Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sauska Cabernet

2010.11.08. 06:00 - Octopus

Villányi cabernet sauvignon. Tíz éve jobban csengett ez a név, pláne a bűvös "barrique" varázsszóval megtoldva, de ma már más idők járnak. Villány üdvöskéje most sokkal inkább a szülő, a franc, vagy talán a merlot, a neves pincék zászlóshajói legalábbis ezekből kerülnek ki főként, akár fajtatisztán, akár házasítva.

A szinte frissen startolt, de máris az élvonalba tartozó Sauska pincészetnél sincs ez másként, a portfóliót felmérve legalábbis határozottan ez a benyomásunk támadhat. Végigpróbálva a teljes szortimentet egy másfél évvel ezelőtti kóstolón, bennem sem igazán merült fel, hogy a sauvignon rangján alul lenne kezelve, a kevésbé drága szegmensbe pozicionált 2008-as fajtabor nem tudott maradéktalanul meggyőzni, még az árát figyelembe véve sem. A nemrégiben megjelent 2009-essel már más a helyzet. Ugyan szerény vélemé- nyem szerint ez is túlontúl fiatalon került piacra, azonban már ebben az embrionikus állapotban is megcsillannak erényei, azaz Borbarátos terminológiával élve: ígéretes. Merlot-t vagy franc-t se biztos, hogy sok jobbat találunk ennyiért a borvidékről.

Sauska Cabernet Sauvignon 2009

Bíbor árnyalatú, igen sötét szín fekete maggal. Az illat nem ugrik ki a pohárból, de kétséget sem hagy afelől, hogy egy modern stílusú borral van dolgunk, szuperérett gyümölcsöket találunk benne a sötét spektrumból, például szedert és fekete meggyet. Éretlenségnek itt nyoma nincs, a rettegett paprika sem mutatkozik. Az arányok Bordeaux-t idézik, a gyümölcsösség nem dominál, inkább finoman hátrébb szorul, utat engedve fűszeresebb jegyeknek, és egy kis kávénak. Belekóstolva hasonló ízek fogadnak, méretesebb test, remek cabernet sauvignon-os szerkezet, azaz sok, de tökéletesen érett tannin, amely sűrűséget és tartást kölcsönöz a kortynak. A savak feltűnés nélkül teszik a dolgukat, itt nem is kell főszerepet játszaniuk, a kellő lendületet viszont biztosítják. Az alkohol egy picikét magasnak érződik, de ezt idővel integrálhatja a bor, nagyon-nagyon fiatal még. Nem olyan nyers, hogy ne lenne akár most fogyasztható, de fejlődőképesnek tűnik, érdemes még eltenni egy időre. Szívesen ránéznék újra egy-két év múlva, most erős 6 pont a verdikt. (3320 Ft, Bortársaság)

Címkék: hatpontos villány cabernet sauvignon 2009 sauska

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr462432273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 10:35:07

Úgy tűnik, hogy 2009. lehet olyan jó év, mint 2007. volt a hazai cabernet-k (és fogyasztóik) számára... ami azért nagy szó lenne szerintem.

borispán 2010.11.08. 11:37:51

Ja, túl vagyok az olcsóbbik sauskákon. Ez már hordómintaként is iható volt de nekem unalmas. Érett, gyümölcsös, feketeribizli meg alkohol...na és?
Cabernet jellegnek nyoma sincs, ha nem tudnám mi ez, nem is tudnám megmondani.
Francia koma mondta múltkorjában, hogy gond van, ha egy fiatal borban ott a kávé, te meg mondtad hogy ott van.
Mire számítsak két év múlva, ugyanez összeérve, ugyanilyen uncsin?
Egyetlen ku**a nagy előnyt látok ma a sauskákban, mások sokkal szarabb borokat árulnak háromezerért.

kifli 2010.11.08. 12:19:18

"Az alkohol egy picikét magasnak érződik, de ezt idővel integrálhatja a bor"

no én még ilyet sose láttam...

ez egy dogma, hogy ez megtörténhet, szvsz.

mossberg operator 2010.11.08. 13:28:23

@kifli: Nekem is az altalad idezett mondaton akadt neg figyelmem. 2 hete 1 hetig kostoltam egy Jedivel, s O azt nondta, hogy az alkohol az megmarad, nem valtozik. Ha Octopus elmagyarazna, hogy mit is ertett itt, az jo lenne. (Legyszi!) Hogyan integralodik be? Nem kotekedesbol irom, csak tenyleg erdekel a dolog. Koszi.

iLane 2010.11.08. 14:48:26

@borispán: Frank Smulders MW mondta nekem egyszer, hogy egy vakteszten egy fiatal Merlot és egy CS szinte megkülönböztethetetlen egymástól. Aztán kóstoltunk is, és valóban a társaság fele-fele tippelt erre vagy arra. A különbség évek múlva jön ki igazán. A CS egyébként azért is trükkös, mert egyrészt mindenkinek van egy kis Bordeaux prekoncepciója, másrészt meg ritkán isszuk fajtatisztán és pláne nem fiatalon.

