Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A világ legjobb borai a világ legjobb bormagazinja szerint

2009.09.03. 14:20 - alföldi merlot

Kaptam a brit Decantertől egy hírlevelet, amiben a főhír a következő volt: "Hivatalos: Chilében készül a világon a legjobb sauvignon, rizling, pinot noir és cabernet-alapú házasítás." Anyátok, gondoltam. A linkre kattintva a "Chile diadalmaskodik a Decanter World Wine Awards-on" című cikkhez jutottam, amelynek első mondata egy oktávval lejjebb ugyan, de megismétli a fő állítást - itt már nem egyedül Chile a legjobb a világon, hanem a legjobbak egyike. Bár a szuperlatívuszokban való dagonyázás és az öndicséret nem lehet teljesen idegen egy olyan laptól, amely "a világ legjobb bormagazinja" fejléccel jelenik meg, nekem mégis elkerekedett a szemem. A magukat arisztokratikus mértéktartással és óvilági bölcsességgel marketingelő Decanter-szerzőktől, akik reflexszerűen rúgnak bele Robert Parkerbe, és élcelődnek a kóla-vedelő tahó amerikaiakon, furcsa azt olvasni, hogy létezik "a világ legjobb bora", és az éppen az ő borversenyükön terem. A világ legjobb bora körülbelül annyira kifinomult koncepció, mint a világ legjobb étele, a világ legjobb felesége vagy a világ legjobb szimfóniája. Ráadásul közismert tény, hogy a Decanter World Wine Awards-ot, mint a versenyeket általában, a legendás borászatok - az etalonnak számító boraikkal egyetemben - nagy ívben kerülik. Borversenyen indulni csak nyeretlen kétéveseknek kifizetődő, a nagynevek csak veszíthetnek.

Nem tagadom, hogy az én vérnyomásomat külön megdobta, hogy a borországok új királya a Decanter szerint Chile. Amikor kezdett rajtam a borőrület elhatalmasodni, az első nagy külföldi szerelmem Chile volt. Azóta 180 fokot fordult az ízlésem, és Ausztráliát leszámítva nincs még egy olyan ország, amelynek borairól ennyire lesújtó véleményem volna. Nem szeretném a Decanter hibáját fordítva megismételni, és kijelenteni, hogy minden chilei bor szar. Csak annyit mondhatok, hogy én még nem találkoztam jóval. Hozzám valahogy mindig csak a gumibogyószörpök jutnak el. (Ha valaki szeretne szavamon fogni, az most viszonylag olcsón megteheti, mert a Bortársaságnál az egyik legnevesebb chilei borászat, a Montes rákerült az akciós lapátra. (Aki kóstolta már a Montes Limited Selection (megalol) Pinot-ját, dobjon nekünk egy rövid értékelést!)) Én tehát a jövőben is burgundi pinot-król, moseli és wachaui rizlingekről, bordeaux-i cabernet-házasításokról fogok álmodni, bármilyen hülyének tűnjek is a hivatalos eredmény tükrében.

Jamie Goode, a kiváló blogger egy tegnapi tweetjében mértéktartó stílusban foglalta össze a véleményét az esetről: "a Decanter.com próbálja a hitelét eljátszani". Én eddig csak a magyar elhajlásra fújtam, de telik a pohár az eredetivel is. 

A Decanter World Wine Awards teljes eredménylistája itt olvasható, a magyar eredményekről már korábban beszámoltunk.

Címkék: chile decanter decanter world wine awards

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr651356842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.03. 15:27:25

Elég gyík újság a Decanter, ezt tudjuk, nyilván a fentiek mögött (is) van kereskedelmi érdek (ugyanígy a Wine Spectator Top 100 sem másról szól).

Viszont sem a chile-i, sem az ausztrál borokat (ld. Barossa völgy syrah-k) nem írnám le emiatt...

