sok fejben nagy még a zavar ezen a téren, ne mossuk hát össze a dolgokat!

Üdv,
gárdonyim

Cukker 2009.08.25. 11:09:10

Organikus vagy sem...elég vicces ennek a cabernet ültetvénynek a lombfala... 70 centi?
Ide kell is a félkilós terméskolátozás.

töppedt 2009.08.25. 13:25:39

@gardonyim: Nem gondolom hogy nekem kellene megvédenem BOB írását, de nem értem a kekeckedésed okát.
1 A cikkben egyetlen szó sem esik biodinamikáról csak organikus szőlőművelésről
2 Ha a biodinamikát, az organikus szölőművelést, a barriküstben hegesztett vörösborokat , mindenféle enzimeket, fajélesztőket, fordított ozmózist és a háromágú vasvellát egy képzeletbeli egyenesen elhelyezzük, az organikus vincellérlány igenis arccal az ökörszarv felé néz (szerintem)
3 Nem fikázni, értelmező szótárt lapozgatni

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.25. 14:04:27

@töppedt: Tökéletesen egyetértek. Az organikus szőlőművelés valóban a biodinamika irányába való fordulás.

dagadtos 2009.08.25. 17:29:38

@Cukker: szerintem nekik a mi cabernet boraink viccesek.

Octopus 2009.08.25. 19:54:42

@Cukker: a Latournál nyilván nem értenek az egészhez, amatőrök mind, de biztos nyitottak a tanácsaidra ;)

zoli 2009.08.25. 19:56:52

@Cukker: Ha jobban megnézed a tőkét, láthatod, hogy két vessző - amolyan biztosítócsap féleségre hasonlít - egészen alulról jött, így annál magasabb a lombfal (a leányzó melléig biztosan van egy méter).
Egyébként a nagy tőkesűrűség miatt van erre szükség, máskülönben nagy volna az önárnyékolás. Gondolom 10000 felé tendál a hektáronkénti tőkeszám. Ha belegondolsz, a nálunk hagyományos fej- vagy bakművelésnél se sokkal magasabban tetejeznek, annak viszont van ezzel szemben egy olyan előnye, hogy nem kiterített, jobban körbejárja a nap.


Organikusság sztem nem a biodinamika előszobája. Előbbi racionális, kimutatható, magyarázható, a második számos eleme sokkal inkább hitkérdés.

Szegediszomelijé 2009.08.25. 20:03:45

@akov: Kedves Akov, tévedésben vagy: akár az organikus, akár a biodinamikus művelési mód, vagy a kézműves borászkodás nem arról szól, hogy a bor "nagyobb" legyen, mint a "vasvellás" módon készült. Sőt, van, aki hangsúlyozzza, hogy az ő bora talán harmonikusabb is lehetne fajélesztővel, irányított technológiával. Ez művelési szemlélet, és önkifejezési mód. Ebbe pedig belefér, hogy ne a legelegánsabb legyen a tétel. Ami Bordeaux eleganciáját illeti (és most kellő tapasztalat híján írok)mehetnek tanulni Burgundiába, Loire völgybe -számomra a Poully Fumé és a Sancerre is bőven előtte jár, és -naná!- egy Demeter Főbort is nyugodtan letennék az asztalra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.25. 20:09:47

@zoli: Az organikus termelésmódban is van annyi irracionalitás mint a biodinamikában, csak abban annyira materiális alapon vannak a dolgok, hogy nem szokás megkérdőjelezni a racionalitást. Alapvetően mindkettő szemlélet kérdése és mindkettőben egy jó adag világnézeti szempont is tényező ahogy mindkettőben vastagon vannak racionális elemek is. Nem akarok hagyományos-organikus-biodinamika vonalon induló vitát kezdeményezni sőt igazán látni sem szeretnék... a legokosoabb szerintem az, ha nem ítélkezünk és nem vagyunk előítéletesek semmivel szemben.

zoli 2009.08.25. 23:11:00

@ironman: sztem komoly önellentmondás van abban, amit írsz.
Most akkor elegánsabb és harmonikusabb Bordeaux, de mégsem?

