Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szent pukkanás vs. TCA,

2005.09.29. 07:22 - alföldi merlot

A Wein Gourmet legújabb számában már a parafa dugó haláltusájáról vizionálnak. Trónkövetelőkben nincs hiány, de azért a dolgok jelenlegi állása szerint igencsak virgonc még ez a macska ahhoz, hogy az egerek torkuk szakadtából cincogjanak.

A Wine Spectatorben tavasszal lezavartak egy "nagy dugó-vitát" , ahol két főokosuk, Jim Laube (a kaliforniai és amerikai vezérszáj) és James Suckling (az Európába kirendelt málészáj) csapott össze, az előbbi képviselte a reformszárnyat, az utóbbi a parafistákat. Az alternatív zárakért küzdő Jim Laube adatai és tapasztalatai szerint az értékelésre benyújtott palackoknak átlagban 7-8%-a dugós. Magyarán minden láda borban egy palackot a TCA-fertőzésnek áldozunk (ettől lesz dohos, penészes ízű a bor). Laube a műanyag dugóval sincs kibékülve, mert az mellékízt ad a bornak, gyors oxidációhoz vezet, és nehéz kihúzni. Szerinte a csavarzár a megoldás. Érdekes adat és érv az alternatív zármegoldások mellett, hogy az amerikai átlagfogyasztó az általa megvásárolt borok 95%-át egy éven belül elfogyasztja. (Én is.)

Suckling érvelése egyrészt az ellenérvek relativizálására épül, vagyishogy ad.1 nem köll olyan érzékenynek lenni a TCA-ra, ad.2 a dugósság gyakran csak gyűjtőnév más eredetű hibákra, ad.3 a parafaipar már megígérte, hogy megjavul, másrészt tudományosnak látszó sejtésekre, miszerint a parafa pórusain keresztül bejutó (esetleg már eleve benne lévő) oxigén gyengéden érleli a bort, harmadrészt a dugóhúzás romantikájára hivatkozik, a rituális pukkanásra, de erről majd később. (Ja, és majdnem elfelejtettem: az ibériai hiúz sorsa is megpecsételődhet, ha többé nem hántják a parafaerdőkben a kérget.Nem viccelek.)

A programbeszédek után az olvasók ikszeltek és kattintottak, és kiderült, hogy a művelt alkoholista jobban fél az alternatív zármegoldásoktól, mint a TCA-tól. A parafista párt a szavazatok több mint 80%-át szerezte meg. (Apró érdekesség, hogy a szavazás első hetét a csavarzár 55%-os szavazati aránnyal zárta, aztán özönleni kezdtek a parafa szavazatok. Ez még a főszerkesztő fejében is szöget ütött.) Szerintem a földcsuszamlásszerű győzelem magyarázatát a "romantikus" érvekben kell keresnünk. A Suckling által is megpendített húrok igazi virtuóza azonban Roger Scruton, a jeles brit konzervatív filozófus. Scruton újabban a New Statesman borkolumnistájaként is aktív, és sarkított megállapításaival rendszeresen vihart arat. Öreg napjaira vidékre költözött, hogy a saját bőrén tesztelje az írásaiban eszményített falusi idillt. De a szórványos kotkodácsolás és a friss zöldség önmagában kevés volt ahhoz, hogy a földművelés és a borkultúra kérdéseit ne a preszokratikusokig vezesse vissza. Harcos hagyományőrzőként prófétai konoksággal és szarkasztikus humorral ostorozza az elfajzott modern világot, és annak borvilági vadhajtását, az ausztrál tömegbort.

Mielőtt azonban ismertetném Scruton velős elméletét, visszatérek a Wein Gourmet konzíliumának eredményére. A cikk szerint az alternatív zárak nyögvenyelős térnyerésének nem racionális, hanem érzelmi okai vannak: a vevők idegenkedése, ill. még inkább a borászok félelme a vevők idegenkedésétől. A Wein Gourmet stábja által vizsgált parafa-alternatívák közül a mélyen illúzióromboló söröskupak bizonyult a legjobbnak. A harmadik helyre a szintetikus dugó került, az utolsó pedig a Twin-top parafa lett (natúr parafa "szendvicsben" parafa-granulátum). De az igazi győztes a második helyezett "üvegdugó", a Vino-Lok lehet, ami egyszerre esztétikus és praktikus.

