Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros

2010.04.12. 12:06 - Octopus

A pinot noir más. Más elbírálás alá esik, mások a játékszabályok. Nem elég a Burgundia-humbug, a többi nemzet sem jeleskedik elérhető árú és már jó minőségű tételek előállításában. Mondják, hogy már a fajta termelése is költségesebb, bizonyára így is van, érdekeset meg csak kiemelkedő termőhely esetén mutat, nem tömegtermelésre termett hát. Az alsó-középső szegmens így alig játszik, azaz ahol a fogyasztó fokozottan - és jogosan - vár el értéket a pénzéért, és amit más műfajokban ráadásul meg is kaphat, lásd például újvilági cabernet, hazai fehérek. Az ár/érték itt új értelmezést nyer, az angol borblogger, Jamie Goode se nagyon ajánlott még bort 83 pontos értékeléssel (kb. 4 ponttal egyenértékű az itteni rendszerben), de a pinot-kontextus persze mindent átír.

Ebből a perspektívából nézve a hazai felhozatalnak van egy pozitív oldala: noha kiemelkedő tételek alig készültek eddig, a mezőny árfekvése viszont még az emészthető kategóriába tartozik, elérhető áron kapni pinósnak vélt karaktert hordozó borokat. Megnéztem kettőt.

Takler Pinot Noir 2008

Biztatóan világos szín jelzi kitöltéskor, hogy valószínűleg pinósra hangolt bort kapunk. Az illata sem hazudtolja ezt meg, pirosgyümölcsös kavalkád, úgymint hecsedli, vörös áfonya és eper jön, nedves avarral és némi szegfűszeggel kísérve. Belekortyolva viszont már némileg tetten érhető a fajtának talán túl meleg klíma: kicsit magas az alkohol és szelídebbek a savak, bár savhiányról azért szó sincs. Teste így lágyabb érzetű, közepestől nagyobb, vörös áfonyával és eperrel megintcsak, cukorka, édesfűszerek: fahéj és szegfűszeg is akad, meg némi kesernye, de nem zavaró. Tannin csak minimálisan érezhető. Az utóíz egész hosszú, az illat- és ízvilághoz igazodva epres-cukorkás-fahéjas, alkoholos melegítéssel. 5 pont. Radovin 2300 Ft

Simon Síkhegy Pinot Noir 2006

Kifejezetten világos a színe, már barnás árnyalatokkal. Illata intenzív és megérett, gyönyörű, valóságos bemutatót kapunk arról, hogy mit is szokás szeretni a pinot noir-ban: hecsedlilekvár, szegfűszeg, gomba, fenyőfüst, eső utáni erdő és bőr nehezen szálazható egyvelege. Osztályon felüli komplexitás és izgalom ennyi pénzért. Ezt a magasságot szájban sajnos nem képes tartani, az első pillanattól savanykás acidok uralják az ízképet, savanyába fordítva az egyébként könnyeden zamatos bort. Ej, de kár érte. Magasról indult a pont, hogy hol köt ki, attól függ, kinél mennyire zavaró az egyensúly-probléma, nálam 4-5 pont a vége. Bizonyos ételekkel működhet, így többet kihozhatunk belőle.
Spar 2000 Ft

(a kép forrása: Bortársaság weboldal)

Címkék: szekszárd ötpontos eger takler pinot noir simon

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr811914193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.12. 15:37:15

A 2007-es Takler Pinot volt meg még a Budai Gourmet-en. No ez annyire gyengén sikerült, hogy sokkot kaptam, ja és persze a szokványos Takler árazás a nem gyenge 5000Ft-ra tette akkor.

A másik szekszárdi versenyző Mészáros Pál, akinek a 2007-esével találkoztam, ami harmatgyengusz, bár 1500Ft-ba került. Mivel ez a tétel semmi fajtajelleget nem mutatott, elég büdös is volt (penetráns tejszag?!) itt valamit csúnyán elnézett a borosgazda.

No az ilyen borokért valóban nem éri meg pinot-t termelni... és talán nem Szekszárd az a terület, ahol erőltetni kellene. Kísértetisen emlékeztet ez engem a CabSav lázra, kell a népnek, oszt' ültetünk jó sokat mindenhová. Hála a jó égnek, kisebb a piaca, így nem mentünk bele ebbe az utcába.

