Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bikadiadal és koronazárlat (I. fejezet)

2010.01.06. 06:35 - alföldi merlot

Nálunk a földrajzi távolság miatt a karácsony szinte kizárólag a szülők térfelén zajlik. Szerencsémre érdeklődő borisszák, és méltányolják a jót. Amióta én elborosodtam, azóta az ajándékok zöme boros tasakban közlekedik oda-vissza, és az ünneplés fontos pillanata a dugóhúzás. A megfizethető és így ajándékként szóba jöhető borok mellett persze minden évben kóstolok olyat is, aminél eszembe jut, hogy ebből ők sajnos kimaradtak. Most sikerült valamennyit törlesztenem az adósságból. A karácsonyi borlapra föltettem egy palack 2003-as Malatinszky Kúria Cabernet Franc-t, amit még Műtannin szaktárstól kaptam, és a megfelelő pillanatra tartogattam. Hálás volt a közönség.

Mindig is szerettem, és mindig is azt gondoltam, hogy a Villányt élből elutasítók szívét is képes volna meglágyítani. Hat éves érett, felnőtt borként hozta mindazt, amit vártam: gazdag volt és mély, ugyanakkor letisztult, arányos, és jól iható. 8 pont és összcsaládi kalaplengetés. A 24-i vacsorát egy 2003-as Vylyan Cabernet Franc kísérte. Ismét igazolva láttam, hogy a 2003-as Syrah és a 2004-es Pinot Noir mellett ez a pincészet történetének legfontosabb modernkori klasszikusa. Illatában konyakmeggy, fekete szeder, füge és dohány. Kóstolva cseresznyés-meggyes, jó savakkal, közepes testtel. Mivel a párjának szánt 2003-as Merlot-n az újraerjedés jelei mutatkoztak, így a CF-ból egy második palack is előkerült, és szintén erős hétpontos formát futott. Az ünnepi asztalnál úgy tűnt, hogy a hajdani harapós tanninok mára integrálódtak. Annak idején 3000 forint körüli áron lehetett kapni, ma kétszer ennyiért is jó vételnek tűnne. A Malatinszky CF árnyékából két szupertoszkán próbált kitörni, változó sikerrel. A 2004-es Máté Mantus most izgága, savhangsúlyos bornak hatott, amely sem mélységben, sem egyensúlyban, sem érettségben nem vehette fel a versenyt a Malatinszkyvel, pedig szakállas kedvenc (6 pont). A 2001-es Col d’Orcia Olmaia (100 százalék cabernet sauvignon) a Malatinszkyhez hasonló erényeket ígért, de csak ígért, mert még nyolcévesen is kamasznak bizonyult, a muníció megvan, de hiányzott belőle a letisztultság, a harmónia – a bontás másnapjára összekapta magát, ám ezúttal nem emelkedett 7 pont fölé.

A két ünnep között három édesborral óvtuk magunkat a kihűléstől. Az Oremus 2002-es 3 puttonyos Aszúja hozta a jó tokaji édes átlagot, de egy hajszállal sem többet. Erősen botritiszes jegyek uralják, és inkább tisztes iparos munka, mint egyedi élmény. Ötezer forint fölötti árával nem versenyképes – nálam legalábbis – a Tokaj Nobilis, Németh Attila vagy Demeter Zoltán késői szüreteivel. Demeter Zoltán 2008-as Főbora a bontás estéjén káprázatos formát mutatott: hihetetlenül koncentrált, árnyalatokban gazdag, izgalommal, titkokkal teli überszamorodninak tűnt. Sajnos másnapra a 9 pont közeléből a 7 közepébe esett. Az első napi sziporkázó gazdagság és megkapó szépség után egy sokkal prózaibb egyensúlyi állapotnál horgonyzott le. Ezzel szemben a 2008-as Anett Sárgamuskotály ismét bebizonyította számomra, hogy ez a fajta Tokaj nagy erőssége lehetne. Azt hiszem, hogy életemben egyetlen tízpontos fehéret kóstoltam, a 2005-ös Alana Sárgamuskotályt, ami a Németh Attila által irányított tokaji birtok első évjáratának remekműve (sajnos nincsenek róla megfelelő mélységű kóstolási jegyzeteim). Az „Anett” valami hasonlót tud: bármely oldalról nézve közel tökéletes. A Főbor eleinte komplexebbnek és mélyebbnek tűnt, de az Anett három napon át rendületlenül őrzött egyívű szépsége és nemes tisztasága mindenkit levett a lábáról. 9 pont.