Nekem nagyon tetszik, igaz, nem olcsóbb, mint a parafa (30-40 eurocent + a palackok szájformáját módosítani kell hozzá). És ami igazán fontos: a különböző innovációs díjakon túl, fölbukkantak az első alkalmazók. A cikk slusszpoénja, hogy a néhai Émile Peynaud (a világ talán legnagyobb hatású önológusa) állítólag már az ötvenes években megcáfolta a "dugón át lélegző bor" mítoszát. (Amennyiben valamelyik kedves Olvasónk szakért a kérdésben, kérjük, ossza meg velünk az ismereteit!)

És akkor következzék a Scruton-féle dugó-bölcselet enyhén zanzásított változata:

A laikusok azt hiszik, hogy a dugó azért van, hogy a bor ne folyjon ki a palackból. Ennek a célnak kétségtelenül megfelel, de sajnos a borok kb. 5%-a a TCA-fertőzés áldozatául esik. A csavarzár használata ezt a veszélyt kiküszöbölné. De a praktikumnak behódolva egy újabb spirituális szálat szakítanánk el. Az értékes borok fogyasztása ugyanis rituális cselekedet. A palackot előhozzuk a titkos rejtekhelyről, ahol addig az istenek őrködtek fölötte. Óvatosan leporoljuk, majd az asztalnál egy ügyes kis szerszámmal eltávolítjuk a dugót, miközben a vendégek csendes áhítattal figyelnek. A dugóhúzást kísérő "pukkanás" olyan, mint a harangszó, amely a köznapok menetét megszakítva ünnepre hív. A bort ezután a ceremóniamester megforgatja a poharában, és ha az illatot megfelelőnek találja, akkor jelt ad a szertartás folytatására. A dugósság veszélye része a szertartás izgalmának.

A méltó módon fölszolgált bor lelassítja az időt, a kapkodásból és habzsolásból átlépünk a finom mozdulatok és az apró kortyok idejébe. A jó bor egy magasabb régióból érkezett látogató, a barátság védőszentje.

A csavarzár jelentése egészen más. Ez azonnali behatolást engedélyez, nincs szükség szertartásra és szakrális hanghatásokra. A csavarzár az instant kávé, a gyorsan bekapott feles, és a magányos alkoholisták világába vezet. A csavarzár a bort alkopoppá alacsonyítja, és az alkoholista igényeihez igazítja. Vegyük észre, hogy mit veszíthetünk, ha a parafát a csavarzár váltja föl: a társas italfogyasztás helyett a tivornyák csoportos magányának kultúrájára mondunk igent. Így végződik Scruton apokaliptikus víziója.

Szerintem azért ennyire nem sűrű a szimbólumok erdeje, és fájó, de tapasztalataim alapján, a "szakrális hanghatást" a műanyag dugó is hozza. Mindenesetre kíváncsian várom Olvasóink véleményét és tapasztalatait.

Címkék: szemleszerű csavarzár parafa dugó vino lok üvegzár

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1413039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2005.09.29. 07:58:08

En nem eresztenem bo lere a velemenyem, javaslom utananezni a www.corkwatch.com oldalnak, ott szerintem mindenki jobban megertheti a pro es kontra torteneteket mindket oldalrol, plusz a ket lobbi altal terjesztett tevhitek egy reszere is cafolatot talal. (oxigen, paratolgy erdok elovilaganak veszelyeztetettsege vagy nem stb..) udv

karcsai 2005.09.29. 08:07:37

Tapasztalataim szerint a TCA 70-80%-ban nem a dugóból ered. Elég sok borversenyen és teszten veszek részt, ahol ha "dugós" a bor, rendelkezésre áll a 2. vagy akár a 3. palack is. Rendszerint azok is fertőzöttek. Ezt lehetne úgy is magyarázni, hogy a dugókat egy helyen tárolták, de mivel azokat általában védőréteg fedi, kicsi az átfertőződés esélye. Úgy tudom, a TCA előfordulhat a fahordóknál, fakádaknál, egyéb eszközöknél is. Ráadásul kóstoltam már több olyan "dugós" bort, melyekről kiderült, hogy plasztikdugó ill. csavarzár volt benne.

2005.09.29. 09:25:30

A csavarzár rajta volt, nem benne ...

Ibér Hiúz 2005.09.29. 09:42:40

Parafatalista vagyok.

