Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy

Így ajánlunk mi

2009.09.14. 14:32 - Az Alkoholisták

Rendszeresen karbantarott rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. (Mivel az Olcsón jót címet sokan félreérthetőnek találták, ezért jobb híján visszatértünk a bejáratott globálszlengre.) Reméljük, hogy az általunk felsoroltakon kívül tucatszám várnak még kellemes meglepetések, de mi nyilván csak azokról nyilatkozhatunk, amelyeket alaposan megcsócsáltunk. Reklamációt vállalunk, ajánlásokat szívesen fogadunk. És persze gratuláció és örök hála minden borásznak, aki rájött arra, hogyan lehet baráti áron minőséget nyújtani.

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008
Az ilyen borok többet tesznek a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő gasztrófilozófus, vagy tízropis talajszelvény-tanulmány. A Fodor-fivérek, azaz Béla és Bandi 2008-ban a 70 százalék olaszrizlinghez muscat ottonelt, szürkebarátot és sauvignon blanc-t házasítottak. Az illat üdít, frissít, csupa gyümölcs és pörgés. Slágvortokban: maracuja, egres, szőlő, éretlen őszibarack és mandula. Olyan, mint egy kiokosított sauvignon blanc. Kóstolva erősen visszaesik a komplexitás, de a frissesség, a jóízűség megmarad. A kört a kissé éles savak négyszögesítik, és a kellemesnél több a kesernye a korty végén. A lecsengésben visszatér az illat szép gyümölcsössége, és a hiperaktív savak messzire lendítik. Simogatni nem fogja a torkot, de lendület és élvezet annál több van benne. Gyorsan döntve, vagy fröccsben kifogástalan. 5 pont (1460 Ft - 1,5 liter) (AM)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2007
Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig pompás, élénk savakat érzek, egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), talán hetet is érdemelne. (1560 Ft) (Bob)

Szeremley Rizling 2007
A Szeremley Rizling (korábban: Szemelt) megjelenése óta a rizling-alapellátás oszlopa, a művelt alkoholisták fehér origója. Olaszrizling és rajnai házasítás. A 2007-es az egyik legjobb évjárat ever. Az illat lehengerlően finom és friss: szőlő, nektarin, citromhéj és mandula. Kóstolva selymes, karcsú és üde. Behízelgően gyümölcsös, majd a korty második felétől aktíválódó mandula finom kontrasztot visz a képbe. A hosszú lecsengés újabb kortyokra csábít. Erős 5 pont. (1650 Ft) (AM)

Kerkaborum Furmint 2007
A Kerkaborum Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László közös vállalkozása Zalában, Csörnyeföld közelében. Az illat friss, üde, pörgős. A 2006-os első eresztés mazsolás-puncsos overdózisa helyett itt a furmintos-bussays jegyek a meghatározóak. Illatában zsírkréta, őszibarack, menta és egres (de azért a mazsolás-puncsos vonulat is játszik). Kóstolva telt, sima felszínű. Az érett gyümölcs finom édességéhez acélos, de nem metsző savak társulnak. A korty az egész szájat betölti és gazdag gyümölcsösséggel kényeztet. A lecsengés kissé szűk és rövid, a nyálelválasztást beindító, citrusos savakkal. Új etalon a másfél rugós kategóriában. 6 pont (1650 Ft) (AM)

Töltl Soproni Pinot Blanc 2007
Eddig minden évjárata tetszett, amit kóstoltam. Illata intenzív, friss, mégsem tolakodó. Banán, sárgadinnye, golden alma, mellette élesztősség, rétestészta, mogyoróhéj. Szájban élénk és nagyon finom savak vezetik. Mögöttük ropogós gyümölcsösség. A korty második felében megkomolyodik: jön egy kis kesernye és csonthéjasok. Erős, kikezdhetetlen struktúra, hosszú, üdítő lecsengés. Kevés hasonló jó fehérbort találhatunk Sopron környékén. 6 pont. (2300 Ft) (palack) 