Az év utolsó napján aztán elszabadult az alkoholista mennyország. Házigazdánk – The Man With the Double Wine Fridge - ránk borította a bőségszarut. Igaz, hogy ragaszkodott a vakkóstoláshoz, de minden elkövetett, hogy ez édes teher legyen. Belövőként két fehér hollót kóstoltunk, egyet Piemontból, egyet Dél-Rhôneiából. A Cerreto Blange Langhe Arneis 2008 egy Hilltop-szerű korrekt technológiai bor, talán kultúráltabb savakkal, mint a magyar ipari átlag, de az enyhén pezsgő, tuttifruttis, könnyen csúszó, egynyári szabványon soha túl nem lendül (5-6 pont). A Domaine Cote de l’Ange fehér Chateauneuf du Pape-ja a legendás 2007-es évjáratból származott. Nem igazán mélyültünk el benne, de úgy tűnt, hogy egy hibátlanul elkészített, trópusi gyümölcsös, ránctalan, szeplőtlen, klasszikus szépség, amiből egyedül az izgalom hiányzik. Nálam valahol a 7 pont környékén állna meg.

A vakszakasz első köre félvak volt, annyit tudtunk, hogy három pinot-t kóstolunk. Az Orsolya 2007-ese volt az első, és mint utólag kiderült, följebb már nem is léptünk. Tökéletes megtestesítője a magyar pinot-képnek: halvány színű, derűs, könnyed, zamatos, harmonikus, finoman tanninos. Díszítőjegyeiben az Egerben megszokott epres-szamócás, gombás, szénás vonalon mozog. Erősen etalongyanús, én mindenesetre nem tudom a következő pinot-tesztünket nélküle elképzelni. 7-8 pont. (A harmadik napon visszakóstolva is tartotta a formáját, ami az Orsolya-borok esetében mindenképpen örömhír). A hiperritka 2005-ös Ráspi pinot-hoz korábban is volt szerencsém, akkor még ennyire sem tetszett. Illatában káposzta, katicabogár, rothadó avar, konyakmeggy és ánizs, kóstolva pokróc savak, sorjás élek, savanyúság, a végén matt tannin és keserűség. Mintha egyetlen küldetése az Orsolya erényeinek kiemelése lett volna. Talán 4 pont. Gróf Buttler 2006-os pinot-ját egészen fiatalon kóstolva új csúcsnak gondoltam. Most is tetszett, de azért csúcsot már nem kiáltanék. Sarkosabb, élesebb, komorabb, mint az Orsolya, ez utóbbi könnyedsége, meghittsége hiányzik belőle. Színre viszonylag sötét, opálos. Illatában gyógypemetefű cukorka és szamóca. A korty rendben, de a lecsengésben föltámadnak a savak, és enyhén szárít a tannin. 7 pont környéke, és már nem remélem, hogy fölérhet a 2004-es Buttlerhez. (folyt. köv.)

[A vérgiccset innen metszettem: http://www.byerschoice.com.]