Theoden király 2005.09.29. 09:53:57

Bár nem vagyok nagy szakértő, úgy gondolom, hogy a parafához egyfajta minőség-érzet társul, hiszen általában a gyengébb minőségű italoknak, pezsgőknek van műanyag, ill. csavarzárja. A Vino-Lok (a bekötött site képei alapján) viszont egy olyan megoldás, ami ugyanolyan elegáns lehet, mint a parafa, ezt el tudom képzelni, mint alternatívát. A szakrális pukkanás számomra kevésbé fontos, de ez csak egy vélemény.

loggol 2005.09.29. 10:13:03

És a marketingesek a mérnökökkel vállvetve nem találhatnának ki valami olyan szintetikus bizbaszt, amit ugyanúgy ki kellene kínlódni a palackból, mint a parafadugót? Megmaradna a kecske/káposzta is, azaz itt inkább a tradíció meg a minőség. (Jajj, ez az utóbbi olyan Cora Selectionosra sikeredett, bocs.) Esetleg legyen benne parafadugó, aztán a tetején meg egy csavarzár is?

karcsai 2005.09.29. 10:17:13

loggol: ezt már kitalálták, úgy hívják, hogy plasztikdugó. Kinézetre olyan, mint a parafadugó, csak színre más. Valami műanyag-gumi kombináció. Asszem a Hilltop néhány borában találtam már ilyet, meg Figula roséjában.

Karma Police 2005.09.29. 10:19:33

Pl az etyeki Cuvée idén is csavarzárral került forgalomba, mintegy sugallva a friss, újborkénti fogyasztást, ami szerintem illik is a finoman szénsavas, üde, élénk csillogó kis borhoz. Nincsenek előítéleteim az underground megoldásokkal szemben, mert elég dugóhibás bor miatt mormoltam már rég elfeledett átkokat, kevés cikibb helyzet van mikor bevillantanál egy komoly vöröset a társaságnak de a szent pukkanás patetikus mosolyát kínos fintor váltja fel.

Karma Police 2005.09.29. 10:24:04

Pl az etyeki Cuvée idén is csavarzárral került forgalomba, mintegy sugallva a friss, újborkénti fogyasztást, ami szerintem illik is a finoman szénsavas, üde, élénk csillogó kis borhoz. Nincsenek előítéleteim az underground megoldásokkal szemben, mert elég dugóhibás bor miatt mormoltam már rég elfeledett átkokat, kevés cikibb helyzet van mikor bevillantanál egy komoly vöröset a társaságnak de a szent pukkanás patetikus mosolyát kínos fintor váltja fel.

nandere 2005.09.29. 10:31:23

Mi elég sok jó minőségű bort fogyasztunk a barátainkal! Most itt kijelentem, hogy ÉN ROPPANÓKUPAKOS bort akkor sem fogok megvenni, ha a legjobb bort töltik is bele! Az ROPPANOKUPAKOS AZ ALKOHOLISTÁK ITALA! Mi fogyasztók vagyunk és a pénzünkért nem csak minőséget várunk el , hanem igényes csomagolást! Mi is találkoztunk olyan borral ami plasztikdugóval volt lezárva, egyszer megvettük, de soha többé nem vásárolunk az adott gyártótól mert ö is GAGYI lett! Mindig maradni fog olya borász aki kiszolgálja az igényeket, akárhogyan is változik a világ. Az új műanyag dugos verzio a kommersz lörék dugója lesz! Én elvárom, hogy egy minőségi bor minőségi parafadugóval legyen lezárva! Azt hiszem a barátaim nevében is nyilatkozhatok!

nandere 2005.09.29. 10:34:09

Mi elég sok jó minőségű bort fogyasztunk a barátainkal! Most itt kijelentem, hogy ÉN ROPPANÓKUPAKOS bort akkor sem fogok megvenni, ha a legjobb bort töltik is bele! Az ROPPANOKUPAKOS AZ ALKOHOLISTÁK ITALA! Mi fogyasztók vagyunk és a pénzünkért nem csak minőséget várunk el , hanem igényes csomagolást! Mi is találkoztunk olyan borral ami plasztikdugóval volt lezárva, egyszer megvettük, de soha többé nem vásárolunk az adott gyártótól mert ö is GAGYI lett! Mindig maradni fog olya borász aki kiszolgálja az igényeket, akárhogyan is változik a világ. Az új műanyag dugos verzio a kommersz lörék dugója lesz! Én elvárom, hogy egy minőségi bor minőségi parafadugóval legyen lezárva! Azt hiszem a barátaim nevében is nyilatkozhatok!

