Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy

2010.03.17. 13:00 - Az Alkoholisták

Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban csak azokat vesszük listára, amelyeket alaposan megcsócsáltunk. Reklamációt vállalunk, ajánlásokat szívesen fogadunk. És persze gratuláció és örök hála minden borásznak, aki hajlandó/képes baráti áron minőséget nyújtani. Itt tartunk 2010 tavaszán.

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008
Az ilyen borok többet tesznek a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő gasztrófilozófus, vagy tízropis talajszelvény-tanulmány. A Fodor-fivérek, azaz Béla és Bandi 2008-ban a 70 százalék olaszrizlinghez muscat ottonelt, szürkebarátot és sauvignon blanc-t házasítottak. Az illat üdít, frissít, csupa gyümölcs és pörgés. Slágvortokban: maracuja, egres, szőlő, éretlen őszibarack és mandula. Olyan, mint egy kiokosított sauvignon blanc. Kóstolva erősen visszaesik a komplexitás, de a frissesség, a jóízűség megmarad. A kört a kissé éles savak négyszögesítik, és a kellemesnél több a kesernye a korty végén. A lecsengésben visszatér az illat szép gyümölcsössége, és a hiperaktív savak messzire lendítik. Simogatni nem fogja a torkot, de lendület és élvezet annál több van benne. Gyorsan döntve, vagy fröccsben kifogástalan. 5 pont (1460 Ft - 1,5 liter) (AM)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Royal Tokaji Furmint 2007
Világosabb citromsárga. Fiatal, üde illat, virágos-citrusos, szinte hárslevelűsen illatos, zöldalma és egy kis körte, fa akad itt is, de beépülőben. Szájban is friss és tiszta, testes, olajos, kevésbé markáns savakkal, de lomhaság nélkül. Elég gazdag és nagyon egyben van, az alkohol lóg ki egy kicsit, az édességért is ő lehet a felelős. Szép bor, barátságos, könnyen befogadható stílusban, elképesztő ár/értékkel, ilyen már-már nincs is. Erős 6 pont egy belépő szintű bor áráért. (1050 Ft) (Octopus)

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2007
Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig pompás, élénk savakat érzek, egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), talán hetet is érdemelne. (1560 Ft) (Bob)

Váli Badacsonyi Kéknyelű 2008
Váli Péter kéknyelűje hordóban erjedt, ott is érlelődött nyolc hónapon át, majd fél évig palackban pihent, 1-2 hónapja kerülhetett forgalomba tehát, ha jól számolom. Illata virágos, kicsit talán zöldalmás is, a hordó fűszerei a háttérből támogatják ezt meg. A korty lendületes, és nálam erénye a visszafogott, 12,5-es alkohol is. A savak markánsak ugyan, de izgalmasak, szépek, és az egész kortyot áthatja egy finom sósság. Ez a köves mineralitás uralja a lecsengést is, ami a nem túl nagy testű borhoz képest kifejezetten hosszú. Finom, izgalmas, színes tétel ez is, hat pontot és egy jó vétel matricát erre is ragasztok – nem hiszem, hogy 1700-ért ennél jobb kéknyelűt találnak. De ha igen, szóljanak! (V&F)

Tokaj Nobilis Furmint, Csirke-mál dűlő 2008 (félszáraz)
Áttetsző, nagyon világos citromsárga szín. Gyönyörű illat, nem intenzív, de tetszetős, nagyon fiatal, kristálytiszta és üde. Zöldalma, körte, fehér húsú őszibarack, sörös fanyarság, mandula, szőlőcukor, mindezek nagyon kimérten, ez olyan franciásan elegánssá teszi. A maradékcukor érezhető az ízben, de a legkevésbé sem zavaró, sőt, a korty egyszerűen lehengerlő, mintha csak BOB Barakonyi leírása öltene testet itt is, egyszerűen nem lehet belekötni. Könnyed és tartalmas, bájos és elegáns. 7 pont és szintén best buy. (1950 Ft) (Octopus)

Káli Kövek Rizling 2008
Szép szalmasárga, közepesen intenzív illatú. Szalma, grépfrút, sőt lime, de nem fanyar. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne. Kóstolva letisztult, visszafogott stílusú, közepes testű bor, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs mutatja magát szépen keretezve finom sóssággal és elegáns kesernyével. Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Eléri a 6 pontot. Best buy. (1950 Ft) (palack)

