Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy nap alatt a Badacsony körül

Utazás régiós busszal

2009.08.13. 13:00 - palack

Budapest és Szeged közt ingázó egyetemistaként hosszú tervezgetés után megvalósítottuk, hogy reggel elindulva leszálltunk a szegedi gyors minden állomásán, kerestünk egy kocsmát, ittunk valamit, majd a következő gyorssal továbbmentünk. A pohárban gazdag nap végén kimerülten és nem csak diadalittasan érketünk meg szegedi szállásunkra. Ez jutott eszembe, mikor először hallottam a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület remek kezdeményzéséről: a régiós buszjáratról. Csak fel kell szállni a buszra, és minden megállóban valami látnivaló, fogadó jobb és gyakoribb esetben borospince várja a kedves utast. Kóstolás után pedig fel lehet szállni a következő pontosan érkező buszra, hogy elvigyen minket a következő pincéhez. Ki is próbáltam, hogyan működik mindez a gyakorlatban: Káptalantóti és Hegymagas volt az én két megállóm.

Istvándyéknál

a nagyon szépen gondozott, tágas árnyas, hangulatos kertben ültünk le. Kaptunk egy itallapot legalább húszféle borral: szín és cukortartalom szempontjából szinte minden variáció megtalálható - azért én leginkább száraz vonalon maradtam. Voltak még becsületes borkorcsolyák is, közvetlenül ebéd után azonban nem vállalkoztam a tesztelésükre. Rendkívül szimpatikus volt, hogy bár palackozott borokról van szó és egyedül kóstoltam, mindegyikből szemrebbenés és szájhúzás nélkül kihozták a féldecis kóstolómennyiséget korrekt poharakban, okosan kettesével, hármasával csoportosítva. A szódás szifont pedig kérés nélkül az asztalra tették, így minden adott volt, hogy a borokra figyelhessek.

Négy olaszrizlinggel kezdtem időben visszafelé haladva. A tavalyira mondták, hogy még fiatal és valóban. Friss illatában virágok, szőlő és egy kis kréta. Szájban lágyabb, mint vártam, az alkohol is huncutul csíp, mégsem hosszú bor. A 2007-esbe szagolva sokkal érettebb, kicsit likőrös, körtés illatokat éreztem. Szájban is testesebb, ízében túlérett jegyek dominálnak. Most lehet a csúcson, nem merném most egy évre elvermelni. Aztán ki tudja, mert a 2006-os, amit már kóstoltam régebben, élénkebbnek tűnt. Persze ő is érett, reszelt almás, citrusos, mézes, vaníliás gazdag illattal érkezett. Kóstolva szép egyensúlyban van, leginkább ilyen a rizlingek között. A 2001-es matuzsálem tekintélyes almás petrolos illatú, minél mélyebbet szippantunk, annál közelebb kerülünk a kőolajfinomítóhoz. Szájban is tartja magát még becsülettel: nem egy komplex bor, de tiszta és él még, ami nagy szó hazaiban. A friss 2008-as kéknyelű intenzív, virágos, élesztős, édeskés illatú, savakban kicsit szegény vagy talán elnyomja benne kissé a maradékcukor, amit felfedezni véltem. A rizlingeknél viszont határozottan zamatosabb, kedvesebb.

Két szürkebarát következett kilenc év korkülönbséggel. A 2008-as hízelgő illatú: virágokkal, barackkal, likőrös és tésztás jegyekkel. Szájban is édes karakterű, gyümölcsös, nem szűkölködik alkoholos fűtésben sem. Utóízében nagyon jól jön az a csipetnyi kesernye. Az 1999-es illata hasonlít egy medium sherry-éhez. Szép savai kíváncsivá tettek, vajon milyen lehetett ez a bor fiatalon? Szájban száraz, egyenes, kicsit szamorodnis. Kora ellenére nem testes. A 2006-os félszáraz Bizsergés muscat ottonel és irsai olivér házasítása. Orrbavágóan intenzív illatban grépfrútos, mandarinos gyümölcsbombát kapunk nagy csokor virággal. Csak annyi sava van, ami gerincnek nélkülözhetetlen, amúgy kiváló térítőbor lehet. A szintén múltszázadi, de a szürkénél egy évvel fiatalabb tramini (2000 a megfejtés) igazi koros illattal, reszelt almával, mézes citromos palackérettséggel bizonytalanított el. Kóstolva azonban az édes és sós ízek mellé meglepően élénk savak társultak, így lassan kilenc évesen is élő még a bor.

