Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Cos d’Estournel és Hétszőlő a Gundelban

2009.09.24. 06:45 - hadik

Nagyon nehéz volt kóstolnom ezt a sort. A borok ugyanis nyitásuktól számítva folyamatosan változtatták illat- és ízvilágukat. A feltárulkozó aromák erőssége és jellege annyira különbözött, hogy utólagos vakon történő visszakóstolásukkor a borok nagy részét nem tudtam beazonosítani. Mentségemre szolgáljon, azt hiszem ezzel mások is így lettek volna, ha kipróbálják (csak egy nálam jobban kóstoló barátom vállalkozott rá). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az alább közölt leírás nem „valós” – abban az időpontban, amikor a poharamból kóstoltam őket, nekem ilyenek voltak. Bár nem ez az első alkalom hogy viszonylag drága bordeaux-i sort kóstoltam, a feladat minden erőmet igénybe vette, és így is lehet, hogy az olvasónak csalódást fogok okozni.

Bizonytalanságomból adódóan az esetek jó részében inkább „tól-ig” pontszámokat adok meg. Egzakt összevetés magyar borokkal az esetek túlnyomó többségében szerintem viszonylag kevés haszonnal járna, mert a nagy bordeaux-i borok nem pillanatnyi jobb ízük, hanem az idővel sokkal több regiszteren játszó illat- és ízviláguk miatt tudnak (nem mindig) többet, mint a magasra pozicionált magyar vörösök. Pontjaimat tehát ilyen szempontból is korlátokkal kell kezelni.

Cos d'Estournel

2008 Először viszonylag neutrális, likőrös illattal indul. Később az illat felerősödik és olyan jegyek tűntek fel benne, amelyeket szantálfa tárgyaknál éreztem (van egy ilyen markolatú indiai kardom otthon). Szájban édesség és még nem integrálódott, de nagyon finom tannin. Az a fajta, amiről már most tudni lehet, hogy később nem fog szárítani.  Az ízről keleti fűszerekre (bors, fahéj) és valamilyen antik bútorra asszociáltam.

2007 Illat itt sem túl intenzíven indul. Később kávézacc, tejeskávé, barbecue füsttel. Tömör, jól iható szerkezet. A lecsengés viszont nekem taszítóan keserű. Nincs elég sav.

2006 Malátakávé és komplex fűszeresség illatban, cabernet-karakter. Erős, elsőre intenzíven cseres tanninok. Keserű. Emellett tömjénes ízvilág. A tannint későbbi visszakóstolások alkalmával is túl soknak találtam. Utólag a sor leggyengébb darabjának véltem, egészen addig, amíg a kb. órával később történt saját szervezésű vak visszakóstolón azt mondtam rá kizárásos alapon, hogy biztos nem a 2006-os, mivel ízlett és harmonikusnak tűnt. Ezért nem is merem pontozni.

2005 Először enyhén zöldes füves jegyek illatban, amelyek azonban elillannak és helyettük fehérbors jön. Szokatlan. Ízben egyszerre édesség és bársonyos tannin. Hatalmas test, gyönyörűen gördül. Végén a kesernye már nem zavaró. Komoly vaníliás utóíz. Utólag visszakóstolva puha, tömör, rendkívül lekváros, hihetetlen hosszú. Illata tejkaramellásra változik. Erre a borra megadom a 9-10 pontot.

2004 Animalitás, először nem intenzív illat. Lószőr, szeder, feketeribizli. Érkezése a szájban könnyed, kerek, jól emészthető, lekváros beérett struktúra. Öt-tíz perc alatt az illat kinyílik! Szilvalekvár, ánizs, fahéj, sósság. Kicsit egyszerűbb, mint a 2005-ös, de jobb mint a 2003-as. Hét-nyolc pont.

2003 Animalitás és benzolosság, ízben a tannin nekem kilóg. Utána az illat itt is lószőrbe megy át. Jó inni, de lehetne több hús benne. Végén az illat itt is tejkaramellába vált át. Öt-hat pont…

2002 Az illat gyengébb intenzitással indul, füstös ízzel folytatódik. Igen intenzív savérzet. Első korty után úgy tűnne, hogy a bor közepe hiányzik. Később ez megtévesztésnek bizonyul: gyönyörű lágyság és tanninok harmóniáját kóstolom a borban. Boszorkányság. Az illat később bőrössé, íze enyhén fássá változik. Hét-nyolc pont.