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Légli Banyászó Olaszrizling 2007
Azokat a finom harmóniákat, nagyszerű aromákat érzem ki belőle, amiket a wachaui smaragdokból (azok talán jobbak, de vagy ötször drágábbak), az a puskaporosság sejlik föl illatban, az a virágosság, olajosság, az a szép, nagy, arányos test, arisztokratikusság. Kalandtúra a fehérvirágos szénaszagú júniusi réttől körtés, barackos, fügés gyümölcskosárral egy olajfinomító parfüm-melléküzemágáig. Nagyon lágy, de nagyon is érezhető tanninok az utóízben, és mindent elsöprő frissesség általában. Hetes, így séróból. (2700 Ft) (MT)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Kitöltéskor elsőre sós, ásványos illat fogad, de mellé finom virágosság, leheletnyi menta társul. Diszkrét, elegáns és összetett. Szép, birses-körtés aroma utal a fajtára, picinyke mogyoró a hordós érlelésre. Hűvös, kimért, pompás. Szájban egyszerűen perfekt. A savak, az alkohol, a gyümölcsös és hordós aromák valami elképesztő harmóniában simulnak össze, a korty nem döccen, nem akadozik, az íve az elejétől a végéig tökéletesen rajzolt. A sav pont annyi, ami még frissít, a cukorral ráadásul tökéletes párost alkot. A díszítő aromák (mogyoró, virágok) végig a gyümölcs körül táncolnak, tökéletes folytatását képezik az illatnak. A lecsengés hosszú, gyümölcsös, csodaszép. Hibátlan, elegáns, elképesztően jó bor. 8 pont (2800 Ft) (Bob)

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2008
Első nekifutásra hiányzott belőle a Hollóvár-boroktól megszokott izgalom, ásványosság, teltség és komplexitás. Egy átlagosan jó olaszrizling-féleségnek tűnt, komoly savdeficittel. 24 órával később alig ismertem rá: az összbenyomást a keleties gazdagság, a túlcsorduló gyümölcsösség, a kényeztető, lustán hömpölygő, krémes korty, és a lecsengésben fölbukkanó marcipános-virágporos jegyek határozzák meg. Számomra talán ez a bor ragadta meg eddig a legtisztábban az olaszrizling archetípusát. Ha nem várunk el rajnais savakat, garantáltan el fog varázsolni. 7 pont (2995 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Furmint 2008
Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadja a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz. Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont. (3495 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Sauvignon Blanc 2008
Az illat tiszta és elegáns, nem olyan intenzív, mint a furminté vagy a hárslevelűé, viszont az első pillanatokban sincs benne semmi olyan, amitől egy kevésbé rutinos fogyasztó hátrahőkölne. A fajtához társított harsány illatjegyek szelíden, szolidan jelentkeznek, és a sokat emlegetett bakmacskahúgy teljesen hiányzik a repertoárból. Fodormenta, egres és sárgadinnye az előtérben, mögöttük csalán és édeskömény. Kóstolva kiegyensúlyozott, finom és elegáns, egészen különleges savszerkezettel. A korty magja gyümölcsös-florális, amit ásványos burok vesz körül. A krémes textúra ellenére csontszáraz. A korty második felétől barackmagos fanyarság érezhető, a lecsengésben a savak finoman bizsergetik a nyelvet. 8 pont. (3995 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Hárslevelű 2008
Viszonylag telt, aranyszín, a korona nem engedi el a pohár falát, oda-vissza liftezik. Az első napon az illatban petrolt, sárgabarackot, mézet és sült gesztenyét találtunk. Másnapra kontrasztosabb és gyümölcsösebb lett, és aztán ezt az összetéveszthetetlen illat-konstellációt őrizte az utolsó cseppig: papaya, kivi, konzervkukorica, a háttérben zsírkréta. A korty finoman elegáns, az osztrák smaragd veltelinik szélesebb, barátságosabb egyensúlyát idézi, de azoknál koncentráltabb, öblösebb. A komplett és komplex kortyban zsírkrétás, törökmézes, aszalt sárgabarackos jegyek. Makulátlanul sima felszín, olajos textúra, kerek és diszkrét savak, amelyek inkább a korty második felétől aktiválódnak. A lecsengés rendkívül hosszú, gazdag és tágas, némi mandulás kesernyével. Az enyhe cseresség ellenére nem szárít, sőt kimondottan szaftos, hosszan vibráló a zárlat. Életem legszebb hárslevelűje. 8 pont. (3995 Ft) (AM)

édes fehérek:

Degenfeld Muscat Lunel 2008
Meleg, de élénk gyöngyvirágos illat, a karakteres fajtajelleg mellett jelen van az őszibarack is. Egy napos állás után pedig sajátos petróleumos illatjegyek bukkannak fel. Teljesen reduktív, a színe majdnem fehér. Báli hangulata van. Hallatlan kerek ízvilág, „nyalós” bor. Az enyhe és kellemes szénsav még élénkebbé teszi. Itatja magát, a maradékcukor épp csak annyi, hogy gyümölcslé illúziót is adjon a borhoz. Ízében a bodza a vezető jegy. Kiemelkedő ásványosságot, vibráló savakat ne keressünk, mert ez a bor nem erről, hanem az önfeledt és minőségi habzsolásról szól. Ennek ellenére ízérzete is komplex: a gyümölcs, a sav és egy szolíd fűszeres terroirjegy tökéletes egységet alkot. Szofisztikáltabb fogyasztók elmerenghetnek a szerintem tökéletes sav-cukor arányon, és azon, hogy miért csak ebben a borban nem pacsuli jellegű a sárga muskotály. Nyári grillpartikhoz, zöldséges-sajtos köretekhez ideális kísérő. A félszáraz könnyed fogyasztású borok kategóriájában listavezető. 6 pont, és csak azért nem több, mert könnyed ivású borra nagyobb pontszámot adni nem merek. (1800 Ft) (Hadik András)

Béres Magita Cuvée 2007
Furmint, hárslevelű és kövérszőlő keveréke, 107 gramm cukorral és halvány citromsárga színnel. Elsőre visszafogott, szinte szikár, virágos, pisztáciás, ásványos illata később gyönyörű sárgabaracklekváros díszítéssel gazdagodik. Szájban már intenzívebb is, remek arányok, elegáns kesernyék, csodás, selymes textúra, széles savak, mégsem lomha. Névadójához illően nem erőből dolgozik, nem különösebben mély, nagy vagy komplex, egyszerűen harmonikus, kellemes és finom. Pátosz helyett fiatalos, könnyed derű. 6 pont (2100 Ft) (dagadtos)

Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2007
Nomen est omen: erőteljes a kezdés. A muskotályból, furmintból és hárslevelűből házasított bor illata orrbavágó. Benne szőlő, sárgabarack, tavaszi virágok. A korty hozza, amit az illat ígér, sőt, rá is tesz egy lapáttal. Ugyanis a könnyed, csupa gyümölcs bor nagyon lendületes, bitangul itatja magát, simán el lehet iszogatni egy palackot (fél liter) akár együltő helyben is belőle. A 11,5-ös alkohol sem veszélyezteti, hogy a végén ne tudjunk felállni. Masszív hat pont - és 2500 forint környéki árával igen jó vétel egy ünnepi ebéd vagy vacsora lezárásához. Vigyázat, vétek mellé desszertet enni - a bor legyen a desszert! (2640 Ft) (v&f)

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc, kétezer forint környékén valóban királyi élmény. Erős 6 pont. (dagadtos)

vörösök, pirosok:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

Janus Villányi Portugieser 2008
Fiatal pince több, mint ígéretes bora. Orrban nem túl intenzív, viszont kellemesen gyümölcsös és üde. Kóstolva sima, bársonyos felszíne tűnik fel először. Alatta könnyed gyümölcsösség mosolyog, a sav és a tannin alig észrevehető. Lecsengése intenzív, szép és közepesen hosszú. Jóízű, játékos és jól csúszik. Nem kell törni rajta a fejünk, ki kell ülni vele az erkélyre (teraszra, kertbe) élvezni koraesti napsütést és győzni utántölteni a poharat. Megérdemli a 6 pontot is, tekintetbe véve pedig, hogy 1400 Ft-ért vettem, nem is kérdéses a best buy cimke. (palack)

Eszterbauer Pinceátlag 2007
Eszterbauer-ék pinceátlagába szinte minden fajtájukból került - van benne cabernet sauvignon, franc, merlot, kékfrankos, pinot noir és kadarka is. A sok bordeaux-i fajta ellenére világos színű, viszont nagyon meleg illatú a bor. Kifejezetten érett gyümölcsökkel lesz tele az orrom: a málnától a szederig van ebben minden. A fűszeresség is megjelenik benne, édes, szegfűszeges illatok is jönnek a pohárból. A korty sima, bársonyos, édes. Olyan igazi szekszárdi. 1400 forintért nem kérdés, hogy jár-e a best-buy plecsni? Legalább öt pont, majdnem hat is megvan ez a bor. (1400 forint; Borfalu) (V&F)

Bolyki Indiánnyár 2006
A bor tulajdonképpen egy kékfrankos, ami nyomokban (10-10 százalékban) cabernet franc-t és merlot-t is tartalmaz. Illatában a fűszerek uralkodnak - fahéj, kardamom, csipetnyi bors. A gyümölcsök leginkább bogyósok: ribizli, málna; továbbá meggy. A korty tele van zamattal, élettel. Gyümölcsök és fűszerek váltakoznak az ízben is, tartalmas és finom bor ez. Ha hibát keresnék benne, akkor a rövidségét emelném ki - de inkább újabb pohárra töltök belőle. Hat pontra is jó nálam. (1500 forint körül; Zwack) (V&F)