Türkménbasi 2009.09.03. 15:28:57

Én már régen nem olvasom a magyar Decanter-t, mert bármit állítsanak is, szerintem bizony megfizethetőek benne a jó teszteredmények.

tanninvadász · http://www.csaladivideo.hu 2009.09.03. 15:35:17

van az a pénz, amiért jó egy chilei is

Amúgy nem a Decanter volt az, ami egyszer 100 pontot adott egy kaliforniai jégbornak?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.03. 15:44:17

@Türkmenbasi: ezt azért nem hiszem
@tanninvadász: miért ne adhatott volna?

Girhes Joe 2009.09.03. 15:57:01

Hát nem tudom, nekem meg eleve furcsa versenyt rendezni bármilyen olyan területen, ami ízlés dolga (szépség, tánc, bor...), mert attól még hogy a zsűrinek tetszik, lehet hogy Gipsz Jakab vagy egy másik zsűri szörnyűnek találja, és fordítva.

mossberg operator 2009.09.03. 15:58:03

Kedves alfoldi merlot!

A kezemben tartom a Harrods augusztusi reklamfuzetecskejet cime: Wines of Chile(kb 30 oldal), van benne 30+ bor ajanlva, a kostolora a jegy £25 volt.
Ha jo chileit keresel, talan itt talalsz valami ihatot...

udv

Dr_utcai_arcos 2009.09.03. 16:02:05

Én mint amatőr kóstoltam egy kettő chilei-t valamelyik várbeli Borfeszten, háát nem dobtam tőle a hátasokat. Bár akkor csóró voltam és kistiketteseket ittam :DDDDD. Viszont -na,most vagy kövezés lesz,vagy helyeslés,amilyen óvatosan fektettem bele a Dél-afrikai kóstolásba annál meglepőbb volt az eredmény :).

Türkménbasi 2009.09.03. 16:17:02

@AG 2.0:

Kedves Albert Gazda! A dolog nyilvánvalóan nem bizonyítható. De amikor cikk jelenik meg egy új pincéről és a hónap újdonságai között az egyik bora rögtön a "Hónap bora" a másik meg "A legjobb vétel" lesz akkor én kikandikálni vélem a lólábakat.

Szakmámból adódóan van némi rálátásom a Magyar Decanter kiadójának tulajdonosi körére, talán ez is közrejátszik abban, hogy így érzek.

szcsongor 2009.09.03. 16:36:44

@AG 2.0:

Bocsanat, hogy belepofazok, abszolut nem ertek a borokhoz, de az, hogy egy akarmilyen teszten, ahol a 100 a maximum, valami 100-at kapjon, eleg vicces. Mas temaban (pl filmek, jatekok) is kerulni szoktak a 100-as pontszamot. Hogy miert? Mert ha valamire 100-at adnak, azzal kijelentik, hogy annal jobb sose volt es soha a budos eletben nem lesz... Ilyet allitani meg eleg meredek.
De ha itt nem a 100-as pontszammal volt a gond, hanem azzal, hogy pont egy kaliforniai bor kapta, akkor bocs, abban nem tudok allast foglalni :)

Bélabácsi 2009.09.03. 16:41:41

Ejyne, ne legyünk már ennyire kemények....tele van a világ baromarcú újgazdagokkal, akik vakkóstoláson egy merlot-t nem tudnak megkülönböztetni egy pinot noir-tól, de érteni akarnak, söt vélnek a borokhoz.

Na, nekik való a Decanter meg a többi bormagazin, a szöke nagycsöcsü pontagyú marketingcicának való szövegeket remekül meg lehet belölük tanulni.

Én meg maradok egy sajnos már régen elhunyt tokaj-hegyaljai borász ismerösöm tanácsánál: kisfiam, a jó bor az amiben te magad örömedet leled, nem pedig az amiben mások szerint örömedet kell leljed.

Kopi3.14 2009.09.03. 16:42:45

@AG 2.0: Földrajztudás rendben van? kalifornia és jégbor mint olyan összeférhető?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.03. 17:02:06

@Türkmenbasi: vannak olyan boros újságok, ahol a címlap is megvásárolható, ez igaz. életemben eddig egy decanter-teszten vettem részt, a legteljesebb mértékben tiszta volt, ez is igaz.