Octopus 2010.11.08. 15:26:12

@kifli, @londonercsecse: tudományos magyarázatom nincs; valami olyasféle módon, ahogy a bor "összeérik", és a savak is be tudnak épülni egy bizonyos fokig, az alkohol is képes rá, leginkább, ha komoly extrakt is van mellette. Persze nem a durván kilógó, égető alkohol, hanem a csak picit túlzó. Ami még érdekesebb, ezt néha a szellőztetés is képes demonstrálni, például az Erzsébet pince 15-ös szeszű B-7 bora viselkedett így, frissen bontva kicsit zavart az alkohol, később visszakóstolva viszont alig tűnt fel, hogy magas

dagadtos 2010.11.08. 16:07:05

@borispán: Ez így első hallásra elég vicces, mivel egy csomó fiatal bordóiban egyértelműen érezhető erőteljes kávés jegy, főleg Margaux-ban és Pessac-Leognanban.

kifli 2010.11.08. 16:29:26

@Octopus:

"frissen bontva kicsit zavart az alkohol, később visszakóstolva viszont alig tűnt fel, hogy magas"

Lehet, hogy már benned is magasabb volt az alkoholszint:)

Octopus 2010.11.08. 16:35:39

@kifli: valahogy éreztem, hogy ezt megkapom :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.08. 16:38:27

@Octopus:Az alkohol nem integrálódik. A sav az ami integrálódik. Ha egy borban már fiatal korában kilóg az alkohol akár egy picit is, akkor abból később is ki fog lógni.

@iLane: Frank Smulders szerintem téved. Megesik ez még a borjedikkel is :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 16:41:18

Nekem is egész sok kérdésem lett...

Valahányszor ittam ezt a bort, tetszett, de én inkább én tartózkodóbb chileinek éreztem, a Bordeaux-i arányoknál nem értettem, mire gondolsz. Az alkohol nem lóg ki szerintem, de csak a jobb part megy fel 14,5%-ig, a karcsúság meg az elegancia sem jutott eszembe róla.

A szuper, érett gyümölcsösséggel és a feneketlen mélységgel egyetértek.

Nekem az az egyik nagy talány, hogy hova érik majd ez a bor - azt gondolom, hogy igenis érni fog, talán a szépen érő gyümölcsös chileiek alapján - de sajnos ebből kicsi még a mintám.

A kávét én nem fedeztem fel benne, de mivel általában a hordóról árulkodik, én is fiatal, érlelendő borokban szoktam felfedezni, végét járó vörösben még nem sikerült...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 16:42:03

@kifli: Kiegyenlítődik, mint a közlekedőedénynél? Aztán meg nem reagál?

cabernet's son 2010.11.08. 20:23:13

@kifli: @londonercsecse: @Octopus: @BZoltan: Nem olyan régen ittam egy 15-ös francia cuvée-t. Engem borzasztóan zavart benne a magas alkohol. Nem is volt hozzá kedvem, így hagytam egy jó 1.5-2 órát állni a poharamban. Na, azután már ízlett. Viszont szerintem nem integrálódott, hanem csak elpárolgott az alkohol. Az integrálódásban én sem hiszek, az én tapasztalatom mást mutat.

kifli 2010.11.08. 22:28:43

@BZoltan:

de csak az érett savak integrálódnak, a zöldek az ecet irányába tolódnak idővel

zoli 2010.11.09. 02:06:53

@kifli: nopersze, de ha már hasogatod a szőrszálat, azt is gondold végig miből keletkezik az ecet(sav)...

töppedt 2010.11.09. 18:40:44

Kicsit off kicsit nem
egy különleges és nagyon drága kávéról
www.indonesiangrocery.com/
Nem vagyok finnyás, de ez meglepett.
Amúgy én tudok példát fiatal és idősebb borban is kávés jegyre, talán ez nem korfüggő.
Az alkohol szerintem nem párolog el, sajnos..
Octopus ne bánkódj, az hazudik aki szerint a tizenötödik bort is úgy lehet véleményezni, mintha megfordítva elsőnek kóstolnád
iLane@ Frank Smulders MW mondta nekem egyszer, hogy egy vakteszten egy fiatal Merlot és egy CS szinte megkülönböztethetetlen egymástól
Halottam MW-ről aki 50 ből 15-öt sem talált el. De lehet a diplomát a az
Ecserin vette.(ez rossz vicc volt) A fajta nem felismerése amúgy egyáltalán nem bűn. Én ma sem értem, hogy lehet az MW vizsga olyan szigorú, amiről regélnek.
süti beállítások módosítása