Heimann Kékfrankos 2007
Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Bombázó illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, és ez egy olyan olcsó kékfrankos, ahol van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni.  Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont. (1590 Ft) (AM)

Szemes Villányi Portugieser 2008
Tökéletesen érett alapanyagból készült, a kevés tannin bársonyos, a sav kerek, a textúra selymes, az aromák frissek. Az illatban szilva, meggy és dohány, a háttérben grillázs. Kóstolva viszonylag testes, de nem nehézkes, inkább dús és kényeztető. Az érettséget és a portugieser savmegtartó képességét figyelembe véve kész csoda, hogy ennyire friss és élénken gyümölcsös tudott maradni. A lecsengés közepesen hosszú, meggyel és szilvával. Üdítően eszköztelen, kirobbanóan gyümölcsös és kicsattanóan egészséges. Amennyire lenéztem az oportót régebben, annyira szeretem most. 5 pont (1650 Ft) (AM)

Szeremley Pinot Noir 2006
Évek óta a legolcsóbb tanszer pinot-leckékhez. Világos szín, barnába hajló karima, egyrétegű korona. Az illat példásan pinot-s, és inkább érdekes, mint szép, de én szeretem. Eperdzsem, gomba, avar, algopyrin. Kóstolva húsos, jó savakkal, alig közepes testtel, lyuk vagy lendületvesztés nélkül. Ízében eper és cseresznye némi matt fanyarsággal keretezve. A tannin finom szemcséjű, érett, nem húz, csak finoman masszíroz. A lecsengés hosszú, és tisztán hagyja a szájat. Természetes, jól elkészített bor, aminek riasztó gyorsasággal lehet a nyakára hágni. Aki már kifelé tart a karamellás-nugátos tanninos-tömény vörösökből, az a lábadozás részeként ezzel öblögessen. 6 pont (1700 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2006
Horváth "Ráspi" József egyik tréfája: Kopárt adni kevesebb mint 2000 forintért. A szőlő a fertőrákosi Kopár dűlőben, 40 éves tőkéken termett, ebből egy silleresen halvány bort szűrt a vincellér. Illatában gyümölcsök, puncs, kakaó -behízelgő, és kedves képzetek. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. Ez a mindennapok vörösbora. Erős 5 pont. (1800 Ft) (v&f)

Ráspi Kékfrankos 2006
Ráspi hisz a kékfrankosban, készül nála sima, válogatás, sőt, külön öreg tőkék szelekció is. Az alapkékfrankos ugyanazt a törődést kapta a szőlőben, mint társai, egyedül a termőhely miatt tartja a borász ezt alapabbnak a többinél. Illatában egyszerre kékfrankos, soproni és ráspis: köménymag, ásványok, barack, gyümölcs és puncs is található benne; egyszóval komplex. A korty hasonlóan összetett, virgonc, lenyelés után sokáig érezzük még az ízeket. 2000 forint alatti bor, hat pont - ez bizony jó vétel. (1980 ft) (v&f)

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat teljesen érett gyümölcsre vall, alapvetően meggyes-cseresznyés, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. Erős 6 pont. (1970 Ft, a magnum 2990) (AM)

Vylyan Ördög 2007
Régi rögeszmém, hogy lehetne „magyart” házasítani, amiben a kékfrankos volna az alap, a zweigelt és a kadarka a fűszer. A Vylyan meglepetésemre kis híján megcsinálta, a kis híj a 20 százalék merlot. Az eredmény őket igazolja: az Ördög egy kicsattanóan egészséges bor eleven savakkal, eleven tanninnal és dicséretesen alacsony pörkölési együtthatóval. A nyitás után kissé állatos, amihez vegetális jegyek társulnak, egy órával később azonban már magas oktánszámú cseresznye, meggy és szilva, amit borsos fűszeresség keretez. Kóstolva viszonylag testes, az egész szájat betölti, kirobbanóan gyümölcsös. Villányi boroknál ritkán tapasztalható szép savak mozgatják. A tannin eleinte kissé dörzsölős és szárít, de a másnapi visszakóstoláskor már pöpecül besimult. A lecsengés hosszú és az illat gyümölcsös motívumait idézi. A 2003-as Vylyan Red méltó utóda, sőt, szerintem fölé nőtt. Ezzel a borral akár a szomszéd Marika nénit is meg lehet téríteni (ha biztosra akarunk menni, egy-két órával fogyasztás előtt dekantáljuk). 6 pont. (2300 Ft).

Címkék: best buy

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr371844554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.17. 13:10:21

...menjetek mán' el a Metroba és a Tornai alapszortimentet kóstoljátok le.

