Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Coppola bepöccen

2009.12.13. 14:00 - alföldi merlot

Francis Ford Coppola cége beperelte a Vinocor USA csomagolástechnikai vállalatot. A vád az, hogy a Vinocor által szállított különleges palackok és csavarzárak hibái miatt 660 ezer palack bor ment tönkre. A Napa County bíróságra benyújtott vádirat szerint gyakorlatilag a teljes Encyclopedia termékcsalád mehet a levesbe a csálé palackok, az üvegszilánkok és a hibás csavarzárak miatt. Coppoláék hiába figyelmeztették a beszállítót a hibákra, az semmilyen lépést nem tett az elhárításukra, miközben 685 ezer dollárt tett zsebre az első szállítmányért. Az Encyclopedia sorozat afféle folyékony tananyag lett volna, amely a borászkodás és a borélvezet földrajzi, történelmi, étkezési és vallási érdekességeivel ismerteti meg az erre fogékony fogyasztót. Coppola borászatának szakértői a világ legkülönbözőbb tájairól gyűjtötték össze a sorozatot alkotó borokat, amelyek a borvidékek eltérő kultúráját és hagyományait jelenítik meg. Ám a kétbalkezes gyakorlat ezúttal elkaszálta a nagyívű koncepciót és a merész dizájnt.

Címkék: usa híradó coppola napa

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr111594142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.13. 15:15:18

Itt valami bűzlik, és nem a kifolyt bor az...

Tomi from the Sky · http://tomifromthesky.blog.hu/ 2009.12.13. 15:19:35

Anyum főzetett 27 liter szilvapálinkát szerencsére, úgyhogy azzal elleszek. Szobiszörpös üvegben meg jól bírja, fémkupakkal.

heraklész 2009.12.13. 15:27:46

KÜLONLEGES BOROK CSAVARZÁRAS ÜVEGBEN?
EZ ÉRDEKES!

vegacs 2009.12.13. 15:30:35

@heraklész: Igen.Ez egyre elterjedtebb.

hejhó a raszta 2009.12.13. 17:36:18

szinte várom hogy megjelenjenek a csaravnyitók, mindenféle exklúzív desingben pompázva.
mert a puccosan drága bort csak ilyennel érdemes kinyitni.

Peter Blau 2009.12.13. 17:45:36

Én ezt nem értem. A fémkupakos, csavarzáras üvegben nem megy tönkre a bor? Nem tud lélegezni. Meddig lesz így jó egy ilyen üvegben?

elfogomfelejteni 2009.12.13. 17:57:54

@Peter Blau: jah, nem tud lelegezni ...
kivancsi lennek, hogy a sok sznob meg tudna-e kulönböztetni egymastol a dugos es csavaros borokat (nyilvan ugyanazt a fajtat).

2009.12.13. 17:58:58

igyatok durbints sógort, az+ nem romlik

Kravver 2009.12.13. 19:37:52

Az index címlapos headline gondolom nem a ti művetek:
"Az invenció halála az alvállalkozó. 660 ezer palack megy a levesbe"

De itt, ugye, nem alvállakozóról, hanem beszállítóról van nagyba' szó.

Akihabara 2009.12.13. 20:42:41

Nem kár értük... iszonyat szarok a Coppola borai... Gondolom dizájnnal akarta eladni mint annak idején az Ausztrálok a Yellow Tail-t... Pedig nem sokkal jobb ez sem.

Akihabara 2009.12.13. 20:46:12

@Peter Blau: Ha 4-5 éven belül elfogyasztod és nem akarod pincézni, akkor semmi különbség a hagyományos parafadugós és a csavarzáras között... Pontosabban csak annyi, hogy nem lesz 3-4 százalékuk dugós. Sok Ausztrál borászat is csavarzárazza már a középkategóriás könnyebb vörösborait illetve azokat, amiek nem pincézhetők olyan sokáig (Pinot Noir, lájtosabb Yarra Valley Shiraz stb.)

Peter Blau 2009.12.13. 21:55:52

Ok, köszi. Nem vagyok amúgy sznob, csak egyszerűen nem értek hozzá és nekem azt mondták, hogy a borban azért van dugó mert lélegzik. Azt hittem az pár hónap alatt megromlik amelyikben nem dugó van.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.13. 22:25:04

@Peter Blau: Jól látod, szerintem sem lélegzik, de egyre praktikusabbnak látják a termelők ezt a formát.

elfogomfelejteni meg remélem tudja, hogy hol tette le a kevertes üvegét.
Mielőtt megiszom azt a keveset, ami maradt benne.

(...és hogy picit konstruktív is legyek: a csavarzáras csomagolás ötlete csak a dugósság megelőzését szolgálja, egy bor csomagolását szerintem senki nem tudja megállapítani vakon.)

Kóstolómester (törölt) 2009.12.13. 22:38:41

A parafadugónak mint olyan vége.
A múlt héten kijött a Penfolds RWT 2006-os csavarkupakkal, a Henschke Hill Of Grace pedig üveg dugós lesz a következő évjárattól.
Sajnos a csavarkupak készitők között vannak olyanok akik nem teszetelték eleget a zárat a Coppola borok emiatt mehettek tönkre.
Mellesleg 3 fajta csavarkupak is van forgalomban, egyre jobban tökéletesitik ezt a megoldást. Az osztrákok egyre jobban ráindulnak.
A csavarkupakos nagy borok akár 20-30 évig is tárolhatok íly módon de ÁLLÍTVA. Nincs rá ok hogy a bor kontaktusban legyen a polimer gyűrűvel vagy az alumíniummal. Egyelőre 75 borom van a pincémben csavarkaupakkal. 10-15 üvegnek parafás változata is van, figyelem a külömbséget, idáig a csavarkupak a jobb...Beszélhetnék még erről vagy 10 oldalon át de most lefekszem...

fiatalborivo 2009.12.14. 09:45:42

És kicsiben, mármint kis tételben az ember ha akar palackozni akkor lehet a csavarzárat alkalmazni? Úgy értem milyen szerkezet kell hozzá, hogy kerül rá a csavarzár?