@BZoltan: OK, ne menjünk bele, azért néhány példát szívesen olvasnék az organikusság irracionalitására...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.26. 07:20:29

@zoli: Szerintem például erősen irracionális az, hogy télen fűtött üvegházban organikusan termelt paradicsomot raknak ki organikus emblémával egy boltban :) Ahogy az is irracionélis, hogy Spanyolországból Norvégiába autóval, repülővel szállítják az organikus élelmiszert. Az organikus termelésmód egyik pillére a környezetbarátság. Nem ritkán ez sérül. Tehát adott esetben egy organikusan előállított termék CO2 footprintje nagyobb lehet mint a nem organikus módon termelté. Mi ez ha nem irracionlitás :) ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.26. 13:17:09

@ironman: pontokba szedve:

1. Nem egy borásztól hallottam, hogy jobb, komplexebb borokat, azaz minőségi fejlődést vár az organikus vagy biodinamikus műveléstől. Ezt a legtöbbször a termőterület természetes flórájának megtartásától reméli (amit pl. nem tűntetünk el gyomirtóval).
2. Sancerre és Pouilly-Fumé, valamint Burgundia nagyon elegáns tud lenni sokszor, persze nem az olcsó kategória és néha a drága sem, de ez már csak Franciaország.
3. Bordeaux-ra is igaz, hogy az olcsó tételek (pl. 5 Euro és alatt) nagyon szarok, sőt sokszor a drágákban is található egy csomó savanya, ami nyers alapanyagra utal. Amikor viszont az ember először találkozik egy igazán jó 8-10 éves érett bordeaux-ival, megérti, hogy mit jelent az elegancia: egy közepes v. közepes+ testtel elkészített, mégis koncentrált, hosszú utóízű klasszikus blend, olyan 12-13%-as alkohollal, amiből akár egy üveggel is könnyedén meg lehet inni, könnyebb ételekkel is fogyasztható, stb. Ilyenkor tanulja meg az ember körbekacagni azt, ami az Új Világban, illetve ami többnyire Mo-on is történik a bordeaux-i blendekkel, vagy akár csak CabSab és CF fronton: nehéz, esetlen, lekváros borok, hasító 15%-os alkohollal, 2-3 éven belül fogyasztható (a hosszas palackos érlelés által adott komplexitást nélkülöző), röviden érlelhető, stb. borok.
4. Jöhet persze az érv, hogy a bordeaux-i borok nagyon drágák, mármint a jók. Igen, sokszor, sokszor meg csak Mo-n, hiszen a szerencsétlen importőrnek meg kell élnie (értsd: bóvli bordeaux-i 3x-os áron való eladása). Viszont idén volt szerencsém eljutni Bordeaux-ba és mellbevágott, hogy: ingyen kóstoltatnak mindenhol (a Grand Cru Classé birtokon is!) és 8-10 Euronál kezdődnek a palackos borárak (a Grand Cru Classé birtokon is!). 13 Euroért vásároltam egy termelőtől egy 2000-es tökéletes érettségű bordeaux-it (9 éves bor! - nálunk ilyesmit nem is kapni, max. gyűjtőtől!).
5. Aztán hogy ökörszarv ide, meg oda, azt mindenki döntse el. Emellett természetesen a természetes módszerek mellett vagyok... (viszont a bohóckodás, a szőlőben teliholdkor letolt gatyában ugrálást nem állhatom szó nélkül).

shiraz 2009.08.26. 14:14:46

"(viszont a bohóckodás, a szőlőben teliholdkor letolt gatyában ugrálást nem állhatom szó nélkül). "
ki csinálja ezt?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.26. 14:51:18

@shiraz: az igazán örültek teliholdkor szórnak szét nyavajákat a szőlőben (ld. Joly barátunkat), esetleg fekete kakast áldoznak... :) (bocs, fent nem volt smiley)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.26. 19:04:37

@akov: Ami neked bohóckodás az másnak komoly. Ismerek olyan embereket akik pedig egy régi könyvből mondnak el egy mondókát minden reggel, sőt olyanokat is ismerek akik csúcsos tornyú épületbe mennek összejövetelekre minden héten egyszer.