Ugyanakkor ott vannak a Tesco Selection borok, kiváncsi lennék a véleményetekre.

Nincs ördögtől való dolog! :)

lackó 2010.03.17. 13:15:51

Hagymási Olaszrizling 2005, ha minden igaz, 1600 magyar pénz.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.03.17. 13:34:44

Hirtelen ezek jutnak még eszembe:
Vesztergombi "Remete" Siller 2009 - 1200 Tesco, az egyik legjobb siller 6p
Bősz Adrián Menoir 2007 1800Ft - 6p
Szeleshát K2 kékfrankos 2000 körül ez is van 6p

takács bálint - zsebtévé 2010.03.17. 13:51:53

Ezeket legalább vidéken is be lehet szerezni:
- Dereszla Dorombor Száraz '07 (6p) - Tecso 1.200 Ft.
- Thummerer Bikavér '04 (6-7p) - Lidl 1990 Ft (van, hogy olcsóbb).
- Konyári M-Kf '07 (5p) - BBT. 1000-1200 Ft.
- Ikon Merlot, Chardonay, '07 '08 (5p), több helyen 1.200 körül. (Tecsoban gyakran 8-900)
- Tornai Calssic sorozat több helyen 900-1.200 Ft. (Sparban többször akcioban is vannak.)
Érdekes, a Cervaes lekerült a listáról...

tb - zstv

pécsi borbarát 2010.03.17. 13:55:25

Az én listám:
Danubiana Tolnai Zöldveltelini (500-600Ft)
Kattra Imre Etyeki Olaszrizling (kb. 1200Ft)
Hetényi János Szekszárdi Kadarka 2007(1250Ft)
Müller János Villányi Merlot 2006 (2000Ft!)
Jekl Flóra IL PRIMO 2007 (3000 Ft körül)

Ray Tango 2010.03.17. 14:28:11

A Bussay borok szerintem mindig megérik az árukat, a 2008-as Esküvé 2000 Ft alatt igazán jó vétel.
Vörösben pedig az 1500-2500 Ft-os kategóriában pedig a Kislaki Bormanufaktúra Birtokvöröse vagy Jánoshegyi Merlot-ja best buy.

e_easy 2010.03.17. 14:43:38

Szentesi - A/B cuvee (1700/2500huf)
Szoke Matyas - Irsai 2009 (1200huf)
Bott Frigyes - Grand 3 (1800huf)
Tamas pince - Olaszrizling (1700huf)
Herger - Portugieser 2007 (~2000huf)

loading 2010.03.17. 15:11:26

A Szeleshát K2 kékfrankossal egyetértve + NAG Concubina cuvée 2007 fehér (~1400, BBT).
Illetve Frittmann rozé, Irsai közvetlenül a termelőtől vagy a Metroból (másutt érdekes árréssel dolgoznak)

dalton1 2010.03.17. 15:27:14

Laposa Rizling "Friss" 2008....Decanter - 900Ft 5-6p...

(A '07-es Banyászó viszont már elfogyott, a '08-as viszont még nem jár ilyen magaslatokban...)

villányifehér 2010.03.17. 17:09:01

A kadarka,kékfrankos valamint oportó vagy zweigelt házasításban nincs semmi meglepő a régi (II Vh.) előtti villányi borok ilyenek voltak. Annyi kis különbséggel, hogy akkoriban oportót használtak fel a zweigelt helyett.

t f 1 (törölt) 2010.03.17. 18:21:30

Szép sor. Némelyik többezer forintért. De ti tudjátok...
Én maradok Fontnál.

Nekem inkább a pinot-k 2010.03.17. 19:34:00

Gróf Buttler CS 2007 - 2500 Ft alatt
Ráspi KF 2007 - 2000 Ft
Ráspi KF 2006 - 2000 Ft
Kőporos PN 2005 - 1400 Ft
Kőporos KF 2006 - 1800 Ft
Thummerer BB 2007 - 770 Ft (!!!)

utóbbi három a CBA-nál, interneten

kukko 2010.03.17. 20:41:30

Jásdi magnum Olaszrizlingje. Néha a Bortársaságnál lehet vele találkozni, kb. 1500 Ft.

monticello (törölt) 2010.03.17. 21:42:38

Nemrég volt CBA-ban Frittman Cserszegi Fűszeres '09. 1200-ért. Nemtom vanemég, de finom volt.