@Kopi3.14: igen, összeférhető. a kaliforniai borokat nem los angelesben és san diegóban készítik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.03. 17:07:21

@Kopi3.14: Jégbor kétféle van. Az egyik az az valamely bortermelő ország helyi szabályozásának megfelelő szabványa szerint készített bor a másik pedig az amit gyakorlatilag úgy készítenek ahogy éppen kedvük tartja.

Az előbbi kategóriába tartoznak azok a jégborok amiket Kanadában a VQA (Vintners Quality Alliance) vagy a Németországban és Ausztriában Prädikatswein (régebben Qualitätswein mit Prädikat vagyis QmP) vagy máshol ahol ezekhez hasonló szigorú szabályozás szerint készül ez a különlegesség. Ezekben a rendszerekben nyilván a tőkén megfagyott gyümölcs adja az alapanyagot.

A másik kategória az az amikor a termelő azt csinál amit csak akar és azt hív jégbornak amit csak akar. A jó fejek legalább érett szőlőgyümölcsöt lapátolnak egy hűtőládába és imitálják a természetes folyamatokat, a kevésbé jó fejek berántják a fordított ozmózis vagy más mustsűrítő masinát és addig mahinálnak ameddig kellően koncentrált mustot nem kapnak.

Ezzel együtt tévhit, hogy Kaliforniában ne lenne néha fagy, mert bizony van. Az, hogy ez a fagy elegendő-e a jégborhoz az megint más kérdés. Szerintem nem, de van aki szerint viszont igen.

omega14 2009.09.03. 17:18:01

Az első és utolsó Montes Borunk egy Cabernet Savignon-Carmenere küvé voltidén tavasszal. Katasztrófálisan szar volt: Brutális pörkölt, fás füstös jegyek illatban és ízben is, elnyomják a carmenere gyümölcsösségét a felfedezhető fűszerességet. Erős 14,5 %-os alkohol, némi kesernye jellemzi, két óra szellőztetés után sem jobb. :-(( 3pont

Mizantrop 2009.09.03. 18:07:54

Még hogy a világ legjobb bora. Még hogy minden chilei bor szar. Számomra a 2004-es Secreto Malbec etalon, semmi hozzá foghatót nem ittam még életemben. Ez van, ízlés meg százféle, igazság meg semmi.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2009.09.03. 18:35:28

Kiváncsi lennék, hogy egy megfelelően megtámogatott, klasszik fekete címkés Egri Bikavér hova tudna eljutni náluk :-)

samumester 2009.09.03. 19:25:08

@utcai_arcos: A jó kis minerális dél-afrikai borok nekem is bejönnek (tán a Sauvignon Blanc poszthoz kéne, de a Springfield Estate 'Life from Stone' 2008 lett az egyik nyári kedvenc). Kár, hogy itthon gyenge a felhozatal, az "újvilágból" is általában, így nem túl meglepő ha nem mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Kiváncsiságból mindjárt nyitok egy Montes pinot, még úgysem kóstoltam...

Benikuty 2009.09.03. 19:48:30

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Nem ismerek "klasszikus fekete címkés Egri Bikavér"t. Borivás helyett tényleg verd ki inkább. Azzal többre mész.

DieHappy · http://local.blog.hu 2009.09.03. 19:55:32

Jegesedes kaliforniaban kb 10ezer eve volt utoljara.

2009.09.03. 20:10:26

@DieHappy: idojaras.origo.hu/20070116elfagyott.html lehet, hogy tízezer évente van inkább, de akkor pont most volt.

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: szvsz az év nickje, igen jót röhögtem.

dagadtos 2009.09.03. 20:28:17

Egyszerűen nevetséges az egész. Meg persze ijesztő, hogy az angol sajtó is kezd teljesen behódolni az újvilágnak.
Nagyon szívemből szól a poszt végig!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.03. 20:32:02

@DieHappy: Tévedsz. Kaliforniában is szokott fagyni. Nyilván nem mindenhol, nem sokáig és nem nagyon, de szokott. Dél-Kaliforniában akár 5-8 fokos fagy is tud lenni de a hegyvidéken is szokott jegesedni...

mikénehavóna 2009.09.03. 20:33:57

Simán irigyek vagytok.