2001 Illata animalitás felsőfokon – érzetben az összes közül a leginkább intenzív. Isteni! Gördülékeny lecsengés, érlelt test. Az illat nyílás után itt is átmegy karamellásba. Fűszeres, szép és jó ivású. Sok tannin, sok sav, nagy test az utóízben. Klasszikus Bordeaux. Nyolc pont.

2000 Feketeribizli és füstillat. Teljesen eltér a korábbiaktól. Íze is lendületes, de engem egy chilei cabernet sauvignonra emlékeztet, elsősorban a feketeribizli-áfonya jelleg dominanciája miatt. Vége karamellás, lecsengése hosszú, vitális, sós utóízekkel. A bor teljesen érett, jól iható állapotban van, az öregedés legcsekélyebb jele nélkül. Hat pont.

Tokaj-Hétszőlő öt puttonyos Aszúk

Általános megjegyzés: A Hétszőlő boraiban nekem a többi pincészethez képest elsősorban a lágyabb karakter tűnik ki. Emiatt a borok viszonylag homogén sorozatot alkottak. Örvendetes, hogy az alkoholtartalom egy esetben sem haladta meg a 12 %-ot, ettől (is) sokkal barátságosabb fogyasztani ezeket az aszúkat. Hozzá kell tennem: az alacsonyabb alkoholtartalom a komoly pincei fegyelemről is árulkodik. Számomra meglepő módon a borászat a leginkább botritiszes jellegű aszúkat a „legrosszabb” években, azaz 2001-ben és 2004-ben produkálta.

2008 Őszibarack és körte az illatban, szép savak, sokáig tapadó íz. Ebben feltűnik a friss almás rétes. Karamellás körte és fahéj az utóízben. Az édesség azért dominál benne, mindemellett szép egyensúlyban van. Nyolc pont

2007 Illatban benzol, ízben érezhető mogyoró, mézes dió, friss barackbefőtt. Húsos test. Vaniíliasodó is feltűnik ízében. Nyolc pont.

2006 Virágillat, visszafogott és letisztult ízvilág. Likőrös körte, szikár de tartalmas szerkezet. Jó savak. Később szagolva némi fantáziával benzines – rizlinges tónusok fedezhetőek fel. Hét pont.

2005 Banánillat porossággal. Igen szikár, aszúhéjíz és elsősorban harsány vilmoskörte whiskyvel és vaníliával. Mézes dió. Élénk savkészlet. Hosszú életű, nagy lecsengés. Végén itt is megjelenik az almás rétes. Nyolc pont.

2004 Dióforgács, lágy, erőteljesen diós és dohányos. Igen férfias aszú. Megkockáztatom, hogy a sorból ez hasonlít egy kicsit a sauternes-i édes borokra, csak épp összetettebb. Marcipánillatok is jönnek. Komplex, bár sava lehetne több. Nyolc pont.

2003 Először petróleumos illat! Meglepő. Később elfárad. Sárgadinnyébe megy át. Íze kerek, savai lehetnének élénkebbek. Kicsit unalmas a többihez mérten. Öt pont.

2002 Illatában első szippantásnál a legfinomabb törkölypálinka lehellete is belejátszik a petróleumos tónusba. Ez izgalmassá teszi. Aztán jönnek a szokásos déligyümölcsök. Laktató már ez is. Ízben citromos sodó, citromkrém vajjal, tejkaramella. Nem túl élénk. Hat pont.

2001 Hideg botritiszes illat. Kerek barack, mélyen érlelt. Rendkívül zamatos és összetett. Ebben éreztem leginkább magát az aszúszemet illetve a nemesrothadást. Ízében a teljes fűszersort ki lehet mutatni. Kevésbé édes mint a 2004-es, de ez egyáltalán nem válik kárára. Érettsége is szép. Nekem etalon. 9 pont.

2000 Benzinszármazék-illat, kukoricagyanús, túl likőrös íz. Nem tetszik, leszámítva a végén jelentkező marcipánosságot. Négy pont.

(Vörös és fehér a Cosról itt, a Hétszőlőről itt írt, Rezeda Cos-értékelése itt olvasható.)

Címkék: tokaj bordeaux cos d’estournel hészőlő

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr861401040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.24. 07:05:53

Nem lehet, hogy a 2000-es tételed hibás volt? Vörös és fehér is említette, hogy elsőre neki is hibás jutott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.24. 08:48:54

Megkérdezhetném, hogy az alacsonyabb alkoholtartalom miért árulkodik komoly pincei fegyelemről?