Zommölié 2005.09.29. 10:54:28

Parafát a kólába is! Faking kupakok.

Zombi 2005.09.29. 11:09:02

Mekkora egy fasz vagy te nandere! Az ekkora sznobok miatt gondolja mindenki a borrajongókról, hogy ekkora sznobok. Neked nem is a bor számít, hanem a csomagolás. Inkább innál soltvadkerti rizlingszilvánit parafadugóval, mint egy Gere Kopárt roppanókupakkal, mert te "igényes" vagy. Kivánom is neked!

tazmán ördög 2005.09.29. 11:15:16

ausztráliában nagyon elterjedt a csavaros kupak, mivel szerintük az európaiak elhappolják a jó parafát és ők csak a harmadosztályúval találkoznak. Az való igaz, h nincs meg ugyanaz a romantika mint a klasszikus dugónál, de ennyi. A borok kitűnők.

tazmán ördög 2005.09.29. 11:15:47

ausztráliában nagyon elterjedt a csavaros kupak, mivel szerintük az európaiak elhappolják a jó parafát és ők csak a harmadosztályúval találkoznak. Az való igaz, h nincs meg ugyanaz a romantika mint a klasszikus dugónál, de ennyi. A borok kitűnők.

Atti 2005.09.29. 11:27:34

Addig, amíg a friss fehérek egy éven belül elfogynak, addig szerintem felesleges őket parafával lezárni, mert ennyire rövid idő alatt nem érik annyit a bor, hogy szükség lenne a parafa áldásos hatására. Pont a múlt héten ittam egy nagyon kellemes könnyű fehér rizlinget, ahol csavarzár volt és semmi bajom sem lett tőle, kifejezetten üdített ez az eltérő megoldás. A hangulatot szerintem nem a "pukkanás" adja, hanem maga a bor élvezete és az arra való rákészülés. A komolyabb vörösöket pedig dekanterből töltjük ki, a társaság ott sincs, mikor órákkal előtte kibontom, hogy szellőzzön. Ja és alkopoppá akkor alacsonyodnak a borok, ha a minőségük romlik és nem akkor, ha a lezárásuk módja változik.

karcsai 2005.09.29. 11:45:49

tazmán ördög: Ha az ausztrálok csak harmadosztályú parafadugókkal találkoznak, akkor nem csodálom, hogy áttértek a csavarzárra. De ezek szerint az európai borokban a legjobb minőségű parafát használják?! Ebben az esetben minden a helyén lenne... Amúgy ha a bornak nem lenne annyi kulturális vonatkozása, nem is beszélnénk erről ennyit. Szerintem nem sznobkérdés, hogyha az ember szereti, ha szépen néz ki a bor, a csomagolás is hozzátartozik, nem akar mindig mindenki vakkóstolást tartani... A vendéglőben pedig igenis fontos rituálé a palack felbontása. Ezzel a logikával a látványkonyhák is feleslegesek. Ja, a pukkantás amúgy illetlenség még a pezsgőnél is - a profi sommelier épp csak egy szellentést engedhet meg magának...

pittman 2005.09.29. 11:55:26

Csak egy személyes tapasztalattal szeretném kiegészíteni a korrekt írást. Az utóbbi évben több mint 200 palackot "pukkantottam" ki (nemcsak 48 mm-es natúr, hanem jóval olcsóbb kategóriájú parafadugósakat is) és EGY azaz 1 dugós volt köztük (milyen 7-8%?). Számomra ez azt bizonyítja, hogy a dugógyártók nagyon komoly haladást értek el a TCA elleni küzdelmükben. Egyébként pedig - nincs mit szakérteni - mindkét félnek igaza van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kommerszebb és gyorsfogyasztású szegmensben tovább fog növekedni az alternatív zárak aránya, a prémium kategóriában semmiféle veszély nem fenyegeti a parafát.

broáf 2005.09.29. 11:57:38

Parafapárti vagyok, de ez a Scruton meg nandere féle nyáladzás erősíti bennem azt az érzést, hogy a minőségi borfogyasztása a sznobok divatja lett.

Feri 2005.09.29. 12:12:08

En ittam mar olyan bort, ahol a parafan kivul meg faggyuzar (nemtom ez-e a neve, de jol hangzik) is volt az uvegen. Ez milyen celt szolgal pontosan? VAn ennek valami gyakorlati haszna, vagy ez csak erzelmileg hivatott engem kozelebb hozni a borhoz?