rubigan 2010.03.17. 21:50:49

'estét! az ötlet jó! de csatlakozm tf1-hez, miszerint a borok jó része drága. ha a lajtán túl, hol a pénztárca jóval tömötteb mint emitt, a válság óta úgy 8 eur a lélektani határ, akkor szerintem ne nevezzünk többezres fehéreket baráti árú boroknak.
jó érzéssel tölt el ugyanakkor, hogy ráspi hosszú szünet után (már vagy 1 hete nem szerepelt itt) újra színpadon. amúgy nem tudjátok, fertőrákoson jammertal és ördögárok, kovászó és hangács dűlők nincsenek? :-)))

egyborász 2010.03.17. 21:55:20

Csomó bor már teljesen elavult, Ráspiból is új évjárat van kint, ennek a folyton újra és újra megismételt cikknek, semmi értelme nincs ebben a formában. Ráadásul az olvasókat kérdezgetitek, hogy mik a jó árú borok, de az ajánlottakból nem igazán láttam, hogy merítenétek.
Meg hát 4000 forintos sauvignon blanc a best buy rovatban...röhej, tényleg.

- SunDisc - 2010.03.17. 22:09:47

Én a 2000 Ft-os Juhász 2006-os Egri Bikavérre voksolok.

Fantasztikus.

Hattori Hanzo 2010.03.17. 22:22:31

Csak azt szeretném mondani, hogy Vesztergombi 2006-os Merlot borát mindenki kerülje, mert az minden, de nem merlot és nem jó bor. Vagy gonosz szellem volt a palackban.

benchmade 2010.03.17. 22:48:37

@egyborász: 4 ropiért 8 pont nem rossz. Még olaszban is kevés az ilyen. Ha tényleg borász vagy csinálj ilyet és hidd el, hogy el bírod adni gond nélkül.

rubigan 2010.03.17. 22:56:13

@benchmade: és a borász írja rá, hogy 8 pont az alkeszen ugye?
el bírod adni gond nélkül...naja, mindenki ezt gondolta 2008-ig a kopárról és társairól is...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.17. 23:47:16

Szent István Etyeki Irsai - 700 (4 pont)
Lővér Soproni Chardonnay - 800 (5 pont)
Szabó Csicsói Olaszrizling - 1200 (6 pont)
Szent István Pázmándi Rosé - 700 (4 pont)
Gál Szigetszentmártoni Rosé - 1000 (6 pont)
Halmosi Szekszárdi Kadarka - 1400 (5 pont)
Ikon Merlot - 1400 (5 pont)
Petrányi Csopaki Cabernet Sauvignon - 1600 (5-6 pont)
Lővér Balfi Kékfrankos - 2000 (6-7 pont)

Phxmike 2010.03.18. 00:51:58

Te jo isten ezt meg olvasni is jo volt hat meg vegiginni milyen jo lehet. Ha lenne ra penzem... de nincs.. a valsag ugyanis elvitte...sot... meg mindig viszi.. csak viszi.. es viszi...

a fene egye meg a valsagot

kukko 2010.03.18. 06:38:21

@rubigan: A Koparnal azért más mennyiségekről beszélünk!

Panni CsP · http://csajokespasik.blog.hu 2010.03.18. 07:30:08

@Hepci: igen, elérhető áron is lehet venni minőséget. A felsorolás hasznos és kecsegtető.

Magg (törölt) 2010.03.18. 07:34:05

@lackó: Hát az valóban nagyszerű bor!
Amúgy hol lehet kapni Bp-en?
Mi Egerben direktben kóstoltuk és elfelejtettük megkérdezni, hol árusítják.
Honlapjuk szerint Cora, Metro és nagyobb borszaküzletek - na ez utóbbira lennék kiváncsi.

lackó 2010.03.18. 08:22:10

@Magg: hát, én arra nem lennék kíváncsi...ha gondolod, privátban adok egy telefonszámot, vagy e-mailt és biztosan szívesen adnak felvilágosítást. Budapesti beszerzési helyet nem tudok, lévén, hogy még Szegeden tengetem magam.

Új tippem pedig a Pálffy pince mindegyik bora.

takács bálint - zsebtévé 2010.03.18. 13:57:53

@loading: Az a fehér ccbina majd 2000 a BBT-nél. Annyiért is jó.
A K2-t mifelénk most alkalmiban 1.600-ért adják, de én sajnos (?) nem szeretem. Gumibogyószörp.

tb - zstv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 16:06:11

Én azért javasolnék az alkeszoknak egy olyan címkét ami arra utal, hogy valami jó áron van és egy másikat ami az eszméletlenül jó vételt jelenti.

