A vörösboros horizontot két ikertorony uralja. Az egyik torony Bordeaux, a másik Burgundia. Bordeaux a nép jelöltje, Burgundia a borentellektüeleké. A bordói sötét, nagy, zamatos, maszkulin. A burgundi halvány, törékeny, illatos, feminin. A bordóit döntően cabernet-ből és merlot-ból házasítják, a burgundi színtiszta pinot noir. Történelmileg úgy alakult, hogy a nulláról vagy majdnem nulláról induló borvidékeken a bordeaux-i modell lett a minta. Nálunk szinte valamennyi magasan jegyzett vörösborászat bordeaux-i fajtákra építi a csúcsborát, és az ár, amit kérnek értük, a bordeaux-i cru bourgeois birtokok szintjét üti, olykor veri. Bordeaux-ban döntően öt fajtával dolgoznak: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot és malbec. Az első kettő az alap, a másik három jobbára csak fűszer és állományjavító. A több fajtából álló portfólió egyrészt biztosítás, mert az eltérő igényű és érésű fajták révén könnyebb megbirkózni az esős, olykor fagyos bordeaux-i időjárás szeszélyeivel, másrészt ihletett házasságközvetítés, hiszen a telt és bársonyos merlot ideális társa a strukturáltabb, tanninosabb cabernet sauvignonnak. Nálunk az alapképlet kezdettől módosult és módosul folyamatosan. A petit verdot és a malbec nem vert gyökeret, továbbá kiderült, hogy a cabernet sauvignon jó ha négy-öt évente beérik, és így többnyire kolonc csupán a merlot nyakán. A cabernet franc viszont évről-évre erősödik, és készül a trónfosztásra. |
A fenti megfontolások alapján a következő mezőnyt állítottam össze:
Villány (valamennyi bor eredendően a 30-40 eurós kategóriába tartozik, bár ezek az évjáratok ma már jóval többe kerülnének):
1. Gere Kopár 2003
2. Gere Kopár 2004
3. Bock Cuvée 2003
4. Bock Cuvée 2004
5. Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2004
6. Malatinszky Cabernet Franc Kúria 2003
7. Malatinszky Cabernet Franc Kúria 2004
Bordeaux (a tényleges beszerzési árakkal):
9. Château Cambon la Pelouse 2004 €15.10 (Decanter: ****; Robert Parker: 88-90 pont)
10. Château Phelan-Ségur 2003 €29.00 (Wine Spectator: 91 pont; Robert Parker: 87-89 pont)
11. Château Haut-Batailley 2003 €29.25 (Decanter: ****; Wine Spectator: 90 pont; Robert Parker: 87-89 pont)
12. Château Lagrange 2004 €29.80 (Decanter: *****; Robert Parker: 89+ pont)
Toszkána:
13. Brancaia Il Blu 2004 €37 (Wine Spectator: 96 pont; Robert Parker: 94 pont)
14. Máté Mantus 2004 €27 (Wine Spectator: 91 pont)
A zsűri:
Heimann Zoltán (a zsűri elnöke, aki a lebonyolítás tisztaságát felügyelte)
1. Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis)
2. Biszak Gábor (A Művelt Alkoholista)
3. Demeter Bence (A Művelt Alkoholista)
4. Jónás Csaba (A Művelt Alkoholista)
5. Konyári Dániel (Konyári Pincészet - Balatonlelle)
6. Kutas István (E.On)
7. dr. Mészáros Gabriella (Nemzetközi Borakadémikus)
8. dr. Molnár Péter (Tokaj Reneszánsz, elnök)
9. Daniel Labrosse (Chez Daniel étterem),
10. Pallagi Ferenc (Bors, főszerkesztő),
11. dr. Rohály Gábor (Borkollégium)
12. dr. Sz. Kis László (Kerkaborum),
13. Uj Péter (Index.hu)
A villányi borászatok részéről Bock József, Gere Andrea és Malatinszky Csaba vett részt a kóstolón, ám az ő pontszámaikat nem vettük figyelembe, nem firtattuk, gondolván, saját boraikat mindenképpen fölismerik.