Az itallapon egy száraz vörös tétel szerepelt: a 2008-as cabernet sauvignon. Rozsdás színű, illatában tanítanivaló zöldpaprika valami meghatározhatatlan piros gyümölcskoktéllal (előbbiről ugye tudjuk már, hogy nem a fajta sajátja, inkább afféle magyar narancs jelenség.) Ízében fáradt gyümölcsösség, narancsos, szottyadt ribizlis aromák. Savja és alkoholja rendben van, tanninja szinte nincs is. Azért jól iható, laza balatoni bor. Megkóstoltam egy édes fehéret is, nevezetesen a 2006-os szemelt kéknyelűt. Kellemes meglepetés volt. Ásványos, körtés barackos illatú, szájban zamatos, a savak végig bírják a tempót. Nem egy komplex, inkább kedves, hízelgő bor.

A Szászi Pincénél

általában az egész nap nyitva tartó borboltban, illetve a pince előtti diófa árnyékában lehet kóstolni a szűknek éppen nem mondható szortimentből. Nekünk azonban sikerült belecsöppennünk egy olyan szerencsés estébe, mikor kiváló kemencés sültek mellett a borokat maga a borász töltötte poharunkba.

A 2008-as friss évjárattal kezdtünk, szigligeti olaszrizling volt az aperitif. Friss, köves, virágos illatú, kóstolva élénk, citrusos, sós, finom. Egy hónap hordót kapott csupán fűszerezésként. Tiszta, egyenes, jól csúszó bor. A muscat ottonel nem hazudtolta meg a fajtát: intenzív illatú, zamatos, közepes testű bor, savai rendben vannak. Nem gyakran találkozhatunk magyar chenin blanc-nal, Hegymagason erre is van lehetőség. Illatban és ízben is nagyon intenzív, és ez biztosan nem csak azért van, mert ennél a bornál kivételesen használtak (ráadásul sauvignon blanc) fajélesztőt. A friss évjárat lezárásaként kéknyelűt kaptunk, amihez a szőlőt a badacsonyi kutatóintézettől veszik. 2008-ban a fele tartályban, a fele pedig hordóban erjedt. Közepesen intenzív, cukorkás, virágos illatú, erőteljes édes és egyszerre sós ízű, élénk savú hosszú bor. Némileg cezúrát éreztem, mikor Endre kihozta a 2006-os szent györgy-hegyi olaszrizlinget. Más világ volt, mint az előzőek. Finoman érett, gazdag illat: alma, őszibarack, narancs, méz és tengeri szél. Szájban még mindig igen élénk savai dominálnak, de már kezd elegánsabbá válni fiatalkorához képest. Ugyanebből a 2007-es szintén érett bor benyomását keltette, de valahogy másként. Jóval sötétebb színű, orrban teás, körtés, szájban széles, telt mégis dinamikus.

A nap első messze kiemelkedő bora a 2007-es Kabócás Olaszrizling volt. A 2006-os félszáraz sokunk kedvence volt, az újabbat a 7x7-en kóstoltam és méltó utódnak vélem. A Kabócás Szigliget három hegye közül az Antal-hegy déli oldalán termett, nevét az ültetvényen hallható jellegzetes hangú kabócáról kapta. A 2007-es illata intelligens és komplex: petrolos, virágos, köves. Kóstolva egyszerre érett és élénk: robbannak a gyümölcsök, izgalmat hoz a finom sósság, keretez az elegáns kesernye. Határozottan benne van a nagy bor ígérete.

A fehérek sorát egy meglepetés 2003-as chardonnay zárta. Szamorodnis jellegű, magas cukor és alkohol tartalommal. Nagy sikert aratott, érdekes volt, de a Kabócást nálam nem tudta feledtetni. Elvágó bornak kékfrankos rozét kaptunk, ami friss volt és üde, ahogy illik. Érdekesebb volt a már gyakorlatilag elfogyott cabernet sauvignon rozé, amiről beleszagolva senki sem gondolná, hogy vadon erjedt. Áradó epres, cseppet kesernyés illata, remek struktúrája nagyon vonzóvá tették.