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Kerkaborum Furmint Reserve 2007
Tokaji borászok társaságában kóstoltam először, nekem azonnal, nekik fokozatosan esett le az álluk. A 2003-as Lőcse Furmint áradó gyümölcsösségét, sziporkázó gazdagságát idézi. Lehet, hogy nem annyira kifinomult, nem annyira elegáns, de a gyönyörközpontot ez is beizzítja. Az illat majd kiugrik a pohárból: méz, zsírkréta, széna, virág, borsosmenta, fehérbors, fém. Kóstolva is hiperaktív egészen ritkán tapasztalható gyümölcsös intenzitással (fehérhúsú őszibarack). Koncentrált, öblös, olajos, viaszos némi maradékcukorral, és nem kevés fanyarsággal. Az a fajta bor, ami az első korty után a hátára vesz, és a palack végéig le sem tesz. Furmintabb, mint a sima Kerkaborum. És jóval cseresebb, hogy valami olyat is említsek, ami nincs ínyemre. A lecsengés hosszú, őszibarackos, fémes, borsosmentás aromákkal. Ne hagyjuk felmelegedni, mert akkor a 14,5-es alkohol megbillenti. 7 pont (2490 Ft) (AM)

Légli Banyászó Olaszrizling 2007
Azokat a finom harmóniákat, nagyszerű aromákat érzem ki belőle, amiket a wachaui smaragdokból (azok talán jobbak, de vagy ötször drágábbak), az a puskaporosság sejlik föl illatban, az a virágosság, olajosság, az a szép, nagy, arányos test, arisztokratikusság. Kalandtúra a fehérvirágos szénaszagú júniusi réttől körtés, barackos, fügés gyümölcskosárral egy olajfinomító parfüm-melléküzemágáig. Nagyon lágy, de nagyon is érezhető tanninok az utóízben, és mindent elsöprő frissesség általában. Hetes, így séróból. (2700 Ft) (MT)

Válibor Badacsonyi Olaszrizling 2008
Kitöltéskor is látszott: tiszta, tükrös bort kaptam, szalmasárga színűt. Forgattam a poharat, néha beleszagoltam, és kellemes, virágos illatokat éreztem. Melegedve megjelentek az édeskés, hordóból származó illatjegyek is, nem elnyomva a szintén felbukkanó mandulás, ásványos jegyeket. A korty hibátlan – lendületes, tartalmas. A végén megjelenik a fajtára jellemző keserűmandula is, ami után én újabb pohárral töltöttem. Aztán úgy alakult, hogy maradt másnapra, sőt, harmadnapra is; semmit nem vesztett értékeiből a bor, sőt. Talán másnap még jobban is tetszett. 5-6 pont között. (1500 Ft) (v&f)

édes fehérek:

Degenfeld Muscat Lunel 2008
Meleg, de élénk gyöngyvirágos illat, a karakteres fajtajelleg mellett jelen van az őszibarack is. Egy napos állás után pedig sajátos petróleumos illatjegyek bukkannak fel. Teljesen reduktív, a színe majdnem fehér. Báli hangulata van. Hallatlan kerek ízvilág, „nyalós” bor. Az enyhe és kellemes szénsav még élénkebbé teszi. Itatja magát, a maradékcukor épp csak annyi, hogy gyümölcslé illúziót is adjon a borhoz. Ízében a bodza a vezető jegy. Kiemelkedő ásványosságot, vibráló savakat ne keressünk, mert ez a bor nem erről, hanem az önfeledt és minőségi habzsolásról szól. Ennek ellenére ízérzete is komplex: a gyümölcs, a sav és egy szolíd fűszeres terroirjegy tökéletes egységet alkot. Szofisztikáltabb fogyasztók elmerenghetnek a szerintem tökéletes sav-cukor arányon, és azon, hogy miért csak ebben a borban nem pacsuli jellegű a sárga muskotály. Nyári grillpartikhoz, zöldséges-sajtos köretekhez ideális kísérő. A félszáraz könnyed fogyasztású borok kategóriájában listavezető. 6 pont, és csak azért nem több, mert könnyed ivású borra nagyobb pontszámot adni nem merek. (1800 Ft) (Hadik András) 

