Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A prosecco az új rozé

2011.04.06. 06:00 - alföldi merlot

A Wine Spectator arról tudósít, hogy Amerikában az olasz habzóbor a gazdasági válság nyertese. 2008 óta, az argentin malbecet leszámítva, egyetlen más borkategória sem tudott hasonló növekedést elérni. Az olasz habzóborok értékesítése az Egyesült Államokban 73 százalékkal nőtt 2005 és 2010 között, 2009-ben megelőzték Franciaországot, és a tavalyi évben 31 millió palackot adtak el. Főleg a proseccóba habarodtak bele az amerikaiak, mert ahogyan az egyik olvasói komment utánozhatatlan tömörséggel fogalmaz: „A prosecco és chips vagy szalmakrumpli minden idők 5 legjobb snackje közé tartozik! ...és a legjobb kezdés egy jó étteremben!”

A kereskedők egyöntetűen azt állítják, hogy a champagne-nál könnyedebb stílus és kevésbé élesztős aromák mellett a siker fő oka az alacsonyabb ár. Egy Premium DOCG Prosecco – ez a legfelső kategória - általában 18 dollár körül kapható, míg a champagne a maga 30-40 dolláros árával kicsúszott a „köznapi kényeztetés” kategóriájából. (A sikert jelző érdekes adat, hogy míg a Mionetto 2009-ben 1.35 dollár/liter áron vásárolta az alapbort, 2010-ben már 2.84 dollárt kértek érte a termelők.)
 

Címkék: amerika híradó wine spectator champagne prosecco habzóbor

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr842803677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.04.06. 08:39:25

A Magyarországon elérhető proseccok közül mi az ami jónak számít, jó ár-érték arányú termék, mert kóstoltam már proseccot de eddig engem nem nyűgöztek le azok az olaszok amiket ittam.

akira2 2011.04.06. 10:38:23

@fiatalborivo:

Franciacorta (Lombardia) vidékéről származóak a legjobbak, de a Friuli vagy a Veneto tartományban készülők sem rosszak. Prosecco helység egyébként Friuli tartományban, Triesttől nem messze található.

Gyakorlatilag nincs rossz minőségű prosecco, és valóban a legjobb aperitív de halhoz, pizzához is jobb, mint a bor. Viszont javasolt legalább annyi viset is inni az ebédhez/vacsorához, mint amennyi proseccot/bort iszol...

Egészségedre! :)

fiatalborivo 2011.04.06. 11:07:06

@akira2: ez rendben van, köszönöm is a felvilágosítást de ettől még nem tudom hogy ha bemegyek egy tescoba, lidlbe akkor az ottani 1000 környékieket érdemes megvenni vagy csak egy borboltban ha tartanak egyáltalán akkor ott keresgéljek. Ha létezik 1000 környékén jó minőség akkor arra kiváncsi lennék mert akkor kiváltaná az általános pezsgőivást bizonyos alkalmakkor, lenne egy kis változatosság. De ha magamban akarok kortyolgatni nem ajándékba viszem ahol kipukkantjuk akkor nyílván a 2-3000 kategóriában biztos található jó és finom, csak pezsgőt(proseccot) kevés alkalommal kortyolgatok otthon egyedül. Ezért lenne érdekes az alsóbb árkategória.

2011.04.06. 11:20:51

Hasonló kategóriában, annak, aki esetleg hozzájuthat, érdemes megkóstolni a Crément de Die-t is. Ez egy Rhône-völgyi AOC, viszonylag olcsó (értsd: 6-10 euró), könnyen csúszós, szerethető habzóbor.

akira2 2011.04.06. 11:50:18

@fiatalborivo:

Bocs, de a magyar áruházi borválasztékban nem igazán vagyok otthon, ha a cimkéről leolvasod, hol készült és az ár is szimpatikus számodra, akkor el kell tudjad dönteni, hogy megveszed-e.

Bort itthon csak szakkereskedésben vásárolok, vagy külföldön, pl. Olaszországban. Kisüveges prosecco-t (ez épp két pohárnyi) 3-as 4-es csomagolásban, 1-2 euro/kisüveg árkategóriában szoktam venni hétköznapi alkoholizálásra, de nyáron, amikor több folyadékot iszom, akkor inkább sörözöm, mert az anyagilag sem dönt romba.

akira2 2011.04.06. 11:52:29

@mistinguett:

A 6-10 euro nem igazán mondható olcsó prosecco-nak, 4 euro-ig mondanám olcsónak...

kén-e egy nick? 2011.04.06. 11:55:20

A magyarban a tizedesjegy vessző, nem pont.

Egyébként valaki tudja, mi a különbség a pezsgő és a habzóbor között?

jadviga79 2011.04.06. 12:04:42

Ausztriában is kifejezetten kedvelt, szerintem is kellemes ital.

Belcsuj 2011.04.06. 13:32:22

@kén-e egy nick?: a legalapvetőbb különbség, hogy a pezsgőben található szén-dioxid kizárólag erjedésből származik, a habzóborban lévő pedig részben vagy egészben hozzáadott szén-dioxid.

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2011.04.06. 15:11:07

Magyarok közül az Ebner féle Borzongás nem szokott csalódást okozni. Általában a Bujdosónál jobban tetszik.

pecz 2011.04.06. 22:09:57

Na jó elárulom:

La Gioiossa, Raboro, Prosecco Rose
Ausztriában szoktam venni, olyan 5 Euro.

U.a. cégtől mást is próbáltam, de messze ez a legjobb.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.04.07. 03:31:33

@Derékhegy:
+1

a Borzongás még sosem okozott csalódást.

kádkongató 2011.04.07. 14:15:30

A borzongás még sosem okozott pozitív élményt, ellenben Légli Géza piros habzóbora annál inkább. nem egy kategóriában játszanak.
ha Prosecco akkor Valdobbiadene-ből Bepin de Eto, vagy Canevel amiket többször próbáltam. Egyiktől sem kell befosni, viszont inni jól lehet őket.Fausto's-ban lehet itthon kóstolni.
süti beállítások módosítása