Lacc 2005.09.29. 12:13:47

Számomra a csavaros-kupakos bor majdnem olyan, mint műanyagpohárból borozás, vagy a dobozos bor, illetve a boroskóla... (lásd még Teszkó, Lidl, stb...) Nem a minőségi borfogyasztás kategóriájába tartozó dolgok. Persze megesett már, hogy "fesztiválon" pl. műanyagypohárból kóstoltunk, de tegye fel a kezét, aki ezt szereti, és erre vágyik. Zombi, azt azért megnézném, hogy a Gere Kopár mikor lesz roppanóssal lezárva. Majd szóljatok! :)) Amúgy a műanyag-dugó még mindig kultúráltabb megoldás, mint a recscentős. Elgé sok ilyennel találkoztam mostanában olaszországban, és nem rosszak. Én, ha már nem parafa, akkor erre szavazok. És ha valaki ezek után lesznoboz, annak üzenem, ne dumálj prolikám.

Lacc 2005.09.29. 12:16:11

Számomra a csavaros-kupakos bor majdnem olyan, mint műanyagpohárból borozás, vagy a dobozos bor, illetve a boroskóla... (lásd még Teszkó, Lidl, stb...) Nem a minőségi borfogyasztás kategóriájába tartozó dolgok. Persze megesett már, hogy "fesztiválon" pl. műanyagypohárból kóstoltunk, de tegye fel a kezét, aki ezt szereti, és erre vágyik. Zombi, azt azért megnézném, hogy a Gere Kopár mikor lesz roppanóssal lezárva. Majd szóljatok! :)) Amúgy a műanyag-dugó még mindig kultúráltabb megoldás, mint a recscentős. Elgé sok ilyennel találkoztam mostanában olaszországban, és nem rosszak. Én, ha már nem parafa, akkor erre szavazok. És ha valaki ezek után lesznoboz, annak üzenem, ne dumálj prolikám.

karcsai 2005.09.29. 12:27:15

A "faggyúzárat" általában méhviaszból készítik, szerepe egyrészt a kapszula helyettesítése, másrészt ha rossz körülmények között tárolják a bort, a dugó kívülről penészesedhet, rothadhat, és ez egy idő után a bort is elérheti - ettől a méhviasz megvédi.

para 2005.09.29. 12:27:54

részemről nem sznobizmus, hanem ragaszkodás valami természeteshez: minél több mű-anyag, plasztik vesz körül, annál szarabbul érzem magam. Elég mű dolog vesz körül mindenhol, legalább a borban legyen ez minimalizálva!

Ferraiolo 2005.09.29. 12:28:29

Valóban sok borfogyasztónál a parafa dugó bizonyos minőségérzettel társul és nem nagyon hajlanak az alternatív megoldásokra. Sok pincészet -világszerte- az utóbbi időben áttért a szintetikus "műparafa" dugókra, amit egy jó pár éve még elképzelhetetlennek tartottak. Főleg a könnyed, friss, reduktív borok palackozásánál használják, de előfordul már komolyabb borok dugózásánál is. Ajánlom mindenkinek a figyelméba a már Magyarországon is több pincészet által használt Nomacorc honlapját: http://www.nomacorc.com/. Ez is eloszlathat néhány tévhitet. Nandere pedig szerintem egy jó pár év múlva le fog szokni a borról...

bob 2005.09.29. 12:46:33

Elég sokféle szintetikus dugó van már manapság, én is inkább melléjük húznám az ikszet, mint a csavarzár mellé. A Nyakas borok elég régóta azzal vannak zárva, hiba nincs bennük. Más kérdés, hogy a hosszan tartó érlelést hogy viselik, ez irányban azért még nincs túl sok tapasztalat.

bob 2005.09.29. 12:47:32

Ferraiolo, kicsit keresztbe írtunk, a nyakas is Nomacorcot használ és Takler is a rozéjához. :)

pfa 2005.09.29. 13:00:34

Fel nem foghatom, miert kell Nanderet lesznobozni, meg "nyaladzas", stb... En minden este megiszom 2-3 deci jo vorosbort (alkoholistazzon ezert le, akinek attol jo), baratokkal meg gyakran tobbet is. Par ev alatt ez mar ipari mennyiseg. Minosegi borokat iszom, bar igazan nem vagyok sznob, de egy "old school" parafadugo nekem is hozzatartozik a minoseghez, a szertartashoz. Muanyag dugossal nem talalkozom otthon, (most meg sznobfaszozzon le, akinek attol jo) de az szerintem is olyan, mintha papirpoharbol kellene bort inni, ami meg tenyleg elkeserito. En is abban bizom, hogy magukra valamit is ado boraszok megmaradnak a parafa mellett.