Chateau Megyer Tokaji Furmint Late Harvest 2006
Világos iskola. Friss, üde és egészen összetett illat: szőlő, csipkebogyó, csiperke, méz, enyhe mineralitás. Fiatalos és tiszta, feszes, lendületes anyag, közepes utóízzel. Kategóriájában koncentrált, egészen nagy testű édes bor, egyedül talán kesernyéből lehetne kevesebb benne. Nem kifejezetten ünnepi bor, csak egyszerűen finom – 1000 forint környékén vágják az emberhez néhány hiperben a 0.375-ös palackot. Óriási best buy. Erős 5 pont. (dagadtos)

Béres Magita Cuvée 2007
Furmint, hárslevelű és kövérszőlő keveréke, 107 gramm cukorral és halvány citromsárga színnel. Elsőre visszafogott, szinte szikár, virágos, pisztáciás, ásványos illata később gyönyörű sárgabaracklekváros díszítéssel gazdagodik. Szájban már intenzívebb is, remek arányok, elegáns kesernyék, csodás, selymes textúra, széles savak, mégsem lomha. Névadójához illően nem erőből dolgozik, nem különösebben mély, nagy vagy komplex, egyszerűen harmonikus, kellemes és finom. Pátosz helyett fiatalos, könnyed derű. 6 pont (2100 Ft) (dagadtos)

Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2007
Nomen est omen: erőteljes a kezdés. A muskotályból, furmintból és hárslevelűből házasított bor illata orrbavágó. Benne szőlő, sárgabarack, tavaszi virágok. A korty hozza, amit az illat ígér, sőt, rá is tesz egy lapáttal. Ugyanis a könnyed, csupa gyümölcs bor nagyon lendületes, bitangul itatja magát, simán el lehet iszogatni egy palackot (fél liter) akár együltő helyben is belőle. A 11,5-ös alkohol sem veszélyezteti, hogy a végén ne tudjunk felállni. Masszív hat pont - és 2500 forint környéki árával igen jó vétel egy ünnepi ebéd vagy vacsora lezárásához. Vigyázat, vétek mellé desszertet enni - a bor legyen a desszert! (2640 Ft) (v&f)

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc, kétezer forint környékén valóban királyi élmény. Erős 6 pont. (dagadtos) 

vörösök, pirosok:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

Janus Villányi Portugieser 2008
Fiatal pince több, mint ígéretes bora. Orrban nem túl intenzív, viszont kellemesen gyümölcsös és üde. Kóstolva sima, bársonyos felszíne tűnik fel először. Alatta könnyed gyümölcsösség mosolyog, a sav és a tannin alig észrevehető. Lecsengése intenzív, szép és közepesen hosszú. Jóízű, játékos és jól csúszik. Nem kell törni rajta a fejünk, ki kell ülni vele az erkélyre (teraszra, kertbe) élvezni koraesti napsütést és győzni utántölteni a poharat. Megérdemli a 6 pontot is, tekintetbe véve pedig, hogy 1400 Ft-ért vettem, nem is kérdéses a best buy cimke. (palack)

Szemes Villányi Portugieser 2008
Tökéletesen érett alapanyagból készült, a kevés tannin bársonyos, a sav kerek, a textúra selymes, az aromák frissek. Az illatban szilva, meggy és dohány, a háttérben grillázs. Kóstolva viszonylag testes, de nem nehézkes, inkább dús és kényeztető. Az érettséget és a portugieser savmegtartó képességét figyelembe véve kész csoda, hogy ennyire friss és élénken gyümölcsös tudott maradni. A lecsengés közepesen hosszú, meggyel és szilvával. Üdítően eszköztelen, kirobbanóan gyümölcsös és kicsattanóan egészséges. Amennyire lenéztem az oportót régebben, annyira szeretem most. 5 pont (1650 Ft) (AM)

