Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Glicerinen csúszott el az év borásza

2009.09.30. 15:25 - Az Alkoholisták

A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton megbukott, és egyébként exportra szánt bikavérnek a hegybíró által hitelesített származási bizonyítványa is hamis. A 25 ezer liter bornak időközben nyoma veszett, és Vincze Béla azt állítja, hogy ez a bikavér nem a sajátja, mástól vásárolta, azaz ő is áldozat. Vincze Béla 2005-ben volt az év borásza. A globális eladási nehézségek idején ez a botrány könnyen lehet, hogy a borászat végét jelenti. [A képet innen metszettük.]

Címkék: eger bikavér hvg 2007 borhamisítás vincze béla

192 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr641418126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eppendorf 2009.10.01. 19:08:41

@Neszmély: "Sok Egri Vörösbort kóstoltam amin lehetett érezni az éretlen szőlő ízét." ---> Ebből az következik, hogy nem lehet Egerben normális vörösbort készíteni??? Az a borász tehetetlensége, vagy tehetségtelensége! Tehet arról arról szerencsétlen szőlő, hogy korán leszedik??? Most is sokan szedik mint az őrült, pedig az időjárás és sav viszonyok is lehetővé tennék még a maradását... de hát ha a szomszéd szedi....

nick: 2009.10.01. 19:58:13

...amúgy elovastam a cikket is

és maximálisan biztos vagyok benne, hogy minden így van szóról szóra, ahogy a "zújság" megírta

végülis az egy böcsületes ballib lap - ez meg ugye egy bocskay-s magyar borász

nem kérdés hát a szavahihetőség...

(persze ettől akár még tényleg igaz is lehet - de az másik kérdé)

nick: 2009.10.01. 20:00:12

...ja, hogy a tények hiányoznak?!
hát, hvg...

a "botrány" viszont legalább már megjelent

annak ellenére, hogy tények még nincsenek
ahogy felelősök sem
csak gyanúk és tippek

ezért így tényleg érdemes szétzilálni a magyar bor jóhírét

főleg, hogy az igazi dankópstás főkolomposokat messze elkerülte minden ilyesmi

nick: 2009.10.01. 20:02:26

@shiraz: cukorra nem vizsgál az OBI, hiába van hozzá meg a drága eszköze

...ráadásul bizonyos plusz cukor még bele is fér a "jótékony" bortörvénybe

persze ez is jó vkiknek...

Neszmély 2009.10.01. 20:22:06

@shiraz: Úgy értettem, hogy csak úgy érdemes csalni ha nem, vagy csak nagyon kis eséllyel, tudsz megbukni. Beküldeni az OBI-ba egy 20 feletti glicerines bort, az elég érdekes...

Már 1-2 gr is lényegesen változtat az ízvilágon, ennyit hozzárakni szerintem tudatosan senki nem akarhatott. Valaki elszámolt valamit, vagy a pincemunkás be volt rúgva...

Egy ember karrierje, élete, ráadásul egy szerény értékes emberé, megy tönkre ebből az ügyből kifolyólag. Szerintem a bűn nem arányos a bűnhődéssel, senkinek nem ártott ezzel, ráadásul nem is Ő készítette a bort, csak vette.

Neszmély 2009.10.01. 20:29:31

@Eppendorf: Lehet, egy olyan szerencsés évben mint idén, 6 t-ás terheléssel, fürtválogatással, méreg drága fahordóval, hatalmas marketinggel, kóstoltatással stb.

Tehát: gazdaságosan, hosszú távon, úgy hogy más jövedelmed nincs, nem lehet szerintem...

Nem volna értelmesebb Egerben fehérborokat készíteni, melyek glicerin és szerencse nélkül, minimális odafigyeléssel a hűtésre és a tisztaságra, a világ bármely borszínpadán megállná a helyét??

Neszmély 2009.10.01. 20:32:53

@Labancz: Ha tannint, chips-et, cukrot, bentonitot, savat, kálikontaktot használnak egy borászatban akkor Ők termelnek vagy gyártanak?

nick: 2009.10.01. 20:54:14

@Joe-ból is megárt a shock !!!:

egyrészt messze nem mindenki trükközik

másrészt sokan, akik "trükköznek" egy elcseszett törvény szerint trükköznek - sztem pl. meg nem (és attól, hogy nem én hozom a törvényt, még igazam van)

harmadrészt sokan, akik a nagysikerű "törvény" szerint nem trükköznek, valójában azt teszik (mert pl. répacukorral (!!!) csinálják az "édespirost" - ekkor a kérdés csipán az, hogy hogy kerülhet jogosan a cukorrépa a szőlőlébe!...)

@szulfit: abszolút egyetértek, bőven nem Vincze Béla itt a probléma, még akkor sem, ha tényleg csalt
legyen persze nagy leleplezés, de akkor kéretik rendesen csinálni, az igazi nagy hamisítókkal kedzve, vagy sehogy
címeket szívesen adok, ahol kezdhetik is a körülnézést

@lisznyai: épp a 299Ft-os "bikavérek" készítőire kéne első körben rászállni, és megkérdezni a nagy titkot, hogy lehet(ne) ennyiért tisztességes bort készíteni - egyrészt

másrészt meg az senkinek sem gyanús, hogy Vincze Béla ennyire hülye lenne, hogy olyannal csal, ami kimutatható, és nem olyannal, ami nem, vagy még meg is engedett (gumiarábikum, stb.)?!

harmadrészt meg micsoda dolog az, hogy glicerint nem lehet beletenni, de gumiarábikumot igen?!
mi ez, bor vagy vmi kutyulmány?!...

@BOB: köszi, nem Ti, hanem pl. a hávégé...

@kádkongató: Vincze Béla boraiért én sem rajongtam eddig, de szeretném, ha nem egy félig bulvárosan megírt cikkből kéne tájékozódni csak, mert ez a hvg-s cikk komolytalan így

@hegyaljai: nem tudom, hogy itt és most miről van szó, mert a cikk nem csak kész tényeket közöl, hanem bizonyos tényeket bizonyos sejtésekkel körítve - de szeretném tudni

attól viszont teljesen függetlenül, hogy mit csinált VB, vagy mit nem, nem tartom sem jogosnak, sem helyesnek, ha ebből bárki is a magyar bor elleni lejáratókampányt kreál

egyrészt azért nem, mert személy szerint nem örülök annak, ha le akarják járatni a magyar borokat és a magyar borászokat - de ez az én személyes ügyem

másrészt viszont azért nem, mert maximálisan igazságtalannak tartom, hogy míg egyeseket kipécéznek, más, sokkal nyilvánvalóbban nagyobb bűnösöket hagynak futni

ezt úgy kellene kezdeni, hogy első körben nekimenni a legdurvábban csalóknak, aztán a kevésbé csalóknak, és így tovább...

amíg nem így van, addig ez szimplán üzleti érdeke vkiknek

(és ha jól látom, mi pont nem vagyunk közöttük... :-S)