Miért nem Sopronban, Pannonhalmán, a Mátrában és Egerben tessenek telepíteni?

lackó 2010.04.12. 16:05:15

@akov: tessenek, bizony tessenek.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.12. 16:13:10

Szerintem a Janus Pinot pl nem rossz kísérlet 3000 alatt, vagy a St. Andrea (csak egy szóval fedőnév alatt).

tanninbaum 2010.04.12. 17:20:33

@demisec:

A Sz. Andi csakegyszóval fedőnevű pinot szerintem is szép, 2,700-2800 Ft-os árával teljesen korrekt, szvsz. A picit magasabb árkategóriában Orsolyáék tudnak nagyot, illetve Szentesinek volt nagyon meggyőző a 2007-es Pinot-ja. A '08-as most jött ki, arra is kíváncsi vagyok.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.12. 18:59:09

@tanninbaum: naja Orsolya az alap, Etyeki Kúriáról nem is beszélve.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.12. 19:00:02

@tanninbaum: (a lényeg meg lemaradt) ...szóval utóbbiak azért már nem a cikknek témát adó árfekvésbe esnek.

Szegediszomelijé 2010.04.12. 20:11:25

Sziasztok! Viszont ebbe az árfekvésbe tartozik a Feind Villa Quajar Pinot, és bizony igen élvezetes ital. Nem csak Pinot kategóriában, hanem vörösbor szinten is igencsak megéri. Nemrég kóstoltuk baráti társaságban, meglepődtem, hogy ilyen kedvező árú. Asszem 2500-at mondott a cimborám, aki vette.

Ray Tango 2010.04.12. 21:17:31

Érdemes ránézni a jövőben Légli Géza 2009-es Pinot Noir-jára, illetve Bussay doki Pinot-jáért is érdemes a pincébe járulni.

kifli 2010.04.12. 23:32:27

magyarpinot szuks. sajnos.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.12. 23:41:03

@akov: Abszolút! Én is csodálkoztam, hogy vajon mire gondoltak Taklerék, amikor a fekete címkés export-sorozatban kihozták a 2007-es pinot-t, méregdrágán.
A 2008-asra is csak kb ingyen leszek kíváncsi, pedig én tényleg minden ezmegazt hajlandó vagyok megkóstolni.

tanninbaum 2010.04.13. 00:12:02

@demisec: A Kúriától a tiszta Pinot sajnos kimaradt (pótolva lesz), viszont a '07-es Magyar Vándorukat kóstoltam, ez ugye 90% P és 10% Merlot a soproni birtokról, nagyon-nagyon meglepően selymes volt, hosszú korttyal. MA pontrendszerben szerintem izmos 6-os, vékony 7-es lehet. Árban persze ez is már a 15 ajrós kategória, de megéri.

kifli: sajnálom, ha nem volt még szerencséd korrekt magyar P-vel. Szerintem pont az a fajta értéke, hogy ha minden összeáll, évjárat, szüret, pincemunka és jó pillanatban találod meg a bort, akkor viszont kivételes élményt kapsz. Érdemes keresni!

loading 2010.04.13. 10:29:18

@tanninbaum: Az ízlések különbözőek: de nekem csalódás volt a Magyar Vándor. A merlot teljesen belezavar, "cukorkássá" teszi. Nem szerettem inni. Igaz nem vagyok nagy merlot rajongó.
Valahogy számomra az eddig kóstolt pinot noir+ 1db más házasítások (pl. Malatinsztky) nem jöttek be.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 10:38:58

@tanninbaum: Gyerekek! Akkor viszont induljatok a Metroba azonnal, mert a "csakegyszóval" 2007 leárazásban van. Nem akarnék dezinformálni, de mintha 2000Ft vagy alatta vettem volna 1 palackkal 1 hete. A Bp. Nagykőrősi útiban voltam, közvetlenül a bejárat mellett vannak a kiárusított borok. Ami még megéri: Royal Tokaji Áts Cuvée 2007.

lackó 2010.04.13. 10:40:40

@akov: csak a reklám miatt, de a földalattiban a '07-es furmint is egy ropi, annyiért (és még többért is), a hülyének is megéri, nem hogy...