Címkék: 2006 2003 négypontos 2004 orsolya pinot noir hétpontos cabernet franc nyolcpontos gróf buttler vylyan ráspi oremus 2001 malatinszky demeter zoltán 2007 máté mantus col d’orcia

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr541650705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.06. 09:11:43

nálam az Anett a tavalyi év bora, azzal zártam az évet, és avval nyitottam az ideit!ha adható borra 10p, akkor annyi! :-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.06. 09:14:37

és csak egy kérdés, miért gyengéje egy bornak, ha kibontáskor tökéletes, 1 naposan viszont veszít intenzitásából?

alföldimerlot 2010.01.06. 09:25:23

@ringsider: hát erénynek biztosan nem tudom elkönyvelni. Az "Anett" pl. nem veszített. Írtunk, beszélgettünk erről korábban: én a közmegegyezéssel úszva úgy sejtem, hogy a másnapi, harmadnapi forma a bor eltarthatóságáról ad előrejelzést.

töppedt 2010.01.06. 10:19:59

@alföldimerlot: tetszik a ringsidernek adott diplomatikus válasz, én is úsznék a közmegegyezéssel, de sok bennem a bizonytalanság atekintetben hogy pl a Demeter Zoltán 2008-as Főbor rövid eltarthatósággal bírna. Sajna nem tudom milyen lett volna másnap, aznap elfogyott. Hiába a nők....
Erről jut eszembe karácsonykor ittunk egy ajándék Demeter Zoltán zöldveltelinit aminek az alapanyaga Kaló Imre szőlőjéből való volt, és arról győzött meg, hogy a borász keze nyoma igenis erősen meghatározó a végkifejlet tekintetében. Teljesen Demeter Zolis volt. A terroirközpontúságból igy most egyet visszavettem.
Kezdő bormániás énemet mintha hájjal kenegették volna azzal, amit az Orsolya Pinot-ról írtál. Ősszel a teljes kínálatot végigkóstoltam/kiköpős/húszperces és a két karton elhozott borból az egyik a Pinot a másik az ugyanazon évből származó Shiraz volt. Az utóbbi sem volt rosszabb
Még egy: azt akartam kérdezni miért nem írtok egyszer a nebbiolo-ról Piemontról? Nyáron vendégségben ittam és hídba ereszkedtem. Most rákeresve a guglin feljött a válasz is.
www.snooth.com/wine/gaja-sori-tildin-langhe-1926/
Az ár 240-1250 között mozog, dollárban

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.06. 10:20:34

Orsolya Pinot 2007 és Légli Géza Pinot 2007 mindent visz. :)
Nagyon jó még: Debreczeni Pinot 2006.
Erényeik kiemelésére pedig különösen alkalmas a Teleki Pinot 2007, ilyet is ittunk mostanában. Sajnos.

Octopus 2010.01.06. 10:32:06

Nemrég lőttük el az utolsó palackot az emlitett 2003as Vylyan C. Francból (több, mint tucatnyit ittunk meg a megjelenése óta), még tényleg jól tartja magát. Gyönyörű megérett illat, és nem olyan paprikás, mint sok 2003as Villányi, viszont a tannin szárít még most is, túl sokat nem javult 5 év alatt, nem tragikus ugyan, de szvsz ilyen marad végleg. A 2006os mintha közel ugyanaz a bor lenne (fej fej mellett kóstoltuk), mint a 2003as, csak végre hibátlan tanninnal, érdekelne, mi változott, mitől lett jobb a tannin? Tökéletesebben érett alapanyag (fenolos érettség?), vagy készítési mód (mittomén, válogatóasztal?) a kulcs? BTW, a 2006-ost megkapni 3500 Ft körül, ugyanolyan best buynak tűnik, mint a 2003-as évekkel ezelőtt...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.06. 11:07:48

@Hepci: a Géza Pinot-ja az 2008as lesz! de várd meg a 2009-est...;-)

marvin__42 2010.01.06. 11:45:53

Amit a Ráspi pinot-ról írtál, abból hogyan jön össze 4 pont? Vagy csak a hibái vannak felsorolva, de voltak erényei is?
Sosem ittam, csak kíváncsiságból kérdezem. Kevés lesújtóbb felsorolást olvastam borról, mint ez, utána meglepett a 4 pont.

alföldimerlot 2010.01.06. 11:46:48

@Octopus: A 2003-as és a 2006-os Vylyan CF-ról itt írtam tüzetesebben: alkoholista.blog.hu/2009/01/08/bosegszaru Szerintem a 2006-osban nagyon magas az alkohol. Én úgy látom, hogy 2006-tól eltűnt a brett- és enyhült a tanninprobléma, viszont elszaladt az alkohol a Vylyannál.