Szeremley Pinot Noir 2006
Évek óta a legolcsóbb tanszer pinot-leckékhez. Világos szín, barnába hajló karima, egyrétegű korona. Az illat példásan pinot-s, és inkább érdekes, mint szép, de én szeretem. Eperdzsem, gomba, avar, algopyrin. Kóstolva húsos, jó savakkal, alig közepes testtel, lyuk vagy lendületvesztés nélkül. Ízében eper és cseresznye némi matt fanyarsággal keretezve. A tannin finom szemcséjű, érett, nem húz, csak finoman masszíroz. A lecsengés hosszú, és tisztán hagyja a szájat. Természetes, jól elkészített bor, aminek riasztó gyorsasággal lehet a nyakára hágni. Aki már kifelé tart a karamellás-nugátos tanninos-tömény vörösökből, az a lábadozás részeként ezzel öblögessen. 6 pont (1700 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah - gyaníthatóan a prémium borokba szánt szüretből lecsípve. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat teljesen érett gyümölcsre vall, alapvetően meggyes-cseresznyés, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. 7 pont. (1970 Ft) (AM)

Vylyan Ördög 2007
Régi rögeszmém, hogy lehetne „magyart” házasítani, amiben a kékfrankos volna az alap, a zweigelt és a kadarka a fűszer. A Vylyan meglepetésemre kis híján megcsinálta, a kis híj a 20 százalék merlot. Az eredmény őket igazolja: az Ördög egy kicsattanóan egészséges bor eleven savakkal, eleven tanninnal és dicséretesen alacsony pörkölési együtthatóval. A nyitás után kissé állatos, amihez vegetális jegyek társulnak, egy órával később azonban már magas oktánszámú cseresznye, meggy és szilva, amit borsos fűszeresség keretez. Kóstolva viszonylag testes, az egész szájat betölti, kirobbanóan gyümölcsös. Villányi boroknál ritkán tapasztalható szép savak mozgatják. A tannin eleinte kissé dörzsölős és szárít, de a másnapi visszakóstoláskor már pöpecül besimult. A lecsengés hosszú és az illat gyümölcsös motívumait idézi. A 2003-as Vylyan Red méltó utóda, sőt, szerintem fölé nőtt. Ezzel a borral akár a szomszéd Marika nénit is meg lehet téríteni (ha biztosra akarunk menni, egy-két órával fogyasztás előtt dekantáljuk). Erős 6 pont. (2300 Ft).

Heimann Kékfrankos 2007 (Baranya-völgyi)
Harmincéves tőkék termése, és csak nagyhordót látott. Az első pillanattól az utolsóig zavarmenetes élvezet. Az illat áradóan intenzív, megnyerő és tiszta: cseresznye, meggy, cseresznyefavirág egy kis puncsos-hordós rásegítéssel. Kóstolva selymes, szinte krémes textúra, közepes test. A meggyes-cseresznyés gyümölcsösségnek fekete csokoládés, cseresznyemagos szelíd fanyarság tart ellen. Érett, kerek savak és tanninok. Nem egy bonyolult lélek, viszont nagyon jó ívű, az illesztési hézagoktól mentes bor. Az általam a kékfrankosokban kötelezően elvárt fűszeresség ezúttal csak a lecsengésben jelentkezik. Csiszolt, kifinomult és magabiztos. Eszményi ajándékbor. 6 pont (2490 Ft) (AM)

Heimann Cervaes 2006
Szakállas best buy-veterán, amelynek nimbuszát a 2005-ös évjárat alaposan megtépázta. Ez viszont méltó a dicső elődökhöz. A szarvasos címke mögött egy fajsúlyos szekszárdi bikavér rejlik. Az izgalmas, még nem teljesen letisztult illatban cseresznye, szamócalekvár, grillázs, dohány és humusz. A korty közepesen telt, dinamikus, a textúra sima. Gazdag ízében konyakmeggy keveredik dohányos, avaros, köménymagos motívumokkal. Egészen remek, jól strukturált tannin. A lecsengésben csokoládé, cseresznye és némi alkoholos hév. Életerős, árnyalatokban gazdag bor, amely a 2003-ashoz hasonlóan szép pályát futhat be. Csillagos hatos. (2940 Ft) (AM)

Címkék: best buy

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr711381123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.14. 17:04:53

Németh Attila Gábor Concubinája még esetleg beleférhet 2000 Ft-ért.
Ma bontok pont egy Weninger Sopron 2007-et. Örülök, hogy látom a listában. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.14. 18:05:45

Kénytelen voltam előkapni a jegyzeteimet ilyen szép felhívásra.