A Villány-Bordeaux-Szupertoszkán tesztre január 24-én a Bock Panzió konferenciatermében került sor. A bevezetőt Heimann Zoltán mondta el, aki az 1976-os párizsi nagy kóstoló sztorijához kötötte a mi szerény próbálkozásunkat. Aztán Bock József elevenítette fel a fent már említett telefonbeszélgetésünket. Végül én ismertettem a játékszabályokat. A zsűritől annyit kértem, hogy a kóstoló végére – esetleg egy visszakóstolást követően – döntsék el, hogy melyik volt szerintük a három legjobb bor, és az eredményt egy jelöletlen borítékban, név nélkül adják le. Az első helyezésekért 3, a másodikért 2, a harmadikért 1 pont járt. Hármas sorozatokban kóstoltunk.
Mivel minden valamirevaló borrajongó feje zsong az előítéletektől, a nagyobb tesztek alkalmával a tárgyilagos ítéletalkotás minimális feltétele, hogy a palackok identitását a kóstoló ideje alatt titokban tartsuk, azaz hogy „vakon” kóstoljunk. Ennek legegyszerűbb módja a palackok becsomagolása. Mostani tesztünk alkalmával ennél jóval alaposabb elővigyázatossági intézkedéskre is módunk volt, így még a borokat szervírozó sommelier sem tudta, hogy éppen milyen bort tölt a karaffból a zsűritagok poharaiba. A vakteszt előnyeiről és hátrányairól itt olvashatnak bővebben. |
És akkor néhány szó a saját előítéleteimről. Korábbi hasonló kóstolók alapján a villányiak esetében négy dologtól tartottam: alkoholos hév, direkt pörkölési jegyek, szárító tannin, lomhaság. A bordeaux-iaknál lappangó éretlenségre, szikárságra, és a hazai szájíztől idegen, fanyarabb aromákra számítottam. A szupertoszkánok esetében a buktatót a magas alkoholban, a direkt pörkölési jegyekben és a túlérettségből adódó lekvárosságban láttam. Ám amint elém került az első három bor, mindent elfelejtettem. Az adott borral kapcsolatos benyomásaim szavakba öntése annyira lekötötte az erőforrásaimat, hogy nem maradt energiám az előzetes várakozásaimat a pillanatnyi tapasztalattal összevetni. Abban a kb. negyedórás intervallumban, ami egy-egy hármas szériára jutott, a különbségek nem bizonyultak olyan markánsnak, hogy a földrajzi hovatartozást csont nélkül azonosítsam.
A végeredmény (fordított sorrendben):
13. Château Haut-Batailley 2003 – 0 pont
12. Malatinszky Cabernet Franc Kúria 2004 – 2 pont
11. Château Cambon la Pelouse 2004 – 3 pont
9-10. Gere Kopár 2004 – 4 pont, Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2004 – 4 pont
6-8. Malatinszky Cabernet Franc Kúria 2003 – 5 pont, Máté Mantus 2004 – 5 pont, Bock Cuvée 2004 – 5 pont
5. Château Phelan-Ségur 2003 – 7 pont
4. Château Lagrange 2004 – 9 pont
3. Bock Cuvée 2003 – 10 pont
2. Brancaia Il Blu – 12 pont
1. Gere Kopár 2003 – 13 pont
A borvidékek átlaga:
Toszkána: 8,5 pont
Villány: 6,14 pont
Bordeaux: 4,75 pont
Az eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a magyar száj semmivel sem találja tetszetősebbnek a nemzetközi mezőny legjobbjait, mint a Gere Kopárt vagy a Bock Cuvée-t, és a leggyakrabban hangoztatott vádak nem jellemzőbbek a villányi borokra, mint a bordeaux-iakra vagy a toszkánokra. És ha belegondolunk, hogy a 2004-es Château Lagrange a legrangosabb európai bormagazin, a brit Decanter vaktesztjén maximális minősítést kapott, és megelőzte például a Château Margaux-t vagy a Château Lafite-Rotschildot, illetve a legnagyobb példányszámban megjelenő amerikai bormagazin, a Wine Spectator 96 pontra értékelte a Brancaia Il Blu-t, és ezek a borok nem homályosították el a villányiakat, akkor fejet hajthatunk a villányi borászok nagysága előtt. Alig két évtized alatt a szerény oportótól eljutottak a borvilág elitjének szintjére. Most rajtunk a sor, hogy ezt megtanuljuk méltányolni.
Az utolsó 100 komment: