Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Nyári pezsgés

2010.08.20. 07:00 - Octopus

Hőség már nincs éppen, de a nyári meleg még tart, jólesnek a frissítőbb italok, fröccsök, rozék, kinek-kinek ízlése és ingere szerint. Hűsítő ital után kutatva én úgy döntöttem, olaszosra veszem a figurát, és Prosecco-t nyitok. A nagyvilágban rohamosan növekvő népszerűségű habzóbort gyakorlatilag erre a célra találták ki, minél fiatalabban, lehetőleg két éves kora előtt fogyasztandó, elsődleges aromáival és könnyedségével hódít, azaz alapvetően különbözik az érlelt és gazdag Champagne-októl. A lassan bővülő hazai választék nálunk is fokozódó érdeklődésre utal, bár Prosecco-boomtól vélhetően a jövőben sem kell tartani, egyrészt itt van nekünk a fröccs, még ha ez kevésbé előkelő is, másrészt pezsgőben/habzóborban mi sem vagyunk azért kezdők. Ennek szellemében egy klasszikus magyar pezsgőt is az olasz versenyző mellé tettem.

Jeio Colmei, Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G., Extra Dry, NV

Kiöntés után szinte sörszerű, krémes, nehezen oszló habot produkál. Bár orrban nem intenzív, de illatos, egy kis tutti-frutti, egy kis körte, virágok. Friss, érleltségnek nyoma nincs. A műfaji követelményeket szájban is jól teljesíti, könnyed, légies, fiatalos, nem túl komplikált citrusos-grépfrútos ízzel. Szénsava szódás hatású, nagyobb buborékokkal, a maradékcukrot magában kénytelen ellensúlyozni, szelídebb savai kevésbé támogatják ebben. Amíg a buborékok el nem illannak, sikeres a mutatvány, utána viszont picit  lagymataggá válik, ezt nem érdemes megvárni. Lecsengésében finoman fanyar grépfrút és enyhe édesség megnyerő kombinációja. Kellemes, könnyen érthető, hétköznapi szomjoltónak mondjuk nem éppen olcsó. 5 pont, de némi jóindulattal, vagy a piszok jó ihatóságra hivatkozva akár egy gyenge hatost is megérdemel (3600-3900 Ft, Radovin, Culinaris, IFDT)

Hungaria Grande Cuvée Brut, NV

Noha még mindig fiatalos stílusú, ez már határozottan pezsgőnek tűnik. Tiszta illatában citrusok, Golden alma, birsalma, szárított virágok és a klasszikus pezsgős kekszes jegyek is feltűnnek. A Prosecco után szárazabbnak, szikárabbnak érződik, pedig alapvetően kedves típus. Érezhetően kisebbek, finomabbak a buborékok szájban, sava élénkebb, a grépfrútos fanyarság itt is megjelenik. Azonos alkoholtartalom  mellett a Jeio könnyedebbnek hat, a Hungaria meg komolyabbnak. Egy korosabb palack szép emlékére alapozva megkockáztatom a kijelentést, hogy akár érlelhetjük is néhány évig, még szebbé válhat. 5 és 6 pont határán (1700-2000 Ft, Bortársaság, hiperek)

Címkék: ötpontos pezsgő hungaria prosecco habzóbor jeio

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr62234016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2010.08.20. 07:42:17

Töltési időpont???

Octopus 2010.08.20. 11:10:54

ha jól kódolom, 2010. június 7. (L0158) a Hungarianál. A Proseccón nem látok ilyen infót, viszont garantáltan a legfrissebb, a G-t a 2009-es évjárattól kezdve biggyeszthetik a DOC végére Conegliano-Valdobbiadene-ben

borpancsoló 2010.08.20. 14:34:33

Nem állítom, hogy a pezsgők szakértője lennék, de ha már egy felszéndioxidozott prosseccónak keresünk ellenfelet a pezsgők között, akkor nem a klasszikus technológiás hungáriát választottam volna, pont a megjelenő autolízises ízek miatt, hanem valamilyen korrekt tankpezsgőt.

@Octopus: hétköznapi szomjoltónak mondjuk tényleg nem éppen olcsó :) A teszt után mire szavazol, nyári hűsítőnek fröccs vagy habzóbor? (az eleganciafaktort most ne számítsuk)

Octopus 2010.08.20. 15:48:06

@borpancsoló >>: nem volt ez teszt, csak egy kis játék ;) Hogy fröccs vagy habzóbor? Mindkettő jó dolog, bár én utóbbi felé húzok

Octopus 2010.08.21. 09:54:25

@borpancsoló >>: egy kis kiegészítés: a Prosecco-t nem szokás pezsgőnek hívni, de a széndioxidot nem adják hozzá, tartályban erjedve lesz szénsavas (tankpezsgő)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.08.21. 10:09:06

@Octopus: biztos ez? Én is úgy tudom, mint az előtted szóló, azaz a céókettőt hozzáadják, (s igazságszerint ez gyöngyözőbor). Bár tény, hogy mindenki annyira mást mond a témában, hogy már magam sem tudnám megmondani, melyik az igaz.

lackó 2010.08.21. 10:28:51

@demisec: Nyolckarúnak lesz igaza, a prosecco erjedési szénsavas, amire te gondolsz, az a habzóbor, ami megnyomott szénsavas. Fröccs, víz nélkül :D.

Octopus 2010.08.21. 11:57:01

@demisec: "Unlike Champagne, its main commercial competitor, Prosecco is produced using the Charmat method, in which the secondary fermentation takes place in stainless steel tanks"

en.wikipedia.org/wiki/Prosecco

Kabagyöngye 2010.08.21. 12:29:52

A Prosecco Frizzante kategóriájában elég gyakran tetten érhetők azért a hozzáadott CO2 ormótlan, nagy, buta buborékai is. Főleg most, hogy a DOC területet jelentősen kibővítették, elég sok a gyenge nagyipari munka. Sajnos.

borpancsoló 2010.08.21. 16:32:28

@Octopus: Köszi, ezt nem tudtam :)

(sajnos én tényleg nem állíthatom, hogy szakértője lennék a külföldi nedűknek :D )

Mr Chablis 2010.08.22. 17:57:33

Ha megengednek az urak egy javaslatot: Én a Törley Gála tankpezsgőjét hasonlítanám inkább a Prseccohoz,
szép száraz, kis almaillat és elegáns nem tolakodó buborékok jellemzik. Ja és ezer alatt van az ára.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.22. 22:50:49

@Mr Chablis: Hasonlítsd bátran, picit bővebben, ha lehet...

@Kabagyöngye: és persze jó a kép :)