Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az annyi, mint négy

Demeter Félnyolc 2006

2010.03.18. 06:00 - palack

Nem gyakran van az ám úgy, hogy jó ideig csak a csúcsboráról ismerek egy pincét. Az egri Demeterrel mégis így történtem: az XY 2002-es évjáratával többször összefutottam akkoriban, egyéb borukkal meg nemigen. Aztán a Várban bepróbálkoztam néhány mással is, de azok az első kortyok valahogy nem hozták meg a kedvem a többihez. Hanem az XY-hoz egyhamar nem fogok visszatérni: a muzeális 2002-est, de még a fiatal 2003-ast is majdnem húsz ropiért mérik a pincénél - máshol azért még fele ennyiért hozzá lehet jutni legalább az utóbbihoz. Viszont itt ez a 1/2 8, amit ajándékba kaptam egy jószándékú barátomtól. Nem illik, de utánanéztem: alig több, mint egy ezres a pincénél (bár ez meg máshol drágább, belezavarodik az ember ebbe fránya szabadpiacba) és cserébe egy több, mint hároméves sillert kapunk. Nem is pihentettem sokáig, megnéztem inkább, mit tudunk most kezdeni egymással.

Érdekes házasítás: 40% merlot, 25% pinot noir, 25% kékfrankos és 10% menoir. Halvány téglaszínű, földöntúli fénnyel. Illatában egy gombóc eper és két gombóc puncs fagyi jó sok színes ceruzaforgáccsal díszítve. A korty kicsit későn ébredő: egy ideje már a szájban van, mikor hirtelen intenzív lesz. Először szinte semmi, aztán robban, mint az időzített öngyilkos merénylő. Kivéve, ha puszta szórakozottságból iziben lenyeljük turbánostul még a detonációt megelőzően. Ha nem így teszünk, akkor határozott, de kerek savak, krémes, citrusos gyümölcsösség (ha egyáltalán van ilyen) és jó adag hordós puncsosság árad szét könyörtelenül a szánkban. Nekem már sok itt a hordó, hiába 500 liter meg másodtöltés. A siller játékosságát agyonnyomja a fa, Virág elvtárs erről bizony nem nyitna vitát.

A lecsengés persze nem rövid: a hordó lassan ürül, sokáig marad emlékül valami cseres, alkoholos-gyümölcsös keserédesség. Ezt a négypontos formát hovatovább négy nappal bontás után is stabilan hozza.

Címkék: 2006 kóstolás négypontos eger demeter csaba siller hovatovább

21 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr231848444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ecommerce platforms amazon 2017.10.05. 08:37:53

Így tartható frissen a Windows XP - [Telepítő]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.03.18. 06:17:17

Elképesztő árak! Az intersparban vettem február közepe körül egy 2003-as XY-t 6000 Ft körül. Úgy látszik komoly készlethiánnyal küzdenek a pincénél.

Én nem vagyok nagy rozé vagy siller pusztító, de a Félnyolcat kifejezetten kedvelem. Mindig érdekes, ha az ember egy fahordós tétellel találkozik ebből a kategóriából.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.18. 09:19:27

Ez szerintem 5p megvan a skálátok szerint. Nem rég jártam a pincénél, általában véve nagyon sok a fa a borokban. Nem értettem pl., hogy egy pinot miért kell 2 évig elsőtöltésű hordóban érlelni. Azért, hogy gyümölcsök végleg eltűnjenek belőle?

Másrészt meg egy csomó bora ezt leszámítva kellemes élmény (Bikavér Selection 2003), érdekes lesz talán a Turán, stb. Tetszik az elhivatottság, a klasszikus módszerek, stb. Kifejezetten pozitív, hogy nem használnak fajélesztőt... igy ha éppen nem nyomja el a fa a gyümölcsöt, szépen jön a fajtajelleg.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.18. 09:27:36

Sillerben nem ittam ennél jobbat, vagyis nekem jobban tetszőt (5-6 pont). A régi Fuchsli (Heimann) volt ezen a szinten.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.18. 10:06:34

Rendre csalódom Demeter vörösboraiban, főleg az egyszerűbbekben (pl. STOP, 18). Pedig évről évre adok nekik esélyt.

Hordós bizonytalanság, szappanszag, stb. Totális B vagy inkább C kategória Egerben.

lackó 2010.03.18. 10:06:58

@Hepci: Ollósember, próbáld meg Fonték sillerét, vagy Balla G. kadarka sillerét.

Palchy 2010.03.18. 11:20:21

Van valami amit senki nem ért!
Demeter csak egy ember, aki utat keres! Van szuper bora 7.000.-ért és „b” kategóriás 1.000.- ért. Ha valaki még nem volt náluk és nem ismeri a boraikat és a munkásságát, az semmit nem ismer!
Van 1999-2009-ig kb 50 féle palackos boruk, évente kb, 50 dűlő vagy hordóválogatást, lehet náluk kóstolni hordóból, oly módon erjeszti a vörösbort, hogy még más borász nem is hallott róla Magyarországon, stb.
Nem fontos szeretni őket, és nem mondom, hogy hibamentesen dolgoznak, mert emberek, de Ők az egyik legmeghatározóbb pincészet Egerben és az egyik legnagyobb útkeresők!