@loading: amellett, hogy nem gondolom azt, hogy ha egy törvény rossz, akkor azt bután be kéne csak tartani ahelyett, hogy megváltoztatnánk értelmes módon - mert ez a kommunizmusból ittragadt káros csökevény lenne -, a jog ismer olyat, hogy jóhiszeműség, meg hasonlók
ezt az alkohol százalékoknál pl. nagyszerűen lehetett volna alkalmazni

mert azért látni kell a nagy képet is: nem könnyen biztosítható, hogy egy borász ismerjen minden szabályt (ld. egyes nagysikerű törvényalkotók hülyeségeit, akik néha még a saját jogszabályukat sem ismerik...), ahogy az sem, hogy mindig mindegyik pontosan be legyen tartva

aki ezt elvárná, az vagy másik mozit néz, vagy még soha nem dolgozott rendes munkát összetett környezetben

természetesen be kell tartani, ha már az a törvény, de lehetőséget kellene biztosítani arra is, hogyha vki véletlenül vét kisebb hibát, azt kijavíthassa
különben hova jutnánk ezzel az elvvel?!
ha ez párszázezer egy borásznak egy ilyen apróságért, akkor mit kapna egy valóban és tudatosan csaló tömegközlekedési vállalat vezető?! ötvenszeres életfogytot?!...

de még mindig aktuális sajnos, hogy:
"aki száz meg százezert rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerített"

:-(

@svdkert: nemcsak a szőlő árát kell számolni, mert az még nyilván nem lesz bor magától
van olyan is, hogy munkadíj, meg hordó, meg pince, meg adók előre, bevétel évekkel később, stb-stb....

@Neszmély: egyetértek, lehet lazább a szabályozás, de legyen átláthatóbb
én nem szeretnék chipses bort, más, ha szeretne, hadd vegye, de hadd tudjam, melyikben van olyan, hogy én elkerülhessem

ceterum censeo pedig:

-akkor is előbb derüljön ki pontosan, mi történt, és csak aztán vádaskodjunk!

-semmi esetre se keltsük a magyar bor rossz hírét, mert sok-sok lelkiismeretes borász él azért, hogy ne így legyen, akik nem érdemlik ezt!

-legfőképp pedig a legnagyobb csalókkal kezdjük már a tisztogatást, hadd legyen egy kis igazságosság is már ebben a világban!

...előre is köszönöm!

dalton1 2009.10.01. 21:39:11

Azért kicsit zavart ahogy Simon József nyilatkozott a híradóban...

nick: 2009.10.01. 21:54:55

@dalton1: nem láttam, mondanál kérlek vmit erről?

Mogorva Belloq 2009.10.01. 22:04:53

Kedves Barátaim! Hogyis van ez? Ki itt a rendező? Vincze Béla, á nem, aki ismeri tudja. Tessék már leirni, hogy a Bikavér Cüvée bor, tehát házasítással készül, több azonos évjáratú fajta borból, tehát a borász 2009-ben is tud 2005 ös Bikavért készíteni. Egyesek belegázoltak az egriekbe, nagyon komolyan rángatják a szálakat, ahol az egriek egyenlőre csak a felszinen ugráló hivatali bábokat látják! Ki látott már ilyen hatékony hivatali tétel ellenörzést besúgás nélkül? Persze ott van Vincze Béla jószívűsége és baleksége. De az aranyakat ezzel nem lehet sárba dobni! Borbarátok, ha bezárták e remek pincét, akkor most mindenkinek ki kell vennie egy palack Vincze bort a trezorból, jöjjön minden újságiró Egerbe, a Dobó térre, kostóljuk meg együtt, kiderül, hogy milyenek is a Vincze borok. Szerintem még vesz ez a történet egy érdekes varga betűt!

vörös és fehér 2009.10.01. 23:08:42

ha valaki nem klikkolt @Cirfandlia mr1-es linkjére:
"Vincze Béla az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva is cáfolta, hogy ez a saját bora lenne, de azt elismeri, hogy hibázott.

- Két beszállított mintát állítottunk össze, két egri cégtől származó borokat, amit nem vizsgáltattam meg, bízva a beszállítókban. Azt kevertük össze, és annak a mintája bizonyult ilyennek. Tehát a mai napig sincs nálam ez a bor, és soha nem is volt nálam. Butaságot csináltam, ennek viselnem kell a következményét.

A Vincze Borászat, két, már forgalomban lévő borában is találtak hozzáadott glicerint az utólagos ellenőrzéskor: egy másik évjáratú egri bikavérben és egy cabernet franc-ban. Egyéb szabálytalanságok is kiderültek az egri pincészetben. A gyanú szerint meghamisítottak hivatalos okmányokat, származási bizonyítványokat is. A borminősítő intézet Vincze Bélát kötelezte a nyilvántartás rendbe tételére és a pincekönyv kiigazítására. A bírság mértékéről döntés még nincs, de az 75 millió forint is lehet. A borász eddig nem fellebbezett."

az interjú meg is hallgatható, a két forgalomba levő borról a borász nem mondta meg, hogy melyikek.

vörös és fehér 2009.10.01. 23:31:06

@nick:

"Mintavétel elkészítésének, szabályának megsértése abszolút mértékben igaz ránk - mondta a Híradónak Vincze Béla, borász. A borász elismerte, hogy hamis papírt állított ki, amely szerint a bor az ő pincéjében van. De állítja: a bort valójában soha nem is látta.

A hegyközség szerint viszont a glicerines mintát maga a hegybíró vette a Vincze-pincészetben. A hegybírónak itt egy dolga volt, a mintát megvenni, a mintát ott találta az üzemben a pincészetben - mondta Simon József az Egri Hegyközség Választmányányak elnöke. "
www.hirado.hu/Hirek/2009/10/01/20/Bezartak_a_2005_os_ev_boraszatat_glicerinezett_bikaver_miatt.aspx

vörös és fehér 2009.10.01. 23:36:28

plusz úgy kezdte Simon: mindannyian elítéljük. De az mtv honlapon fent van a teljes híradó, a 12. perc környékén van az interjú

egri Fehér 2009.10.02. 01:53:08

ez az ügy annál szarabb, minél több részletet tudunk meg belőle

a jogszabályokat bírálóknak:
- már rég nem a magyar bortörvény (és végrehajtási rendeletei) enged meg bármit is, az csak korlátoz az EU-joghoz képest
- bort édesíteni répacukorral tilos
- a répacukrot csak MUSTjavításhoz szabad felhasználni
- csipszezni szabad, mondjuk szerintem hülyeség
- a küvé/cuvée (de semmiképpensem Cüvée) pezsgőalapbort jelent az EU-jog szerint. tehát nem lehet forgalomban lévő csendesborra használni. ott a házasítás kifejezés, úgyis annyi hülye frankofób van ebben az országban, miért nem használjuk szép anyanyelvünknek e gyönyörű szavát?!
- svdkert: mindent lehet, csak olcsó húsnak híg a leve
- nincs 299 ft-os bikavér, ha van, akkor beszerzési ár alatt v. kb. nulla profittal adják/akciózzák
- aki azt mondja, hogy mindenki trükközik, minimum téved, de inkább hazudik
- Neszmély baromságokat ír

egri Fehér 2009.10.02. 02:02:15

@Neszmély: és akkor nézzük, hogy Neszmély miért ír baromságokat
0. idén Egerben még a kapanyél is beérett/beérik (vö. nulla terméskorlátozással termelt cs. barna magokkal, jóval 20 MM felett szept. végén)
1. van egy hagyományos, évszázadok óta termelt egri bor, úgy hívják: Egri Bikavér. Ha a borvidék alkalmatlan lenne a kékszőlőtermelésre, akkor lenne ilyen?
2. 6 t/ha maximum csak annak extrémen alacsony hozam, aki nem tud elképzelni szőlőt 100 hektós hozam alatt, bort meg ezer ft-os ár felett
3. a hatályos borjog több mint betartható

elnézést kérek a kissé kötekedő stílus miatt, ez alapvetően nem sajátom, de nagyon nem tudom elviselni, amikor vki (aki amúgy sok okos dolgot is leír) nagy butaságokat állít

