A pinot noir más. Más elbírálás alá esik, mások a játékszabályok. Nem elég a Burgundia-humbug, a többi nemzet sem jeleskedik elérhető árú és már jó minőségű tételek előállításában. Mondják, hogy már a fajta termelése is költségesebb, bizonyára így is van, érdekeset meg csak kiemelkedő termőhely esetén mutat, nem tömegtermelésre termett hát. Az alsó-középső szegmens így alig játszik, azaz ahol a fogyasztó fokozottan - és jogosan - vár el értéket a pénzéért, és amit más műfajokban ráadásul meg is kaphat, lásd például újvilági cabernet, hazai fehérek. Az ár/érték itt új értelmezést nyer, az angol borblogger, Jamie Goode se nagyon ajánlott még bort 83 pontos értékeléssel (kb. 4 ponttal egyenértékű az itteni rendszerben), de a pinot-kontextus persze mindent átír.
Ebből a perspektívából nézve a hazai felhozatalnak van egy pozitív oldala: noha kiemelkedő tételek alig készültek eddig, a mezőny árfekvése viszont még az emészthető kategóriába tartozik, elérhető áron kapni pinósnak vélt karaktert hordozó borokat. Megnéztem kettőt.
Takler Pinot Noir 2008
Biztatóan világos szín jelzi kitöltéskor, hogy valószínűleg pinósra hangolt bort kapunk. Az illata sem hazudtolja ezt meg, pirosgyümölcsös kavalkád, úgymint hecsedli, vörös áfonya és eper jön, nedves avarral és némi szegfűszeggel kísérve. Belekortyolva viszont már némileg tetten érhető a fajtának talán túl meleg klíma: kicsit magas az alkohol és szelídebbek a savak, bár savhiányról azért szó sincs. Teste így lágyabb érzetű, közepestől nagyobb, vörös áfonyával és eperrel megintcsak, cukorka, édesfűszerek: fahéj és szegfűszeg is akad, meg némi kesernye, de nem zavaró. Tannin csak minimálisan érezhető. Az utóíz egész hosszú, az illat- és ízvilághoz igazodva epres-cukorkás-fahéjas, alkoholos melegítéssel. 5 pont. Radovin 2300 Ft
Simon Síkhegy Pinot Noir 2006
Kifejezetten világos a színe, már barnás árnyalatokkal. Illata intenzív és megérett, gyönyörű, valóságos bemutatót kapunk arról, hogy mit is szokás szeretni a pinot noir-ban: hecsedlilekvár, szegfűszeg, gomba, fenyőfüst, eső utáni erdő és bőr nehezen szálazható egyvelege. Osztályon felüli komplexitás és izgalom ennyi pénzért. Ezt a magasságot szájban sajnos nem képes tartani, az első pillanattól savanykás acidok uralják az ízképet, savanyába fordítva az egyébként könnyeden zamatos bort. Ej, de kár érte. Magasról indult a pont, hogy hol köt ki, attól függ, kinél mennyire zavaró az egyensúly-probléma, nálam 4-5 pont a vége. Bizonyos ételekkel működhet, így többet kihozhatunk belőle.
Spar 2000 Ft
(a kép forrása: Bortársaság weboldal)
Utolsó kommentek