Ajánlások:
1. Pántlika Pincészet Dörgicsei Olaszrizling 2008 (800Ft, meghökkentő ár-érték arány, sajnos nem tudom hol kapható)

2. Fischer Syrah tájbor 2006 (Szt-György hegy) (1500Ft, pince, de máshol is kaphatóak), Fischer Pinot Blanc 2007 (1100Ft, pince) (gyk. az összes Fischer bor jó ár-érték arányt képvisel)

3. Kiss Gábor Kissvörös 2007 (Interspar, 2000Ft körül)

4. Baron del Cega Tinto Reserva 2003 (Lidl, 800Ft körül - érett tanninok, elképesztő ár-érték arány, gondolom a válság áldozata jelenség)

5. Tóth István Egri Bikavér 2003 (Teszkó, 2000Ft, kissé savhiányos, gondolom a borászon maradt, de szép darabka)

6. Öregbaglas Cabernet Franc 2006 (2000Ft, borszaküzlet, Pozsonyi út eleje, marha jó ár-érték arány),

7. Tornai Furmint 2006 (Metro, 1100Ft körül, sav plusszos, de remek alapbor)

8. Royal Tokaji Furmint 2006 (Metro, 1100Ft körül, ez komoly darab ilyen áron).

Friend of Wine 2009.09.14. 18:48:29

Hogy lehet. hogy a Weninger Sopron 2007 itt 7 pont Albert Gazda blogján meg csak 4 pont?

vargánya 2009.09.14. 19:24:07

A Baron del Cega ...(Lidl) valóban jó bor,ennyiért főleg! Nyári felfedezésem (baráti ajánlás nyomán) Font Sándor (Soltvadkert) 1,5 literes cserszegi fűszeres bora 800 Ft-ért(!) (1,5 l!), amiből 100 Ft a visszaváltható üveg. Jó ivású, kellemes nyári bor. Nem pazaroltuk "fröccsöntésre", ahhoz túl jó volt! Aki nálam megkóstolta, rendelt is belőle. Sajnos csak a mesternél kapható, de talán így is van ez rendjén. Nekünk Szegedre személyesen elhozza, ha összegyűlik bizonyos rendelésmennyiség.
Aztán: a SPAR-ban most akciós Taklernek "carpe diem" sorozatban árult cuvée-je (980-ért), amit előtte is szivesen vettem 1190-ért, annyiért is nagyon megéri!(kollektív vélemény!).Szegeden a 2006-os és 2007-es egyaránt kapható, mindkettő kitűnő! Ja és az összetétel: kf., cab.s., merlot. Jó kóstolást!

benchmade 2009.09.14. 19:39:41

@Friend of Wine: Ahány száj, annyi igazság.

jorda 2009.09.14. 20:10:32

Az új trendi,hogy adjunk olyan nevet a bornak,amely váratlan,megdöbbenti,hanyattvágja a gyanútlan érdeklődő borbarátot.

Ezekután a meglepetéstől eláll a lélegzete,se inni,se köpni nem tud.
Főképp pedig valós értékítéletet alkotni képtelen.

Valóban "komoly"teljesítmény lehetett azt kitalálni,hogy "Kutyafáját","Kerkaborum" stb.

Ezekután már csak sokadrangú kérdés,mi van egyáltalán az üvegben!
Vagy ez a valós célja a termelőnek?

panalkeszi 2009.09.14. 20:18:44

Mint laikus mondanám, izlések és pofonok...

Egyébiránt a fentiekből következik, hogy ittam már 10 k feletti bort, ami nem vette fel nálam a versenyt egy lidlis párszázassal.

Mivel emlitettétek volt a lidlt, ajánlom nézzetek körül néha a boraik között, meg fogtok lepődni.
Poziziv irányban, főleg, ha az ár-érték arányt nézitek :-)))

Foltos Gatya 2009.09.14. 20:27:52

Varga pincészet:Az év első bora 2008 Csabagyöngye: csak nagy pohárból nagyon hosszúlépésként.illat és íz(nincs),csak yakuzáknak és megbízható alkoholistáknak ajánlott!
320 Ft és mindenhol kapható.Még exklusív becukrozott félédes változatban is megvásárolható.Egészségére mindenkinek!