Chilében a klíma jó (mediterrán, sok napsütés nagy napi hőingadozással), a termőföld kiváló (köröskörül vulkánok, némelyik működik is), óriási területeken lehet egyenletes minőséget előállítani, és ömlik ide a tőke, mert a gazdasági szabályozás minimalista, a munkaerő pedig elég jó és megbízható.

A bortermelés a XVII. század óta folyamatos, a jezsuiták kezdték a misebor miatt, tehát a hagyomány igencsak régi. Csak a világpiacon jelentek meg viszonylag későn, miközben a magyarok a saját köldöküket bámulták.

A legnagyobb befektetők a bortermelésben Miguel Torres y Domecq Spanyolországból, és Margaux y Lafite Rotschild Franciaországból. Ők hozták a modern technológiákat a nyolcvanas években az országba.

Utálom ezt a nagy magyar mellényt. Senki nem elég jó, mindenkit lefikázni, mert mi vagyunk az ászok. Hát nem. A boltokban vásárolható magyar borok szarok, hányszor vettünk dugószagú, kénköves bűzű, savanyú bikavért odahaza. Chilében az olcsó bor is iható, amit Magyarországon nem lehet elmondani. A kannás bor ismeretlen.

Több önkritikát, és akkor van remény, hogy valaha, valamikor a magyar borok is labdába rúghatnak.

buBORék 2009.09.03. 20:49:41

@mikénehavóna: a bikavér az etalon??? Te miről beszélsz, "okos" kis barátom?? Valószínű éppen be voltál rúgva valami finomságtól, amikor ezt írtad (lehet éppen bikavértől)!! :)

Benikuty 2009.09.03. 21:00:08

@mikénehavóna: remélem megleled az elgurult gyógyszereidet:)

sonero 2009.09.03. 21:30:51

Először szólok hozzá ehhez a bloghoz, egyébként kedvelem. Nem vagyok elmélyült tudású borivó, csupán egy szenvedélyes műkedvelő. Kb 2-3 éve kezdtem el komolyabban bort inni, ma viszont havonta elköltök rá kb 50-60 ezer forintot.

Szóval a lényeg. Korábban csak magyar bort ittam. Tényleg végig kóstoltam sok mindent, imádtam a magyar borokat. És főként a Bortársaság tanácsai alapján tettem ezt. Most volt augusztusban ez az akciójuk a külföldi - köztük chilei - borokkal és valami alapvetően megváltozott bennem azóta. Korábban is ittam "újvilági" borokat, de nem tudatosult bennem, hogy nekem ez a stílus jobban bejön. Most ott tartok, hogy nem tudok olyan jó érzéssel meginni egy Taklert, mint korábban, pedig tudom, hogy tisztességes, jó bor. De vettem például egy portugál bort is, és ott is éreztem azt a "hagyományos", "európai" ízt, ami nekem már nem olyan izgalmas és inspiráló. Új Zéland, Ausztrália, Chile és Kalifornia hirtelen sokkal izgalmasabb lett. Hozzáteszem, hogy közben itthon Sauska lett számomra a non plus ultra. Imádom. Lehet, hogy sokakat megbotránkoztatok ezzel, ráadásul nem ismerem a technológiai különbséget, de ennek a posztnak kapcsán ezt mindenképpen el akartam mondani. Szóval Chile - ahol egyébként kevésbé érett koromban volt szerencsém személyesen is ellátogatni -nem feltétlenül csak divat, hanem eltérő ízlés dolga is. Ami nem jobb vagy rosszabb, csak más.

evike. 2009.09.03. 21:42:41

Off Valaki tényleg árulja már el nekem mi az a szmötyi a borok alján, ami kemény darabokban esik ki az utolsó pohárba, eddig még csak magyar borokban észleltem.

vinos 2009.09.03. 21:57:30

Egységesen beszélni "újvilági" borokról ma már nevetséges (to dagadtos). Sok ország, nagy terület, sok fajta. Annak a kijelentésnek, hogy "nem szeretem a chilei borokat, mert ...", szintén nincs sok értelme. Vannak kiváló chilei borok, jók és gyengék is (ez kb. Európában is így van). Bezárkózni pedig butaság, mert manapság borkedvelővé könnyebben tehetünk valakit józanul árazott, "újvilági" borok kóstoltatásán keresztül, mint kanosszát járva a magyar vörösborok magára hagyott 2-3000 Ft-os ártartományában.