Nekem mint egységsugarú borfogyasztónak a "Best buy" az jellemzően a kétezer forint környékéig tart. Három-négy ezer forintos tartományban én már inkább csak kellemes megelégedettséggel veszem tudomásul, hogy jó avagy piszok jó bort kapok.

rubigan 2010.03.18. 17:05:56

@kukko: Értem mit mondasz, de nem volt szó mennyiségről. Pusztán arról, hogy ha egy fehér olyan jó, hogy itt 8 pont, akkor gond nélkül eladható-e 4 ropiért. Szerintem olyan, hogy egy drága bor gond nélkül eladható, nincs.

benchmade 2010.03.18. 19:41:25

@rubigan: Pedig számtalan példa van rá. Ráadásul nem 16 eurós árban.

rubigan 2010.03.18. 19:52:42

@benchmade: ok. magyar fehérbor, amit nem a pápa, vagy egy sima borikon készít..1-2 pl a számtalanból? igazából csak azt akarom mondani, hogy ha egy névtelen kis borász készít egy 8 pontos tuti fehéret/vöröset, attól még nem biztos h gond nélkül eladja 4000-ért.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 20:31:42

@rubigan: Azért pár dolgot tisztázzunk :) Ha a borász 4000-ért adja a borát akkor azért a fogyasztó úgy 6-8000 forintot fog fizetni. Szóval azért a borért amiért te négyezret adsz a termelő maximum 2000-3000 forintot kap, bruttó. Ez ráadásul a rendkívül korrekt és alacsony operatív költséggel dolgozó kereskedőkre jellemző. Nem ritka a simán 70-100%-os felár sem.

Ritka az, hogy a termelő adja el a borát. Erre esetleg a pincénél itatót és fesztiválturnézó termelők képesek.

Mindezen túl persze jó kérdés, hogy mi adható el könnyen és mi nem. Igen gyakran nem az ár a probléma.

Somlói bort például simán el lehet adni gyakorlatilag bármennyiért, már amennyiben olyan az a bor. Ilyen minőséget megbízhatóan szerintem jelenleg úgy 20-30 ezer palacknyi tétel képvisel maximum féltucat termelőtől.

A pontszámnak az eladhatóság szempontjából egy szint alatt semmi jelentősége. Az itteni rendszer szerint 5 ponttól felfele nem a pontszám az amitől jobban eladható vagy többért eladható lesz egy bor, hanem az, hogy mennyire egyedi, stílusos a bor és mennyire hiteles és megbízható a termelő.

Én amúgy úgy vagyok vele, hogy nem az a presztízs ha a jó bor drága, hanem az, ha a bor olcsó de még így is megtalálja a termelő a számítását :)

Szerintem 1000-2000 forint között a fogyasztó poharába juttatni egy a termőhelyhez hű és tiszta, korrekt bort az hatalmas fegyvertény!

benchmade 2010.03.18. 20:33:23

@rubigan: "Szerintem olyan, hogy egy drága bor gond nélkül eladható, nincs."
Én erre válaszoltam.
A 8 pont az MA szerint nemzetközi klasszis. Mindenki döntse el, hogy ezért 4000 Ft sok-e.
Takács Lajos nem egy névtelen borász szvsz. Itt pedig konkrétan az ő boráról van szó.
A best buy nem azt jelenti, hogy drága, hanem hogy az árához képest kiemelkedő értéket képvisel. Magyarul nagyon megéri megvenni, még ha az embernek nincs is pénze rá.
Mint ha te egy biciklit akarsz venni, de két milláért hozzád vágnak egy Ferrari 599-et.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 20:50:47

@benchmade: "az árához képest kiemelkedő értéket képvisel."

Nem értek egyet. Szerintem pont fordítva kellene lennie. Vagyis úgy, hogy kiemelkedő értékeihez képest olcsó. Egy Ferrari Enzo még félmillió dollárért sem lesz best buy :) pedig ugye ez sokkal kevesebb mint a reális piaci ár.

A best buy szerintem legyen konkrétan olcsó az átlag fogyasztónak. Ez szerintem ma Magyarországon az 1000-2000 forintos tartományt jelenti.

benchmade 2010.03.18. 21:43:39

@BZoltan: Egy nemzetközi klasszis száraz fehérbornak ma mennyi az átlagára? Szerintem, ha megfelel a minőségi kritériumnak, akkor csak azért mert magyar, vagy mert az átlag magyar pénztárca vékonyabb, mint a ny-európai azért nem kell olcsóbban adni. Márpedig Lajos bora így is sokkal olcsóbb, mint a kategória átlaga. Mint fogyasztó örülök ennek, sőt jobban örülnék ha fele ennyi sem lenne, de ezen az áron sem vitatom, hogy nagyon megéri az árát.
Szerintem minden árkategóriában van kiemelkedő minőség és minden minőségi szintnél van a többihez képest olcsóbb termék. Most 19 vagy 1 híján húsz?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.19. 05:45:35

@benchmade: Nézd, Lajos munkáját én nagyon nagyra tartom. Személy szerint kimondottan szeretem a borait és mindenkit csak bátorítok arra, hogy kóstolja meg a Hollóvár borokat, mert nemcsak minőségileg képviselnek komoly szintet, hanem egyediek, stílusosak és hűen tükrözik a termőhely tulajdonságait.