alföldimerlot 2010.01.06. 11:50:32

@Hepci: Készülök egy nagyobb pinot-merítés posztba öntésére. Légli Géza 2008-as PN-ja valóban nagyon megnyerő és kerek, talán a Kislaki Bormanufaktúra eddigi legszebb bora.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.06. 11:58:02

@ringsider: köszi a pontosítást, biztos igazad van. :)
A Léglit címke nélküli üvegből töltötte a gazda Etyeken. Mondtam is Orsolyáék Zolijának két hónappal később, hogy ez az egyetlen pinot, ami itthon az övék szintjén van. Megjegyzem - ha jól emlékszem mindkettőre - simán össze is tudnám téveszteni őket...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.06. 12:01:18

@alföldimerlot: az igen jó lesz...
Debreczeni Kálmán, Ferenczi Pálma, Luka Enikő jut még hirtelen eszembe az élmezőnyből.
Az érdemeiket kontrasztolni meg remek választás az a bizonyos Teleki. Ittam még nagyon rettenetes villányi pinót tavaly, de arra szerencsére nem emlékszem, ki követte el...

Octopus 2010.01.06. 14:03:05

@alföldimerlot: kicsit tényleg magasabb az alkohol a 2006-ban, de valahogy éréssel az is szokott javulni (nem tudom hogy, elpárolog, bomlik vagy csak beépül az ízképbe?). A meglátásodat ugyanúgy látom, a brettet meg a régi tannit sem hiányolom Vylyanéknél :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.06. 14:57:38

Őszintén, tényleg kóstoltál katicabogarat? :D

diktatorikus kleptokrácia 2010.01.06. 15:02:41

májad rendben?
én meg sárgulok az irígységtől - a szó nemesb értelmében.
vylyan elmegy, M. Csaba 2004ben hozott össze finomat. nem hanyagolnám az andrássy kúria apassionata-ját vagy egy götz-féle sárgamuskotályt 2007ből.
öreg tihi cirfandlija pedig a maga nemében mindent visz - csak idén is kevés lett a jég miatt.

alföldimerlot 2010.01.06. 15:08:32

@marvin__42: Igen, a másik kettő mellett a hibák tűntek föl, ami nem jelenti azt, hogy ihatatlan lett volna.

diktatorikus kleptokrácia 2010.01.06. 15:13:53

hoppá, majd' elfelejtettem egy karácsony utáni finomságot Lendváról. a Hisa Vina Cuk-tól a Hadik vére (Hadikova Kri) elég jól sikerült vöröske. és a panziójuk is pöpec

alföldimerlot 2010.01.06. 15:15:11

@RAMBO: Én először itt alkoholista.blog.hu/2008/04/29/varazshegy észleltem, és ezt írtam róla: "Azt nem tudom, hogy milyen a békésen kérődző katicabogár illata, de a sarokba szorított katica sárgás, vegyi fegyverének szagát valószínűleg mindenki ismeri."
A katicabogár amúgy nem tréfadolog:) alkoholista.blog.hu/2007/03/26/veszelyes_katicabogar

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.06. 15:18:29

@alföldimerlot: Hát erre mit mondjak? Azt hittem, viccelsz.

alföldimerlot 2010.01.06. 15:41:45

@RAMBO: Nem állítom, hogy a Buttler-borokban viszonylag gyakran észlelt jegy valóban katicabogarak halálsikolya, de a "ladybug taint"-nek egészen komoly szakirodalma van.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.06. 16:10:18

@alföldimerlot: igaz, ez sem sztenderd kóstolási leírás, de érthető, hogy mire gondolsz. Vajon ki nem nyelt még bogarat bicajozás közben? ...no hát az mind keserű. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.06. 17:01:10

Azért furcsállom, mert a katicabogár elenyésző számban van jelen a szőlőmben. Meg is lepne, ha több lenne belőle, mert elsősorban a levéltetveket kajálják (főleg a lárváik) és a levéltetű fertőzés nem igazán jellemző a szőlőre.

