Eric Asimov, a New York Times borkolumnistája, akinek munkásságát magunk is állandó linkkel ismertük el, most a magyar száraz fehérek fölfedezésére buzdít. Az írás ihletője minden bizonnyal a Királyudvar 2006-os Sec-je és a borászat tulajdonosával, Hwang úrral folytatott levelezése lehetett. Míg a korábbi években stabil nemzetközi sajtójelenlétet csupán a Hugh Johnsonnal felvértezett Royal Tokajinak sikerült kibirkóznia, addig az utóbbi két-három év a Királyudvar felzárkózását mutatja. Amióta Hwang úr mellől lemorzsolódott előbb Szepsy István, aztán Demeter Zoltán, azóta kettőzött energiával cserkészi be és édesgeti magához a bormédia meghatározó szereplőit (l. itt vagy itt vagy itt). [Ez számomra megerősíti azt a feltételezést, hogy a leghatékonyabb bormarketing az, amit egy borászat saját magának, saját elhatározásból, saját erőből valósít meg.]
Asimov írásának gerincét az a gondolatmenet adja, hogy bár természetes hajlamunk arra késztet, hogy a bevált palackokkal otthonossá tett zugolyból minél ritkábban dugjuk ki az orrunkat, azért a fölfedezésnek is megvan a maga varázsa. És az új vidékeken való kalózkodás nem csak kockázattal, hanem rendkívüli gyönyörhozammal is kecsegtet. Márpedig mi lehetne vadregényesebb, mint a magyar száraz fehérek? (Nem viccelek, szó szerint ezt írja: Who even knew Hungary made dry white wines?) Feltételezem, hogy ez a tudatlanság Asimov részéről színlelt, és valójában a naiv amerikai olvasó rokonszenvének elnyerésére bevetett retorikai eszköz. Mindenesetre a komfort zónából való kivezetést az ismerősre való hivatkozással oldja meg, azaz az olvasók emlékezetébe idézi a legendás tokaji aszúkat, arról már minden boros hallott harangozni. Aztán előveszi az obskurus szárazakat, többnyire furmintokat. Az első a Királyudvar 2006-os száraza (ez alighanem a félszáraz Sec lesz), amit teljesen száraznak, kiegyensúlyozottnak, viaszosnak, lanolinosnak mond, és valami édes gazdagságot is fölfedezni vél benne, ami szerinte botritiszességre vallana, ám ő biztos helyről tudja, hogy nemesrothadt szemek nem kerültek bele. Aztán megénekel egy 10 éves Tokaj Classic száraz furmintot, amit egy indiai étteremben lőtt egy 2007-es Royal Tokaji társaságában. Majd a 2005-ös Dobogó csodálatos gyümölcsös aromáit és mineralitását méltatja. Aztán megemlíti a Szent Ilona Borház 2006-os somlóiját, amely 30 százalék furmint, 60 hárslevelű és 10 juhfark – „Ez aztán a kihágás komfort zónából!”, mondja. Végül dicséri az általa többször is kóstolt, a fát szépen integráló Oremus Mandolást.
A cikk utolsó harmadában az Anthony Hwanggal való levélváltásából idéz. Hwang úr szerint fiatal még az idő, sokat kell még a száraz furmintot bütykölni, de bátran néz a jövőbe: „Az édes borok készítéséhez alkalmas borászati hozzállás és eljárások olykor túl gyakran kapnak még szerepet a száraz borok készítésekor Tokajban. Az eredmény alkoholban gazdag, csersavas bor, amely elfedi a csodálatos terroirokat. Ahogy egyre több borászat találja meg a saját hangját, úgy egyre több precízen kivitelezett, a terroirt kifejező száraz furmint fog készülni.”
Ki gondolta, hogy Magyarországon száraz fehér bor is készül?
2010.02.12. 14:00 - alföldi merlot
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr201751166
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
icsi 2010.02.12. 15:00:20
LOL! Ez hülye ez??? Ez a Hwang??? "Az édes borok készítéséhez alkalmas borászati hozzállás és eljárások olykor túl gyakran kapnak még szerepet a száraz borok készítésekor Tokajban." Hogyhogy "még". Mihez képest még. Tokajban ezek szerint még csak egy rövid ideje kezdtek el száraz fehér bort készíteni? Hihetetlen. Szerintem pont az édes fehér jelent kilépést a komfortzónából. Eltekintve az aszútól. Ja, és az meg tuti, hogy félszárazról ír az elején. Jellemző az "édesszájúakra", hogy egy jól sikerült félédes vagy félszáraz bort már száraznak mondanak.
Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.02.12. 15:11:07
Csak ne lennének olyan k* drágák a tokaji fehérek. Szepsy furmint 7-9e, ez már bőven magyar közép-top veres kategória
metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.02.12. 15:24:54
Azért a Szepsy alapfurmint meg a Nyulászó is elég komoly már, és azok jóval kedvezőbbek árban is.
Wallstreetbull 2010.02.12. 15:27:29
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Ja de az jenkiknek bőven olcsó. A neved örök klasszikus amúgy:)
Labancz 2010.02.12. 15:31:05
Én csak egy dologra vagyok kíváncsi: Ki készíti a borokat a Királyudvarnál? Van ott borász egyáltalán?
Labancz 2010.02.12. 15:32:59
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Előbb nézz körül itt-ott aztán mondj bármit.
shiraz 2010.02.12. 15:33:18
van. Juhász Szabolcsnak hívják.
üdv
üdv
raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2010.02.12. 16:12:26
Tokajról nekem nem a bor jut eszembe, főleg nem hogy száraz vagy édes, hanem hogy ott lesz idén nyáron is a Hegyalja és amit adnak Tokaji aszú néven azt megisszuk és kész.
Bár én nemis vagyok nagy szakértő az tény:D
Bár én nemis vagyok nagy szakértő az tény:D
civistroll 2010.02.12. 16:27:50
@raszt@: Nem is azt fogsz kapni...:DDD
demagofób 2010.02.12. 16:40:24
Mókás, hogy tokajhegyalján a legtöbb alkesz furmintot vagy hárslevelűt iszik ha borba fojtja a bánatát:)
Juventusy 2010.02.12. 16:43:20
Már csak az a kérdés, hogy kerültél erre az oldalra? Mert ha mindenki aki részt vesz a Hegyalja fesztiválon ezt az oldalt olvasgatná akkor kicsit máshogy állna a borkultúránk! :)
Juventusy 2010.02.12. 16:44:27
@raszt@: Már csak az a kérdés, hogy kerültél erre az oldalra? Mert ha mindenki aki részt vesz a Hegyalja fesztiválon ezt az oldalt olvasgatná akkor kicsit máshogy állna a borkultúránk! :)
nehülyéskedj 2010.02.12. 16:53:39
@icsi: Egyértelműen "szakértő" az arc.
Ma már bárki kinevezheti magát szakértőnek, akkor is , ha lövése sincs egy ügyhöz. Naponta találni ilyeneket.
Ma már bárki kinevezheti magát szakértőnek, akkor is , ha lövése sincs egy ügyhöz. Naponta találni ilyeneket.
Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.02.12. 17:34:14
@Wallstreetbull: Köszi, iszol valamit :-)
Palmer Eldritch 2010.02.12. 17:37:52
@Zigi: Egy üveg DurbincsSógor után mindenképp :)
Na és hol a zöldveltelini, kéknyelü, juhfark, tramini,szürkebarát, cserszegi...?
Van itt még mit kóstolgatni :P
Na és hol a zöldveltelini, kéknyelü, juhfark, tramini,szürkebarát, cserszegi...?
Van itt még mit kóstolgatni :P
fiatalborivo 2010.02.12. 18:29:43
Szerintem meg szepen meg lehet koszonni Hwang Urnak hogy ravette a fent emlitett peldanyszamu lap irojat hogy irjon a magyar szarazakrol is, mert ha ebbol egy amerikainak csak az marad meg hogy ha ide jon akkor az aszu elott igyon egy szaraz feheret is akkor ez egesz magyar boraszatnak jo reklam nem csak a Kiralyudvarnak.
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.12. 18:34:23
Nem szeretem a feheret.
anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.12. 20:16:21
Egy nagyon rossz tendenciára szeretném felhívni a figyelmet:
2 évvel ezelőtt, még lehetett jó fehér és rozéborokat venni, az 1000ft/palack kategóriában is. (Tesco, CBA, Auchan)
Most, már 1200-1400-ért is ihatatlan szart adnak :(
2 évvel ezelőtt, még lehetett jó fehér és rozéborokat venni, az 1000ft/palack kategóriában is. (Tesco, CBA, Auchan)
Most, már 1200-1400-ért is ihatatlan szart adnak :(
Kóstolómester (törölt) 2010.02.12. 21:05:59
Sajnálom a hozzászólások jó részét...Az Asimov cikk egyenesen kiváló.
Az én érzetem megegyezik Alföldivel:
"Ez számomra megerősíti azt a feltételezést, hogy a leghatékonyabb bormarketing az, amit egy borászat saját magának, saját elhatározásból, saját erőből valósít meg."
Ezenkivül jólesik látni hogy Kreinbacheréknek sikerült "belépni az USA-ba" a St.Ilonával hiszen több éves álmuk vált valóra.