Szerintem nem fegyelmi kérdés, hanem simán egy technológiai döntés az, hogy megállítja-e a borász a forrást avagy sem. A megfelelő stabilitást pedig a kénszint beállításával lehet elérni.

hadik 2009.09.24. 09:30:02

@kezdő alkoholista: lehet hogy hibás volt, sajnos ezt most már nem tudom eldönteni. Mivel az utolsó bor volt a sorban és az évjárattal kapcsolatos tapasztalataim Hegyalján nem mindig jók, nem lepődtem meg és nem kértem vissza. Kár.

hadik 2009.09.24. 09:33:02

@BZoltan: szerintem ez nem ennyire egyszerű dolog. Az erjedést ugyan hűtéssel meg lehet állítani, de nem lehet állandóan hűteni. A hűtött és esetleg derített, szűrt bort vissza lehet ugyan rakni fahordóba, de ott folyamatosan kell nézni a kénszintet, nem csak egy-két alkalommal és a fahordó nem steril környezet. AZ is igaz, hogy a Hétszőlő nem egy magánborászat, kiváló technológiai lehetőségei vannak. Mégis, odaifgyelés, folyamatos fegyelem kérdése szerintem, hogy ezeket hogyan alkalmazzák.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.09.24. 10:29:55

nem hiszem hog yaz alkoholtartalom pincei fegyelem kérdése lenne...
a Disznókő borokat tradícionálisan magasabb alkoholig hagyják erjedni, de pl Demeter Zoltán olyan érettséggel szedi az aszűnak valót, hogy ott 11 feletti alkohol szinte elképzelhetetlen!

intéző 2009.09.24. 11:04:39

Az aszúk erjedése 9-10 alkoholfok elérése után rendkívül lelassul, az élesztők számára fontos tápanyagok, vitaminok kezdenek elfogyni stb., a hiányzó néhány alkoholfok elérése hosszú heteket igényel. A cél a Hétszőlő esetében a 12,5 alkoholfok, ez szinte minden évben december végére összejön. A gondot az érlelés során bekövetkező alkoholveszteség (párolgás ) okozza, ami 0,5 % évente, három év alatt 1,5 % ! Ha ennek ellenére valakinek olyan aszút kínálnak, ami 8 évig volt hordóban (puttonyszám + két év) és még mindig 13-14 % alkohol van benne, ne tőlem kérdezze, hogy lehet az. A pincei fegyelem ott játszik szerepet, hogy egy viszonylag alacsony alkoholtartalmú aszút hordóban érlelni rendkívül nehéz az újraerjedés veszélye miatt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.24. 11:22:35

@hadik: Valóban nem egyszerű kérdés az erjedés ellenőrzése és kordában tartása, de alapvetően két lehetősége van a borásznak. Vagy hagyja, hogy a forrás során az borélesztőgombák megadják magukat és így természetes módon leáll az erjedési folyamat, vagy külső beavatkozással leállítja az erjedést és kénnel stabilizálja a bort valamint megelőzi az erjedés újraindulását. Ülepített, szűrt musttal és válogatott élesztőkkel ezen utóbbi inkább technológiai kérdés mint fegyelmi. Az ülepített és szűrt must forrásának a megállítása amúgy is egyszerűbb feladat, mert az élesztőgombák a szűrt mustban kevesebb táplálékhoz jutnak és gyakorlatilag könnyebben elpusztulnak. Bármilyen módszert is alkalmaz a borász az elpusztult élesztőgombák bomlástermékei már erősen akadályozzák az erjedési folyamat újraindulását.

Egy szó mint száz, továbbra is állítom, hogy az alacsony alkoholtartalom érdekében alkalmazott technológia az nem fegyelmi kérdés.

Mindezzel együtt természetesen a higiéniás fegyelem és a pincetisztaság az elemi kérdés minden borászatban és alapvetően befolyásolja a bor minőségét, stabilitását.

hadik 2009.09.24. 11:37:08

@BZoltan: javaslom, "Intéző" fedőnevű júzerrel konzultálj, minden jel szerint ő a cégnél kezeli a borokat (erre csak következtetek, nem tudom. Mégis azt sejtem, Kanzler Andrásnak hívják :-)))). Szerény véleményemet gyakorlati borászati tapasztalataimból írtam - igaz, soha sem adatott meg nekem amatőrnek, hogy olyan nagyüzemben legyek gyakornok, mint a Hétszőlő

borkősav 2009.09.24. 11:38:27

@ringsider: Ezt kérlek fejts már ki hogy "olyan érettséggel szedi az aszűnak valót, hogy ott 11 feletti alkohol szinte elképzelhetetlen!"
Ezt nem értem???