Kóstolómester (törölt) 2010.03.18. 11:38:40

@akov: "Nem értettem pl., hogy egy pinot miért kell 2 évig elsőtöltésű hordóban érlelni. Azért, hogy gyümölcsök végleg eltűnjenek belőle?"

:)

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.18. 11:41:17

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): ittam Demeter Csaba utolsó pinóját (2006, aztán abbahagyta a pinózást állítólag).
Na, az nagyon rendben volt még pár hete, bár kétségtelenül fásabb az Orsolyánál, de közel sem egy leégett fáskamra. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.18. 11:55:47

@Kóstolómester: :)

Emellett egyébként Demeter a pozitív példák közé tartozik Egerben, ezen nem is vitatkoznék senki fiával sem...

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.18. 12:09:37

@Hapcedli: na akkor azt próbálom meg akkor legközelebb, hátha javul az összkép

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.18. 12:23:56

@ringsider: OK, szived joga természetesen.

Amikor én náluk jártam Demeterrel nem találkoztam, "csak" a borászával, de szimpatikus volt a hozzáállás.

takács bálint - zsebtévé 2010.03.18. 13:21:57

@kukko: Aztán az az XY jó bor-é annyiért?

tb - zstv

kukko 2010.03.18. 13:40:38

Én borkóstoló után vettem meg a 2002-est, akkor úgy gondoltam, hogy ennyiért megéri. A 2003-ast egy másik Demeter kóstolón ittam, de azért vettem meg, mert van pár 2003-as egri borom (Merengő, Vili Papa, Tóth István Bikavér válogatás), és gondoltam jó lenne ezeket egyszer összekóstolni.

e_easy 2010.03.18. 14:27:51

A Jel 2000huf alatt mindig okes volt, legutobb 05-os torokverot kostoltam de az vekony volt nekem. A Hanga lesz sa kovetkezo amit megkostolok.
A cimado bor masutt "Kiváló bor a hazai élmezőnyből" kat 09/12-es kostolas alapjan

csikos 2010.03.18. 15:52:42

Sziasztok!

Én a Demeter Pincétől főleg a fehérborokat szeretem. A 12-es fogat szürkebarátja mesés élmény volt számomra, tulajdonképpen a mai napig ez a kedvencem a szürkéből. A vörösborok nekem nem tűntek ilyen különlegesnek.

greybull 2010.03.21. 18:21:38

Egy öreg borász mondta nekem 40 éve, Gyöngyösön: "Hát fiam, végső soron, bort, lehet szőlőből is készíteni!"
1000.-Ft-nál én egy borért sem vagyok hajlandó többet adni.
A bor nem becsületes ital: a szeszesitalok rimája. Akármit el lehet vele követni és el is követnek vele. A sör százszor tisztességesebb, mégha tahóbb is: a sört nem lehet manipulálni, legfeljebb elbaszni, de az elbaszott sör is sör marad.
Kész röhej, amikor írják, hogy: "...lágy zamatos, áfonyás, barackos, mandulás, földes, muskotályos blablabla..." ízű egy bor. "Lószart mama" - én nem érzek nagy különbséget köztük - marja a gyomrom, másnap meg fáj a fejem tőlük.

Steff 2010.03.21. 18:49:57

@Hepci: A Sauskát javaslom kipróbálni, szerintem az a Demeternél meg a Fuchslinál is jobban sikerült.

lackó 2010.03.21. 18:59:34

@greybull: az, hogy neked problémád van vele és nem érzel különbséget köztük, nem jelenti azt, hogy röhejes az egész.

A sör nem tahóbb és nem tisztességesebb, csak más. A sör sör, a pálinka pálinka, a bor pedig bor. Kár kivetíteni saját ízlésed az egész világra.

Ha ég a gyomrod, fáj a fejed, ne pazarold erre a pénzed.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.21. 21:46:14

@greybull: Ja. Hát akkor te vadászgass az 1000 alattiak közül, ott vannak már nagyon becsületes dolgok, talán ott a legnagyobb sikerélmény a vadászat!
Mondjuk ami szőlőből van, az általában jobb :)

Persze a sör meg a vodka is könnyen megerőszakolható termék, ott könnyebb beletenni a technológia miatt a döglött patkányt, meg a padlóról felsöpört szemetet. Dehát ez sajnos mindig bizalom kérdése, mint az autószerelés, meg a számítógép működése.

demobacsi 2014.02.19. 09:43:23

Engem meg szintén Demeternek hívnak,szívesen megkostólnám a névrokonom borait,ha arra járnék....
süti beállítások módosítása