Ezzel együtt a Hollóvár borai nem olcsók, sőt, a minőséget képviselő termelők között amennyire én ismerem a legdrágább. Ha jól tudom akkor a Lajos jellemzően 4k körüli borainál drágábban csak Kreinbacher Kőkonyha és Györgykovács imre 2006-os édes Juhfark boraik drágábbak.

Amúgy nem, 19 vagy 1 híján húsz. Az, hogy jó minőség olcsón az nem ugyanaz mint hogy az árhoz képest jó minőség.

Az meg, hogy nemzetközi klasszis száraz fehérbornak ma mennyi az átlagára az egy eleve rossz kérdés. Nem objektív és egységes dolog az, hogy ki mit tart nemzetközi klasszisnak és az igényes fogyasztó nem az árat és nem a pontokat issza, hanem a bort. Simán lehet, hogy egy 5 pontos bor is megér 3-4 ezer forintot és az is lehet, hogy egy 8 pontos bort drágának tartunk 3 ezerért.

Szóval az, hogy valami 8 pont az nálam nem teszi automatikusan "best buy" tételé azért mert mondjuk X (ahol iksz nagyobb vagy egyenlő mint 3) ezer forint alatt van az ára.

felvetés 2010.03.19. 07:52:42

A Royal Furmintot, az Áts Cuvée-t a Metroban akciózzák éppen. Ugyanitt vettem 2005-ös Gróf Buttler B Cuvée-t 2500-ért.
Ráspi Kopár nagy kedvenc nekem is, én egy kicsit magasabbra értékeltem.
Ja, és a teljes Szászi sor, mind a fehérek, mind a vörösek. Kíváncsi vagyok velük kapcsolatban a véleményekre.

benchmade 2010.03.19. 09:56:24

@BZoltan: Zoli próbálom leegyszerűsíteni. Egy 4000 forintos bor nem lehet jó vétel?
Ha egy prémium autó az összes teszt és vevő szerint a legjobb és egyben a legolcsóbb is a kategórián belül, akkor nem mondhatjuk rá, hogy jó vétel csak azért mert van autó feleannyiért is?
Nektek is van borotok 3500 forintért, gondolom azért, mert szerinted (és szerintem is) megér annyit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.19. 10:12:55

@benchmade: szerintem mai magyar viszonyok között a best buy fogalomba nem férnek bele a 2 rugó feletti borok. Azokat a magyar borvásárlók 99%-a drága bornak érzi.
Németországban (bár ott elég - khmmm - takarékosak a vásárlók) meg nyilván lehet best buy egy 7 jurós tétel.
Egyébként a qrva nagy válságra való tekintettel rendesen akcióznak a láncok. Pl. tegnap számos orbitális best buy-t láttam az Interspar szórólapján (iható egri zweigelt 750 pénzért, rozé 550-ért, Ikon merlot 1050 körül).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.19. 11:34:59

@benchmade: Jó vétel lehet akár 20 ezerért is egy bor, de "best buy" szerintem nem. Mondom egy Ferrari Enzo még félmillió dollárért sem lesz best buy, még ha ez a pénz egy ilyen autóért bagó :)

Nekem amúgy kimondottan célom, hogy háromezer alatt legyenek a boraink.

olsen79 2010.03.22. 08:58:39

@lackó: Egy hete voltam Egerben, ebből én is betáraztam :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.03.22. 12:14:45

Demeter Zoltán Édes Birtokborát (2008) mindenképpen ajánlom a Best Buy kategóriába.
Az Esszenciában most 2780 Ft (amúgy 3110 Ft). Ami soknak tűnhet, de tekintve, hogy az átlag tokaji édesektől eltérően ez 0,75 literes kiszerelésű, mindenképpen a versenyképes kategóriába kerül, és egy nagyobb társaságot is boldoggá tehet. Az egyensúlya a ~110 g/l-es maradékcukor mellett is tökéletes. Kóstoláskor nem gondoltam volna, hogy közel ugyanannyi benne a cukor, mint a Magitában, az Áts Cuvéeben vagy akár a N.A.G. Diósban.
Nálam minimum 7 pontot ér, inkább 7.5, de volt már 8 is. :) A kategóriában nálam most abszolút favorit! Minden ünnepi asztalon ott lenne a helye! Több ilyen bort! Köszönöm Demeter Zoltánnak! Orbitális Best Buy!
süti beállítások módosítása