dalton1 2009.09.24. 12:04:05

Akkora a cukorfoka hogy nem bírják az élesztők...gondolom én...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.09.24. 12:45:11

@dalton1: én is így gondolom, nem véletlen, hogy a natúreszenci is szinte képtelen elerjedni...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.24. 12:56:40

Jók ezek a posztok, ha a végére érünk, lehetne egy összesítő táblázat a pontokkal, mert már most az derül ki, hogy érdekes ingadozás van.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.24. 13:38:01

@intéző: Akkor is ilyen nehéz lenne 12.5vv%-ra kierjednie az aszúnak, ha nem ülepített és szűrt mustból dolgoznátok? Vagy akkor békésen elmenne 13-14vv%-ig ami utána nyugodtan elpárologhat 2-3 év alatt ~12vv%-ra a visszaerjedés veszélye nélkül?

Nem értetlenkedni akarok, de tényleg nem igazán értem, hogy ha 9-10vv%-ról olyan nehezen megy fel 12vv%-ra az aszú akkor miért indul be újra mondjuk egy 11.5vv%-os 2 éves aszú?

shiraz 2009.09.24. 15:01:14

@hadik: a hétszőlő nagyüzem???

shiraz 2009.09.24. 15:04:10

@mistinguett: semmi meglepő nincs abban h ingadozás van.
hadik olvtárs pl két bekezdésen át mentegetőzött h a fránya borok változtak a pohárban az idő előrehaladtával :)

czudarka 2009.09.24. 18:20:48

Mustfok!!!!!!!!!! nem cukorfok, ilyen nincs, illetve a környezeti hőmérséklet lehet pl.: 20 c fok akkor a cukorfok is annyi lesz egy idő után!

Szerintem az erjedés megállítására csak a hő csökkentés nem elég, + kén + sterilizálás + állandó labor + csodaszerek:-)

borkősav 2009.09.24. 21:10:03

na ennyi hüjeséget is rég halottam már..
én is így gondolom, nem véletlen, hogy a natúreszenci is szinte képtelen elerjedni...
ha valaki nem ért valamihez mér szól bele..

dalton1 2009.09.24. 23:19:24

@borkősav: a naturesszencia jellemzően hány fokig erjed? Szerinted?

dalton1 2009.09.24. 23:24:36

Ja látom te értessz hozzá...

dalton1 2009.09.24. 23:27:26

@czudarka: A cukorfok egy folyékony italban oldott cukortartalom, ahogy a bornak sem borfoka van hanem alkohol foka...a must cukorfoka a must cukor tartalma...
De igazad van a mustfok használata az egyértelműbb. Bocs.

borkősav 2009.09.25. 07:35:50

@dalton1: gondolom dolgoztál már senciával de jó sokat, meg sokat kostoltál is. Vajon mér kell sterilre szűrni palackozás előtt? Ja és a bortörvényt láttad már?
Erjed ..még 830 g cukorral is, vagy 23 as savval.

dalton1 2009.09.25. 20:51:50

@borkősav: nem akarok vitatkozni lévén hogy nem vagyok "legenda", tévedhetek...de nem láttam még 12-es alkoholú esszenciát...
A bortörvényre hivatkozol...:)

borkősav 2009.09.25. 21:23:25

@dalton1: hat nem vagy az mar biztos, hidd el tokajban minden tud erjedni, még a bolti élesztő is..és a helyi bitang élesztők leszarják a cukrot meg a savat meg az alkoholt meg hogy a legendák mit mondanak oszt csak dogoznak.dehát ez a dolguk

dalton1 2009.09.25. 21:36:41

@borkősav: megnyugtató hogy te az vagy...:) és itt be is fejeztem.

borkősav 2009.09.26. 07:50:27

@dalton1: én sem vagyok és megsérteni sem akartalak,de ha van dolog amit nehéz szabályozni meg okosakat mondani rá az az aszúk erjedése, és én is lezártam

Fűrészpor 2009.09.26. 15:45:42

Na ezt nevezem én legendnek amikor valaki az ország túlsó feléről aszúk és esszenciák erjedéséről magyaráz. A legendaképzőben megtanulta.

dalton1 2009.09.28. 17:30:36

@Fűrészpor: de ahogy nézem nem csak ehhez ért...
süti beállítások módosítása