Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az Orsolya Pince naplója

augusztus

2010.09.02. 06:00 - Az Alkoholisták

Mozgalmas nyár van mögöttünk. Végig versenyt kellett futnunk az idővel, hogy utolérjük magunkat. A kép vegyes: van amelyik dűlőben a gyenge rügyfakadás, van ahol a rossz kötődés, van ahol a peronoszpóra tizedelte meg a termést. És van olyan is, ahol minden tökéletesen sikerült, sőt nem győztük ledobálni a fürtöket. (Nagyon szép most augusztus végén a Leányka a Hermányban és a Sík-hegyen, az Olaszrizling a Tag-dűlőben, a Kékfrankos a Nagy-Galagonyásban.)

Főleg az utóbb említett dűlőkben kellett sok időt eltöltenünk a fürtválogatással. A Tagban az Olaszrizling minden hajtásán legalább három fürt termett, de volt amelyiken négy. Tavasszal nyolc rügyes szálvesszőket kötöttünk le, az ötezer tőkéről összesen nyolcvanezer fürtöt kellett ledobálnunk a földre.) Kulcsfontosságúnak tartom a drasztikus hozámkorlátozást ahhoz, hogy a borainkban megjelenjenek az egyedi (termőhelyre, talajra, évjáratra) jellemző sajátosságok, hogy a végeredmény valami különleges és sehol máshol meg nem ismételhető legyen. Az elmúlt évek átlaga alapján három szőlőtőkéről készítünk egy palack bort. A képen a Nagy-Galagonyás látható fürtválogatás után: tőkénként négy fürtöt hagytunk, ez nagyjából 80dkg-os tőketerhelést fog jelenteni szüretkor. Mindenütt kétszer kellett kiszedni a hónaljhajtásokat, kétszer vagy háromszor törzset tisztítani, illetve rengetegszer gyommentesíteni. A tavalyi telepítés utolsó kapálása a végére kaszálásba torkollott, nem bírtuk a tempót a gyom növekedésével.

Közben történetében először aszfaltburkolatot kapott Ostoroson az Arany János utca, ezáltal az eddiginél lényegesen kulturáltabb körülmények között lehet hozzánk eljutni. 

Augusztus 1-től az idén harmadszor változtak meg az alkalmi munkavállalás szabályai, bár a cél mindig az egyszerűsítés volt, nem mondhatnám, hogy a legegyszerűbb változat lett a jelenleg is aktuális. A szőlészetre, borászatra egyébként is nagy és teljesen felesleges adminisztrációs teher rakódik évről évre, megakadályozva az érdemi szakmai munkát. Minden papírmunkával töltött perc ront a magyar borok minőségén. A jogszabályok tanulmányozása, a követhetetlen szabályozások folyamatos változása elveszi tőlünk azt a nagyon fontos időt, amit a szőlőtőkéink között kellene töltenünk.

Közben nagyon szép születésnapi ajándékot is kaptam: nyíregyházi barátunknál Krusinszki Istvánnál (www.bethula.hu) megkóstolhattunk egy velem egyidős, 1971-es Chateau Petrust. A dugó elég rossz állapotban volt, de maga a bor gyönyörű volt: érett gyümölcsökkel, lendületes savakkal, vakon meg nem mondtam volna, hogy egy 39 éves borról van szó.  Szép bor, de nem egy best buy.

Augusztusban egy sor bort is lepalackoztunk: két dűlőszelektált Leánykát, egy Olaszrizlinget 2009-ből, valamint négyféle Kékfrankost 2008-ból. Lesz egy Kékfrankos birtokbor ebből az évjáratból, valamint egy hármas válogatás: Nagy-Galagonyás 40, Nagy-Galagonyás 80, Görbesoros 80.  A számok a tőketerhelést jelentik dkg-ban, nagyon érdekes összehasonlítani egy dűlőből kétféle tőketerhelés, valamint két dűlőből azonos tőketerhelés borát, ugyanabból az évjáratból és ugyanattól a pincészettől.

Még két-három nap fűkaszálás, utána a pincében szüreti előkészületek és szeptember második felében kezdjük a szüretet a  Pinot noirral, Leánykákkal, Chardonnay-val és a pezsgő-alapbornak szánt Olaszrizlinggel.

[Tarnóczi Zoltán]

Címkék: eger orsolya pince borásznapló

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr262261620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.09.02. 07:14:08

A múlt szerdán kóstolt Orsolya kékfrankos nem is volt olyan rossz...

ORSOLYA PINCE Kékfrankos 2008-Egri Borvidék

Nagyon világos szin és intenziven illatos málnás test. Habkönnyű, egyáltalán nem tolakodó, ételekkel kiválóan párositható friss bisztró bor. Most kell meginni. Tetszett. 5 pont.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.02. 08:30:02

@európai: Érdekes, tegnap épp én is ezt a bort kortyolgattam este. Ma este, vagy holnap tervezek is jegyzetet írni róla.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.02. 12:35:12

Az Orsolya borok egyre szebbek, jelentősebb kóstolóra az Egri borok gáláján volt alkalmam a pincészet repertoárjából, és nagyon jó vonalnak tartom azt amit ők képviselnek - csak így tovább!

felvetés 2010.09.02. 13:35:52

Nagyon szép boraik vannak, de a fehéreknél én úgy érzem, hogy egy cseppet túlzásba lendült a hozamkorlát és a túlérettség, így azoknál kikandikál az alkohol. De a vörösök zseniálisak, a 2008 pedig a nyár bora. Gratula nekik!

muskotály küvé 2010.09.02. 17:03:24

Milyen szép, gyommentes talaj... Csak a fürtöket sajnálom, nem lehet valamit kezdeni velük? (Pl. verjus)

felvetés 2010.09.02. 21:08:56

@muskotály küvé: Bolyki János mesélte, hogy az ő munkásai rendre hazaviszik a zöldszüretelt fürtöket. És persze bort készítenek belőle, úgyhogy ott biztosan nem vész kárba. :)

fiatalborivo 2010.09.05. 18:59:52

Én úgy tudtam hogy a zöldszüretnek július végén van értelme, utána már nem sok, illetve hogy addig meg kell csinálni. Itt már színes fürtöket dobáltatok le, miért nem előbb csináltátok? Vagy rosszak az információim?