Benikuty 2009.10.02. 06:33:21

Vincze Bélánál sosem jártam, szombaton pótolom ezt a mulasztást.
Albert, a cikk telitalálat:)

espé 2009.10.02. 07:07:53

Sajnálatos, hogy egy bor, egy borász került gyanúba. Ez rossz fényt vet az adott borászatra.
De szó esett a papírokról, de még a hegybíróról is. Ez rossz fényt vet a borvidékre.

lackó 2009.10.02. 08:09:12

Az ügy egyre zavarosabb, az mindenképp egyértelmű, hogy Vincze Béla hülyeséget csinált, már csak a hamis okirat kapcsán is. Hogy ezt jó szándékból, jóhiszeműségből, vagy bármi másból tette-e, talán sosem derül ki.

Egy-két dologra azért érdemes odafigyelni: elkezdett az OBI működni. Végre. Ha mindezt valóban reálisan, egyenlő hangsúllyal és érdekektől mentesen teszi, hajrá, ez a dolga. A bortörvényt betartani nem olyan nagyon nehéz, a bürokratikus szarságok sem jelentenek olyan nagy dolgot...oda kell figyelni.

A másik: itt az ideje észrevenni, hogy azért a magyar borászat, borélet fejlődésének leginkább a borhamisítók, pancsolók, kevergetők vetnek gátat. Ha pedig ráadásul egy Borakadémia-elnök, vagy Év borásza a hunyó, persze, hogy középpontba kerül. Ezek a címek, titulusok felelősséggel is járnak. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy egy dologra talán jó ez: rá kéne jönni, hogy nem csak a homoki aranyháromszögben vannak ilyen problémák...

borkősav 2009.10.02. 09:16:32

na először lemeyg a reklám részben a Bormarketing reklámja,ahol ismert magyar celebek rohangálnak egy pohár borral, és vartyognak valamit, aztán éles snitt,és még a cunami hírek előtt máris éles hangon kiemelve a kis glicerines buli, és úgy hogy minden adó VB nevét skandálja.
Most a média rendesen odarak Egernek

Benikuty 2009.10.02. 10:27:58

Két borász feleség beszélget:
-Milyen lesz az idei termés?
-Nagyon kevés lett.
-Nocsak! Nem ér le a slag a pincébe?

motörhead 2009.10.02. 10:43:26

Pár szó a tegnapi híradások után:
- sehol nem hangzott el, mennyi a megengedett glicerinmennyiség a borban
- tapasztalati úton 6-10 g/l, és ha 12 van benne, az már nem bor? Vannak olyan szelektált élesztők, ahol a válogatás célja a kiemelkedően magas glicerinképzés volt.
- sehol nem hangzott el, hogy mennyi az a glicerinmennyiség, amely már hasmenést okoz

- az ellenőrzés jól működik? akkor hogy lehet, hogy 10.000 hl (!) borról készülhetett az országban hamis származási papír

még valószínűleg lehetne sorolni az ehhez hasonló gondolatokat, amelyek felmerülhetnek az ember fejében.

bright 2009.10.02. 11:38:22

Debrecenből és környékéről is viszik az otellót a bikavérbe.

Karcolt lendület 2009.10.02. 11:52:15

Azt hiszem, idén kevesebb lesz a polcokon az Egri Bikavér és sokkal több a mindenféle fantázianevű házasított bor, pl. Szalóki Rubin. ;-)

Irónia nélkül: ez egy nagyon szomorú történet...

borkősav 2009.10.02. 12:07:36

@AG 2.0: nem nem itt a hibást nagyon sok helyen kereshetjük, a média (bulvár) csak abban hibás hogy teszia dolgát, sajnos ebben az esetben is.
Ebben a sztoriban az a szomorú hogy
- egy kedves borász esett nagy jukba,a részletek lényegtelenek
- egy év borásza össze vissza vásárolt szarokból készít a neve alatt futó borokat( ez nem egyedi esetpl villány)
- az egri borvidéknek ez igen jót fog tenni
- a magyar átlag borfogysztó most nem tudja mi van
Tehát a hajszolt haszon, túl nagy beruházás meghozta sajnos az erdményét.
Én nagyon sajnálom mert VB azért letett az asztalra 99- egy két műremeket, az más kérdés hogy bennem is megfogalmazódik hogy akkor azokkal mi volt a helyzet? Mert ugye 2 kereskedelmi tételből is kimutatták ha jól értelmeztem a híreket.
Csatlakozom karcolt haladási energiához és ez egy nagyon szomorú történet...

borkősav 2009.10.02. 12:50:46

@AG 2.0: ja és persze a bulvár médiáról beszéltem és nem a szakmai írókról

Türkménbasi 2009.10.02. 13:15:14

Szomorú történet amiből Vincze Béla már nem mászik ki sehogyse.
Még szomorúbb, hogy a magyar bor megint egy ilyen üggyel került címlapra.

Ugyanakkor arra is kiváncsi lennék, hogy a hipermarketes 199 Ft-os chilei, meg az asztali francia borokat vajon bevizsgálják-e ugyanilyen alapossággal mielőtt a polcokra engedik őket?

motörhead 2009.10.02. 13:24:34

a Vincze borászat szőlőt vásárol fel és nem vásárol össze-vissza szarokat, hogy eladja a neve alatt...

borkősav 2009.10.02. 16:29:05

@motörhead: biztos te tudod jól de akkor ez az eltűnt tétel kivételt jelent??Mert itt nem szőlőről beszélt VB a tv-ben sem???

bodorján 2009.10.02. 18:15:18

@motörhead:
Hmm. A kereskedelemben is találtak glicerinezett Vincze-bort, akkor mégis ő tette bele? Mert bort azt nem vesz ugye.

samumester 2009.10.02. 19:01:35

@Canis Lupus Libertas tényleg, a bormarketing kampányról lesz bejegyzés? gondolom, lenne legalább ennyi komment...

Cukker 2009.10.03. 19:28:06

@lackó: "a bürokratikus szarságok sem jelentenek olyan nagy dolgot...oda kell figyelni."

Azért ha meg akarok inni a saját pincémben egy palack bort és ha azt akarom hogy papíron is rendben legyen az 15 perc papírmunka...

