Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Parker beájul

2009.11.09. 06:20 - alföldi merlot

Kevesen hinnék, de az óvilági borhagyomány felfújható közellenségének, Robert Parkernek nem Napa vagy Barossa, hanem a Rhone-völgy a kedvenc borvidéke. Immár három évtizede tanulmányozza behatóan a régiót és borait, van tehát súlya annak, amikor azt mondja, hogy 2007 az eddigi csúcs, sőt, a legnagyobb évjárat, amivel valaha találkozott valamennyi borvidéket beleértve. „Egy évjárat minőségét – írja - nem csak az minősíti, hogy a referenciának számító birtokok hogyan teljesítenek, hanem az is, hogy a szerényebb körzetek mire képesek. Márpedig soha nem kóstoltam a 2007-esnél jobb côtes du rhône-okat, gigondasokat, vagy ennyire pazar, gazdag, komplex vacqueyras-kat. Ráadásul a mélységesen koncentrált, élénk aromatikájú és rendkívül friss, ugyanakkor tartalmas, telt és hibátlan 2007-es châteauneuf du pape-ok, amelyeket augusztusban és szeptemberben kóstoltam egyszerűen felejthetetlenek.”

Amikor a borpápa szuperlatívuszokra ragadtatja magát, akkor a bortőzsdén szöknek az árak, kiürülnek a pincék, híznak a gazdák. 2007 azonban annyira szembeötlően ideális évjárat volt, hogy már a Parker-fröccs előtt kisöpörték a pincék jelentős részét, és sok helyütt a piacra kerülés előtt lekötötték a teljes készletet. Parker úgy látja, hogy a siker első tényezője a generációváltással bekövetkezett minőségugrás. 1978-ban legfeljebb 8-10 olyan pince volt, amely világszínvonalú borokat készített, ma viszont 60-75, és ez a szám minden újabb évjárattal gyarapodik. Akik ma irányítják a pincészeteket, azok 1978-ban még az asztal alatt babáztak vagy mecsboxoztak. Ez az ifjabb generáció megtanulta, hogy milyen kincs a helyi terroir és a csodálatos éghajlat, és azzal is tisztában vannak, hogy milyen erős nemzetközi konkurrenciával kell dacolniuk, ha pénzügyileg sikeresek akarnak lenni. Így aztán a lécet jóval magasabbra tették. Parker külön kitér arra, hogy Châteauneuf du Pape-ban feltűnően magas a meghatározó szerepet betöltő fiatal borásznők aránya.

Egy nagy évjárat Châteauneuf du Pape-ban ugyanattól nagy évjárat, mint bárhol másutt: hosszú idő alatt elért teljes fenolos érettség, amit kánikula nem akasztott meg, nem gyorsított föl, hanem szépen, lassan épült. CdP-ban az érettséget befolyásoló fő tényezők: a kánikula, a misztrál szél és az éjszakai lehűlés augusztusban és szeptemberben. 2007 szeptembere az utóbbi harminc év negyedik legtöbb szeles napját hozta. Aszályos év volt, de ennél sokkal fontosabb, hogy bár a nappali hőmérséklet jóval meghaladta az átlagot, az éjszakai – a szőlő ekkor regenerálódik és ekkor épülnek az aromák – az egyik legalacsonyabb volt, amit CdP-ban eddig mértek, különösen szeptemberben. Ráadásul miközben melegebb volt az átlagnál, alig volt olyan nap, amikor 30 Celsius fölé emelkedett volna a hőmérséklet. 2007 sikerének újabb fontos tényezője, hogy ez volt a mérések kezdete óta a legtöbb napfényes órát hozó év. Aszály szempontjából is rekordév volt, augusztusban egyáltalán nem esett eső, és szeptemberben is csak 5 cm.

A számok persze önmagukban mit sem számítanak, jegyzi meg bölcsen RP, de amikor összeadódik (1) az időjárás, (2) a minőségre hajtó fiatal borászok munkája, (3) a borászatokban végrehajtott nagyléptékű fejlesztések és (4) az olyan kiváló önológusok munkája, mint Philippe Cambie, aki szinte egymaga állított talpra régóta halódó borászatokat, akkor érthetővé válik, hogy miből született meg ez a rendkívüli évjárat. Parker azt mondja, hogy aki most ébred, az már nehezen fog 2007-es borokhoz jutni. A nehéz szerencsére nem azonos a lehetetlennel.