Két vörösborral zártuk a kóstolót 2006-ból. A cabernet sauvignonban itt is felbukkant a zöldpaprika, főleg kövekkel fűszerezve. Ahogy melegedett megérkeztek az elvárt piros gyümölcsök is, vonzóbbá téve az illatot. Kóstolva tipikus húsos balatoni, inkább a savakról, mint a tanninról szól. A merlot sűrűbb, nekem mégsem tetszett. Valahogy ilyennek képzelem a gumibogyószörpöt, és nem szeretem. A busz érkezése előtt gyorsan kértem még a 2006-os száraz Kabócásból. Sokáig nem is tudtam, hogy létezik ez a bor, most pedig ott forgott poharamban. Kár lett volna kihagyni, a nap második csúcspontja volt. Másnap a borász által is horrornak titulált ára (6000 Ft) ellenére vettem egyet Szásziék másik, a szigligeti vár aljában található vinotékájában. A terv az, hogy összekóstolom a félszáraz és a 2007-es Kabócással. Az is egy szép nap lesz majd.

[A busz augusztus végéig minden nap, utána szeptember első két hétvégéjén jár: reggeltől estig nagyjából kétóránként. A menetrend innen tölthető le.]

Címkék: programajánló helyszíni szemle badacsony istvándy szászi szászi endre

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51306228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.13. 19:04:49

Gratulálok a posthoz!

Az Istvándy Szemelt kéknyelű szvsz sokkalta komolyabb anyag, mint kellemes, hízelgő bor.
A maradékcukor, komoly extrakt és a nemkevés 15-ös alkohol mellett semmi nem lóg ki belőle, a savak szenzációsak, és a bor bámulatosan könnyed hatású, erre rásegít enyhe szénsavassága is, és mindemellett ízig vérig badacsonyi. Néhány nap különbséggel kóstoltam 2 igen jó nevű német édes rieslinget, azokhoz hasonlítanám stílusában, csak szerintem még sokkal jobb.
Nálam az idei év egyik TOP listása, a legjobbak között a helye, és hatalmas gratuláció Istvándy Gergőnek!

Octopus 2009.08.14. 09:42:46

bár nem ismerek éppen minden pincét/bort arrafelé, azért úgy tűnik, hogy nem biztad a véletlenre, a legjobb pincék közül kerestél fel kettőt (vagy a két legjobbat?) :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.14. 10:22:02

Nem tudom nem megjegyezni, hogy mennyire meghökkentem az 1 héttel ezelőtti badacsonyi - rövid - túrámon. Sokat járok egyébként arrafelé, nagyon szeretem a tájat, talán bármivel vetekszik, amit eddig láttam (Toszkánával is, persze a táj, nem a települések, sajnos).

Ami érdekes volt, hogy most sikeresen keresztülvágtam, sőt mi több körbenéztem a helyiek által csak "borozósor"-nak nevezett valamin. Elképesztő, hogy egy ilyen milliő egyáltalán létezhet az egyik legpotensebb magyar borvidéken. Egyszerűen NEM VAGYUNK NORMÁLISAK, hogy az ilyesminek nem irtjuk írmagját is.

Minden tele omladozó, málkadozó bódékkal, szar kajákkal, pille palackos és pirosfogantyús műanyaghordóba töltött kétes eredetű borokkal, közben a pultnak dőlve legkomolyabb alkeszek nyomatják a badacsonyi "fehéret". Minden tele kínai papucsokkal, ócska göncökkel, szépen kirakva, hogy az omladozó bódék oldalát takarja. Minden megmaradt a 80-as évek szintjén, és úgy tűnik ezen senki nem akar változtatni, senki egyetlen Ft-ot sem ruházott be. Mindez természetesen Badacsony közepén, a legfrekventáltabb helyen...

Szembetűnő, hogy a borvidék termelőinek fele kókler, sok közülük bornak aligha nevezhető löttyöt szűröget - és ezek szerint - műanyag palackba. Félelmetes. Az is mellbevágó, hogy a borvidéken nincs gasztronómiának nyoma sem, csúcsgasztronómiáról meg ne is beszéljünk, oda 50 év is kellhet még.

Badacsony nagy baja, hogy túristazóna közepén van, így strandpapucsban is fel lehet csattogni valami kétes pincébe poharazgatni.

Az egyik helyi borásszal beszélgetve hallom, hogy a korábban ingyenes kóstoltatást meg kellett szűntetni, mert "berúgni" jártak hozzájuk a vendégek, aztán egyetlen palackkal sem vettek a végén. Kérdezni sem kellett, hamar kiderült: a minőségi borkészítés mellett elkötelezett badacsonyi gazdáknak elegük van a bazársorból, a pille palackos borokból, a kétes kajákból és kínai papucsokból, de nem tudnak semmit tenni ellene.