2009.10.03. 20:17:40

vajon hány borbuzi csettingetett a 2007-es glicerinesere, hogy ez aztán igen :) ? (de most már persze úgy emlékszik, hogy már akkor érezte, hogy valami nem stimmel vele)

Neszmély 2009.10.04. 12:38:56

@egri Fehér:

1:) "van egy hagyományos, évszázadok óta termelt egri bor, úgy hívják: Egri Bikavér" - van, igen, ami már évtizedek óta lejáratja a magyar bort belföldön és külföldön... a glicerin miért kell hozzá szerinted? mert amúgy általában szar és ihatatlan:)

2:) A 6t annak kevés, aki nyereségesen szeretne működtetni egy szőlészeti, borászati vállalkozást a mai piacon - úgy néz ki kedves egri fehér te nem ebben a helyzetben vagy, mert akkor értenéd, hogy miről beszélek...

3:) Ebből is látszik, hogy mennyi gyakorlati tapasztalatod van - szerinted bizonyos fajtáknák, bizonyos években, bizonyos borvidéken, nem lesz olyan, hogy több mint 1.5-2 alkoholfokot kell javítani a muston???

A stlílusod mély szintjére pedig nem szeretnék lesüllyedni, mivel elsősorban Téged minősít, Én pedig jól szórakozom rajta, nem bánnám, ha még fokoznád...:)

2009.10.04. 14:47:42

azért egy st. andrea, gróf buttler vagy tóth istván csúcsbikával bármikor "lejárathatnak"... ;-)

don simon egyébként nem volt túl szimpatikus a nyilatkozataiban... (ezekután mélyen remélem, hogy minimum 2000%-ban cuccmentes bort csinál, és nem csak vizet prédikál)

Neszmély 2009.10.04. 16:03:16

Nem állítottam, hogy soha nem lehet fantasztikus Bikavért termelni Egerben.

Azt állítom, hogy hosszú távon, gazdaságosan, a mai piaci helyzetben, nem lehet... nagy különbség, akinek van füle meghallja:)

egri 2009.10.04. 21:19:15

@Parci:
csatlakozom hozzászólásodhoz, teljesen igazad van. Az mondjuk engem egy kicsit zavar, hogy a többi hamisításnak nem volt ekkora média nyilvánossága, (weinhaus,Sümegi), illetve az hogy csak a médiából értesültünk róla, igazi bizonyítés nincs (vagy nincs meg), erre mindenki baszt...ja, és a többi borász is kiáll mögüle (illetve szídja), miközben ők nem biztos hogy jobbak, sőt ...
De azt a pár borászt becsülöm nagyon akik melléálltak, és támogatják h fel tudjon állni, milyen kár hogy ők nem az Egri borvidéken borászkodnak.

Simon József 2009.10.04. 21:24:50

@Parci: Azt válaszoltam, amit ebben a helyzetben válaszolnom kellett és nincs szándékomban keresni senki szimpátiáját. Össze - vissza csordogáló mondatod ezután következő részét igyekszem nagyon gyorsan elfelejteni.

egri Fehér 2009.10.04. 22:39:06

@Neszmély:
1. A rossz borász járatja le a magyar bor hírnevét, nem az Egri Bikavér vagy a Tokaji Aszú.
2. Az olcsó bor gazdaságos termeléséhez tényleg nem elég a hatvan mázsa.
3. Akkor az a fajta nem oda való. Vagy lehet, hogy mégsem olyan kevés a hatvan mázsa.

Összefüggéseiben vizsgálva az általad leírtakat, már látom, hogy miért nem érted meg, hogy (1) igenis beérhet Egerben tíz évben kilencszer elegendő alapanyag igen jó bikavér készítésére, (2) csak ehhez lehet, hogy hatvan mázsás (vagy alacsonyabb) terhelés kell, ami viszont azt is jelenti, hogy (3) javítgatni sem igen szükséges, pláne nem 1,5+ százaléknyit.
Az ilyen bort persze nehezebb eladni is, igen, kóstoltatni kell, meg kell a marketing ("pfuj") is.

Aki pedig versenyre akar kelni a tizennyolc eurócentes szőlőből készülő olasz tömegborral, hát annak valóban igen szar dolga lehet az uniós csatlakozás óta, de főleg mostanság, ugyanis az a verseny már a startkor eldőlt. De azért (őszintén) sok sikert kívánok hozzá.

Amúgy meg nem szép dolog mást provokálni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.04. 23:21:32

@Neszmély: Hát hallod...hogy az Egri bikavér "általában ihatatlan"...

Meg savazod itt a másikat, merthogy bizonyos területeken nem terem olyan szőlő (valószínűleg inkább te nem tudsz termelni), hogy ne kéne szénné cukrozni, és szerinted a másik a hülye, aki szerint a bortörvényben megengedett mérték nem elég...

Elnézést a szóért, de a hozzád hasonlókra nem nagy szükség van a hazai bortermelésben.

Neszmély 2009.10.05. 08:44:36

Hogy a magyar bortermelésnek mire van szüksége, azt biztos Te tudod megítélni.

Miért kellett glicerin a borba Uraim??? Azért, mert annyira fasza érett szőlőből készült? Vagy azért, mert Bikavér név alatt akarják elsütni az Egri borászatok a nem olyan jól sikerült készleteiket felturbózva? Pedig a Vincze Béla profi borász, azt senki nem veheti el Tőle!

Azt ti végignéztétek már régebben, hogy egy 14MM királyleánykából, zöld velteliniből milyen isteni borokat készítettek a Soproni Borvidéken, szörnyű években?

"szénné cukrozott" meg ilyen tudatlan sznob hozzászólások miatt lett ez a bortörvény, ami abszolút nem szolgálja sem a fogyasztó, sem a borásztok érdekeit

A cukrozás árt valakinek? A glicerinezés árt valakinek? A chips, bentonit, élesztőadagolás árt valakinek?

NEM

Azzal viszont egyetértek, hogy legyen ráírva. Nem tiltani kell, hanem őszintén ráiratni, hogy a fogyasztó lássa, hogy milyen eljárással készült. Mert minden borászat valamilyen szinten rak hozzá "idegen" anyagokat.

Az alkohol sokkal ártalamasabb része a bornak mint a glicerin...

Sőt még kábítószer is!!!:)

Tiltsa be a törvény! Minden borászatot zárjanak be ahol alkoholt találnak, de azonnal!

egri Fehér 2009.10.05. 10:51:23

@Neszmély: már elnézést, de elég reménytelen eset vagy.
szerintem nem lehetetlen legalább 16-17 mustfokosan leszedni a szőlőt, de javíts ki, ha tévedek

az általánosítást pedig kikérem magamnak.
én egyelőre csak annyit tudok megítélni, hogy a magyarországi borászatnak tényleg nem a tiédhez hasonló hozzáállásra van szüksége. remélem, változtatsz rajta

shiraz 2009.10.05. 11:16:36

@Neszmély:
azért is kellene szvsz névvel vállalni a hsz-eket, hogy ilyen hangulatban ne beszélgessetek egymással...
respect Simon Józsefnek, ebből a szempontból.

Neszmély 2009.10.06. 17:01:40

@egri Fehér: a reménytelenségről:

tegyük fel van 5 ha szőlőm, mondjuk Királyleányka, és nincsen borászatom

a várható felvásárlási ár 35-40 ft

ahhoz, hogy tényleg jó legyen a mustfok ahhoz mondjuk 80-100 q-t szabadna megcéloznom termésként

de akkor az össz bevételem max 400,000 ft/ha, ha nincs jég, rohadás, vagy más kár

ebből a szüret, kihordás, stb kb 110,000 ft

ha nem akarok csődbe menni 150-200q-ra kell törekednem

de akkor csak 14-15MM valószínű

csődbe megyek, ott hagyom az ültetvényt, hadd lepje el a gaz, a bortörvény tiszteletében?

na ez a reménytelen helyzet

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.06. 17:47:28

@Neszmély: Sokszor, sok helyen leírtam. A jelen helyzetben elsősorban a törvény, vagyis az állam a felelős a helyzetért.

Ha nem lenne engedélyezve a sűrítményezés és a cukrozás akkor a felvásárolt szőlőből bort készítő cégek kénytelenek lennének érett alapanyagot felvásárolni. De mivel a sűrítmény és a cukor olcsóbb mint a 14MM és a 18MM közötti cukormennyiség előállításához szükséges többletköltség így a szőlőtermelő gazdák a versenyt el is bukták.

egri Fehér 2009.10.06. 18:37:04

@Neszmély: azt senki sem vitatta, hogy ilyen felvásárlási árak mellett veszteséges a termelés, amit leírsz az valós
csak magamat tudom ismételni: @egri Fehér: "Aki pedig versenyre akar kelni a tizennyolc eurócentes szőlőből készülő olasz tömegborral, hát annak valóban igen szar dolga lehet az uniós csatlakozás óta, de főleg mostanság, ugyanis az a verseny már a startkor eldőlt. De azért (őszintén) sok sikert kívánok hozzá."

@BZoltan + Neszmély: vicces látni a két szélsőséget, a szívem Zoli felé húz, de azt látom, hogy amit Neszmély mond, az a realitás (mondjuk nem azért, amiért ő gondolja)
fel kéne már fogni, hogy az EU tagjai vagyunk. aki olvasta a bortörvényt, annak tök világos, hogy az igazán sarkalatos kérdések nem itthon dőlnek el.
fura látni, hogy itt mindenki a bortörvényre hivatkozik, miközben az már 5 éve nem irányadó egy sor kérdésben.
konkrétan pl. most nem csak 1,5+0,5 százalékot lehetne javítani (hanem 2+0,5 %-ot), ha annak idején Ausztriához, Szlovéniához és Szlovákiához hasonlóan a B zónába kérjük magunkat a C helyett. Igaz, akkor meg savazni nem lehetne, szóval nem olyan egyértelmű a kérdés.

én azt mondom, hogy Mo-n olyan bort kell termelni, amit önmagáért vesznek meg. félreértés ne essék, szerintem itt az alsó szegmens teteje is játszhat (3-400 Ft-os polci árra gondolok), csak akkor a hozzáadott értéket nem feltétlenül maga a bor fogja adni. hanem pl. a marketing. sok olyan tényező lehet, ami miatt az ember megvesz egy bort.
sajnos nem vagyok teljesen képben ezeknek a boroknak az elosztási rendszerében alkalmazott árrésekkel kapcsolatban, de erősen úgy tűnik, hogy a 3-400 Ft-os borhoz nem 35-40 Ft-os szőlőár tartozik.

most ez nyilván okoskodásnak fog hatni, meg kívülről könnyű okosnak lenni, és tényleg előre elnézést szeretnék kérni, nem akarok okoskodni, meg minden, de a probléma forrása szerintem a "nincsen borászatom".
ha a legtöbb szőlőtermelőnek lenne, mondjuk nem egy, hanem csak 1/75-öd borászata, valószínűleg más alkupozícióban lehetnének a felvásárlóval való tárgyalásokkor. de ugyanez lenne akkor is, ha nem egyenként, hanem együtt adnák el a szőlőjüket. magyarul akkor, ha nem lennének árelfogadóak.

kedves Neszmély, én tényleg átérzem a helyzetet, mert az én borászati vállalkozásom is könnyen csődbe mehet ilyen helyzetben, de de könyörgöm, erre az a megoldás, hogy akkor elkezdem a nagyközönség előtt lejáratni az Egri Bikavért? lejáratja azt helyetted aki szar vagy hamisított bort hoz forgalomba ilyen néven, nem kell nekik még külön segíteni is...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.06. 19:10:49

@egri Fehér: Én nem érzem szélsőségesnek a véleményemet. Csak igyekeztem rámutatni, hogy az alacsony szőlőfelvásárlási árak elsődleges oka pontosan az, hogy nem kötelező érett szőlőből készíteni a bort.

Nézd meg országszerte kik a legnagyobb szőlőfelvásárlók és nézd meg, hogy milyen borokat forgalmaznak...aztán ha mered akkor kérdezz rá, hogy vásárolnak-e mustsűrítményt.

A szőlőtermeléssel foglalkozó gazdák egyik fő problémája pontosan az, hogy semmilyen érdekük nincs abban, hogy olyan szőlőt termeljenek amiből pancsolás nélkül bármilyen bort lehetne készíteni.

hegyaljai 2009.10.06. 19:29:59

Kedves egri Fehér és BZoltán!
Egy kicsit félre vittétek a beszélgetést, de először a már-már off topic részére. Ha a magyar borelőállítók nem használnának répacukrot és sűrítményt, akkor átadnák a piacukat az olasz asztalibor termelőknek. Ezt akarjuk? Ha ugyanis tisztességes, javítás nélküli szőlőből készülne az összes bor, nehezen lehetne 600 Ft/palack alatti az ára. A vevőknek viszont a közeljövőben is csak 300-400- forintja lesz egy üveg borra. (És az lehetőleg még legyen félédes is!)
Vissza VB-hez. Ő nem 300-400 Forintos polci áron kínálta eddig a borát! Pontosan ezért lenne az egész eredetvédelmi, meg származási bizonítványos rendszer, hogy igazolja, az a bikásító vér, a tényleg kóser, nincs benne semmi huncutság, illetve a megengedettből is csak a megengedett mértékig.
Na most ennek a rendszernek a hitelét ássa alá VB és az össze-vissza nyilatkozó egri hegyközségi csapat.

egri Fehér 2009.10.06. 19:30:27

@BZoltan: ebben tökéletesen egyetértek

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.06. 19:51:50

@hegyaljai: Én nem érzem offtopiknak azt, hogy a pancsolás módjairól és okairól beszélgetünk.

Szerintem pedig nem szabadna kereskedelmi forgalomba engedni "BOR" terméknévvel olyan szeszes-italt aminek az alkoholtartalma hozzáadott cukorból vagy sűrítményből származik.

dalton1 2009.10.06. 21:09:50

@Simon József:

Tisztelt Simon József!