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.14. 20:36:48

@Friend of Wine: gondolom úgy, hogy AM-nek ízlett, nekem meg nem. előfordul az ilyen, nagyobb különbség is volt már a véleményünk között :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.14. 21:13:08

Esküvé ezerhétért?

3000 sok egy kései szüretelésűért? Én a füredi borheteken kóstoltam egy olaszrizlinget a Soma pincészettől, és nálam verte a mezőnyt.

2009.09.14. 21:30:43

@jorda: elég fura nevük van, az tény, de a belbecs különösen ajánlott, teszteltem, maximálisan egyetértek!

Hattori Hanzo 2009.09.14. 21:47:09

Az egyik egri gazda azt mondta, azért kellenek ezek a meghökkentő vagy sok esetben butának ható nevek, mert valahogy kénytelenek egyénivé tenni a bort. A „Kovács Rosé” vagy a „Kiss Egri Bikavér” nem elég vonzó név és sokaknak tetszik az, ha egyedi neve van a terméknek, leginkább az okos marketingeseknek. Nekem példádul bejött a traktoros dizájn, bár egy-két év múlva már nyilván nem lesz olyan szórakoztató, mint első alkalommal.

Szegediszomelijé 2009.09.14. 21:51:24

@jorda: Hát, a Kerkaborum címkéjén rajta van, hogy Furmint, méghozzá a nagycímkén. Nemzetközi szinten is több országban előfordul, hogy elnevezik a borokat.Jó borokat! Talán mielőtt hisztizel, tájékozódni kéne!

loading 2009.09.14. 23:18:12

Ha már szóba került Soltvadkert, akkor Font mellett legyen Frittmann is: 2008-as rozé 890 Ft Interspar, illetve 2008-as Irsai (termelőnél 780Ft). A vörös kedvelőknek 2006-os, valamint 2007-es prémium kékfrankos (1200 Ft a termelőnél).

alföldi merlot 2009.09.15. 06:17:03

@kezdő alkoholista: Németh Attila 2007-es Concubinája valóban nagyon szép. Majd rágórcsövezünk.

alföldi merlot 2009.09.15. 06:20:39

@Friend of Wine: Kóstold meg! Szerintem érdemes.

felvetés 2009.09.15. 07:59:58

Lenkey Géza 2004-es Hárslevelűje is ide kívánkozik, illetve nekem tetszik a Légli Géza Pirosbora, valamint Merlot-ja is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.15. 09:46:43

@jorda: Szerintem mindnek van valami története, legalábbis annak a két bornak, amit említesz. Egy jó címke, egy jó elnevezés, sokat segít az eladásban és jól is néz ki. Végre valami mocorog a magyar címkekultúrában... Őszintén, az a jó, amikor kék alapon arany betűvel rá van írva, hogy "Egri Merlot 200x"?

e_easy 2009.09.15. 09:52:30

Tegnap kostoltam 2008as Nyakas irsait, arkategoriaba belefer siman, es csuszik nagyon - mire feleszmeltunk elparolgott. Kicsit sajnalom is h nem ket honappal ezelott jott szembe.
Es a Szaszi olaszokrol se feledkezzunk meg.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.15. 14:00:59

@e_easy: ja, csak pincénél 6500Ft-ba kerül a Kabócás, így nem ez a kategória. Van fele ennyiért jobb is hasonló stílusban, nem érdemes játszani vele (pl. Tornai Grófi Hárslevelű). A múltkor végigkóstoltam Szászi összes borát a Kabócáson meg a Rosé-n kívül nem tetszett semmi sem. Mindenben zöld savak...

palack 2009.09.15. 15:03:30

@akov: A 2006-os Kabócásból van félszáraz és száraz is, ez sosem volt hangsúlyosan kommunikálva. Előbbi 3000 Ft körül van és és sokunk kedvence. A száraz valóban drága, én a szigligeti vinotékájukban 6000-ért vettem. Aztán még ott van a 2007-es Kabócás 3000 Ft alatt. Hamarosan össze is kóstolom ezeket.