" „Az édes borok készítéséhez alkalmas borászati hozzállás és eljárások olykor túl gyakran kapnak még szerepet a száraz borok készítésekor Tokajban."
Ez pedig egyszerűen így van! Az édesborászok feleszmélése időbe kerül és bizony kevés hegyaljai borász töltött munkás hónapokat tapasztalattúrán Elzászban. Én még NEM vagyok megelégedve a száraz Tokaji színvonalával még Szepsy szinten sem.
Az én érzetem megegyezik Alföldivel:
"Ez számomra megerősíti azt a feltételezést, hogy a leghatékonyabb bormarketing az, amit egy borászat saját magának, saját elhatározásból, saját erőből valósít meg."
Ezenkivül jólesik látni hogy Kreinbacheréknek sikerült "belépni az USA-ba" a St.Ilonával hiszen több éves álmuk vált valóra.
" „Az édes borok készítéséhez alkalmas borászati hozzállás és eljárások olykor túl gyakran kapnak még szerepet a száraz borok készítésekor Tokajban."
Ez pedig egyszerűen így van! Az édesborászok feleszmélése időbe kerül és bizony kevés hegyaljai borász töltött munkás hónapokat tapasztalattúrán Elzászban. Én még NEM vagyok megelégedve a száraz Tokaji színvonalával még Szepsy szinten sem.
Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.12. 21:22:09
Vigyázzatok a fideszes Tiffán lőrével. Villányban már kicsinált pár embert a lé, meg a műborász!
Juventusy 2010.02.13. 00:13:10
@Friss levegőt, új pártokat, arcokat a parlamentbe!:
Eltévedtél! Itt szerintem nem kéne politizálni!
Eltévedtél! Itt szerintem nem kéne politizálni!
fiatalborivo 2010.02.13. 08:47:13
@Friss levegőt, új pártokat, arcokat a parlamentbe!: @Juventusy: Max abban az esetben kéne ha a borhoz is van köze a dolognak, ebben a megfogalmazásban, viszont tényleg ne.
HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.02.13. 21:44:09
@Kóstolómester: tényleg bőven van még hová fejlődni a fehérekkel.
Persze, nem rossz bor a 2007-es Nyúlászó pl. De ez a csúcs? és ennyiért? Nagyjából ezt tudja Tóth Sanyi bácsi is (Scheller), és nem kell Tokajba mennie hozzá.
Amit én lőttem: Asztalos Zoli furmintjaira érdemes figyelni.
Persze, nem rossz bor a 2007-es Nyúlászó pl. De ez a csúcs? és ennyiért? Nagyjából ezt tudja Tóth Sanyi bácsi is (Scheller), és nem kell Tokajba mennie hozzá.
Amit én lőttem: Asztalos Zoli furmintjaira érdemes figyelni.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.14. 16:46:58
@HradszkiRobi: AZ Nektár Viókára gondolsz? Az tényleg nagyon szép és ígéretes bor!
kisgágó 2010.02.17. 10:57:57
@HradszkiRobi:
A csúcs -jelenleg- a 2006-os Szent Tamás, és ezért sem kell Tokajba menni.
A "nagyjából ezt tudja" és az "ezt tudja" között -szerintem- van egy kis különbség. Szóval kitartás, "lövöldzzél " szorgalmasan tovább, bízom benne, hogy idővel te is rájössz erre.
Üdv,
Kardos Gábor
A csúcs -jelenleg- a 2006-os Szent Tamás, és ezért sem kell Tokajba menni.
A "nagyjából ezt tudja" és az "ezt tudja" között -szerintem- van egy kis különbség. Szóval kitartás, "lövöldzzél " szorgalmasan tovább, bízom benne, hogy idővel te is rájössz erre.
Üdv,
Kardos Gábor
kisgágó 2010.02.17. 11:10:21
@Kóstolómester:
Messze vagyunk attól, hogy bárki is elégedettnek mondhassa magát. Szepsy útmutatása példaértékű, csak tanulni lehet tőle.Egyedül többet tett a tokaji bor fejlődéséért, mint bármelyik kormányzati marketing együttvéve.
Messze vagyunk attól, hogy bárki is elégedettnek mondhassa magát. Szepsy útmutatása példaértékű, csak tanulni lehet tőle.Egyedül többet tett a tokaji bor fejlődéséért, mint bármelyik kormányzati marketing együttvéve.
Peti69 2010.02.19. 14:37:46
Én szeretem a fehér borokat, Szepsy pedig egy hatalmas etalon számomra. Szerintem igenis sokat tudnak a borai, azt pedig soha sem értettem, hogy sokaknak miért furcsa az, hogy a fehér csúcsborok ára megközelíti a vörösökét.
Utolsó kommentek