Minden tiszteletem az Öné, szeretem a borait is és a szellemiséget is amiben készíti őket. Nem a mondanivalója tartalmával volt elsősorban gond hanem ahogyan mondta, és ahol.

Elfogadom, ha senki szimpátiáját nem akarja keresni, de ne felejtsük el hogy (többek között) mi, ide kommentálók vagyunk akik megvesszük az Ön által készített borokat. Sokszor szimpátia alapján. És megvesszük Vincze Béláit is akár.

Üdvözlettel: Balla Márton

egri Fehér 2009.10.06. 23:26:45

@hegyaljai: én pont azt mondtam, hogy 3-400 Ft-ért már lehet(ne) tisztességes (azaz a jogszabályoknak megfelelő), vmilyen tulajdonsággal bíró (azaz önmagáért is, nem pedig csak az áráért megvehető) bort készíteni - és mindezt meg lehet oldani kissé magasabb szőlőárakkal is.
mondjuk MA-értelemben eléggé középszar lesz az eredmény, de ez most másodlagos, nagyon sok embernek nincs pénze másra, és inkább igyanak tisztességes, technológialag korrekt borokat mértékkel, mint sört vagy égetett szeszt vagy olasz importbort nyakló nélkül.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 07:58:52

@egri Fehér: 300-400 forintért egészen biztos nem lehet ma Magyarországon a fogyasztó elé rakni szőlőből készült bort. 400 forintból csak az áfa 100 forint. A maradék 300-ból még a legszerényebb kereskedő is elvár 100 forint árrést, marad 200. 200 forintból pedig jó esetben épphogy kihozható a palackozás, fuvar, tárolás költsége, meg jó esetben a palack, dugó, cimke, kapszula és a doboz ára. A bor ebbe már akkor sem fér bele ha 30 forintért veszi a termelő a szőlőt. A szőlőművelés és az ültetvény/pince fenntartása megvásárlása pedig már vágképp nonszensz.

300-400 forintért a pincénél demozsonba, a termelőtől kapsz szőlőből készült bort.

Álmodni is felesleges arról, hogy a kereskedelmi forgalomba 600-800 forint alatt szőlőből készült bort kapsz.

lackó 2009.10.07. 08:44:39

@dalton1: pont tegnap került elő barátommal való beszélgetésünkkor Simon Jóska témája. Sajnálom Bélát, sajnálom a helyzetet, de akárhogy is, iszonyat nagy hülyeséget csinált. Jóska pedig az egri hegyközség elnökeként nyilatkozott. Akik ismerik, ismerjük, tudjuk, hogy egyenes és őszinte ember. Mint tisztségviselő, igenis kutya kötelessége keményen nyilatkozni az ügyben, ha meg akarja védeni azt a rendszert, brandet és vidéket, ahol és amiért dolgozik.

Ez az én véleményem, lehet, hogy nem igaz, de ha megsimogatjuk a buksiját és egy sebaj, Bécikémmel elintézzük, és pici barackot adunk neki, azzal nem jutunk előrébb. Ebben a helyzetben egy ilyen nyilatkozatnak számomra pont az az üzenete, hogy igenis keményen védjük a vidéket.

Szóval ennyi volt. Csiszer László, BSzT

egri Fehér 2009.10.07. 11:34:28

@BZoltan: az áfa "csak" 80 Ft
a tippem (számításnak nem nevezném) persze hibás lehet, és a hiba forrása az, hogy (mint mondtam) nem ismerem az ezekben a kereskedelmi csatornákban alkalmazott árréseket
pár nap, és utánaszámolok a dolgoknak, akkor lehet, hogy majd az igazsághoz közelebb álló értékekkel tudok előállni (addigis, aki tudja, megmondhatná, hogy pl. a cba mekkora árréssel dolgozik kb.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 12:16:42

@egri Fehér: Az áfa mértéke jelenleg 25%. A legáltalánosabb kereskedői árrés az a nettó ár 100%-a szokott lenni. Ennél kevesebb néhány alternatív profilú kereskedőnek van, illetve törzsvásárlói és más rendszerekkel lehet 50% körül.

Szóval nagy bátorsággal állíthatom, hogy ha egy bor 2000 forintba kerül a polcon akkor azért a termelő a legtöbb esetben 700-800 forintot kap.

Itt a nagy nyilvánosság előtt nem szeretném kiteregetni, de privátban sosem csináltam titkot abból, hogy én például mennyiért adom a borainkat.

shiraz 2009.10.07. 12:25:20

@BZoltan:
valszeg a 400-450 ft környéke az a határ ahol már áfásan polcra lehet tenni a szőlőből készített bort. Már ami nem a fos ihatatlan lőré. DE. Ehhez kell egy modern nagyüzem sok szőlővel (vagy szerződött szőlőbeszállítóval és kell pl egy szupermarket lánc aki megelégszik kb 25-30% haszonréssel és nem csapja hozzá az ugyanekkora vagy csak kicsivel kisebb utólagos visszatérítések rendszerét. így lehet, és most nem számoltam a nem magyar borral ami esetleg otthon kap egy kis ilyenolyan támogatást innenonnan. vagy a készlet kiszórási akciót.
üdv
KA

shiraz 2009.10.07. 12:26:14

@BZoltan:
már ki is teregetted :))))

lackó 2009.10.07. 12:35:05

Rég óta mondogatom, hogy csinálni kell egy szociális borhálózatot, ahol gyakorlatilag közvetlenül a borásztól vásárlod a borokat, közvetítő útján. Nem tudom, hogy lehetne kivitelezni, de nem egy levetendő ötlet szerintem.

fiatalborivo 2009.10.07. 12:51:45

Az országban működik több szociális bolt, ahol zöldség, gyümi, tojás meg mittomén még hogy mi vásárolható meg, ezek az áruk a termelőtől érkeznek egyenesen a boltba, méghozzá a környékbeli(50kmes körzet) termelőktől. Pakson is nyílt egy ilyen, ahogy tudom sokan pályáztak az üzemeltetés jogára tehát valszinű megéri csinálni. Ja az árak nem nevetségesen alacsonyak, de alacsonyabbak a legtöbb esetben mint más boltokban. Ezekbe a boltokba be lehetne vinni akár borokat is úgy gondolom. Beszélni kell a tulajjal, üzemeltetővel, ha az ember nem feketén akarja csinálni hanem engedélyekkel de odavisz egy 300literes savállót és abból történik a kiszolgálás és így olcsóbb, akkor mindenkinek megérheti. Persze elképzelhető hogy ez így fogyasztóvédelmi szempontból nem fasza ezt nem tudom, de lackó ötlete ezzel talán kivitelezhető, ugyanis ilyen boltok országszerte vannak.

