Jancis Robinson fizetős honlapján találtam ezt a gyöngyszemet, a híres-hírhedt Master of Wine idei vizsgafeladatait. JR hangsúlyozza, hogy bár a kérdések egyszerűnek tűnnek, a válaszoknak rendkívüli felkészültséget és elmélyültséget kell tükrözniük, ha a mászterjelölt nem akarja magát a bukott 95-96 százalékban találni. A több napon át tartó vizsgán az elméleti szakaszban lehet választani a megadott esszékérdések közül (arányait tekintve kettőből egyet), a gyakorlati részben viszont minden feladatot meg kell oldani. Az alábbiakban ötletszerű szemelvény olvasható a választható esszékérdésekből, valamint a kötelező kóstolási és értékelési feladatokból.
Elméleti kérdések
1. Szőlészként értékelje azokat a kulcstényezőket, amelyek a kiemelkedő minőségű bor készítésének előfeltételei!
2. Vizsgálja meg a talaj művelésének különböző módszereit, tekintettel a várható hozamra és minőségre!
3. Hogyan és miért metszik a szőlészek a szőlőt az év különböző szakaszaiban?
4. A malolaktikus átalakulást milyen tényezők befolyásolják, ezeket miként irányíthatja a borász a kívánt savszint elérése érdekében?
5. Fejtse ki, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a magas, illetve az alacsony kéndioxidszint alkalmazásának az erjesztés utáni szakaszban! Milyen alternatívási vannak a kéndioxid alkalmazásának?
6. A kereslet és a kínálat közötti egyenlőtlenségek szükségszerű velejárói-e a modern boriparnak?
7. Létezik-e luxusbor, és ha igen, mi a jövője?
8. Hogyan változtatta meg az internet a borkereskedelmet?
9. Mennyire fontos a származási hely gondolata egy bor marketingjében?
10. Önnek van egy kis borkereskedése: hogyan tudná a leghatékonyabban növekedési pályára állítani?
11. Milyen következményei lesznek Ön szerint az éghajlatváltozásnak a boriparra nézve?
12. A külföldi befektetőket a borászatokban áldásnak vagy átoknak látja?
13. Milyen típusú ajánlások válnak be a borértékesítésben? A válaszát a világ különböző tájairól vett példákkal támassza alá!
Gyakorlati feladatok
1. Az 1-4 borok ugyanabból az évjáratból származó burgundiai borok
a) Azonosítsa az évjáratot, majd kitérve az egyes borokra indokolja a választását!
Ezután valamennyi bort
b) Azonosítsa eredete szerint, amilyen pontosan csak lehet!
c) Értékelje a bor minőségét! Kommentálja a borászati munkát!
2. Az 5. és a 6. bor blend. Különböző országból származnak. A bennük található egyik fajta közös.
Mindkét bor esetében
a) Azonosítsa a közös fajtát! Próbálja meg a többi összetevőt is megnevezni!
b) Azonosítsa a bort eredete szerint, amilyen pontosan csak lehet!
c) Értékelje a két bor minőségét és relatív érettségét!
d) Értékelje a két bor helyét a globális piacon!
A fenti két feladathoz tartozó vizsgaborok:
1. Bourgogne, Clos du Château, Château de Puligny Montrachet 2004 (12,3%) Burgundia, Franciaország
2. Pouilly Vinzelles, Soufrandière, Bret Bros 2004 (13,0%) Burgundia, Franciaország
3. Chablis 1er Cru, Mont de Milieu, Droin 2004 (13,0%) Burgundia, Franciaország
4. Meursault, Arnaud Ente 2004 (12,9%) Burgundia, Franciaország
5. Domaine de Chevalier, Grand Cru Classé 2003 (13,0%) Pessac-Léognan, Franciaország
6. Semillon-Chardonnay, Cawarra, Lindemans 2006 (12,5%) É-K Ausztrália, Ausztrália
Utolsó kommentek