züm-züm 2005.09.29. 13:11:55

Ez egy nagyon kemény téma, még a leilletékesebb szakemberek sem tudnak dűlőre jutni benne. Szerintem egyik "oldalnak" sem lesz teljesen igaza. Mostantól egészen biztosan fogunk találkozni ilyen palacklezáróval is, meg olyannal is. S, hogy melyik a jobb? Azt valszeg tejes biztonsággal senki sem tudja megmondani. Legalább is most még nem.

hiuz 2005.09.29. 13:27:14

tessem mar nekem elarulni, mi a baj a parafadugoval? ki kezdte ezt a hulyeseget? nincs jobb dolguk? (amugy nem szertem a bort, de a parafadugo az legyen parafadugo)

Hofi 2005.09.29. 13:32:00

"Almafan terem az alma, diofan terem a dio, parafan terem a dugo..." (Hofi)

dezso 2005.09.29. 13:46:11

Takler vajon nem ad magára? Mondjuk. Azonfelül elárulhatná valaki az ultraparafisták közül, hogy miért jó egy kb. fél-egy év élettartamú borba 79 mm-es parafát rakni. Nem mondom, hogy nincs olyan bor, ahol ne tudna csalódást okozni mondjuk egy műanyagdugó; viszont aki csak azért nem issza meg mondjuk az Etyeki Kúria egyik-másik borát, mert csavarzár van rajta, az el van szállva. Szerintem.

dezso 2005.09.29. 13:49:17

hiuz: azért rém kiábrándító bír lenni, ha a dédelgetett kedvencből dohos szagok jönnek elő, pláne, ha az a kedvenc még jó drága is. Egyébként az a 7 % szerintem is sok, az utóbbi kb. egy évben kóstolt kb. 200-220 bor közül egy volt dugós (fesztiválon speciel, igazából meg se kóstoltuk).

pfa 2005.09.29. 13:55:54

Dezso, persze nem gondolom, hogy csak az a borasz ad magara, aki 79 mm-es parafat tesz egy fel-egy ev elettartamu borba. De szerintem ezt senki se gondolta.:)) Elszallas-ugyben reszben egyetertek veled. (h hulye, aki egyebkent jo bort csak azer nem iszik, mer csavarzaras)

bortermelő 2005.09.29. 13:58:27

Kedvenc témám újra terítéken. Olaszországban évről-évre elterjedtebb a műanyagdugó, mely felépítését tekintve a parafára hasonlít. Az eltávolítás módja azonos, szépen belecsvarjuk a dugóhúzót és kiemeljük a dugót. Pukkanás van, szertartás marad, ami nagyon fontos. Két probléma van vele: a magyar fogyasztó nem nagyon szereti; az ára megközelíti a tömör parafa dugóét (30-60 Ft/db), tehát közepes árfekvésű (400-900 Ft közötti) borok esetén - melyekbe jelenleg morzsalékos vagy a cikkben is említett twin-top dugót teszik nem alkalmazható. Ha az ár csökken és a fogyasztó megbarátkozik a műanyagdugóval, akkor pillanatok alatt elterjedhet. Hajrá...

bortermelő 2005.09.29. 14:01:04

re: dezso | 2005.09.29. 13:49 Kállay Miklós szerint, aki a Kerészetin a Borászati tanszék vezetője a borok 5-7 százaléka "dugós", ebből 1-2 százalékot vesz észre az átlagos fogyasztó, 4-5-öt a szakértő és 6-7 százalékot lehet laborban kimutatni.