100 pont:
Chateau Beaucastel Chateauneuf du Pape Hommage A Jacques Perrin
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape la Combe des Fous
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape Sanctus Sanctorum
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Vieilles Vignes
Domaine de Saint-Prefert Chateauneuf du Pape Collecion Charles Giraud
Mas de Boislauzon Chateauneuf du Pape Cuvee du Quet
Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape Reserve des Deux Freres
Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape Cuvee de Mon Aieul

99 pont:
Clos des Papes Chateauneuf du Pape
Domaine la Barroche Chateauneuf du Pape Pure

98 pont:
Chapoutier Chateauneuf du Pape Barbe Rac    
Chateau Simian Chateauneuf du Pape les Grandes Grenachieres d'Hippolyte
Clos du Mont Olivet Chateauneuf du Pape la Cuvee du Papet
Domaine de Ferrand Chateauneuf du Pape
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Chaupin
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Xxl
Domaine de Marcoux Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes
Domaine du Pegau Chateauneuf du Pape Cuvee da Capo
Domaine Grand Veneur Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes

[A képet innen metszettem.]

Címkék: szemle robert parker chateauneuf du pape 2007 wine advocate dél rhone

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr961506235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2009.11.09. 10:24:41

a brit Decanterben mintha amiatt aggódtak volna, hogy a savak kissé alacsonyak, de azért ott is röpködtek a 20 meg 19 pontok... ez a borvidék talán mindenki kedvence, legyen az amcsi vagy angol kritikus. A WS TOP 100 legelején is mindig van CdP, gondolom ez most is igy lesz...

Kóstolómester (törölt) 2009.11.09. 12:10:36

Érdekes hogy nincs a listán az egyik kedvencem (lehet hogy azért mert 100 euró alatt van?). Különben Parker a fehérekről tett említést?
A fehérek közül megvettem a nagy testű legalább egy évtizedre hívatott 2007 Domaine du Vieux Télégraphe "La Crau" Châteauneuf-du-Pape Blanc-ot, a vörösből a standard Pape kiadást. Még nem kóstoltam őket de a 2006-osok eddig nem igazán izgattak fel. Remélem Parkernek igaza van a hetesekkel.

nick: 2009.11.10. 13:44:02

ízlések és pofonok, ugye...

Kóstolómester (törölt) 2009.11.12. 11:22:40

Fellelkesülve alföldi merlot írásától, beszerzési körútra indultunk Gyulával.
A 100 pontos 100 eurós 2007 Domaine de Saint Préfert "Collection Charles Giraud" csúcsbort a gazdasági válság ellenére sem sikerült beszerezni, elfogyott. A 96 pontos 2007 "Reserve Auguste Favier" a csomagtartóba került palackonként 40€-ért. A létra alsó fokán álló 2007 Chateauneuf Du Pape bort (30€)kinyitottuk ettől a vagány hölgytől, ezt Parker nem méltatta szóra, nem is csoda. Kellemesnek induló, közepes testű bort kaptunk, furcsa cseresznyekompót utóízzel. A 15.5-ös alkoholfokra rátekintve nem volt min csodálozni,Gyula szerint akár 16 is lehetett! Utoljára a Barossa völgyében a Kaesler-től kóstoltunk ilyen erős bort. Szóval jónak jó de nem volt érdemes megvenni az alapbort. A Favier-t pihenni hagyjuk mert Parker szernt nem érdemes kinyitni 2011 vége előtt.

Vincze Béla 2009.11.14. 14:20:56

Kóstolómester itt nézzetek körül!
www.interestinwine.co.uk

alföldi merlot 2009.11.14. 15:47:11

@Vincze Béla: Valahogy ez a nick most olyan rosszízűnek hat. Keress egy másikat, ha szabad kérnem.

Dzsungelkölyök 2009.11.25. 20:34:46

Jo fej a Robi, hogy felhivja az atlagos fogyasztok figyelmet a 2007-es Rhone-i borok kiugro minosegere.

De nem biztos hogy fejjel kell a falnak menni, es Hermitage, vagy Chateuneuf du Pape-okre azonnal tizezreket aldozni.

Szemelyes velemenyem alapjan, a jobb termelok alap Cotes du Rhone-jai sokkal frankobb ar/ertek-aranyukkal jobb es elerheto vetelnek bizonyulnak.

A 07-es Guigal es Chapoutier Cotes du Rhone-ok 6-7 euros arukkal tenyleg a kihagyhatatlan Instant Get- kommandoba tartoznak.
süti beállítások módosítása