Wallsch 2009.12.14. 11:11:54

Kedves Kóstolómester!
Eléggé bátor és nagyképű kijelentés volt a kezdőmondatod, miszerint a "parafa dugónak mint olyannak vége"...mert 75 borból 15 parafás változatánál nálad a csavarzáras a menő?? Mert Ausztriában és itt ott amott már ezt használják??
Kiváncsi lennék, hogy miről tudnál még mesélni 10 oldalon keresztül...
Tényleg érdekelnének a megállapításaid!!
Véleményem szerint minden borhoz meg lehet találni az optimális parafa dugó változatot, némely esetben azonban nekem is tetszik a csavarzáras megoldás.

KF 2009.12.14. 11:31:06

Szerintetek egy parafadugóval, majd ón-, vagy műa. kapszulával, esetleg viasszal lezárt palackban mennyire lélegik a bor?

Borkoptató 2009.12.14. 11:44:22

attól függ hogy milyen dugó és milyen bor... a csavarzártól semennyire sem lélegzik...befülledt záptojásos szaga lesz. a műanyag dugótól meg túl sokat "lélegzik". A parafa klasszikusabb és hgyja a bort kellően élni, kategóránként máshogy, sztem!
...a viaszozásos gagyi dolgot elfelejthetné már a piac...

Borkoptató 2009.12.14. 11:47:39

jaaa, megkóstoltam Bock-ék csavarzáras roséját ami igazán friss volt, de még mindíg jobban ízlett az egyszerűbb granulátummal korábban lepalackozott...
stílus, sikk, tendencia...de hol a hagyomány és hol van hogy mi jó a bornak??

vinos 2009.12.14. 12:03:45

Egy hasznos link a témához:
www.feltonroad.com/news/stelvin.asp

A fenti linken becsült 5 %-os dugós (cork taint) arányt a saját tapasztalatom is alátámasztja. Az is tény, hogy a rossz minőségú dugót akkor is lehet érezni a borban ha az nem okoz nyilvánvaló borhibát.
A szellőzés pedig legenda, az oxigén megjelenése a borban komoly galibát csinálna.

Borkoptató 2009.12.14. 12:14:48

Új Zéland jó példa!! Ott a borok több mint 90%a csavarzárazott, persze ausztrália is erős csavarzárazásban... Nekik az alu nagy üzlet!
Az meg hogy 5% dugós az hülyeség!! Amilyen borhoz dugót használnak az mind dugós!! :) mert dugó van benne!!

vinos 2009.12.14. 12:38:35

@Borkoptató: Lehet, hogy az 5 % valóban hülyeség:)

"In a 2005 study of 2800 bottles tasted at the Wine Spectator blind-tasting facilities in Napa, California, 7% of the bottles were found to be tainted."

Forrás: Cork taint, Wikipedia

Kóstolómester (törölt) 2009.12.14. 12:57:05

Most ugyanott vagyunk mikor a bakelit lemezt felváltotta a CD lemez. (Ma is vannak analog kedvelők de a CD mindent elsöpört annak idején a hangzás viták ellenére)
A felvilágosultabb helyeken már senkinek sincs kedve parafa-kockáztatni. (A honi parafások addig nagylegények míg a 25 ezer forintos Attilát 15 év múlva kinyitva megy a lefolyóba mert a dugó miatt már a palackozás után romlott lett.) Burgundiában már átlépték a pszichológiai terror határt mikor lecsavarkupakoztak néhány jó drága Grand Cru-t, vitték is az amcsik meg mások mint a cukrot mert € 250 +-nál már senki sem akar kockáztatni. Most mindenki Bordeaux-ra vár csak ők csökönyösek, a legfelső polc egyelőre nem akar csavarkupakozni így például az ausztrál premier cru a Grange vagy az Opus One amerikából sem (?). Pár év aztán az is bekövetkezik.

Ui: Kedves alkoholisták és mindenki más, Kóstolómester most végleg távozik, utolsó poszt ez egyébb elfoglaltságaim miatt. Boldog Karácsonyt így hát mindenkinek!

Borkoptató 2009.12.14. 13:29:52

@vinos: wiki-be és a gugli keresőbe beirhatsz akarmit ami kiad egy 2005-ös sztádit!
a google-n a "cork vs screw cap" alatt jancis robinsonon át az Új Zélandiakig mindent belinkelhetnék...
amugy én is tudok keresni cikkeket:
www.realcork.org/artigo.php?art=69
például...

Borkoptató 2009.12.14. 13:50:54

@Kóstolómester: a másik cikk alatti malatinszky borokhoz csavarzárat juhhéj írásodhoz még komment...hmm, érdekes megközelítés, hogy a hibák elkerülésére csavarzárat kell használni?? :)
a borhibák hány %-ra ragasztod rá hogy "dugóós" ? vagy bármi probléma van a borral, amit nehéz beazonosítanod, akkor az csak a dugó lehet?
Csupán a véleményedre vagyok kiváncsi... mert nem vagyok elkötelezve egyirányba sem, csak eléggé egyszerűnek látom a felfogókádat ezen a téren...
süti beállítások módosítása