Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Istenverte köves

2011.01.06. 06:00 - palack

Ha rajnai rizlingről van szó Wachauból, akkor jellemzően a legmagasabb kategóriájú smaragdokat szoktuk emlegetni, a középkategóriás federspielekről kevesebb szó esik. Talán mert, ha már lúd, legyen kövér. Pedig árban igen nagy a különbség: a nevesebb termelők közt ugyanattól a pincétől egy smaragd áráért két-három federspielt is be lehet szerezni. Történt, hogy karácsony előtt rendeltem néhány smaragd rizlinget és zöldveltelinit innen, ám az egyik tételnél tévedésből más évjáratot küldtek.

Az erről írott emailemre fél órán belül érkezett a válasz, amelyben elnézést kértek, és jelezték, hogy még aznap elküldik – természetesen ingyen – az eredetileg rendelt évjáratú bort is. Ezután pedig következett a jó kereskedő mézesmadzagja. Rákérdeztek, nincs-e szükségem esetleg további borokra tőlük, ugyanis hatos kartonba csomagolva adják postára a gratis bort, így marad még öt üres hely a csomagban. Bizony nem tudtam nemet mondani, a költségvetési egyensúlyom megőrzése érdekében azonban csak federspiel rizlingeket vettem ezúttal. Egyik volt közülük az Alzinger Dürnsteiner 2008. 

Nagyon világos citromszínű, ehhez képest vastag gyűrűvel és megfontolt mozgással. Illata intenzív, friss, tiszta. Citrusok, citromfű, kőpor és cukrozatlan ananász fedezhető fel benne. Kóstolva üdítően makulátlan, precízen lendületes bor. Az orrban megígért gyümölcsöket hiánytalanul megkapjuk; karcsú, feszes, de mégsem vékony érzetű testét szinte repítik élénk, jóízű, tartalmas savai. Jobbára a nyelv szélére húzódva dolgoznak ők, középen inkább egy kis finoman pezsgő széndioxid foglalja a terepet. A korty elején majdnem túltengenek a savak, aztán viszont szépen beáll egyensúlyba a mérleg. Félidőben csipetnyi elegáns kesernye is beköszön, majd marad mindenki örömére egészen lefújásig. Lecsengése hosszú, szépen összegzi a kortyot. Nem túl komplex vagy bonyolult bor, épp csak hibamentes és finom. Stabil 6 pont.

Az ilyen rizlingek szerintem étel mellett mutatják legszebb arcukat. Készítettem is hozzá néhány szelet karajt tejfölös mustáros mártással, amibe került egy löttyintésnyi a borból is. Remekül összebarátkoztak és jól éreztük magunkat egymással.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos wachau rajnai rizling alzinger

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr82563915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.06. 06:35:12

Jól hangzik a leírás!
Eddigi tapasztalataim szerint sokkal inkább lutri federspielt venni, mint smaragdot. Nem mintha bármikor is rossz lett volna, de nálam rendre hibátlan, kellemes, tiszta, de alapvetően olyannyira nem tartalmas bort kaptam, ahol rendre 4-5 pontnál állt meg a skála, ami 10 Euro környékén igen kevés. Szemben ezzel egy moseli qba vagy kabinett alapbor, ennyi, vagy még kevesebb pénzért rendre sokkal nagyobb örömet okoz. De ha már osztrák, és nem akarok 20 Euro felett fizetni egy jobb smaragdért, akkor 12 Euro környékén már lehet igen jó borokat kapni Kremstalból/Kamptalból, melyek már akár egy wachaui smaragd beltartlmát nyújtják.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2011.01.06. 08:31:23

Különösen tetszik, hogy a végére beleszőtted az étel - bor párosítást is, köszönet érte. Tegyétek ezt amikor csak lehet.
süti beállítások módosítása