Prantner Ferencék borával eddig egyszer találkoztam, a Pannon Top 25 kóstolón; akkor azt jegyeztem meg róla, hogy más, mint a többi, ott épp nekem a másság inkább negatívum volt, de azt már akkor eldöntöttem, hogy ha tehetem, meg fogom kóstolni a pince borait. Ezt most a Radovin borszaküzletben vett kadarka révén el is kezdtem – és bár most sem voltam maradéktalanul boldog, de lesz még folytatás is, úgy érzem.
A pincéről azt lehet tudni, hogy 10 hektáron, több dűlőben termelnek szőlőt, a dűlőket külön dolgozzák fel, ezenkívül fontosnak tartják kiemelni borkészítési filozófiájukból a hozamkorlátozást. Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, kadarka és olaszrizling terem a birtokon, ezekből fajtaborok is készülnek, egy házasítás is van, no meg rozét is szűrnek.
Az ominózus bor pedig amolyan szekszárdi kadarka színnel fogad: az egrieknél jóval mélyebb, rubintosabb, ráadásul itt-ott lilás villanásokkal is. Amikor először szagoltam bele a pohárba, megijedtem. Volt egy furcsa, kicsit illósodásra utaló jegy az illatban, amit nem tudtam hova tenni. Aztán áttöltöttem másik pohárba a bort, forgattam is azt – egyszóval levegőztettem (szellőztettem, dekantáltam). A zavaró jegy eltűnt, szerencsére. A helyébe érett, sőt, túlérett gyümölcsök léptek, elsősorban kicsit erjedt meggy, szárított füge és mazsola. Úgy tűnik, mintha már töppedt szemek is belekerültek volna az alapanyagba. A korty sem árulkodik másról: a kicsit magas alkohol (13%) édesít, szerencsére azért van elég lendület is a borban. A bor sima, jól csúszik, itatja magát, azonban túl sok gondolkozásra nem késztet, nincsenek benne nagy izgalmak. Amolyan kvaterkázó bor.
Erős négy pontot kapott tőlem, 1740 forintos árát mindenképpen megszolgálta.
Utolsó kommentek