2010.04.13. 11:06:27

"Ezt a magasságot szájban sajnos nem képes tartani, az első pillanattól savanykás acidok uralják az ízképet, savanyába fordítva az egyébként könnyeden zamatos bort."
Ez tipikusan olcsópinós jegy szerintem. Amúgy is van egy olyan alapvetés, hogy a pinót "orral" kell kóstolni.
A múlt héten két nem drága pinót is kóstoltam, egy 2002-es Baune-t 15 euróért, kb. úgy írnám le, mint ezt a Simont fenn. A másikat vendégségben mutatták, elfelejtettem a nevét, 2005-ös valami volt, a gazda úgy emlékezett, 20-25 euróért vette. Nagyon durván komplex és finom illat, de csak közepesen érdekes test, és igen, hát elég savas. Ez nekem tipikusan nemtúldrága-burgundi jegy, de engem nem zavar annyira a sav, és az illat sok mindenért kárpótol.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 11:13:57

@Szomjas Gödény: ez csak egyetlen módon lehetséges, mégpedig úgy, hogy túlértékelik magukat, "pincevakságban" szenvednek, nem igazán kísérik figyelemmel, hogy a piacon milyen tételek vannak, arról nem is beszélve, hogy hiányzik a nemzetközi kóstolási gyakorlat. Ezt Mo-n szinte minden pincében látni (tisztelet a kivételnek, nem sok van).

Másrészt, egy csomó borukban keményen túlteng az alkohol, ami sokszor alapvetően meghatározza az ízképet és a struktúrát gyengíti. Ma a világban a tendencia az alkohol csökkentése, nálunk mintha annak örülnének a borászok, hogy minél magasabbak az alkoholok.

Biztosan ez is olyan, mint a világgazdasági válságok, vagy az olajvalság. Ez sem gyűrűzik be Magyarországra. :)

Octopus 2010.04.13. 12:17:07

@mistinguett: az eddigi burgundi kóstolásokból nekem is ez jött le (magyaroknál kicsit más a helyzet szvsz, mivel itt meleg klímán is teremnek, ahol az olcsó sem feltétlen savas), mindig savasak a borok, de a jobbak pont ott válnak el a többitől, hogy a sav mellé már van akkora tartalom, hogy egyensúlyról is beszélhetünk.
Az élénkebb savakat én is tolerálom pinot-ban, sőt, bizonyos szinten el is várom, csak jó legyen; a Simonban viszont kissé éretlennek hat. Ha nem jó inni, azért semmilyen illat nem tud kárpótolni...

európai 2010.04.13. 14:35:15

Véleményem szerint a nagyon jó Pinot drága, a nagyon rossz pedig mégdrágább mivel nem sok örömet ad a pohárban.
A hazai Pinot is lehet jó, főleg ha valaki ennek a fajtának él.
Burgundiában kevesen termesztenek más kékszőlőt és kiváló évjáratokban bizony vallásos szintre viszik a minőséget.
Tud valaki esetleg olyan hazai borászról aki csak a Pinot-val szeretne foglalkozni a jövőben?

töppedt 2010.04.13. 14:38:01

@mistinguett: @Octopus:

Már bocs, de akkor milyenek a NEM savanykás acidok ?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 14:52:40

@akov: minap ittam étteremben egy Takler valamit (nem emlékszem pontosan, hülyeséget meg nem akarok írni), amiben nem tengett túl az alkohol meg a tannin.
Meg is lepődtem...

Octopus 2010.04.13. 15:23:11

@töppedt: persze minden acid savanykás valahol, de azért komoly különbségek vannak, pl a rajnai rizlingek gyakran egészen magas savszint mellett sem savanyú hatásúak, inkább olyan "élénkítőek". Az éretlen jelző valszeg megfelelőbb a savanykás helyett, az igaz

Nekem inkább a pinot-k 2010.04.13. 16:13:30

Szeremley 2006
St Andrea Csakegyszóval (2006-2007)

Nagyon kellemes darabok jó áron.

Előbbit nemrég 1390-ért vettem a spórolós szupermarketban. Utóbbi meg a földalattiban tényleg nagy vétel 2000-ért.

Iható még az egri Kőporos 2004-es is, bár az már egy kicsit durvább, viszont 1300 körül elérhető, amit megér.