Szerintem a világ egy szebb és jobb hely lenne, ha tiszteletben tartanánk egymás nézeteit és tisztelettel beszélnénk egymás szokásairól ás szertartásairól.

hegyaljai 2009.08.26. 20:02:10

Ami a szőlőtermelést illeti ott az általános állami növényvédő és gyomírtószer engedélyezés a közvetlen emberéletet veszélyeztető mérgezések megelőzésére elég, és figyelnek a szerek felhalmozódásának az elkerülésére is. A következő lépcső amit az EU támogat az "agrár környezetgazdálkodási program" keretében néhány további veszélyes szert kizár. Ezután következik az organikus, vagy bioszőlő termesztés, melyet garantáló szervezet működik nálunk is. Akinek ez sem elég az a biodinamika útjára lép, ahol az előzőektől nem csupán a permetezésre használt szerekben van külömbség, hanem a komplex gondolkodásban, amibe sok minden belefér, Michael Jolly szerint.
A borászatnál az európaiak sokkal keveseb adalék és kezelőanyagot használnak mint a tengerentúliak. A "biobornak" nevezett termék, pedig elsősorban a szőlő oldaláról meghatározott, de németországban vídáman javítják a mustját répacukorral.
Persze a biodinamika borászati elvei nem csak hagyományokat, és hókuszpókuszt jelentenek, hiszen például a seprőfelkeverés hatékonyan védi meg a bort.
Ami nekem ebbe a rendszerbe nem fér bele, az a "kézműves borászat" kifejezés, és ha ezt valaki definiálná örömmel venném.

zoli 2009.08.26. 20:13:20

@BZoltan: Ez a kereslet-kínálat sara, ha Norvégiába így is úgy is el kell szállítani a (lehetőleg friss) paradicsomot és emelett a norvég vásárló az organikust favorizálja, miért ne válassza azt? Ráadásul az se biztos, hogy feltétlenül a termelő lelkén szárad, hol és hogyan landol utána a terméke.
Amúgy én a termelésbeli különbségekre mutattam rá, az organikusnál van magyarázat a miértekre, a biodinamikusnál nem feltétlen.
Nekem aztán édesmindegy, hogy ki miben hisz, csak jeleztem, hogy én nem annyira látom a közös halmazt vagy a kapcsolatot az organikus és a biodinamikus között.

czudarka 2009.08.27. 09:35:54

Pofon egyszerű kísérlet! Végezze el mindenki/aki lát néha szőlőt is/!
Januárban a metszéskor fogyó és telő holdban metszetek le egy köteg vesszőt, jelöld meg, hogy melyiket mikor metszetted! Tedd le a pincébe a két köteget és nyáron már láthatod a különbséget az egyik ruganyos/nem törős/, hajlékony jó vessző marad a másik porladós, törős /szar/ vessző marad!
De vajon melyik lesz a jobb?
"tőttibe kell metszeni" mondták az öregek, lehet hogy tudtak valamit?
A hold a vizet vonzza, valahol több, mint 13 méter az apály-dagály szintkülönbség a tengeren. Akkor miből gondoljuk, hogy ránk és a szőlőre is nem gyakorol hatást! Ez nem hit kérdése!
Én például teliholdkor tudok a legjobban..............

vauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.27. 10:10:00

@BZoltan: hidd el, eléggé szabadelvű vagyok ahhoz, hogy tiszteljem más dolgait. Viszont a mágiában, ráolvasásban nem hihetek sajnos. Ennyi erővel tisztelnem kellene az ATV-n és Budapest TV-n megjelenő, telefonon keresztül jósoló, rontást levevő csalókat????

töppedt 2009.08.27. 10:20:42

@czudarka:
Czudarka ez zseniális
indítok egy kettősvak, randomizált, kontrollált kísérletet mind a két megjelölt témában. Majd beszámolok. Csak az asszony meg ne tudja