S. Annyi 2009.09.03. 22:07:32

Takler szekszárdi bikavére. Nyammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

kúrórudi 2009.09.03. 23:19:48

@sonero:
"Először szólok hozzá ehhez a bloghoz, egyébként kedvelem. Nem vagyok elmélyült tudású borivó, csupán egy szenvedélyes műkedvelő. Kb 2-3 éve kezdtem el komolyabban bort inni, ma viszont havonta elköltök rá kb 50-60 ezer forintot."

Már ne haragudj, de ezt nem szenvedélyes műkedvelőnek, hanem simán alkeszségnek hívák.

samumester 2009.09.03. 23:36:38

@alföldi merlot: magunk részéről végére jártunk ennek a Montes PN ügynek, a vacsora társaság végül megszavazta az 5 pontot, felróva némi gumisságot de enyhítő körülménynek tekintve hamvas korát (08). Korrektül elkészített gazdag, fűszeres bor különösebb finomkodás nélkül, inkább étel mellé, de szeretni nyilván csak az fogja, akit nem zavar egy 14%-es alkohol. Trapiche kaliberű áron azért simán ezt választom.

sonero 2009.09.03. 23:54:29

@kúrórudi: Már ne haragudj, de egyrészt a blog neve is alkoholista, másrészt meg elég drága borok is lecsúsznak. Most szégyelljem magam?

szbszig 2009.09.04. 00:07:25

@kúrórudi: Ha jól gondolom, hogy viccnek szántad, akkor: :D.

sderref 2009.09.04. 00:10:25

Sziasztok,

a chilei borok: mar tobben irtak, rola es egyet kell ertenunk vele: nagy mennyisegben kepesek jo minoseget termelni.vannak kozottuk olcsok, dragak. mivel nem elek MO-n, de volt szerencsem beesni egy-ket haai borszakuzletbe. Montes, Torres, Santa Rita, Lindemans, Hardys, Wolf Blass es meg sokan masok: a szupermarket kategoria...A tobbseguk korrekten osszerekott es jol ihato bor. A feher es a voros is ugyanannyiba kerul az adott termelotol, nincs semmifele arkepzesi kulonbseg...Volt szerencsem tobb olyan helyen megfordulni, ahol az itallapon tobbszaz bor szerepelt(ertelme nem sok volt, de a tulajok igy szerettek...) a 25€-5000€ arkategoriaban. Volt szerencsem komoly borokat kostolni, kostolok utan a csapba onteni...Az egyik eredekes hely ahol megfordultam egy borbar, ahol 750 fele bor volt a listan es ebbol 80!!! poharral is kaphato...A 750-bol 1 azaz egy magyar bor volt...Azt sikerult felvetetni a borlistara: Orosz Gabor 6 puttonyos aszu 2000-bol...Sajna hiaba lett volna jo bikaver, kekfrankos stb ami talan meg a mercet is meguti...a magyar izles altal kitonenek es izletesnek tartott magyar top es kozepkategoris borok sajnos nem kepesek megbizkozni egy kozepes chilei, portugal borral sem...es ezt szomoruan kellet elismernem. Tevedes ne essek:vannak jo boraink.Sot vannak szuperjo boraink is. Am amikor egy nagy magyar cuvee 35€ es 22-ert megvehetek egy Erazzuriz Wild fermentation pinot Chilebol(csakhogy a cimbeli orszgnal maradjunk..)akkor sajnos elkeseredem. Vagy nehany portugal best buy: Nieport Vertente, Alentejo, Sa de Baxio...Fenyevekre vagyunk toluk.
Ausztral borok. Par napja ittam egy uveg Grosett: Polish Hill Riesling 2006-bol...ilyet mi nem tudunk. Draga, de erdemes kiprobalni ha van valakinek lehetosege ra.
Amikor lattam a nagy sirazokat otthon...amennyiert lattam oket...nevetseges. Bar mindennek annyi az ara amennyit adnak erte.
Szoval. Magyar feherek: van eselyunk, foleg ha nem a harsleveluvel probalkozunk, hanem egy konyebb de karakteres fajtaval. lasd: espana: albarino,arien,godello: olaszok a szokasos: cortese,
uj zeland: sav blanc, ausztralok chardonnay, rizling...a franciakat kihagyom a teruleti sajatossagok miatt. Voros bor: veszett fejsze nyele...a kekfrankost nem ertekelik, a zweigelt helyett inkabb en is a ujvilagi, foleg argentin malbecet valasztanek, a cuveeknel meg akkor megint maradjunk az argentinoknal: Luigi Bosca Gala 1, ami kb.22€.
Jol elmentem a tematol:))))