Ikon 2008 viszont csalódás volt, főleg a hasonló árért elég jó CS-uk után.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 18:14:33

@lackó: jaja, szoktam is venni, meg eltéve is van a 2006-osból. Korrekt darab.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 18:16:47

@Hepci: :) Nagy botrány volt állítólag, amikor MW-k meglátogatták Taklert és panaszkodtak az újvilági stílusra, meg a magas alkoholokra. Egyik hazai szakértő erre mondta, hogy hát "meg kell érteni, hogy a nagy bor együtt jár az érett alapanyaggal és emigyen a magas alkoholokkal". LOL.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.13. 20:11:48

@akov:

Biztosan ez is olyan, mint a világgazdasági válságok, vagy az olajvalság. Ez sem gyűrűzik be Magyarországra. :)

begyűrűzik az, csak kicsit lassabban

minden begyűrűzik

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.13. 23:39:26

@drszj73: hát ez már szinte off volt, sőt.. azért köszi :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.13. 23:48:47

@akov: Nézd, én is gondoltam, hogy írok valami ilyet, hogy túlértékelik, nem látják, stb,
és hát úgy gondolom, hogy van is alapja sok esetben ezeknek a vélekedéseknek.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy Taklerék láttak már jópár külföldi bort, hiszen jelentős az exporttevékenységük, nem hiszem, hogy ne látnák pontosan legalább azt, hogy mit szeretnének eladni... Szóval Taklerékről én merném feltételezni, hogy kilátnak a pincéjükből, legalább a számukra fontos irányokban, pusztán csak azért is, mert pl. ez az üzletileg igényes hozzáállás.

Ha jól emlékszem, akkor az a 2007-es feketecimkés pinot szűztermés volt (??), és nem a fával meg az alkohollal volt problémám, mindössze végtelenül halovány és egyszerű anyag volt. Mivel nem kóstoltam számos alkalommal nyugodtan ezt a bort, így nem akarom fikázni, lehet, hogy csak közösen rossz napot fogtunk ki.

Bár pont ezért értékes számomra a véleményed - ha ugyanúgy láttuk, az már komolyabb megerősítés nekem is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.13. 23:57:31

@akov: Nehéz kérdés ez a magas alkohol meg a tökéletesen érett alapanyag.

Azt gondolom, hogy azért sokan fordított ozmózissal érik el azt az alacsony alkoholt külföldön is (és azt reklámozzák, hogy csak a rossz években felhígult alapanyagra eresztik rá, amit nem feltétlenül kell elhinni, de el is lehet),
ebből a szempontból meg azt merem mondani, hogy a tökéletesen beérett szekszárdi cab sav a maga módján a becsületesebb kísérletnek is tekinthető. Ami nem biztos, hogy mindenkinek érték, sőt...

Nem igazán fér az a fejembe, hogy ha nálunk csak a legmelegebb években érik be jól a cab sav, de akkor meg elszáll az alkohol, akkor hogy van az, hogy más vidéken úgy érik be mindig (=kapja meg a szükséges hőösszeget, nem?), hogy nem száll el az alkohol...

Itt jó lenne, ha tudnátok segíteni, mert vagy én nem értem, hogy mitől érik be a szőlő, vagy valakik mást néznek nagyon hülyének.

Persze ez csak egy félművelt fogyasztó agymenése, elnézést a technológiával meg a fajták által igényelt klimatikus viszonyokkal pontosan tisztában levő olvasóktól.

tanninbaum 2010.04.14. 00:26:51

@loading:

ezzel nincs mit vitázni, ha nem ízlik, nem ízlik!:) érdekes lett volna egyébként, ha kihozzák az MV mellé az all-in PN-t és azokat összekóstolni, megnézni mit zavart be a merlot neked. Bár ez már talán termék-kannibalizmus lenne vagy alacsony lett volna a forgalmi tétel. Én mindenesetre nagy örömmel ittam.

akov: köszi a tippet, sajnos jelenleg külföldön, hétvégén ha lesz még, akkor földalatti(s)zom.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 09:53:45

@Szomjas Gödény: szerintem nálunk, meg sok más helyen is a világban nem tökéletes érettségben, hanem túléretten szedik a szőlőket. Mi lesz ebből? Egy nagy testű, nagy alkoholú, sűrű, intenzív, gyakran lekváros cuccos. Elegancia nulla, de meg fogják venni a fogyasztók, mert ilyen a közízlés. Sokszor hallani, hogy október legvégén, sokszor novemberben szedik a CabSav-ot, CF-et, Merlot, stb. mikor már töpped a szőlő és koncentrálja a cukrot.

Bordeaux-ban a legtöbbször 14%-nál megáll az alkohol. A helyben egyik kistermelőnél vett, nekem igen izlő bornak 13%-os volt az alkoholja (Merlot + CabSav. St-Emilion-ból, a szomszédban 1er cru-k). Fordított ozmózis? Biztosan nem... Hát hogyan csinálják? Esetleg kedvezőbb a tenyészidőszak hossza/lefolyása? Valaki?