Ui: a boros körte iszonyúan jó

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.27. 11:13:10

@akov: Lehet, hogy szabadelvűnek tartod magad, de az amit korábban írtál az nem arra vall, hogy tényleg az is lennél. Te azt tisztelsz akarsz, nem én fogom megmondani, hogy te mit tiszteljél és mit ne. Részemről tiszteletben tartom a tévés prófétákat is, még ha nem is értek velük egyet. Részben azért mert a tudatlan emberek hiszékenységét kihasználva nyerészkednek. De ugye egy biodinamikát művelő gazda az nem ez a kategória.

A szőlőben mindenki olyan rituálét és szertartást csinál amilyent csak akar. Ha ettől jobb lesz a bora vagy ő maga ettől boldogabb lesz akkor tegye. Nem csap be vele senkit, a borát meg úgyis annyiért adja amennyiért tudja.

t f 1 (törölt) 2009.08.28. 09:46:55

"tudatlan emberek hiszékenységét kihasználva nyerészkednek"

Ez egyáltalán nem tiszteletre méltó

hvuk 2009.08.28. 14:31:23

@czudarka: Egy dolgot hagysz figyelmen kívül az érvelésben: az, hogy a hold fogyó vagy teli nem befolyásolja, hogy mekkora a gravitációs ereje és mekkora ár-apályt kelt. :)

hvuk 2009.08.28. 14:35:28

@BZoltan: Nem hiszem, hogy a szabadelvűség azt jelentené, hogy mindent és mindenkit tiszteletben tartok. Nem hiszem, hogy válogatás nélkül mindenkinek és minden gondolatnak/eszmének meg kellene adni a tiszteletet. Annak kell megadni ami/aki megérdemli.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.28. 15:35:10

@hvuk: Ha mindent tiszteletben tartasz és mindenkiről és mindenkinek a világnézetéről tisztelettel beszélsz akkor megtakarítod azt az erőfeszítést, hogy te magad döntsed el, hogy ki avagy mi érdemli meg a tiszteletet.

czudarka 2009.08.28. 15:59:15

@hvuk: Én ezt írtam:"A hold a vizet vonzza, valahol több, mint 13 méter az apály-dagály szintkülönbség a tengeren. Akkor miből gondoljuk, hogy ránk és a szőlőre is nem gyakorol hatást!"
Nem írtam egy szóval sem, hogy a fogyó v. telő hold okozza az ár-apályt stb.
Csak pontosan ahogy a csillag megy az égen...................

Kísérletezz és csodát látsz!

hvuk 2009.08.31. 10:23:01

@BZoltan: Ha mindent és mindenkit tiszteletben tartok akkor a tiszteletem nem ér semmit. Olyan ez mint a szeretet: ha mindenkit szeretsz, akkor igazából senkit sem.

Ezen logika alapján tisztelnem kellene Hitlert és Sztálint. Márpedig úgy vélem, hogy őket nem nagyon kell. Lehet, hogy a tisztelet megválogatása fárasztó, de érdemes megtenni. Így akit tisztelsz az megtisztelve érzi magát, tudja, hogy nem teszed egy kategóriába tömeggyilkosokkal.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.31. 16:10:56

@hvuk: csúszik az analógiát, ugyanis ameddig az általad említett véreskezű diktátorok megítélését illetőleg az emberiség 99%-a konszenzuson van addig például a világnézeti kérdésekről ugyanez nem mondható el.
Én személy szerint továbbra sem kívánok az igazságosztó, frankómegmondó és ítélkező szerepbe bújni és nem hiszem, hogy kellően okos avagy bölcs lennék ahhoz, hogy el tudjam dönteni mely világnézet érdemel tisztelet és melyik nem. Ezért tőlem mindenki egyformán megkapja azt a tisztelet ami a semlegesség és az emberi türelmesség megkövetel. Engem édesanyám erre nevelt :)
süti beállítások módosítása