mikénehavóna 2009.09.04. 05:11:07

@buBORék: Egy percig sem állítottam, hogy borszakértő volnék. Nem is igyekszem annak látszani. Szeretem a bort, de nem a világom közepe. Az egri bikavérről, meg a tokaji aszúról anno gazdaságföldrajzból azt tanították az iskolában, hogy világhírű, kiváló magyar borok. Nem látom be, miért kellene lefikázni őket, ha rendesen vannak elkészítve és agyusztálva.

Egyábként pedig kibújt a szög a zsákból: a hétköznapi fogyasztó nem számít, csak a kifinomult sznob. Holott volt már olyan teszt, ahol bekötötték a kóstolók szemét, és kiderült, hogy összevissza rizsáztak. Bársonyos szantálfa, meg hasonlók - ugyanmár...

zsolty 2009.09.04. 06:53:56

Én nagy megdöbbenéssel olvasom az általam igen tisztelt AM lesújtó véleményét a Chilei borokról és csak egyet szeretnék mondani, a Corában lehet kapni a Louis Filipe Edwards Chardonnay-t és Cab Savot, tessék csak kipróbálni, 1000- ft körül nem csak besztbáj hanem nagyon jó is, ezt az AG kolléga is tanusitja a blogján....

Octopus 2009.09.04. 08:23:26

fikáztam már ezen oldalakon a Decanter-t (a britről beszélünk ugyebár), nem tenném meg újra, bár ismét rászolgáltak... Ettől függetlenül nem az egész magazin sz.r, sőt, az ilyen marhaságoktól eltekintve remek cikkek akadnak minden számban.

buBORék 2009.09.04. 09:21:50

@mikénehavóna: Nem is kell szakértőnek lenni! Egy a lényeg, ízlik, vagy nem!! Jól tanították, az aszu, és a bikavér is rendben van, persze nem mindenhol, és nem mindenkinél (BB)!! Egyébként pedig Te általánosítottál, ami sztem mindíg hiba!
A tesztekről, és a bársonyos szantálfáról annyit, hogy minden érzékszerv fejleszthető, vagyis minél többet kóstolsz tudatosan, annál több információt, és persze élményt kapsz a borok világától!!
Remélem ebben egyet értünk?!

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.09.04. 09:27:31

Nem vagyok szakértő, de a jó borokat szeretem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.04. 09:57:03

@sderref: szivemből szólsz, le kellene vetni a "nagy magyar mellényt".

Néhány megjegyzés:

1. Ha annyira radikálisak vagyunk, hogy kimondjuk a "chile-i bor szar", akkor valóság az, hogy ezt meg kell fordítani: a magyar bor szar. Ezt azért merem leírni, mert az átlagminőség borzalmas, rengeteg nagy hírű történelmi borvidékünk tele van borhamisítókkal, alacsony minőséget termelőkkel (ld. pl. a Badacsonyról szóló pár héttel ezelőtti cikk alatti kommentemet). Ezeknek a termelőknek legtöbbször a legalapvetőbb technológiájuk és tudásuk is hiányzik, a poharazgató alkeszekre gyúrnak.
2. Hiába emlegetitek pl. a Montes-t az alsó kategóriában, erre sem a boraik minősége, sem az ára nem szolgált rá. A Montes-nek a középkategóriától felfelé a csúcsig mindene van. Ha valaki újvilági stílben jót akar inni, akkor kóstolja a Montes Purple Angel-t.
3. Takleres összehasonlítást nem értem, mert a Takler-féle borstílus az kb. maga az Újvilág, ugyanez igaz Sauskára is. Persze "enyhén" túlárazva.