Egyébként is az alkohol szűrögetése - állítólag - eszméletlen drága, azt csak igen nagy pincészetek engedhetik meg maguknak, ahol a költség nagyon nagy palackszámra oszlik el.

Sokszor tapasztalni itthon, hogy a fehérszőlőt is túléretten szedik le, mikor már töpped (ld. Somló). Szerethető borok ezek, csak nem szabad elfelejteni, hogy ez egalizálja/uniformizálja a borokat, elfedi a fajtajelleget. Emlékszem, hogy Takács Lajossal beszéltünk erről valamelyik kóstolóján a 2007-es évjáratával kapcsolatban és nagyjából ő is ezt mondta, hozzátéve, hogy a 2007-est az időjárás tette nála ilyenné.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 10:03:38

@Szomjas Gödény: szerintem nálunk, meg sok más helyen is a világban nem tökéletes érettségben, hanem túléretten szedik a szőlőket. Mi lesz ebből? Egy nagy testű, nagy alkoholú, sűrű, intenzív, gyakran lekváros cuccos. Elegancia nulla, de meg fogják venni a fogyasztók, mert ilyen a közízlés. Sokszor hallani, hogy október legvégén, sokszor novemberben szedik a CabSav-ot, CF-et, Merlot, stb. mikor már töpped a szőlő és koncentrálja a cukrot.

Bordeaux-ban a legtöbbször 14%-nál megáll az alkohol. A helyben egyik kistermelőnél vett, nekem igen izlő bornak 13%-os volt az alkoholja (Merlot + CabSav. St-Emilion-ból, a szomszédban 1er cru-k). Fordított ozmózis? Biztosan nem... Hát hogyan csinálják? Esetleg kedvezőbb a tenyészidőszak hossza/lefolyása? Valaki?

Egyébként is az alkohol szűrögetése - állítólag - eszméletlen drága, azt csak igen nagy pincészetek engedhetik meg maguknak, ahol a költség nagyon nagy palackszámra oszlik el.

Sokszor tapasztalni itthon, hogy a fehérszőlőt is túléretten szedik le, mikor már töpped (ld. Somló). Szerethető borok ezek, csak nem szabad elfelejteni, hogy ez egalizálja/uniformizálja a borokat, elfedi a fajtajelleget. Emlékszem, hogy Takács Lajossal beszéltünk erről valamelyik kóstolóján a 2007-es évjáratával kapcsolatban és nagyjából ő is ezt mondta, hozzátéve, hogy a 2007-est az időjárás tette nála ilyenné.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 10:04:12

(bocs, valamiért nem jelent meg az 1., aztán mégis).

shiraz 2010.04.14. 17:53:09

@akov: azt írod:
"Bordeaux-ban a legtöbbször 14%-nál megáll az alkohol. A helyben egyik kistermelőnél vett, nekem igen izlő bornak 13%-os volt az alkoholja (Merlot + CabSav. St-Emilion-ból, a szomszédban 1er cru-k). Fordított ozmózis? Biztosan nem..."
bocs hogy beleszólok, de személyes tapasztalat, hogy Médoc legtöbb birtokának van RO gépe, esetleg nem minden évben használják. pl 2009-ben nem volt rá szükség, bezzeg 2007-ben...
üdv

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 17:59:59

@shiraz: OK, kösz az info-t. Nyilván csak a nagyoknak. Bár akinek Médoc-ban van birtoka, gondolom, eleve nem kicsi.

Ezeket saját magad láttad? btw - David Birdnél olvastam - vannak olyan speciális szűrő v. stabilizáló eszközök, amik kísértetiesen hasonlítanak a RO masinákra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 18:02:34

@shiraz: bocs, még valami. A kistermelő, akinél jártam, biztosan NEM rendelkezett ilyesmivel. Nála 13-13,5% volt az alkohol rendre. Persze az is kérdés, hogy a Médoc-ból Robert Parkernek termel-e bort valaki, vagy sem... :)

2010.04.14. 18:07:48

@akov: Asszem, nem kell feltétlen saját gép, lehet ozmóztatni is.

shiraz 2010.04.14. 18:11:36

@akov:
az egyik borász maga is elismerte.
nem írtam hogy MINDEN médoci birtokon van.
süti beállítások módosítása