egri Fehér 2009.10.07. 12:55:49

@BZoltan: az áfa 25%, de a nettó ár 25%-a, nem a bruttóé
van olyan kiskereskedő (akár kisker+nagyker kombó), aki 100%-os árréssel dolgozik, a vinotékák többségénél ez inkább kb. 60% (ne feledjük, az árrésre rakódik rá ÁFA)
nagyobb kereskedelmi egységekben (amik értelemszerűen nem csak borral foglalkoznak, és a több vevő miatt az áru is gyorsabban forog) szerintem alacsonyabb az árrés (illetve nem szerintem, hanem tudom, csak a pontos értéket nem)
amúgy meg shiraznak igaza van, a jóárú, elfogadható tömegborhoz jó technológia, biztos alapanyagháttér és viszonylag biztos piac kell

egri Fehér 2009.10.07. 12:56:47

@lackó: vagy helyben értékesíteni. mondjuk az nem a 400 Ft-os kategória

shiraz 2009.10.07. 13:03:55

@egri Fehér: privátban esetleg megírhatnád h kit tisztelhetünk benned :)

shiraz 2009.10.07. 13:07:31

@lackó: az olcsó tömegborra tényleg jó megoldás lenne, ha tudják a tárolás feltételeit biztosítani

lackó 2009.10.07. 13:57:16

@shiraz: szerintem nem csak az olcsó tömegboroknál kivitelezhető. Lenne egy minimális mennyiség, amit rendelni kell, onnantól kezdve már indulhat is a borosautó :)

Na jó, tudom, konkurencia...:)))

Aki egyébként megoldhatónak tartja, írjon!

fiatalborivo 2009.10.07. 14:41:22

@lackó: A megoldhatóság ott kezdődik hogy tisztában kéne lenni azzal hogy mi kell ahhoz hogy én hivatalosan mint kistermelő, őstermelő, magánszemély bort adhassak el egy boltnak, kocsmának, bárnak. Milyen engedélyek, azokért mennyit kell fizetni, hova kell bejelentkezni ez milyen kötelezettségekkel jár, illetve a boreladások után mennyi járulék, adó terhel. Ezek egy borász számára egyértelműek, aki több száz hektót forgalmaz, de mi a helyzet azzal aki évente 20 hektót akar eladni, rá mi vonatkozik, vele mi a helyzet. Ha valaki ezt meg tudná válaszolni, aki ért hozzá, vagy benne van ebbe a kategóriába azt megköszönném. Utána lehet számolni hogy mi éri meg és mennyiért és hogyan.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 14:47:09

@shiraz: Tökéletesen igazad van. Ha egy modern technológiával dolgozó nagy és olcsón megművelhető saját (vagy korrektül leszerződött bér) területről szüretelő pincészetnek van jó kereskedelmi kapcsolata akkor nem kivitelezhetetlen. A baj az az, hogy egy ilyen pincészet sokmilliárdos befektetést igényel és a befektetők ilyenkor bizony várják a megtérülést. 400-500 forintos polci árnál meg nemcsak a kereskedőnek kell szerény árréssel dolgoznia, hanem a termelőnek is és így nagyon hosszú megtérülési befektetéssel kell gondolkodni. Kérdés, hogy manapság Magyarországon kik fektetnek be milliárdokat az agráriumba 40-60 éves megtérüléssel :)

lackó 2009.10.07. 14:51:16

@BZoltan: Zoli, erre egy biztos választ tudok: sem milliárdjaim, sem (nagy valószínűséggel) 60 évem nincsen...:)

fiatalborivo 2009.10.07. 14:55:27

@BZoltan: Szerintem az idei évet elnézve akinek van lehetősége és csepp kis esze az fog befektetni. Ilyen szőlőárak mellett nem érdemes eladni a szőlőt, fel kell dolgozni és ilyen szőlő árak mellett sokan sztem tönkre mentek és árulni fogják a területeiket, nem túl drágán. Ebből az következik hogy most kell befektetni nem pedig akkor amikor mindenki azt látja hogy megy a szekér és mennek a borok ezerrel, akkor drágán lehet majd beszállni ebbe az üzletbe, életformába, idén jövőre meg utána még egy jópár évig olcsón, pláne ha valaki utánanéz annak hogy a következő EU ciklusokban hogy növekszik az agrárium számára lehívható pályázati pénzkeret. Kutya legyek ha a keret növekszik a borágazatban lehívható része meg csökken. Egyszóval a helyzet nem is lehetne jobb annak aki most akar beszállni.

shiraz 2009.10.07. 15:41:43

@lackó:
mindjárt hívlak :)

komolyabb boroknál még egyzser mondom, a tárolási körülmények jelenthetnek problémát. Az nem ugyanaz mint a krumplinál, ergo befektetést igényel. a létező szociális boltokban (nem tudom voltál-e már egyben is) alapcikkeket árulnak.

nekem pedig abszolút nem lenne versenytárs, nem lennének közös boraink. btw én birtokok márkáinak építésével (is) foglalkozom belföldön és külföldön,nemcsak közvetítő kereskedelemmel.

én örülnék ha lenne ilyen.

shiraz 2009.10.07. 15:42:55

@BZoltan:
léteznek ilyen borászatok nem kell megalapítani őket.
pl Danubiana

shiraz 2009.10.07. 15:43:49

@fiatalborivo:
csak ne krízislepárlásra fordítsák azokat ez EU pénzeket, mint az megtörtént

egri Fehér 2009.10.07. 15:47:28

@shiraz: szerintem az a fontos, hogy mit mondok, nem az hogy ki vagyok :)

egri Fehér 2009.10.07. 15:55:12

@egri Fehér: mármint persze az sem biztos, hogy fontos, hogy mit mondok.. :)

shiraz 2009.10.07. 15:57:25

nekem mindkettő fontos :))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 16:28:03

@egri Fehér: Szerintem nagyon fontos, hogy azt ami elhangzik ki mondja. De a legfontosabb, hogy az aki mondja az a vállalja-e arccal és névvel azt amit mond.

egri Fehér 2009.10.07. 16:38:40

@BZoltan: ha mondok vmit, azt vállalom névvel és arccal, az írásokat is. a blogkommenteket nem mindig :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 16:41:39

@egri Fehér: Miért nem? Amint látod itt többünknek ez nem okoz gondot. Szerintem hitelesebbé és értékesebbé tenné az eszmecserét ha többen vállalnák a hozzászólásaikat.

egri 2009.10.07. 17:09:42

Sziasztok!

Ki lehet hozni 400 ft-ból polci áron bort.
Mint már előttem említették kell egy korszerű üzem. ebből már van több is. Kell saját terület (szőlő), meg volumen, mivel így az alapanyagok is olcsóbbak (üveg dugó stb...)
Ezek után már csak tárgyalás kérdése az egész :)
Egyre többen térnek vissza a "sűrű fillér kevés forint" elvre. És nem csak a vinotékák, hanem a nagykerek is. Akkor éri meg tartani valamit ha az pörög.
Egyébként mondjuk egy hiperben kitett 1100 Ft -os bornak a nagyker átadási ára 700 Ft körül van (680-750).

egri 2009.10.07. 17:11:36

ja még annyi, hogy ha az egyik kategóriát olcsóbban adom azon nem lesz hasznom sok, de pörög, mellette tartok egy másikat ami drágább (sok haszon, viszont nem pörög), akko már nem is kell olyan hosszú megtérüléssel számolni.