Octopus 2009.09.04. 10:46:51

Nem muszáj szeretni a chilei bort, sőt semmilyet, de miért kell azért fikázni? Szvsz mindenhol vannak jó és rossz borok, ha már, akkor Chiléből az átlagos minőség elég magas, bár a közelében lenne a magyar átlag. Nekem speciel nagyon bejönnek a Chileiek, az eddig kóstolt Montesek is tetszettek, az emlegetett Secreto még inkább (bár abból a sorozatból a syrah, és inkább frissen, itthon talán még mindig a 2004-est kapni, jól túlárazva)

E1510 2009.09.04. 11:57:52

Idézet a Decanter (magyar kiadás) augusztusi számából:

"PONTOSÍTÁS

A Decanter magazin 2009. júniusi számának 10. oldalán megjelent egy hír, miszerint a Decanter magazin kiadója, a Hamu és Gyémánt Kiadó pályázaton elnyerte a Bormarketing Kht. által kiírt Wines of Hungary projekt arculattervezésének feladatát.
Fontosnak tartjuk azonban világossá tenni, hogy bár a magazin természetesen büszke a kiadó sikerére, a munkában nem vesz részt, a WoH project (sic!) a Decanter magyarországi kiadásától teljesen függetlenül, másik részlegen készül. A Decanter magazin ugyanis mindenekfelett független és objektív, ezért nem vesz részt semmilyen marketingtevékenységben - még a magyar bor marketingjében sem. MARKETINGTEVÉKENYSÉGRE A MAGAZIN HASÁBJAIN KIZÁRÓLAG FIZETETT FORMÁBAN KERÜLHET SOR." (kiemelés tőlem)

Szóval nyugi, mindenkinek fizetnie kell, hogy jót írjanak róla! Kivéve a Bormarketing Kht, ők szerencsétlenek fizetnek a munkáért, de nekik akkor sem végez marketingtevékenységet ez a független és objektív orgánum. Hogy van ez????

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.04. 12:04:29

@E1510: OK, de ebben semmi meglepő nincsen. Sok borász azt csiripeli, hogy a Mészáros-Rohály Borkalauzba való bekerülésért is rendesen fizetni kell... hm, gondoltad volna???

Türkménbasi 2009.09.04. 15:47:56

@AG 2.0:
Csakhogy a hónap újdonságainak tesztkörülményeiről nemigen hallani semmit, szerintem ott van a kutyus elásva.

dagadtos 2009.09.04. 15:56:26

Nem tudom, hogy jöttek elő a magyar borok és a nagy magyar mellény, de itt Chile nagy apoteózisa közben azért ajánlanám az eredeti posztot: "én tehát a jövőben is burgundi pinot-król, moseli és wachaui rizlingekről, bordeaux-i cabernet-házasításokról fogok álmodni, bármilyen hülyének tűnjek is a hivatalos eredmény tükrében."

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.07. 09:49:31

@dagadtos: "... Azóta 180 fokot fordult az ízlésem, és Ausztráliát leszámítva nincs még egy olyan ország, amelynek borairól ennyire lesújtó véleményem volna. ... Csak annyit mondhatok, hogy én még nem találkoztam jóval."

A kommentelők többen erősítették a fenti véleményt, ami szerintem radikális.

Mondjátok már meg, hogy egy Montes Alpha Syrah 2006-al 3000-4000Ft-ért mi a probléma? Valaki mutasson rá egy magyar Syrah-ra, ami közelíti és nem 20Ft.
süti beállítások módosítása