Azért az összes Szászi-bort csak nem kóstoltad meg, rendkívül széles a kínálat. Én azért találtam ott még szépet, bár az igaz, hogy nem savszegények.

e_easy 2009.09.15. 15:24:44

@akov: Konkretan a Szentgyorgy-hegyire (2007) gondoltam, az boven benne van es nekem bejott, sokszor. A kabocast meg nem kostoltam, viszont amit palack ir magyarazat arra h radovinnel van most 2000 alatt a kabocas dulos olasz. Az altalad emlitett rose nalam nagyon nem jol sult el - gondolom hibas lehetett, de ez osztonzes egy uj probara :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.15. 15:26:57

@palack: Köszi. Én a szárazat ittam náluk, láttam a kiírást 6500Ft-ért. Úgy emlékszem 2006-os volt, ez nyert valami Decanter díjat, és nagyon kevés van belőle. Viszont, aki szereti: a Radovinben van 2000Ft körüli áron, úgy tudom vettek belőle és eltették. Így már korrekt...

Bocs, valóban nem kóstolhattam meg minden borát, ez igaz. A jó savgerinc számomra nem probléma - jelez az eltarthatóságból is valamit -, viszont az éretlen, pl. egy adott fajtára nem jellemző "zöld" savakat (fanyarsággal és keserűséggel párosulva) nem tudom szeretni. Ezeket aztán hiába próbálja az ember elfektetéssel "kerekíteni". A problémának két oka is lehet: szüreti időpont nem optimális megválasztása, és/vagy másodtermés bele a borba. Mivel a Kabócás nem mutatja ezeket a jegyeket, azt gondolnám, hogy No. 1.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.15. 15:30:38

@e_easy: ...pont egyidőben írtunk (vicces, hogy a Radovint látatlanban mindkettőnk pendíti).

A rosé egy érdekes darab volt, nagyon szokatlan, kis vegetális illattal, de legalább közepes+ hosszú utóízzel, eleganciával. A magyar rosé-k esetében ez azért is nagy plusz pont, mert mindenki brutálisan fajélesztőzik, ami sokszor harsány, geil illatokban/ízekben végződik. Ha megint előjöhetek a francia borokkal... akkor azt mondom, hogy azért ízlenek jobban, mint a magyarok, mert ilyen szempontból ízlésesen vannak elkészítve.

e_easy 2009.09.15. 15:41:37

@akov: :)
A leirasod alapjan tutifix h az enyem hibas volt.

marvin__42 2009.09.15. 16:54:34

@e_easy: A Radovinnél azt mondták, hogy a félszáraz Kabócás van nekik 2000 alatti áron. De én nem bánom, az nekem is nagyon tetszett.
A szárazat még nem kóstoltam, 6000 körüli áron valszeg nem is fogom. Nem mintha nem lennék kíváncsi...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.15. 18:37:32

@marvin__42: a honlapjuk ezt mondja:

www.radovin.hu

"Szászi Endre Kabocás Olaszrizling 2006
Termelő: Szászi Endre
Bor: száraz fehér
Darab/Palack ár: 1890 Ft."

palack 2009.09.15. 20:39:12

@akov: Én még így is biztos vagyok benne, hogy a félszáraz kapható ennyiért.

Egyébként 2008-as rozéből is kettő van Szászinak. A kékfrankosnál izgalmasabb a vadon erjedt cabernet sauvignon. Hadd idézzem szerényen magamat:
alkoholista.blog.hu/2009/08/13/egy_nap_alatt_a_badacsony_korul

e_easy 2009.09.15. 20:56:16

@marvin__42: very good, es akkor a post cimere is hajaztam :D
A 6 rugo nekem is folotte van a lelektani hatarnak uh az meg varat magara...