Ha nyugat-európai bortúrista lennék, biztosan akkor fordulnék meg és futnék a másik irányba, amikor a fent leírtakat meglátom. Sajnos nem tud nem eszembe jutni, amit 3 hete St-Emilionban (Bordeaux) láttam. Sírni tudnék, komolyan.

omega14 2009.08.14. 12:05:53

Az elmúlt idők egyik legjobb ár-érték arányú kéknyelűje ('07-es) a Kál-Vin pincészeté amely ugyan révfülöpi pincészet de 1400 Ft körüli árával és a hozzá tartozó tartalommal nekem Best buy.

benchmade 2009.08.14. 13:00:23

@akov: Tisztelet a kivételnek, de majdnem minden borvidékünkre igaz, amit írtál:(

Octopus 2009.08.14. 14:23:04

@benchmade: naná, mégiscsak Magyarországon vagyunk. Remélem fog változni a helyzet...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.14. 14:59:58

@benchmade: Badacsony ilyen szempontból kiemelten rossz helyen van, mert amíg "csattogóspapucsos" túristákra van szabva a vendéglátás nagy része, nem javul a helyzet. Nézd meg Somlót, ugyan gasztronómia nincs ott sem, de ilyet még csak közelről sem látsz. Oda már utazni, kimozdulni kell, fel kell mászni a hegyre, stb. Ilyen helyre csak célzottan mész.

Spiny_Norman 2009.08.15. 20:27:07

Ha már a gasztronómia szóbakerült: a turistavakító műrestaurantok között megbújva nem tudna valaki Badacsony környéki árnyas-lugasos klassz éttermet ajánlani, ahol az étel mellé bort is ajánlanak?

csíraborjú 2009.08.16. 21:03:45

@Spiny_Norman:
Nem éppen árnyas-lugasos, és a konyhát sem kóstoltam, viszont a gyönyörű kilátás és a borok miatt esetleg érdemes meglátogatnod a Laposa pincészetet Badacsonyban. Jó ellenpont a borozósorhoz. A hangulat egyébként családias, minapi ottjártunkkor Laposa József pörköltöt szolgált fel, és beállt a borpultba.

Cirfandlia 2009.08.17. 11:36:07

"Kora ellenére nem testes." A bor kora és testessége között milyen kapcsolatot/arányosságot lehet felfedezni?

Veesa 2009.08.17. 12:05:45

@akov: Érthető amit mondasz. Üldözzük el az odalátogatókat a kajáldasor bezárásával. Aztán majd a teféle "nagy" túrázó, akinek szemmel olvashatóan lövése nincs arról, hogy a pincék egy utcával feljebb kezdődnek, majd behozzák a nagy lét Badacsonynak.

Múlt héten volt ott vidámpark is. Azt is le kéne irtani, mert a gyerekek nem isznak. UGYE?

Barom. Ennél a szónál jobbat nem tudok mondani Rólad. Tán menjél át Balatonboglárra és üldözd onnét el a népet.

Elég szomorú látvány a kihalt Badacsony ősszel, ne legyen már nyáron is csak ultrasznob "bor-turisták" látványossága.

Nemtom sikerült-e detektálnod, hogy a hajókikötő melletti bódésort már bezár(at)ták. Igaz, oda nem jártak Badacsonyt rajzról ismerő, Hozzád hasonló pöcsök. Bort inni.

Menjél a Vargához. Ott nincs se baccpapucs, se kínai orrtúró. Meg bor se.

lackó 2009.08.17. 12:57:57

Na, van itt stílus, kéröm :)

büngyür 2009.08.17. 13:21:19

Badacsonyt annyira nem ismerem + az eddigi tapasztalataim alapján meleg szívvel nem tudok semmit sem ajánlani, de, ha Csopakon jársz nagyon ajánlom a Szent Donát Pincészetet. A múlt héten jártunk ott barátommal. Kiváló borok, nagyon jó konyha, hihetetlen kilátás. Van honlapjuk is: www.szentdonat.hu

balatonfölvidéki 2009.08.18. 11:18:04

Bár Szásziék Chenin Blanc-ja valóban figyelemre méltó, a legközelebbi látogatás alkalmával érdemes egy megállóval feljebb leszállni a buszról. A Lengyel kápolna mellől nem csak a balatoni panoráma lélegzetelállító. Néhány métert sétálva Nyári Ödön pincéjében érik a környék (szvsz) legcsodálatosabb Kéknyelűje, ami -ne ijedjünk meg- meg is éri azt a 3000 Ft-ot. A Rajnai Rizling árban barátibb, de nem kisebb élmény.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.08.18. 16:51:02