Sanyikaazállat 2005.09.29. 14:09:37

Bele a picsájukba a műanyagdugót...patkóbélig! Viva la resistance!

bob 2005.09.29. 14:12:41

Iden eddig nekem is csak 1 dugossal sikerult osszefutnom, az a Borfaluban volt es az is csak igen enyhen volt dugos, alig lehetett eszrevenni. Volt meg dugoproblemas borom, de az nem TCA problema volt hanem a dugo nem zart megfeleloen es megdurrant mogotte a bor. Ennek ellenere a fiatalon fogyasztando borokhoz mar en is talan jobb, de legalabbis egyenerteku megoldasnak tartom a szintetikus (pl. nomacorc) dugot.

bob 2005.09.29. 14:15:05

Nyilvan aki fesztivalokon vagy kostolokon bontja a bort, sokkal tobb dugosba fut bele, csak ugye mi ezt mar nem erzekeljuk mert elenk sem kerul a dugos tetel.

Puglia Rosso 2005.09.29. 14:39:47

Nagy mázlisták vannak itt, én az utóbbi egy hónapban már 3 dugós borba is beleszaladtam :( Ráadásul nem is akármilyen borok voltak: Weninger Kékfrankos, Vylyan Cab. Franc. Érthető, hogy nem voltam boldog... Viszont az ezt megelőző egy évben mindössze két dugós borral találkoztam. Hiába, a szerencse forgandó!

para 2005.09.29. 15:41:34

párezer bor kóstoláása után sztem ez a százalék eltúlzott, kb 2-3% között mozoghat. Az igaz, hogy nem a jobb dugón kéne spórolni egy árszint fölött...az igazán megbízható parafák elég drágák:60-120 ft

green 2005.09.29. 16:14:03

A műanyag dugók recycling-je sem lesz megoldva egy csomó helyen, a petpalackok sorsára jut (erdőalja, szemétlerakók, ömlesztett szemét, nem lebomló) Amerikában gyűjtik a műanyag dugót és újrahasznosítják. Itthon még a pet palack sincs igazán megoldva. A parafa legalább természetes anyag.

green 2005.09.29. 16:14:57

..mármint itt-ott, kampány szerűen gyűjtik, az iskolások is, mint mi annak idején kisdobos korunkban az újságot.

dezso 2005.09.29. 19:44:39

Mondjuk szerintem az a dugósság, amit csak laborban lehet kimutatni, a praktikum szempontjából nem létezik, vagyis maradhatunk a 4-5 ázaléknál szerintem.

hegyaljai 2005.09.29. 20:30:18

Azért az furcsa, hogy jól megkénezik a bort, elzárják a levegőtől, már a cefrét is védőgáz alatt tartják, utána pedig kijelentik, hogy a dugón keresztül oxidálódnia kell.

shiraz 2005.09.29. 21:24:41

A T. Hozzaszoloknak a teveszmek elkerulesere megegyszer javaslom a www.corkwatch.com oldalt tanulmanyozni mielott csacsisagokat irnak. Szerintem a hogyan zarjuk le a palackot kerdeskor a borpiac legfontosabb kerdese mar most is es az is lesz a kovetkezo evekben. udv

hordóminta 2005.09.29. 23:14:29

Nem foglalnék állást, viszont elárulom: képtelen vagyok megválni a parafadugótól!

hordóminta 2005.09.29. 23:15:49

... azaz nem tudom eldobni, a borból kihúzott hengerecskét ...

2005.09.29. 23:34:48

Puglia Rosso: Weninger Kékfrankos volt nekem is dugós legutóbb bakker. Valami nagyon gyík dugókat tolhattak bele.

Nfreeman 2005.09.30. 22:37:20

én nem szeretem a műanyagdugót. Az egyszerűbb (kb 1000 forint alatti kategória) borok esetében nem tartom barbárságnak a csavarzárat, de e fölött elvárom, hogy jó minőségű natúr dugó legyen a palackban. Arról tud valaki valamilyen korrekt infót, hogy drágább és jobb minőségű dugók használata esetén csökken-e a dugósság esélye?

Zephyrke 2011.02.23. 19:05:45

Szívesen csatolnék ide egy cikket, de sajnos túl hosszú. A lényeg, hogy, érdekes módon - védőgáu ide vagy oda - a csavarzár alá is beférkőzhet a levegő, mellyel a kénessav reakcióba lép, és ily módon is kialakulhat a "dugószag". Egyébként pedig a Nomacorc-osokkal értek egyet, amennyiben egy friss, fiatalon fogyasztndó borról van szó, illetve, én nem a harmadik hely minősítést adnám a Twin top-nak, hanem legalábbis az elsőt, vagy másodikat. Kérdés, persze, hogy a mélyen tisztelt dugógyártók milyen dugóval örvendeztetik meg a kedves "felhasználót".
süti beállítások módosítása