@palack: szerenyseged udvozito :)
a linkelt post kiraly volt, en orultem h altalam kedvelt borasz (van egy par :) van teriteken. Rozebol ha jol emlekszem kekfrankos volt, de mint emlitettem ujra tesztelni kell - bar a Bp-i beszerzessel bajban vagyok.

palack 2009.09.15. 21:18:35

@e_easy: Budapesten eddig a Borfalu Bortékában láttam a legnagyobb választékot Szászi-borokból.

marvin__42 2009.09.16. 09:27:02

@akov: Igen, tényleg ezt mondja a honlap, ezért rákérdeztem e-mailben, és akkor írták, hogy ja igen, bocs, az félszáraz akar lenni. (Más kérdés, hogy azóta sem javították a honlapon.)
De, ami döntő: tegnap vettem ott 3 palackkal, tényleg a félszáraz volt az, 1900-ért :-)

takács bálint - zsebtévé 2009.09.16. 11:10:11

@akov: Az említett RT Furmint 2006 az ISp-ban is van folyamatosan 1140-ért.

@loading: Az Árvay SB 2007 (száraz ez is), most nagyon megéri 1790-ért az ISp akciójában.

takács bálint - zsebtévé

loading 2009.09.17. 11:08:30

@takács bálint - zsebtévé: És melyikben? Az Árkádban (Bp) 2006-os van 1.690-ért. Az pedig már fáradt, szerintem.

takács bálint - zsebtévé 2009.09.17. 14:26:39

@loading: Ez vidék. Sztalinváros. Itt is van 2006-os a rendes boros pulton. Az akciós soron meg a 2007-es. Készülök is betárazni.

takács bálint - zsebtévé - sztalingrád

Briós 2009.09.17. 16:45:04

@takács bálint - zsebtévé: A 2006-os nagyon bejött, 2007-est ivott már valaki???

takács bálint - zsebtévé 2009.09.17. 18:49:06

@Briós: Én.
Asszony abszolút támogatásával holnap megyek még pár üvegért.

takács bálint - zsebtévé

mossberg operator 2009.09.17. 21:34:41

A Szeremley Pinot Noir most akcios a Spar-ban, 1390ft-ert vettem ma.

nick: 2009.09.17. 23:22:21

én végigkóstoltam Szászi Endre összes fehérborát - asszem vhol megvannak a jegyzeteim is, ha vkit érdekel

a vörösökbe már csak belekezdtem, mert jött a régiósbusz, és menni kellett :-( :-)

Szebb jövőt... 2009.09.21. 22:28:21

Szt.Ilona Borház-Somlo-Furmint 2007 kb.1700.-
Ikon Cabernet Sauvignon 2007 kb.1900.-
Bolyki Cabernet Franc 2006 szüretlen kb.3000.-nem olcsó,de a maga kategóriájában best buy.
A cikkben felsoroltakkal egyetértek.A Sopron kimagasló,kivált,hogy a Weningerék is olyan borászat,akiknek nem drágák a boraik csak nicsenek olcsó boraik.(eddig).
Apropo Weninger 2006-os Frettnerről vkinek van élménye?Én most szellőztetek egyet,de eddig elég "állatos",lehet,hogy ez már a biodinamika lesz?

Szebb jövőt... 2009.09.21. 22:33:58

Ja,és édesből:Oremus Édes Szamorodni 2000,a most piacra kerülő adag már az,amit korábban birtokválogatásként árultak.Ne sajnáljuk az időt,hogy kiszellőztessük egy kicsit aztán élvezkedjünk.kb:2600.-

Sanya76 2009.11.20. 20:18:23

A Metroban kiárusítanak néhány pompás bort,jó áron,pl.Vida Altiora 2004-es 1375.-Malatinszky Etyeki Kúria `97-es 5000.-Pauleczky Kincsem Cuvée 1200 Ft környékén.Figyelem csak a készletig!

B-GEO 2009.11.21. 19:36:35

Nyakas borok is elég jók, ár és minőség arányában, szinte mind 2000 ft alatt van és finom, jó, kiegyensúlyozott borok.

2009.11.26. 21:25:30

Szermeley 2006-os Pinot Noirból vettem fehéret és vöröset is. Teljesen egyforma színű és ízű se fehér se vörös volt mind a kettő. Testetlen rosé-szerű de annál sötétebb valami. Nem értem, segítsen aki érti és ivott már a vörösből, valami tévedés áldozata vagyok?

Törpi 2009.12.03. 18:50:41

Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizlingből van már 2008-as is, behízelgőbb, mint a 2007-es: őszibarack és trópusi gyümölcs, csajozós bor:)
süti beállítások módosítása