@Spiny_Norman: www.kali.hu/kal-vin/hu.htm
Nem épp a gasztronómia csúcsa, de jelen balatonni színvonalhoz képest elég jó.

nick: 2009.08.18. 17:26:47

@Veesa: te itt most vagy a fórumot, vagy a stílust, de eléggé eltévesztetted... :-/

nick: 2009.08.18. 17:43:13

amúgy Badacsony idén nekem is elég nagy csalódás lett
pont olyan volt, mint amilyennek 20 évvel ezelőttről emlékeztem
vagy lehet, hogy volt az már 30 is...
:-(

pedig azt hittem, mára már felfejlődött

rendes éttermet meg az egész Káli-medencében nem találtam

melyiket lenne érdemes kipróbálni?

egyet tudok, a Kistücsök, de az a másik oldal - és ennyi

csak van másik is ezen kívül
nem?

wincellér 2009.08.18. 23:28:33

Szászi Endre őszinte borai a Badacsony ékkövei...
A mindenféle "szemelt rizling"-ek a környékről közelébn sem járnak a Kabócásnak, csak messziről ugatják. Itt kell a dárgaköveket keresni, nem Dél Afrikában.

nick: 2009.08.19. 09:35:04

Szászi Endre Kabócásával csak egy baj van:
hamar elfogyn, annyira jó
jópár boltban már nem is kapható

én nemrég betankoltam párat, de azok is elfogytak...

úh most kereshetek megint :-)

075 2009.08.19. 21:01:11

Most már Tokaj hegyalján is van buszjárat és lehet körbe körbe buszocskázni a pincék között ami nagyon jó..

e_easy 2009.08.24. 13:29:44

A 2007 Szent György-hegyi olaszrizling nalam a nyar slagere. Kabocast meg nem kostoltam, de most kedvet keptam.

Cassano 2009.08.29. 11:15:07

@akov:

Szerintem teljesen igazad van. Sajnos Magyarországon a gasztronómiában nem ismerik a helyi specialitásokat, az ételek sok helyen eszméletlen kommerszek. Badacsony ennek ékes példája. Ha valaki a lenti borozósoron jár, annak valóban torz képe alakulhat ki az ország egyik legtöbb tartalékot magában hordozó borvidékéről. Felemás fejlesztések, sok ízlésficam és rengeteg primitív ember, akiket primitív kiszolgálás és kommersz gasztronómia fogad.
A hegyen feljebb már találkozni minőségi borral szerencsére, de összességében megállapítható, hogy a vendéglátást elég sokan csak tanulgatják, tisztelet a kivételnek.
Minőségi turizmust odavinni szálláshely és minőségi vendéglátás híján lehetetlen, a jelekből ítélve ez néhány évtizeden belül sajnos nem is fog változni.
A vendéglátás és a turizmus szervezés olyan mint a foci, mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, de sajnos szaktudás nélkül nem megy...
Olvastam Veesa kommnetjét, ami szerintem kitűnően tükrözi azt, hogy Magyarországon azt, akinek az avas zsíroskenyéren, a pocsolyaízű lámpázott halon és a kannásboron túlmutató gasztronómiai igényei vannak, azt ultrasznobnak tartján, a Lajtán túl meg vendégnek...
Sajnos a gyors hasznot kereső rablók teljesen lejáratják a magyar desztinációkat, amikben pedig óriási lehetőségek szunnyadnak, főleg a Balaton környékén. Na, tovább nem panaszkodom, pedig lehetne ezekről a problémákról írni naphosszat....

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.30. 08:16:42

@t f 1: Igen, és ez is annak az ékes bizonyítéka, hogy nem mindig az igények szervilis kiszolgálása a helyénvaló.

Magyarországon a vendéglátóipari egységek túlnyomó része tulajdonképpen az ingatlanbefektetés fedővállalkozása, de a bortermelésről is elmondható ugyanez.
süti beállítások módosítása