fiatalborivo 2009.10.07. 17:41:47

@shiraz: Hát a krízislepárlás igazából egy rövid távú dolog, a gyorsabb pénzhezjutást meg a kínálati borpiac csökkenését célozza hogy gyorsabban pörögjön a piac, azt nem tudom mekkora összegeket fordítottak erre de nem hinném hogy az a nagyságrend mint amit gépvásárlásra meg fajtaváltásra, korszerűsítésre lehet elnyerni. Jelen helyzetben léptek valamit nem állítom hogy a leghasznosabb dolgot de aki ezt igénybe veszi annak biztosan jó(a bora meg biztosan annyira nem hogy jól el tudná adni).

t f 1 (törölt) 2009.10.07. 20:23:50

@shiraz: A Danubiana 70 Ft-ot fizet a Szürkebarát szőlőért.(info az egyik beszállítótól) Az ebből készült bor simán belefér a 400 Ft-os polci árba

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.07. 22:01:54

@t f 1: Milyen mustfoka van annak a 70 forintos szürkének?

t f 1 (törölt) 2009.10.08. 09:16:03

20-at mondott a gazda. Meg azt is, hogy a 18-as Pinot még nem kell a pincének.

shiraz 2009.10.08. 10:44:08

@t f 1:
kedves Ferenc,
ki mondta hogy nem? én is 400 ft-ot írtam kb minimum áfás polci árnak.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.10.09. 11:12:35

Jó sok a komment. Kár hogy nem a témáról szólnak. Mi köze van az alsópolcos tömegborok önköltségi árának és kereskedelmi árréseinek ahhoz, hogy egy elismert, a magas minőség iránt elhívatott (imidzsü) egri borász visszaélt a borvidék, a bikavér és saját maga nevével?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.09. 11:59:53

@kisrizling: Nagyon is sok köze van. Ugyanis az ilyen glicerines, sűrítményes, fordított ozmózisos, cukrozásos, savpótlásos, aromázós, színezékezős must/bor tuningolásnak pont az a lényege, hogy a természetesen (és esetenként törvényesen) elérhető minőségi színvonal drágább mint az ilyen néha törvénytelen, de sajnos néha törvényes módszerek.
Az egész történet pontosan arról szól, hogy hogyan lehet jobb minőségűnek tűnő (és így magasabb áron eladható) bort készíteni az ezzel szükségszerűen járó többletköltségek és rizikó vállalása nélkül.

Az egyébként, hogy Vincze Béla mivel élt vissza még nem bizonyított. Az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Egyelőre csak annyit tudunk amit a hvg cikk is ír. Neki persze már ez is nagyon kellemetlen.

drszj73 2009.10.11. 12:49:16

ma láttam a tvben a tiszteletbeli egri hegybírót, aki ecsetelte, hogy nem is a szóbanforgó mennyiség volt, hanem csak 15 palack és nem is a borász saját bora volt, hanem egy ismerőséé, akinek anyagi nehézségei voltak,-

kezd jó magyar szokás szerint kutyulódni a dolog, pedig egyszerűbb lenne az gazat mondani bármi is az,

2009.10.15. 09:56:09

@Simon József: respekt a válaszért. (nem is feltételeztem, hogy keresned kéne bárki szimpátiáját, mindössze megjegyeztem, hogy a nyilatkozatok stílusa nem volt szimpatikus.)

Sajnos a magamfajta átlagfogyasztó nehezen lát bele a "dolgok mélyébe", így nem tudom, hogy az, hogy X "glicerinezi" a bort olyasmi, amit tényleg csak 2-3 bitang, elvetemült borász csinál az országban, vagy olyasmi, amit így-úgy borászok garmadája alkalmaz.

Ugyanígy, az, hogy "nincs rendben a pincekönyv", nehezen megítélhető a kívülálló számára ("nincs rendben a könyvelés, találtunk számos hibát" -- ez például minden minimálisnál nagyobb magyar cégre igaz lehetne a kedves adószabályaink miatt).

Magyarul, nem látja az átlagember, hogy tényleg komoly, "főbenjáró bűn" történt, vagy megbukott X, de X lehetett volna még Y, Z, W is, vagy a magyar borászok tetemes százaléka. Nem látjuk tehát a bűn mértékét.

Üdv,
Balog Márton
amatőr borbolond, nem termelő

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 09:58:01

@loading: Kezdek egyre határozottabban azon a véleményen lenni, hogy az OBI-nak a belföldi forgalomba hozatalhozt is mérnie kellene a glicerinet... na meg még sok minden mást is.

2009.10.15. 09:58:38

@loading: ájjj... :-(((((

attól tartok, ebből az egészből tényleg nem fog tudni kijönni a borász/borászat sehogy. eleve van még mit fejlődni a borkultúrának, de mostanra az utolsó ember is tudni fogja, hogy "jaa, a Vincze, az a glicerines?".

piszkosul sajnálom ezt az egészet. :-((

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 10:06:25

@Parci: Kedves Márton. Az, hogy egy pincekönyv nincsen meg az nagyon nagy gáz. Esetünkben sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy nem "piszkos a rendszámtábala" esettel állunk szembe.
A glicerinezés az egyik legegyértelműbben eljtélhető és törvényileg is tiltott pancsolás. Akár kis akár nagy mértékben bizony csalás és nem is kicsi. Hogy milyen mértékben bevett gyakorlat ez és milyen körökben az csak egy átfogó vizsgálat során deríthető ki.

Ha előállna egy a magyar borokért mélységesen elkötelezett és igencsak tehetős magánszemély vagy cég akkor érdekes lenne hiteles formában bevizsgálni azt a sokezer féle bort ami jelenleg a polcokon van.

Az én személyes megérzésem az az, hogy némileg átrendeződne a magyar borvilág és a borpiac az eredmények ismeretében.

fiatalborivo 2009.10.15. 10:52:26

@BZoltan: Zoltán az általad felvetett dologban hogy országos vizsgálathoz egy tehetős és bor iránt elkötelezett ember vagy cég pénze szükségeltetne teljesen jó csak vajon létezik-e ilyen és persze egy ilyen átfogó vizsgálat ami a glicerint meg még 1-2 ismertebb javítóanyag vizsgálatát célozná meg, vajon mennyibe kerülne(borbeszerzés boltból!!!, vizsgálatok egy magánlaborban, hozzá a munkaerő, anyagok). Ha valaki erre ki tudna számítani egy összeget(ami egy reprezentatív mintavételből jönne), akkor lehetséges hogy lenne is ilyen személy vagy szervezet, netalántán még a Bormarketing Kht jövő évi marketingbüdzséjét is fel lehetne erre használni.Lehet értelmesebb lenne és kiderülne kik azok a pincészetek akik külföldi vagy belföldi gyenge minőséget pancsolnak fel jobbá, merthogy marketing azért kell többek között a magyar bornak mert ilyenek léteznek.

2009.10.15. 11:47:47

@BZoltan: köszönöm a választ, máris jobban "értem" az esetet.

(természetesen az sem mentené VB-t, ha kiderülne, hogy minden x-edik magyar borász is hasonló praktikákhoz nyúl, nem is azért "kérdeztem". csak próbálom jobban látni a mai magyar realitást.)
süti beállítások módosítása