Ugyanakkor "fülbemászó" rengeteg van (nem használok semmilyen inszekticidet), szinte minden fürtben 1-3 db, a puttony alján ujjnyi vastagságban állnak, és a bogyózóba is kerül jónéhány. Ezek is ragadozók, megesznek szinte mindent, állítólag még a lisztharmatot is.

Ha tehát valamilyen rovar ízére (brrrrrr) gondoltam volna a borban, az nem a katica lett volna, hanem a fülbemászó.

Egyébként a rovartan tanárom a bogyómászó poloska förtelmes ízét hozta a reflexvérzés példájául, s bár nem kóstoltam össze a katicával, de lehet, hogy ugyanaz az íz.

Octopus 2010.01.06. 17:25:10

@akov: nekem az rögtön lement olyankor, az ízélmény elmaradt :)
Ellenben a poloskaszagot is szokták emlegetni, no azzal kisérleteztem, és nem is volt rossz szaga a kinyírt dögnek, sőt, leginkább mandulára hasonlitott. Lehet elfelejtett megijedni, az volt a baj

Octopus 2010.01.06. 17:27:14

@RAMBO: rendezzünk egy bogár vakkóstolót! :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.06. 20:02:17

@Zanzo: a Götz Sárga Muskotályból az előző évjárat ezek szerint lényegesen jobb volt.
A 2008-as ugyanis kutyaütő, de hamarosan hősiesen legyűrjük a maradékát - gorgonzolás pizza mellé...

pecz 2010.01.06. 20:34:15

Szép az Orsolya PN-ja, megnéztem, 7 pontot adtam rá.
Ugyanakkor szerintem Magyarország legjobb PN-ját Szentesi Jóska készítette, 2007.
Olyan "újraerjedés jeleit mutató" Vylyan 03-as merlot az én készletemben is van, mind ihatatlan.
Azért jó dolgotok volt az ünnepek alatt, legyen az idei folytatás is ilyen jó!

Gabin 2010.01.06. 22:21:20

A Vylyan 2006-os CF-e valóban remek, az utóbbi hetek legjobb bora volt nálunk, pedig volt versenytárs bőven. Valaki kóstolta már esetleg a 07-est? A honlapjuk szerint már az az aktuális évjárat belőle.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.07. 09:25:10

Rambo,

A katicabogár mint ahogy alföldi merlot írt már róla kisebb pánikrohamot indított pár éve el, például sokan meg vannak győződve róla, hogy a burgundi 2004-es évjárat egységes furcsa illathibáit (egyes források szerint a borok 30%-át érintette) a katicabogarak okozták.
Itt erről egy link: www.burgundy-report.com/wp/?page_id=2584

pecz,

Örülök hogy nem vagyok akkor egyedül, nekem is a kedvenc hazai pinot-m eddig a Szentesi 07.

töppedt 2010.01.07. 10:51:47

@RAMBO: Fülbemászó nálunk is van a szőlőben, tavaly katica is volt rengeteg főleg az épület falán, de mi a túró az a reflexvérzés

fiatalborivo 2010.01.07. 11:46:35

Tavaly a szőlőben ugyan nem de a szederfákon/eperfákon rengeteg fülbemászó, zöld templomosbogár, káposztabogár volt. Szenvedtünk is órákat a válogatással hogy ne kerüljön a pálinkacefrébe sok...:) Ez egy ilyen év volt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.07. 20:59:48

@töppedt: Az a folyamat, amikor az ízeltlábúak erre a célra szakosodott mirigyeikből vagy a kültakarójuk vékonyabb részén át a testnedvüket (ami olyan rossz ízű büdös izé) kipréselik magukból.

töppedt 2010.01.07. 23:08:07

@RAMBO: Kösz, igy most már világos. De hogy én ezt nem tudtam, szégyen.....

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.12. 18:31:15

Orsolya Pinot 2007: vaskos 8 pont. De talán mégis az etalongyanús kifejezés a legjobb szó rá... Felejthetetlen bor.
süti beállítások módosítása